Rechercher dans ce blog

Senin, 18 Desember 2023

Biggenschaarste en vogelgriep leveren boeren forse stijging van inkomsten op - NU.nl

Varkenshouders en kippenboeren zijn flink meer gaan verdienen in 2023. Het gemiddelde inkomen van een varkenshouder steeg naar 370.000 euro, terwijl dat in de jaren ervoor gemiddeld op 89.000 euro lag. Melkveehouders hadden een moeilijker jaar.

Dat blijkt uit een raming van onderzoeksinstituut Wageningen Economic Research en statistiekbureau CBS. Het gaat om de inkomens voor boeren en hun eventuele gezinsleden. Zij werken meestal niet voor een salaris, maar doen wel het merendeel van het werk. Dat legt ze dit jaar in veel bepaalde agrarische sectoren geen windeieren.

Zo stijgt het inkomen voor deze niet-werknemers in de varkenshouderij naar gemiddeld 370.000 euro per onbetaalde arbeidskracht. Dat ligt 245.000 euro hoger dan in 2022. In de jaren van 2018 tot en met 2022 lag hun gemiddelde jaarlijkse inkomen op 89.000 euro.

De varkenshouders verdienen goed aan de varkensschaarste in Europa. De sector is gekrompen, waardoor de prijzen van biggen met 60 procent stegen. Vleesvarkens zijn 20 procent duurder geworden dan een jaar eerder. Daarbij zijn de prijzen van varkensvoer en energie gedaald.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoond Wij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Vogelgriep leverde kippenboer uiteindelijk geld op

Het gemiddelde inkomen van een leghennenhouder steeg van 93.000 euro naar 300.000 euro in 2023. De eierprijs ging omhoog als gevolg van de vogelgriep die flink heeft toegeslagen in verschillende landen, waaronder Nederland.

Door een lager aantal kippen en beperkter aanbod van eieren konden boeren meer vragen voor hun producten. De vogelgriep zelf heeft boeren wel wat geld gekost, maar daar werden ze ook voor gecompenseerd.

En waar de opbrengsten van kippenboeren toenamen, daalden hun voerkosten juist door het goedkoper worden van graan. De kosten van een leghennenhouder bestaan voor bijna twee derde uit voerkosten.

Dalende melkprijs door concurrentie

Op het gebied van melk kregen boeren juist meer concurrentie, waardoor de verkoopprijs met ongeveer 18 procent daalde. Het gemiddelde inkomen van een melkveehouder kwam met 78.000 euro ongeveer een derde lager uit dan in 2022.

Nederlandse fruittelers profiteerden juist van een lagere productie van met name peren elders in Europa. Zij verdienden dit jaar meer dan vorig jaar.

Akkerbouwers met onder meer uien en granen hadden dit jaar erg veel last van de vele regen. Daardoor viel de oogst kleiner uit, met een inkomensdaling tot gevolg. Ze verdienden gemiddeld 110.000 euro tegenover ruim 140.000 euro vorig jaar, toen de akkerbouwers juist nog werden geplaagd door de droogte.

Lees meer over:

Economie

Adblock test (Why?)


Biggenschaarste en vogelgriep leveren boeren forse stijging van inkomsten op - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...