Rechercher dans ce blog

Kamis, 27 Juli 2023

ECB verhoogt rente weer om inflatie in te dammen, rente is nu gelijk aan recordhoogte uit 2000 - NRC

Rentebeleid De Europese Centrale Bank heeft de rente voor de negende keer op rij verhoogd. De rente stijgt met een kwart procentpunt naar 3,75 procent.

Het gebouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt.
Het gebouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Foto Michael Probst/AB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft deze donderdag bekendgemaakt de rente met een kwart procentpunt te verhogen om de inflatie te temperen. De depositorente, momenteel het belangrijkste rentetarief van de ECB, stijgt naar 3,75 procent. Dat is gelijk aan de hoogste ECB-rente ooit uit 2000. De ECB verhoogt de rente nu voor de negende keer op rij.

Renteverhoging is een methode die centrale banken inzetten om inflatie in te dammen. Een hogere rente moet de economische activiteit vertragen, waardoor de inflatie uiteindelijk daalt. Geld lenen wordt voor consumenten namelijk minder aantrekkelijk wanneer de rente hoger is. Zij zullen terughoudender zijn bij het kopen van bijvoorbeeld een nieuwe auto of een huis.

„De inflatie loopt verder terug, maar de verwachting is nog steeds dat ze te lang te hoog blijft”, schrijft de ECB in een persverklaring. Volgens de centrale bank hebben de eerdere renteverhogingen wel effect.

„De financieringsvoorwaarden zijn opnieuw krapper geworden en temperen de vraag steeds meer, wat een belangrijke factor is in het terugbrengen van de inflatie naar het doel.” Dat inflatiedoel van de ECB, 2 procent, is nog niet in zicht. De kerninflatie steeg in de eurozone zelfs licht van 5,3 procent in mei naar 5,4 procent in juni.

„De verwachting is dat de economie op korte termijn zwak blijft”, zei ECB-president Christine Lagarde tijdens de persconferentie donderdag. Na verloop van tijd zouden onder meer dalende inflatie en stijgende inkomens het herstel moeten ondersteunen, denkt ze.

Pauzeren of voortzetten

De vraag of de ECB de rente opnieuw gaat verhogen bij de volgende vergadering in september liet Lagarde onbeantwoord. „Dat hangt af van wat de economische data tegen die tijd laten zien.” De ECB-president zei dat de bank de renteverhogingen in september zowel kan pauzeren als voortzetten. Na het vorige besluit om de rente te verhogen, in juni, zei Lagarde nog dat nog een renteverhoging zeer waarschijnlijk was.

Als de bank de renteverhogingen pauzeert, zei Lagarde, dan is dat niet noodzakelijkerwijs voor een langere periode. De ECB zou de rente dan na een pauze van een maand opnieuw kunnen verhogen.

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), verhoogde de beleidsrente woensdag met een kwart procentpunt naar het hoogste niveau in 22 jaar. In de Verenigde Staten staat de rente nu op een bandbreedte van 5,25 tot 5,5 procent. De kerninflatie daalde daar al van 5,3 procent in mei naar 4,8 procent in juni.

Vorige maand pauzeerde de Fed de renteverhogingen nog. Maar tijdens de persconferentie woensdag bleek dat het einde van de verhogingen nog niet in zicht is. Voorzitter Jerome Powell zei dat de Fed de rente de komende maanden mogelijk opnieuw gaat verhogen.

Adblock test (Why?)


ECB verhoogt rente weer om inflatie in te dammen, rente is nu gelijk aan recordhoogte uit 2000 - NRC
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...