Rechercher dans ce blog

Minggu, 27 Agustus 2023

Tekort in schatkist van overheid neemt af naar 1,4 miljard euro - NU.nl

De schatkist van de overheid had eind 2022 een tekort van 'nog maar' 1,4 miljard euro. Door economische groei en het einde van coronasteunmaatregelen klimt de overheid uit een financieel dal.

De schatkist kwam aan het eind van het jaar 1,4 miljard euro tekort, meldt statistiekbureau CBS. Dat lijkt veel geld, totdat je het vergelijkt met het tekort van de 20,4 miljard een jaar eerder. Een van de oorzaken voor het kleinere tekort is dat er minder geld besteed werd aan corona-uitgaven zoals steunmaatregelen.

Relatief gezien was het saldo van de overheid -0,1 procent (uitgedrukt als percentage van het bruto binnenlands product), terwijl dat een jaar eerder nog -2,3 procent was. Het CBS kijkt daarbij naar de saldi van onder meer het Rijk, lokale overheden en sociale zekerheidsfondsen zoals het UWV.

Zo'n 90 procent van de inkomsten bestaat uit belastingen en sociale premies. Winstbelastingen leverden een kwart meer op. Dat kwam niet alleen doordat bedrijven meer winst maakten. Ze betaalden in 2022 vaker dan gebruikelijk achterstallige winstbelasting over het voorgaande jaar, omdat ze eerder hun winst te laag hadden ingeschat.

Ook kwam er meer belasting binnen via casino's, omdat online kansspelen sinds oktober 2021 legaal zijn. Een andere inkomstenbron voor de overheid is aardgas via het overheidsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN).

In totaal telde de overheid 415,5 miljard euro aan inkomsten. Dat is 9 procent meer dan in 2021, onder meer veroorzaakt door de economische groei.

Het meeste geld ging naar sociale uitkeringen

De overheid gaf in 2022 bijna 417 miljard euro uit. Dat is 44 procent van het bbp, iets minder dan de 46 procent in 2021.

Sociale uitkeringen zijn de grootste kostenpost. Daar ging 193,5 miljard euro naartoe, bijna 5 procent meer dan in het vorige jaar.

De stijging komt vooral doordat er meer geld ging naar zorg die vergoed wordt in het basispakket. Ook de langdurige zorg, voor bijvoorbeeld mensen met een beperking die thuis blijven wonen, kostte afgelopen jaar meer dan eerder.

Verder ging er 3,1 miljard euro uit de schatkist naar de compensatie voor hogere energieprijzen. In november en december ontvingen huishoudens 190 euro.

Adblock test (Why?)


Tekort in schatkist van overheid neemt af naar 1,4 miljard euro - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...