Rechercher dans ce blog

Sabtu, 09 Desember 2023

Eerste asielzoekers worden wakker in tent Stadskanaal met verse sneeuw en kant-en-klare lunch. 'Geen vijf sterren, wel 23 graden' - Dagblad van het Noorden

De eerste 26 asielzoekers in de COA-tent in Stadskanaal ontwaakten vrijdag met verse sneeuw en een kant-en-klaar lunchpakket. Deze nachtelijke noodopvang moet het aanmeldcentrum in Ter Apel ontlasten.

Een bordje waarschuwt asielzoekers in het Engels, Arabisch en middels een akelig uitglijdend poppetje dat het glad kan zijn op het terrein van het tentendorp aan de Manege in Stadskanaal.

De boodschap is niet overbodig als het je eerste nacht is op Nederlandse bodem. Door sneeuw en regen is het terrein van de nachtelijke noodopvang op sommige plekken een glibberig en drassig prutje geworden.

‘Gasten in overlevingsmodus’

,,Of ze raar opkeken dat er vanmorgen sneeuw lag?”, zegt tijdelijk hoteltentbaas Jeroen van Broekhoven. ,,Volgens mij drong dat niet eens tot ze door. Ik heb echt het idee dat al onze gasten in een soort overlevingsmodus staan. De mensen waren dankbaar dat ze hier lekker warm hebben kunnen slapen.

Van Broekhoven is directeur van Fox Events en vooral bekend van de gelijknamige discotheek in Stadskanaal. Zijn bedrijf regelde in opdracht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dat het tentendorp aan de hoek Manegelaan er kwam en op tijd klaar was om donderdagavond laat de eerste 26 asielzoekers te ontvangen.

Geen vijf sterren, wel 23 graden

Van Broekhoven is trots dat het ze in zo’n korte tijd is gelukt. ,,Vorige week vrijdag kregen we opdracht om dit allemaal op te zetten en te coördineren. Nu staat het er. Het is natuurlijk geen vijfsterrenhotel”, zegt de Fox-directeur.

Hij kan zoiets ook weten. Van Broekhoven ging van 1994 tot 1998 naar de Hotelschool in Groningen. ,,Overnachten in deze tenten is beter dan in de hal van het aanmeldcentrum in Ter Apel op een bureaustoel moeten slapen, of erger nog, buiten in de kou. Dankzij de verwarming was het in de slaapzaal vannacht heel snel lekker 23 graden.”

Allemaal een blauwe tandenborstel

Vrijdagochtend staat de kachel uit en is het koud in de lege mannenzaal, waar net als in de vrouwenzaal iets verderop, tientallen Leen Bakker-achtige stapelbedden klaar staan. Op elk nog onbeslapen bed ligt een grijs of blauwgroen slaapzakje en een pakketje klaar voor de asielzoeker die er komt te slapen. Daarin zitten een paar witte lakens en een blauwe tandenborstel.

De beslapen stapelbedden zijn vrijdag nog in de minderheid. Daarvan zijn alle slaapzakken en lakens gehaald. Die worden volgens Van Broekhoven na elke nacht chemisch gereinigd. La-Toyah uit Musselkanaal sleurt de stofzuiger door de mannenzaal.

La-Toyah aan het stofzuigen

Het geloei van La-Toyahs stofzuiger stoort niemand op deze vredige vrijdagochtend. Alle gasten zijn ‘s ochtend alweer heel vroeg vertrokken naar Ter Apel, om zich als asielzoeker aan te melden. ,,Ik was blij dat de mensen tegen me zeiden dat ze goed hadden geslapen”, zegt een van de beveiligers van het volledig van de buitenwereld afgeschermde asieltentendorp.

Van Broekhoven wil voor zijn niet-vijfsterrenhotel het ontbijt nog wat verbeteren. ,,Dat is nu een kant-en-klaarlunchpakket. Ik ben bezig om een ontbijt te regelen met producten van leveranciers hier uit de buurt.” Hij heeft geen idee hoeveel gasten voor de nacht van vrijdag op zaterdag bij hem ‘boeken’. ,,We zullen in ieder geval klaar zijn voor volledige bezetting. Daarom werken wij zelf ook voortdurend met de complete bemanning.”

Waarom asielzoekers in een tent?

Net als in het hoogtepunt van de asielcrisis van vorig jaar kan het aanmeldcentrum in Ter Apel de stroom mensen nu niet aan. Er komen elke dag meer asielzoekers aan dan het plek heeft om ‘s nachts op te vangen. Dat leidt ertoe dat die soms op stoelen en de grond in de wachtruimte moeten slapen, of, buiten.
D e gemeente Stadskanaal schiet te hulp met verwarmde tenten waarin 200 asielzoekers de nacht kunnen doorbrengen als het in Ter Apel vol is. De tenten blijven er tot eind januari staan. Ook de stad Groningen meldde deze week dat ze ook nog eens 100 asielzoekers extra opvangen om de nachtopvang in Ter Apel te ontlasten. Andere Nederlandse gemeenten doen niks.

Adblock test (Why?)


Eerste asielzoekers worden wakker in tent Stadskanaal met verse sneeuw en kant-en-klare lunch. 'Geen vijf sterren, wel 23 graden' - Dagblad van het Noorden
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...