Nederlandse huishoudens hadden in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 1,7 procent meer te besteden dan een jaar eerder. Stijgende lonen en meer gewerkte uren zijn de belangrijkste oorzaken.
Ondanks de aanhoudende inflatie hield een gemiddeld huishouden iets meer over aan het einde van de maand. Het reëel beschikbaar inkomen steeg met 1,7 procent. Dat is de stijging van het beschikbaar inkomen, gecorrigeerd voor prijsstijgingen.
Nederlanders zijn meer gaan werken, waardoor ze meer geld binnenkregen. Het aantal gewerkte uren nam in het eerste kwartaal toe met 2,2, procent, meldt statistiekbureau CBS.
Zowel werknemers als zelfstandigen kregen meer salaris over de gewerkte uren. De gemiddelde loonstijging onder werknemers was 7,7 procent. Voor cao-lonen lag dit op 5,4 procent. Uitkeringen gingen met 11 procent omhoog. Dat komt doordat uitkeringen vaak gekoppeld zijn aan het minimumloon, dat op 1 januari 2023 steeg met 10 procent.
Tegelijkertijd betaalden huishoudens gemiddeld 4,4 procent meer aan belastingen en sociale premies. Ook steeg de hypotheekschuld.
Armoede neemt toe door einde energietoeslag
Niet iedereen houdt aan het einde van de maand meer over. De armoede zal in 2024 behoorlijk toenemen, verwacht het Centraal Planbureau (CPB). Naar verwachting leven volgend jaar 995.000 Nederlanders, onder wie veel kinderen, onder de armoedegrens.
De verwachte stijging van het aantal Nederlanders in armoede is het gevolg van het aflopen van een paar maatregelen, zoals de energietoeslag van de gemeenten.
We houden gemiddeld iets meer geld over door loonstijging en gewerkte uren - NU.nl
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar