Terwijl het klimaat geen thema leek te zijn bij de verkiezingen, maakt drie op de vier Nederlanders zich druk om klimaatverandering. Vrouwen maken zich de meeste zorgen over de gevolgen ervan. Mannen bekommeren zich juist meer om de kosten van het klimaatbeleid.
Volwassenen maken zich dit jaar meer zorgen over de gevolgen van klimaatverandering dan in 2020. Dat blijkt uit onderzoek van statistiekbureau CBS onder achttienduizend respondenten van achttien jaar of ouder. Ruim vier op de vijf mensen vindt het het dan ook goed dat de overheid zich bezighoudt met klimaatbeleid.
Opvallend is dat 43 procent van de ouderen zich druk maakt over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties. Onder jongeren tussen de 18 en 25 jaar is dat slechts 30 procent. Verder blijkt dat 38 procent van de vrouwen zich veel zorgen maakt over het klimaat, tegenover 31 procent van de mannen.
Kosten klimaatbeleid is vaker zorg van mannen
Behalve de angst voor de gevolgen van het klimaat leven er ook zorgen over de uitgavenkant van het klimaatbeleid. 58 procent van de volwassenen geeft aan zich hier zorgen over te maken. In 2020 was dit nog 50 procent.
Het zijn vooral mannen met hoogstens een diploma op vmbo- of mbo 1-niveau die zich druk maken over de kosten. Ook onder mensen uit een armer huishoudens zijn meer zorgen over het geld dat naar klimaatbeleid gaat.
Een derde van de volwassenen vindt dat grotere landen zoals China en de Verenigde Staten eerst aan de beurt zijn om streng klimaatbeleid te voeren. Bijna drie kwart vindt dat grote bedrijven, de industrie en de luchtvaart te weinig doen om klimaatverandering tegen te gaan. Ongeveer de helft van de ondervraagden vindt dat burgers zelf te weinig doen.
Drie kwart van de Nederlanders maakt zich wel degelijk druk om het klimaat - NU.nl
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar