Rechercher dans ce blog

Sabtu, 09 Desember 2023

Minister Kuipers wil geen extra geld voor postcovid vrijmaken: 'Te veel risico's' - NU.nl

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wil geen extra geld vrijmaken voor behandelcentra en behandelingen voor mensen die kampen met het postcovidsyndroom. Eerst moeten de behandelingen wetenschappelijk worden getest.

Dat zegt hij in de uitzending van het televisieprogramma Kassa van zaterdagavond. Aan behandelingen die nog niet wetenschappelijk zijn getest, kleven "te veel risico's", vindt Kuipers. Hij pleit voor meer onderzoek naar het syndroom.

Kuipers benadrukt dat bij "hele complexe ziektebeelden (zoals het postcovidsyndroom, red.) het komen tot oplossingen iets van de lange adem is". Patiënten met ernstige klachten kunnen volgens hem wel de "normale route" bewandelen. Ze kunnen met klachten naar de huisarts, fysiotherapeut of medisch specialist.

Krijg een melding bij nieuwe berichten

De demissionaire minister realiseert zich dat het een harde boodschap is voor de 450.000 Nederlandse patiënten die lijden aan het postcovidsyndroom. Voor hen is nu helemaal geen behandeling mogelijk. Naar schatting kampen 90.000 patiënten met ernstige klachten, bleek deze zomer uit een rapport van het Maatschappelijk Impact Team (MIT). Het MIT adviseert het kabinet over de gevolgen van het coronavirus voor economie en maatschappij.

Volgens Kuipers is extra onderzoek nodig omdat niet duidelijk is hoe het syndroom precies ontstaat. Ook zijn er "geen aangrijpingspunten" en is er geen wetenschappelijk onderbouwde "medicamenteuze behandeling" beschikbaar. De frustratie van patiënten begrijpt hij, maar meer onderzoek en dus langer wachten op behandeling is volgens de bewindsman "het eerlijke verhaal".

Postcovidsyndroom

Het postcovidsyndroom stond tot voor kort bekend als langdurige covid of long covid. Op advies van de Gezondheidsraad is de naam veranderd en spreken we nu van het postcovidsyndroom als het gaat om aanhoudende klachten na corona. Post betekent 'na' in het Latijn. De klachten komen namelijk ná corona.

'We moeten nú toepassen wat we nú al weten'

Patiëntenorganisatie PostCovidNL is niet te spreken over het besluit van Kuipers. "Deze patiënten kunnen niet vijf jaar wachten tot er grondig bewezen behandelmethoden zijn. We moeten nú toepassen wat we nú al weten. Het gaat dan bijvoorbeeld om medicatie die voor andere ziektes al bewezen effectief en veilig is", zegt directeur Diewke De Haen.

PostCovidNL pleit voor navolging van de Duitse aanpak, waar al wél klinieken zijn opgezet en waar wordt geëxperimenteerd met bestaande behandelingen en medicatie. Kuipers benadrukt dat de bal bij ziekenhuizen ligt om aan dit soort behandelingen te beginnen. Maar dat zal wel uit eigen budget gefinancierd moeten worden.

Eerder beloofde de demissionaire minister om 32 miljoen euro vrij te maken voor onderzoek. PostCovidNL en artsen zouden graag zien dat tenminste een deel van dat geld ook naar expertisecentra of experimentele behandelingen gaat.

Ziekenhuizen starten zelf met onderzoek

Omdat het vrijgemaakte geld pas in het begin van volgend jaar beschikbaar is, besloten vijf ziekenhuizen zelf het initiatief te nemen en te beginnen met onderzoek naar het postcovidsyndroom. Dat onderzoek is betaald met ingezameld geld.

Kuipers besloot eerder ook al tegen het advies van het MIT in om postcovidpatiënten niet landelijk te registreren.

Beeld uit video: Hier hebben mensen met langdurige covid nog veel later last van1:41
Afspelen knop

Hier hebben mensen met langdurige covid nog veel later last van

Adblock test (Why?)


Minister Kuipers wil geen extra geld voor postcovid vrijmaken: 'Te veel risico's' - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...