Rechercher dans ce blog

Kamis, 14 September 2023

Europese Centrale Bank trekt rente op naar recordhoogte van 4 procent - de Volkskrant

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank. Beeld Getty
Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank.Beeld Getty

Met een zeldzame verrassing heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de depositorente verhoogd van 3,75 naar 4 procent, zeg maar de vergoeding op de zichtrekening van banken bij de centrale bank. Financiële markten waren tot op het bot verdeeld of Frankfurt dat wel of niet zou doen. Daardoor was elke beslissing per definitie een verrassing. ‘De angst om de inflatie niet volledig onder controle te krijgen en het risico van te vroeg stoppen moeten een grotere zorg zijn geweest dan het toenemende risico van een recessie in de eurozone’, zegt ING-econoom Carsten Brzeski.

De onzekerheid over het rentebesluit bewees dat ECB-president Christine Lagarde woord heeft gehouden. De Française had in juli benadrukt dat de bestuurders van de centrale bank bij hun besluitvorming zouden varen op de recentste data. Mochten die een eensgezind beeld hebben gegeven, dan was de beslissing een uitgemaakte zaak geweest. Maar dat was niet zo. Er waren zowel cijfers die pleiten voor een pas op de plaats, als voor een verdere verhoging.

Over de auteur
Daan Ballegeer is economieverslaggever van de Volkskrant. Hij schrijft onder meer over financiële markten en centrale banken.

Zo bleek de economische groei in de eurozone in het tweede kwartaal af te nemen tot een magere 0,1 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Daarnaast liet de Duitse economie, traditioneel de groeimotor van de muntunie, recent nieuwe tekenen van zwakte zien. Argumenten dus om de economische groei niet verder af te knijpen door het nog duurder te maken om te lenen. Hogere rentes ontmoedigen investeringen, en stimuleren consumenten om meer te sparen en dus minder te spenderen.

Inflatie

Tegelijkertijd blijft de inflatie in de eurozone hardnekkig hoog. Hoewel die van een piek van 10,6 procent in oktober vorig jaar is afgenomen tot 5,3 procent in augustus, stokt de daling. Bovendien schommelt de kerninflatie, die geen rekening houdt met de volatiele voedsel- en energieprijzen, sinds de start van het jaar tussen de 5,3 en 5,7 procent. Dat geeft aan dat er in de brede economie flinke prijsstijgingen zijn. De ECB heeft een inflatiedoelstelling van 2 procent.

De studiedienst van de ECB verwacht nu dat de inflatie dit jaar zal uitkomen op 5,6 procent, en in 2024 op 3,2 procent. Beide cijfers liggen hoger dan in de vorige raming. De prognoses voor de economische groei zijn dan weer neerwaarts bijgesteld, naar 0,7 procent in 2023 en 1 procent in het jaar daarna.

‘Dit was een goed moment om de laatste rentestap te zetten en zowel aan de markten als aan consumenten te laten zien dat de ECB echt serieus is over het bevechten van de inflatie’, zegt Martin Moryson, econoom van vermogensbeheerder DWS. ‘Nu kunnen de centrale bankiers achteroverleunen, een kopje thee drinken en kijken hoe de inflatie langzaam normaliseert.’

Beoogde effect

De gevolgen van de tien renteverhogingen die sinds juli vorig jaar zijn doorgevoerd, laten zich pas geleidelijk in volle sterkte voelen. Volgens de gemiddelde raming gaat daar anderhalf tot twee jaar overheen. De hogere rentes zijn bijvoorbeeld pas van toepassing op bedrijfsleningen eenmaal die moeten worden geherfinancierd. En in veel eurolanden hebben hypotheeknemers geprofiteerd van het jarenlange lagerentebeleid van de ECB om voor langere periodes te lenen, en dat tegen een lage vaste rente.

Nieuwe hypotheeknemers betalen wel flink hogere rente, en houden minder over voor andere uitgaven. Het duurt evenwel een tijd voor hun aantal zo is gegroeid dat het beoogde effect wordt bereikt, namelijk een vertraging van de economische groei. Als daardoor de vraag naar goederen en diensten daalt, moeten de prijzen ervan minder snel stijgen.

‘Als je je afvraagt waarom de ECB niet wacht tot het volledige effect van de tot nu toe doorgevoerde renteverhogingen zich heeft ontvouwd, is het antwoord heel duidelijk’, meent ING-econoom Carsten Brzeski. ‘Het gaat allemaal om geloofwaardigheid. De ECB heeft slechts één taak, en die taak is het handhaven van prijsstabiliteit. De eurozone heeft bijna drie jaar lang geen prijsstabiliteit gezien.’

Langer hoge rente

Belangrijker dan de precieze hoogte van de depositorente is de periode dat deze rente hoog blijft. ‘Higher for longer’ is het nieuwe mantra van centrale bankiers. Na de sprint omhoog gaat het nu om de volgehouden inspanning. Die boodschap lijken beleggers te hebben begrepen. Financiële markten verwachten de eerste renteverlaging ten vroegste in de tweede jaarhelft van 2024.

Adblock test (Why?)


Europese Centrale Bank trekt rente op naar recordhoogte van 4 procent - de Volkskrant
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...