Rechercher dans ce blog

Senin, 31 Juli 2023

Voedselprijzen houden inflatie hoog in eurolanden | Economie - NU.nl


Voeding, producten en diensten in eurolanden zijn in juli gemiddeld 5,3 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee is het inflatiecijfer iets gezakt, maar blijft het nog op grote afstand van de gewenste 2 procent.

De inflatie in de eurozone was een maand eerder nog 5,5 procent. Dit betekent dat de prijzen toen 5,5 procent hoger lagen dan een jaar eerder. De prijzen zijn tussen juni en juli met 0,1 procent gezakt. Deze cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat zijn gebaseerd op een eerste raming.

De prijzen zijn vooral gezakt doordat gas en elektriciteit goedkoper zijn dan een jaar eerder. Maar voedingsmiddelen, alcohol en tabak stijgen nog altijd hard in prijs.

Door de inval van Rusland in Oekraïne werden vooral gas, olie en andere grondstoffen vorig jaar duurder. Sommige schakels in de voedselindustrie hebben langlopende prijsafspraken, waardoor ze de gestegen energiekosten pas later doorberekenen aan klanten.

© Localfocus / Eurostat

ECB wil toe naar inflatie van 2 procent

De zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet worden meegenomen, komt in juli in de eurozone uit op 5,5 procent. Dat is gelijk aan het prijsverschil in juni.

De Europese Centrale Bank (ECB) zal niet blij zijn met de cijfers, aangezien de bank het inflatiecijfer wil terugbrengen naar 2 procent. Om dat te bereiken, verhoogde de bank de rente afgelopen week naar 3,75 procent.

Afhankelijk van de cijfers zet de ECB in september mogelijk weer zo'n stap. Economen denken dat het ECB-beleid pas op de lange termijn tot een lagere inflatie leidt.

Adblock test (Why?)


Voedselprijzen houden inflatie hoog in eurolanden | Economie - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...