Rechercher dans ce blog

Senin, 07 Agustus 2023

Grote vastgoedbeleggers moeten meer afschrijven door hogere rente - BNR Nieuws

Bouw & Woningmarkt7 aug '23 07:33Aangepast op 7 aug '23 08:58Auteur: Mark van Harreveld

Grote vastgoedbeleggers als Vesteda en Eres moeten meer afschrijven op hun vastgoedportefeuilles als gevolg van de stijgende rente. Daarmee daalt de waarde van hun huizen tussen de 10 en de 15 procent, zegt hoogleraar vastgoedfinanciering Nils Kok van de Maastricht University.

Grote vastgoedbeleggers als Vesteda en Eres moeten meer afschrijven op hun vastgoedportefeuilles als gevolg van de stijgende rente. Daarmee daalt de waarde van hun huizen tussen de 10 en de 15 procent
Grote vastgoedbeleggers als Vesteda en Eres moeten meer afschrijven op hun vastgoedportefeuilles als gevolg van de stijgende rente. Daarmee daalt de waarde van hun huizen tussen de 10 en de 15 procent (Foto: Mark van Harreveld)

Weliswaar dalen de prijzen tussen de 10 en 15 procent, de afgelopen jaren was er sprake van prijsstijgingen van 140 procent. 'We hebben absoluut zeven vette jaren gehad', zegt Kok.

Lees ook | Bouwend Nederland uit zorgen over 'wrange krimp' bouwsector

Volgens de hoogleraar telt Nederland zo'n 3 miljoen huurwoningen, deels in bezit van corporaties, deels in handen van de vrije sector, met een totale waarde van 1 biljoen euro - dat is 1000 miljard euro. Er is in absolute zin dus sprake van een fors waardeverlies. Vesteda, met 28.000 huurwoningen, wat goed is voor 1 procent van de Nederlandse markt, heeft bijvoorbeeld al een veer van 1,3 miljard moeten laten.

Pensioengeld

Vervelend, noemt Kok dat. Volgens hem is Vesteda immers geen 'Angelsaksische sprinkhaan', maar is dat ons pensioengeld. 'Dat raakt ons uiteindelijk allemaal in de portemonnee.' Overigens kan een partij als Vesteda de klap makkelijk opvangen omdat het nauwelijks gebruik heeft gemaakt van vreemd vermogen en alleen hoeft te herfinancieren. Partijen die echter wél met veel vreemd vermogen hebben gewerkt, hebben een probleem.

‘We hebben absoluut zeven vette jaren gehad’
Nils Kok,Maastricht University

Nuance: vanuit beleggersperspectief noemt Kok de woningmarkt een markt 'waar we ons weinig zorgen over hoeven maken'. Aan de vraagzijde is immers een enorm tekort aan woningen, wat betekent dat beleggers hun panden altijd wel kwijt kunnen. Dit overigens in schril contrast met de markt voor commercieel vastgoed, dat kampt met een zeer onzekere vraagzijde.

Lees ook | ING voorziet volgend jaar grootste krimp in de bouw sinds 2013

Adblock test (Why?)


Grote vastgoedbeleggers moeten meer afschrijven door hogere rente - BNR Nieuws
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...