Rechercher dans ce blog

Jumat, 20 Oktober 2023

Grote ransomwarebende opgerold, Nederland neemt servers in beslag - NU.nl

Bij een internationale politieactie is een grote gijzelsoftwarebende ontmanteld. De vermoedelijke leider is opgepakt en het platform is uit de lucht. Vijf servers van de groep zijn in Nederland in beslag genomen en Nederlandse rechercheurs hielpen mee bij het onderzoek.

Het betreft een internationale groep criminelen. Er zijn voor zover bekend geen Nederlanders onder de verdachten. De Europese diensten Europol (politie) en Eurojust (justitie) maakten de resultaten van de actie tegen de bende Ragnar Locker vrijdag bekend.

De hoofdverdachte werd afgelopen maandag opgepakt in Parijs. Zijn huis in Tsjechië is doorzocht. In Spanje en Letland zijn daarna vijf andere verdachten verhoord.

De site van de groep op het darkweb, een afgeschermd deel van internet, is in Zweden uit de lucht gehaald. Behalve in Nederland zijn ook in Duitsland en Zweden servers in beslag genomen.

Tientallen miljoenen euro's geëist

De gijzelsoftware, die ook Ragnar Locker wordt genoemd, is sinds december 2019 actief. De makers ervan hebben computersystemen besmet en vergrendeld. Ook maakten ze interne gegevens buit.

Daarna eisten ze losgeld van de slachtoffers, zowel voor het ontgrendelen van de systemen als voor het teruggeven van gevoelige gegevens. Dat bedrag kon oplopen tot tientallen miljoenen euro's. De makers van de gijzelsoftware dreigden bovendien alle bestanden naar buiten te brengen als gedupeerden aangifte zouden doen.

168 organisaties aangevallen

De rechercheurs denken dat de groep 168 organisaties heeft aangevallen. Vorig jaar troffen ze de nationale luchtvaartmaatschappij van Portugal, TAP. Een maand geleden voerden ze een digitale aanval uit op een ziekenhuis in de buurt van Tel Aviv in Israël.

In 2021 werden in Oekraïne al twee andere kopstukken van Ragnar Locker opgepakt. Vorig jaar werd een andere verdachte gearresteerd in Canada. Bij het vervolgonderzoek kregen rechercheurs zicht op de rest van de bende.

Lees meer over:

Cybercrime Economie Binnenland Buitenland

Adblock test (Why?)


Grote ransomwarebende opgerold, Nederland neemt servers in beslag - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...