Rechercher dans ce blog

Rabu, 02 Agustus 2023

Omtzigt geeft na vakantie uitsluitsel over politieke toekomst - BNR Nieuws

Politiek2 aug '23 07:11Aangepast op 2 aug '23 09:20Auteur: Mark van Harreveld

Pieter Omtzigt neemt meer tijd om een knoop door te hakken over zijn politieke toekomst. Op Twitter schrijft hij dat het nemen van een 'doordacht besluit' en het 'uitstippelen van een pad' meer tijd kost dan gedacht. Hij gaat eerst op vakantie. Volgens politiek verslaggever Mats Akkerman zou je uit de tweet kunnen opmaken dat Omtzigt nog steeds overweegt een eigen partij op te richten en mee te doen.

Pieter Omtzigt neemt meer tijd om een knoop door te hakken over zijn politieke toekomst. Op Twitter schrijft hij dat het nemen van een 'doordacht besluit' en het 'uitstippelen van een pad' meer tijd kost dan gedacht. Hij gaat eerst op vakantie.
Pieter Omtzigt neemt meer tijd om een knoop door te hakken over zijn politieke toekomst. Op Twitter schrijft hij dat het nemen van een 'doordacht besluit' en het 'uitstippelen van een pad' meer tijd kost dan gedacht. Hij gaat eerst op vakantie. (ANP / Peter Hilz)

In Den Haag wordt vol spanning uitgekeken naar Omtzigts aankondiging. Mocht hij namelijk aan de verkiezingen meedoen met een eigen partij, dan kan hij op veel zetels rekenen. Die zouden vooral ten koste gaan van BBB, SP, JA21, en PVV, maar ook het al noodlijdende CDA zal dan verder inleveren.

Akkerman haalt de Volkskrant aan die schrijft dat Omtzigt met 5 politieke vrienden achter de schermen bezig is geweest met het kijken voor een partijprogramma. 'Daar zouden ze op hoofdpunten al mee bezig zijn geweest. Maar het kabinet viel en de verkiezingen kwamen twee jaar eerder dan verwacht, dus met een partijprogramma op een paar hoofdpunten kom je er nog niet.' Volgens Akkerman zal de groep 'hard aan de bak moeten'.

Artikel gaat verder onder de tweet

Omtzigt ligt volgens peilingen heel goed bij de kiezer. 'Uit een peiling van I&O Research bleek dat hij 46 zetels kan halen en de grootste kan worden. Omtzigt zelf zou liever Kamerlid blijven in plaats van premier worden.'

‘Volgens een peiling zou hij 46 zetels kunnen halen’
Mats Akkerman, correspondent

Op maandag 28 augustus is de deadline voor partijen die hun partijnaam willen registreren bij de Kiesraad. Akkerman voegt daaraan toe dat je vooralsnog ook zonder naam kunt meedoen: pas op 9 oktober moeten echt de kandidatenlijsten ingeleverd zijn. 'Hij kan het echt nog heel spannend maken en het nog veel langer laten duren. Maar de verwachting is toch wel dat als hij bij terugkomst van vakantie die knoop doorhakt.'

'Boek met het CDA is dicht'

Het CDA probeerde afgelopen weekend nog tevergeefs om de gebroken banden met het voormalige CDA-Kamerlid te herstellen. Omtzigt weigerde: hij herhaalde dat 'het boek met het CDA' dicht is.

Lees ook | Pieter Omtzigt keert niet terug naar het CDA

Omtzigt brak met de partij na een langlopend conflict. Hij werd door partijgenoten onder meer als 'labiel' afgeschilderd en buitengesloten. Ook werd tijdens de formatie door VVD-leider Mark Rutte en VVD-verkenner Annemarie Jorritsma gesproken over een 'functie elders' voor hem. Nadat Omtzigt de Kamer met een burn-out had verlaten, keerde hij terug als zelfstandig Kamerlid.

Adblock test (Why?)


Omtzigt geeft na vakantie uitsluitsel over politieke toekomst - BNR Nieuws
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...