Rechercher dans ce blog

Kamis, 27 Juli 2023

Winst Shell daalt harder dan verwacht, schroeft duurzame ambities terug - RTL Boulevard

Dat de cijfers van het Brits-Nederlandse olie- en gasbedrijf van het tweede kwartaal een stuk minder spectaculair dan vorig jaar zouden zijn, was ingecalculeerd. Toen boekte Shell nog een recordwinst van 11,5 miljard dollar (ruim 10 miljard euro) door met name de torenhoge prijzen voor olie en gas.

Maar toch valt de vandaag gepresenteerde winst van ruim 5 miljard dollar (4,6 miljard euro) een stuk lager uit dan analisten hadden verwacht. Zij gingen door de bank genomen uit van 5,5 miljard dollar winst. Die teleurstelling werkt door op de beurs, waar het aandeel Shell op moment van schrijven zo'n 2 procent lager staat.

Eigen aandelen inkopen

Dat Shell afgelopen kwartaal minder winst maakt, komt niet alleen door de lagere energieprijzen. Ook de chemietak ziet de winstgevendheid met circa 900 miljoen euro dalen, terwijl ook de duurzame tak (renewables & energy solutions) onder de streep minder opbracht (-180 miljoen euro).

Om aandeelhouders tegemoet te komen, koopt Shell daarom voor nog eens 2,7 miljard euro aan eigen aandelen in. Met als de doel de aandelenkoers wat te stutten: het aantal aandelen in de omloop neemt af, waardoor de waarde van het aandeel en de winst per aandeel juist kunnen stijgen.

Maar dat neemt niet weg dat de waardering van Shell fors achterloopt op die van zijn grote Amerikaanse concurrenten Exxon Mobil en Chevron. Dat zijn de partijen waar de top van Shell vooral naar kijkt, aangezien veel van de grotere aandeelhouders van Shell ook uit de VS of elders buiten Europa komen.

Zij kijken vooral naar pure omzet en winst, en minder naar de duurzame doelen die Shell zegt te hebben. Doelen die institutionele en veel kleinere beleggers in Europa wél belangrijk vinden.

'Shell zit in spagaat'

"Het is een moeilijke keuze voor het bedrijf", zegt energie-expert Jilles van den Beukel en voormalig Shell-medewerker tegen RTL Z. "Je ziet ze worstelen tussen hun verlangen om een langetermijntoekomst te hebben en een hoge winstgevendheid op de korte termijn, die blijkbaar nodig is om aan de verwachting van aandeelhouders te voldoen. Beleggers die niet zo heel vaak meer in Nederland zitten. Met die spagaat worstelen ze."

Het leidt tot een belangrijke vraag voor de top van Shell: kan het zijn duurzame en fossiele tak op termijn nog wel onder één dak houden? De nieuwe topman Wael Sawan, die per 1 januari het stokje overnam van Ben van Beurden, liet vorige maand doorschemeren aan beleggers dat het bedrijf toch niet minder olie en gas gaat oppompen.

'Shell schrikt van groene investering'

Dit om te voorkomen dat de kosten van levensonderhoud net als vorig jaar weer hard stijgen aldus Sawan. Maar die fossiele strategie kan onmogelijk los worden gezien van de lagere rendementen die Shell tot dusver haalt uit groene energie.

Van den Beukel: "Ze zijn bij Shell toch wel een beetje geschrokken van de hoeveelheid kapitaal die moet worden geïnvesteerd in hernieuwbare energieprojecten, en de lage marges die tot nu toe gehaald worden."

Het aangekondigde Shell-beleid druist in tegen de klimaatambities. En dus slijpen milieuorganisaties vanmorgen opnieuw de messen. "De fossiele koers van ceo Wael Sawan laat zien dat hij zich volledig blijft richten op winst voor aandeelhouders. Dat is immoreel en onverantwoordelijk", aldus Mileudefensie in een reactie op de laatste Shell-cijfers. "De winsten van Shell laten duidelijk zien dat het bedrijf winst verkiest boven mensenlevens."

Adblock test (Why?)


Winst Shell daalt harder dan verwacht, schroeft duurzame ambities terug - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...