Rechercher dans ce blog

Sabtu, 24 Juni 2023

Greenpeace activisten verlaten terrein Tata Steel vrijwillig Extinction Rebellion door politie verwijderd - Parool.nl

Klimaatactivisten demonstreren bij staalfabriek Tata Steel IJmuiden.Beeld ANP

Door de actie van XR konden de staaltransporten van het bedrijf geen doorgang meer vinden. Een woordvoerder van Tata Steel zei eerder dat dit ‘verboden, gevaarlijk en risicovol’ was. De XR-leden hadden zich aangesloten bij de actievoerders die zaterdagmorgen het fabrieksterrein van de staalfabriek binnendrongen.

Honderden klimaatactivisten zijn zaterdag ondanks een verbod toch binnengedrongen op het terrein van Tata Steel in Velsen. Onder luid gejuich braken ze de hekken open. Ze hingen spandoeken op aan hekken op het terrein en riepen teksten als: ‘We made it! We can celebrate now!’ Op de weg en in de berm parallel aan het terrein betuigen mensen solidariteit. Ze juichten, klapten en schreeuwden dingen als: ‘You are not alone!’ Net buiten het terrein was enige tijd een optreden gaande van de punkrockband Hang Youth dat enthousiast werd begroet door de demonstranten die aanwezig zijn op het Tata-terrein.

“Ons punt is gemaakt,” meldt Greenpeace na afloop van de actie in een verklaring. Greenpeace en andere actiegroepen vinden dat de ‘ziekmakende onderdelen’ van Tata Steel moeten sluiten. “We zijn blij dat we van ons recht op protest gebruik hebben kunnen maken in het hart van de grote vervuiler. Sluit de meest ziekmakende onderdelen. Door de hoofdingang vertrekken we met opgeheven hoofd. Als de overheid of Tata Steel niet ingrijpen komen we terug.”

Demonstratierecht

Op het terrein was geen politie. Agenten te paard stonden op de openbare weg. Ondanks een noodverordening die de burgemeester van Velsen had afgekondigd voor het terrein van Tata Steel wilden de autoriteiten de demonstratie zo goed mogelijk faciliteren. “Het demonstratierecht is een groot recht,” aldus een woordvoerder van de gemeente zaterdag.

“Dus we willen dat zo goed mogelijk faciliteren. Dat doen we al de hele dag, en we houden nu, samen met politie en Openbaar Ministerie, van moment tot moment in de gaten of we de situatie zo kunnen laten of dat we op moeten treden.”

Voor, tijdens en na de actie van is niemand aangehouden, meldt een politiewoordvoerster. Wel zijn actievoerders van Extinction Rebellion losgemaakt door de politie en verplaatst naar een andere plek. Daarna mochten ze vertrekken, aldus de politie.

Klimaatneutraal

Tata Steel zegt hetzelfde einddoel na te streven als de actiegroepen. Het bedrijf kondigde vorig jaar aan om de vergroeningsplannen te versnellen voor de fabriek in IJmuiden. In 2030 wil het bedrijf een installatie hebben die werkt op waterstof. Tegen die tijd moet de CO2-uitstoot ook met 5 megaton verminderd zijn.

Vanaf 2045 wil Tata steel klimaatneutraal zijn. “We stoppen niet voordat we onze doelen hebben bereikt,” stelde directeur Hans van den Berg al eerder. “Wij willen de leefomgeving verbeteren, met concrete maatregelen en tastbare resultaten. Dat is geen loze kreet, want die omwonenden, dat zijn we ook zelf.”

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS.

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Adblock test (Why?)


Greenpeace activisten verlaten terrein Tata Steel vrijwillig, Extinction Rebellion door politie verwijderd - Parool.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...