Rechercher dans ce blog

Senin, 07 Agustus 2023

Europese bedrijven verliezen 100 miljard door Russische banden - BNR Nieuws

Financieel7 aug '23 19:23Auteurs: Joëlle Baelde en ANP

Het Europese bedrijfsleven heeft minstens 100 miljard euro verloren als direct gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. Dat komt naar voren uit een analyse van de Financial Times op jaarverslagen van zeshonderd grote Europese bedrijven. Voor 176 daarvan zag de Britse zakenkrant waardeverminderingen, valutaverliezen of eenmalige kosten die voortkomen uit de oorlog in Oekraïne.

De Jong voegt hieraan toe dat nog niet alle westerse bedrijven zijn vertrokken, terwijl ze dat wel hebben toegezegd. Als voorbeeld noemt hij 'ons eigen Heineken'. 'Heineken is nog niet vertrokken uit Rusland, terwijl ze dat wel hadden aangekondigd na het uitbreken van de oorlog.
De Jong voegt hieraan toe dat nog niet alle westerse bedrijven zijn vertrokken, terwijl ze dat wel hebben toegezegd. Als voorbeeld noemt hij 'ons eigen Heineken'. 'Heineken is nog niet vertrokken uit Rusland, terwijl ze dat wel hadden aangekondigd na het uitbreken van de oorlog. (Unsplash)

BNR's huiseconoom Han de Jong noemt het heel vervelend. 'Hier zullen ze heel veel managementtijd aan moeten besteden.' Tegelijkertijd benadrukt De Jong dat bedrijven hierdoor niet zullen omvallen. 'Er zijn maar heel weinig bedrijven die hierdoor in financiële problemen komen.'

De grootste verliezen zijn zichtbaar in de energiesector. De drie grootste bedrijven in deze branche, BP, Shell en TotalEnergies, rapporteerden bij elkaar opgeteld een last van 40,6 miljard euro op hun Russische belangen. Deze verliezen worden echter ruimschoots gecompenseerd door de effecten van hogere olie- en gasprijzen. De totale winst van deze drie bedrijven bedroeg vorig jaar 95 miljard euro.

Lees ook | 'Noodzakelijk om Rusland straks op te nemen in internationale orde'

Naast de energiesector is ook bij financiële instellingen, nutsbedrijven en industrieconcerns de impact van de Russische inval groot. In totaal rapporteerden deze sectoren volgens de Financial Times gecombineerde verliezen van 45,8 miljard euro. Ook chemie- en autobedrijven verloren miljarden.

Russische beslagleggingen

De verwachting is dat de verliezen verder zullen oplopen, met name door diverse Russische beslagleggingen. In april plaatste Moskou de Russische dochterondernemingen van het Duitse energieconcern Uniper en de Finse stroomproducent Fortum al onder staatscontrole. Later zijn ook de Russische onderdelen van het Franse voedingsmiddelenconcern Danone en de Deense bierbrouwer Carlsberg 'tijdelijk' onder controle gesteld van de Russische staat, na een decreet van president Vladimir Poetin.

'Ons eigen Heineken'

De Jong voegt hieraan toe dat nog niet alle westerse bedrijven zijn vertrokken, terwijl ze dat wel hebben toegezegd. Als voorbeeld noemt hij 'ons eigen Heineken'. 'Heineken is nog niet vertrokken uit Rusland, terwijl ze dat wel hadden aangekondigd na het uitbreken van de oorlog. Ze willen nog zorgen voor hun kleine 2000 medewerkers. Het schijnt dat ze een koper hebben gevonden voor hun activiteiten in Rusland, maar dat dit nog in de bureaucratische molen zit voor toestemming van de autoriteiten. Wanneer dit allemaal plaatsvindt, zal Heineken naar verwachting aanzienlijke afschrijvingen moeten doen', aldus De Jong.

‘Heineken is nog niet vertrokken uit Rusland, terwijl ze dat wel hadden aangekondigd na het uitbreken van de oorlog’
Han de Jong, huiseconoom

Economische sancties

Eerder verlengde de EU haar economische sancties tegen Rusland tot 1 februari volgend jaar. Het gaat bijvoorbeeld om beperkingen op de handel en financiering van producten en technologie die niet alleen civiel maar ook militair door Rusland zouden kunnen worden gebruikt, zoals bepaalde software, chemicaliën of biologisch materiaal.

Ook staat de vervoerssector op de sanctielijst. Zo mogen Russische luchtvaartmaatschappijen niet meer op EU-luchthavens komen en zijn Russische schepen, op enkele uitzonderingen na, niet meer welkom in de Europese havens. Er geldt ook een verbod op de invoer en overdracht van ruwe olie en bepaalde aardolie­producten over zee van Rusland naar de EU.

Lees ook | Hoe Russische miljardairs huurlingen leveren aan het Kremlin

Adblock test (Why?)


Europese bedrijven verliezen 100 miljard door Russische banden - BNR Nieuws
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...