Rechercher dans ce blog

Rabu, 07 Juni 2023

De basisbeurs is definitief terug en zo ziet de nieuwe studiefinanciering eruit - Parool.nl

Het is zeker dat de basisbeurs terugkomt. Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ermee ingestemd dat studenten met ingang van studiejaar 2023-2024 een basisbeurs krijgen.

Maartje Huijben

1. Wat krijgen studenten maandelijks op hun rekening?

Thuiswonende studenten in het hoger onderwijs krijgen 110,30 euro per maand. Uitwonende studenten ontvangen 274,90 euro. Voor alle uitwonende studenten komt daar komend studiejaar 164,30 euro per maand bij vanwege de sterk gestegen kosten van boodschappen en energie.

Een uitwonende student in het hoger onderwijs ontvangt daardoor komend studiejaar een kleine 440 euro per maand.

2. Wie komt in aanmerking voor de basisbeurs?

De basisbeurs in het hoger onderwijs gaat vanaf schooljaar 2023-2024 gelden voor alle studenten, dus ook de studenten die al aan hun studie zijn begonnen. Wel is de voorwaarde dat de studenten nog recht hebben op studiefinanciering, oftewel ze moeten nog binnen het aantal jaar dat de studie officieel duurt zitten. Een tweedejaarsstudent aan een vierjarige hbo-opleiding heeft bijvoorbeeld nog recht op drie jaar basisbeurs.

Studenten op het mbo hebben, net als nu, vanaf hun achttiende recht op een basisbeurs als zij een beroepsopleidende leerweg volgen.

3. Wanneer hebben studenten recht op een aanvullende beurs?

Met de nieuwe basisbeurs komen meer studenten in aanmerking voor een aanvullende beurs. De inkomensgrens van ouders wordt opgerekt van circa 55.000 euro naar 70.000 euro. Hierdoor komen ook de middeninkomens in aanmerking. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van de ouders en bedraagt maximaal 416 euro per maand.

4. Wat zijn de voorwaarden?

De nieuwe studiefinanciering is een zogeheten prestatiebeurs. Als studenten binnen tien jaar hun diploma halen, wordt de beurs omgezet in een gift. Lukt dat niet, dan moet de studieschuld worden terugbetaald. Hierbij houdt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) rekening met de hoogte van het inkomen.

5. En hoe zit het met de pechgeneratie?

Mensen die een of meerdere jaren onder het leenstelsel hebben gestudeerd, krijgen een tegemoetkoming afhankelijk van het aantal jaren dat ze gestudeerd hebben. Voor een studie van vier jaar bedraagt dit 1436 euro. Dit bedrag wordt vanaf 2025 in mindering gebracht op hun studieschuld of uitbetaald als ze geen studieschuld hebben. Studenten die in 2022-2023 zijn gaan studeren, krijgen een tegemoetkoming van 359 euro.

Daarbovenop worden de afgegeven studievouchers, een tegoed dat studenten konden gebruiken voor een nieuwe opleiding, vrij besteedbaar. Zo’n 375.000 studenten ontvangen zo’n extra bedrag van circa 1802 euro in mindering op hun studieschuld of ze krijgen dit bedrag uitbetaald.

Afgestudeerden ontvangen de tegemoetkoming in de meeste gevallen automatisch als zij hier recht op hebben. Gebeurt dit niet, dan kun je een aanvraag indienen bij DUO. Voorwaarde is dat afgestudeerden binnen tien jaar een diploma hebben gehaald.

6. Hoe vraag je de studiebeurs aan?

De studiefinanciering vraag je aan bij DUO. Doe dit minstens acht weken voordat je aan je studie begint.

Adblock test (Why?)


De basisbeurs is definitief terug en zo ziet de nieuwe studiefinanciering eruit - Parool.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...