Rechercher dans ce blog

Sabtu, 02 Desember 2023

Hertelling Tilburg levert geen veranderingen op in uitslag verkiezingen - NU.nl

Het hertellen van de stemmen bij vier stembureaus in Tilburg zorgt hoogstwaarschijnlijk niet voor een aanpassing van de verkiezingsuitslag. De hertelling is zaterdag even voor 18.00 uur afgerond.

De gemeente Tilburg laat aan het ANP weten dat ongeveer veertig mensen zaterdagmiddag bezig zijn geweest met het tellen van de stemmen. Volgens de gemeente levert de hertelling hoogstwaarschijnlijk geen veranderingen in de uitslag op.

De commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven, die de uitslagen van de verkiezingen controleert, noteerde bij de Tweede Kamerverkiezingen onregelmatigheden bij stembureaus in Tilburg. De commissie had namelijk "een onverklaarbaar telverschil van meer dan vijftien stemmen in de vaststelling van de uitslag geconstateerd". Daarop besloot de Tweede Kamer tot een hertelling van de stemmen bij vier Tilburgse stembureaus.

'Vermoeidheid speelde rol bij telfouten'

Volgens burgemeester Theo Weterings zijn bijna alle telverschillen inmiddels hersteld. Bij één stembureau is de uitslag kloppend, bij twee blijft er een onverklaarbaar verschil van één stem en bij het laatste stembureau gaat het om twee van dergelijke verschillen. "Het gaat veelal om menselijke fouten waarbij vermoeidheid hoogstwaarschijnlijk een rol heeft gespeeld."

Als voorbeeld geeft Weterings het stemmenaantal bij een kandidaat dat na correctie met twintig is gecorrigeerd. "Eén iemand op het stembureau heeft tijdens de telling 22 geroepen en de ander heeft 2 opgeschreven. Ja, dan krijg je dit soort verschillen."

Het verschil werd geconstateerd bij de tweede telling, op de donderdag na de verkiezingen. Het aantal stemmen op de PVV en DENK verschilde met de telling op de verkiezingsavond. Veel gemeenten telden op de verkiezingsavond alleen de stemmen op partijniveau. Een dag later werden ook de voorkeursstemmen geteld.

D66 had nog klein beetje hoop op extra zetel

D66 dacht al dat de kans heel klein zou zijn dat een hertelling verschil maakt bij de zetelverdeling. Die partij was bij de verkiezingsuitslag het dichtst bij een extra zetel. Daarvoor hadden de democraten zo'n 160 extra stemmen nodig.

Het totale telverschil bedroeg 75, meldt de commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven zaterdag. Dankzij de hertelling is het telverschil gereduceerd tot vier. Dinsdag brengt de commissie verslag uit aan de Tweede Kamer.

Hoewel de zetelverdeling er vrijwel zeker niet door verandert, zal de officiële verkiezingsuitslag iets worden bijgesteld door de Kiesraad. Die houdt maandag om 14.00 uur een openbare zitting in de Tweede Kamer om een nieuw proces-verbaal van de uitslag vast te stellen.

Het gebeurt zelden dat de Tweede Kamer om een hertelling vraagt. Bij de Europese verkiezingen van 2019 gebeurde dat voor het eerst. Toen was geconstateerd dat er meer stemmen waren uitgebracht dan er stempassen waren. Die hertelling leidde destijds ook niet tot een andere verkiezingsuitslag.

Lees meer over:

Tilburg Politiek Binnenland

Adblock test (Why?)


Hertelling Tilburg levert geen veranderingen op in uitslag verkiezingen - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...