De Eerste Kamer heeft dinsdag unaniem gestemd voor de herinvoering van de basisbeurs. Dat betekent dat studenten vanaf september weer maandelijks geld op hun rekening gestort krijgen, dat na hun opleiding een gift wordt. Maar zorg dat je als student niet voor verrassingen komt te staan. Waar moet jij op letten?
Zo'n 435.000 studenten krijgen volgend schooljaar weer een basisbeurs. Dat is volgens minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) een flinke verbetering van hun financiële positie.
De afgelopen jaren hebben studenten gestudeerd onder het leenstelsel. Dat betekent dat zij geld konden lenen tegen een relatief lage rente.
Al het geld dat studenten leenden, moesten zij na de studie wel weer terugbetalen. De terugkeer van de basisbeurs brengt daar verandering in: die wordt een gift als je je studie binnen tien jaar afrondt.
Wie krijgt wat?
De basisbeurs gaat gelden voor studenten van hogescholen en universiteiten die in het studiejaar 2023/2024 voor het eerst gaan studeren en voor studenten die nog bezig zijn met hun studie. Studenten die al studeren krijgen wel alleen een beurs als ze minder dan vier jaar hebben gestudeerd. Ze krijgen maandelijks 110 euro als ze nog thuis wonen en 275 euro als ze op zichzelf wonen.
Vraag de basisbeurs (op tijd) aan
Nu de basisbeurs terugkeert, moeten studenten op een aantal dingen letten. "Zij moeten de basisbeurs wel echt zelf aanvragen", vertelt Jacco Nelemans, woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). "Je krijgt 'm dus niet vanzelf. Laat daar geen misverstanden over zijn."
Vanaf 19 juni kunnen studenten de basisbeurs aanvragen via de website van DUO. Als je dat voor 1 september doet en je hebt er recht op, dan krijg je vanaf september geld op je rekening.
Weet wat je ouders verdienen
Het is belangrijk dat studenten goed kijken naar wat hun ouders verdienen. Studenten die weinig of geen bijdrage krijgen van hun ouders kunnen een aanvullende beurs aanvragen. Zo hebben ze meer geld om rond te komen tijdens hun studie. Ze hoeven die aanvullende beurs ook niet terug te betalen.
Sommige studenten kregen tijdens het leenstelsel ook al een aanvullende beurs. Maar nu verruimt de overheid de inkomensgrens om extra geld te krijgen. Meer studenten kunnen dus een beroep doen op de aanvullende beurs.
Volgens DUO maken nog niet alle studenten die er recht op hebben gebruik van de aanvullende beurs. "Daarom is het belangrijk dat studenten goed kijken of ze daarvoor in aanmerking komen", zegt Nelemans. "Dit is nu een nog grotere groep geworden."
Studerende mbo'ers hebben een keuze
Voor mbo-studenten is er ook iets veranderd. Als mbo'ers geld leenden voor hun studie, moesten ze dat eerder binnen vijftien jaar terugbetalen. Op hogescholen en universiteiten krijgen studenten 35 jaar de tijd om dit terug te betalen.
De overheid heeft dit gelijkgetrokken. Mbo'ers mogen er nu ook 35 jaar over doen om het geld terug te betalen.
Mbo'ers die al studeren, moeten opletten. Zij krijgen de mogelijkheid om te kiezen tussen het oude en nieuwe stelsel. Ze kunnen dus kiezen om af te lossen in 15 of 35 jaar. Die twee aflostermijnen hebben verschillende rentetarieven. Daarom is het belangrijk dat je als mbo-student goed bekijkt wat voor jou het voordeligst is.
De basisbeurs komt terug: hier moet je als student op letten - NU.nl
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar