Rechercher dans ce blog

Kamis, 22 Juni 2023

Makelaars uit Groningen en Drenthe zien niets in huizenverkoopplan Hugo de Jonge. 'Idioot voorstel van onwetende minister' - Dagblad van het Noorden

In het Noorden worden particuliere woningverkopers veel zwaarder getroffen door het wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge. Hij wil dat de helft van de huizen tot 355.000 euro met voorrang aan lage- en middeninkomens wordt verkocht. Noordelijke makelaars zien niets in het plan.

NVM makelaar Henk Buma uit Groningen is verbijsterd over het wetsvoorstel van CDA-minister Hugo de Jonge. Volgens Buma is de vrijheid hoe je je eigen bezit wilt verkopen een groot goed. Dat kan straks niet meer, als de wet volgende week dinsdag in de Tweede Kamer wordt aangenomen.

,,Koopwoningen tot 355.000 euro mogen straks niet meer aan iedereen worden verkocht. Dat lijkt mij een grap”, zegt Buma. ,,Dat is toch niet werkbaar. Wat doe je als de biedprijs tijdens de onderhandelingen door die grens heen gaat? Mag of moet je dan gegadigden met een hoger inkomen bellen? Of moet je dan snel op zoek naar mensen met een cruciaal beroep en het die eerst aanbieden?

Gemeenten mogen voorrang geven aan leraar

De Groninger makelaar ziet niets in de wijze waarop De Jonge starters en mensen met een lager- of middeninkomen een grotere kans wil geven bij het kopen van een eigen woning: ,,Ik ben meer voor gelijkheid en tegen uitsluiting of discriminatie van bepaalde groepen.”

Of een meerderheid in de Tweede Kamer het wetsvoorstel van de CDA-bewindsman steunt, valt nog te bezien. Het idee erachter is dat woningzoekenden met een laag inkomen of een middeninkomen meer kans maken op een koopwoning. Het gevolg is dat een koophuis mogelijk niet meer aan iedereen kan worden verkocht, wat weer gevolgen heeft voor de verkoper.

In het wetsvoorstel staat ook dat gemeenten voorrang kunnen geven aan mensen met een cruciaal beroep, zoals leraren, politieagenten en verpleegkundigen. De zogeheten Huisvestingswet wordt niet alleen gewijzigd voor bestaande koopwoningen. Gemeenten mogen straks ook meer eisen stellen aan nieuwbouwhuizen en huurwoningen. „Het raakt de woningeigenaar niet, het doet geen afbreuk aan de verkoopprijs”, beweert De Jonge. „Het is consequent kiezen voor de woningzoekende.”

Raakt huizen in Drents/Groningse Kanaalstreek

Het wetsvoorstel stuit zelfs op verzet in de eigen coalitie. Coalitiepartijen VVD en D66 verwachten dat woningeigenaren te hard worden geraakt door het voorstel van De Jonge.

Het hanteren van de grens van 355.000 euro zorgt ervoor dat de maatregel niet overal in het land dezelfde gevolgen heeft, want de huizenprijzen verschillen per regio. Een snelle berekening op Funda leert dat landelijk ruim een kwart van de te koop staande woningen onder de grens van 355.000 euro valt. In Amsterdam en de provincie Utrecht gaat het zelfs om minder dan een vijfde van de huizen. Ter contrast: In Groningen en Drenthe valt ruwweg de helft van de te koop staande Funda-woningen eronder.

Veel woningen in de Kanaalstreek krijgen te maken met deze maatregel, zegt Wim Stuursma, NVM-woordvoerder in Drenthe. ,,Zelfs menig twee-onder-één-kapper in Borger valt onder de grens van 355.000 euro.’’ Hij spreekt van een ‘aantasting van het eigendomsrecht’. ,,Ik snap dat de overheid een oplossing zoekt om het speelveld eerlijker te verdelen, maar deze maatregel is wel heel bijzonder. Het zal als ontbindende voorwaarde in het voorlopig koopcontract moeten worden opgenomen. De toetsing van het inkomen kost extra tijd, waardoor de doorstroming op de woningmarkt wordt belemmerd.’’

‘Een maatregel die het eigen falen moet verbloemen’

,,Het is een idioot voorstel van een onwetende minister’’, reageert Sjirk de Jong, NVM-woordvoerder in Groningen. Hij noemt het ‘verbazingwekkend’ dat De Jonge mensen het recht wil ontnemen om over hun eigen bezit te beslissen. ,,Ik zie het als een stuiptrekking van een regering die veel te laat de handschoen heeft opgepakt in de ontspoorde woningmarkt. Het is een maatregel die het eigen falen moet verbloemen.’’

Ook de Vereniging Eigen Huis is sterk gekant tegen het wetsvoorstel. Op hun site laat de vereniging weten dat ze het belangrijk vindt dat er meer betaalbare woningen beschikbaar komen. ‘Dit moet gebeuren door het bouwen van nieuwbouwwoningen en niet door het toewijzen van bestaande woningen aan eigen inwoners. Door bestaande koopwoningen (onder de NHG grens) toe te wijzen, wordt het chronische tekort aan woningen niet opgelost.’

De Raad van State was eerder ook erg kritisch over het voorstel. De belangrijkste adviseur van het kabinet vroeg om meer toelichting op de negatieve gevolgen van de maatregel voor eigenaren die hun woning willen verkopen. „Ook wijst de Afdeling advisering erop dat de maatregel een prijsopdrijvend effect kan hebben. Het is onduidelijk wat de privaatrechtelijke gevolgen zijn van de maatregel en wie daar toezicht op houdt.”

Adblock test (Why?)


Makelaars uit Groningen en Drenthe zien niets in huizenverkoopplan Hugo de Jonge. 'Idioot voorstel van onwetende minister' - Dagblad van het Noorden
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...