Rechercher dans ce blog

Sabtu, 02 Desember 2023

Speelgoedmaker krijgt gelijk: Action moet namaak uit schappen halen - RTL Boulevard

Het nagemaakte stuk speelgoed mag niet langer worden verhandeld door Toi-Toys. Ook moet er een terugroepactie worden opgezet en moet de producten die al in omloop zijn worden afgegeven of vernietigd, oordeelt de rechtbank Oost-Brabant.

Speelgoed van het jaar

De uitspraak is een eerste overwinning voor de Apeldoornse speelgoedproducent BOTI, dat een kort geding aanspande tegen Toi-Toys. BOTI bracht samen met medeproducent Seven Towns het product Doctor Squish Squishy Maker op de markt, waarmee kinderen zogenaamde squishies (knijpspeelgoed) kunnen knutselen, wat gepaard gaat met instructievideo's op populaire sociale media als YouTube, TikTok en Instagram.

Het product werd in 2022 door consumenten en een vakjury verkozen tot een van de winnaars van de verkiezing speelgoed van het jaar.

Nadien bracht Toi-Toys het product Squishy Factory op de markt via winkelketen Action, voor ruim de helft van de prijs. Dat product lijkt volgens de rechtbank dusdanig op de vormgeving en kleurstelling van het oorspronkelijk product, dat Toi-Toys een inbreuk maakt op de auteursrechten van de oorspronkelijke makers. Bovendien is hiermee sprake van 'ontoelaatbaar meeliften op het succes van een ander', oordeelt de rechter.

Toi-Toys mag het namaakproduct niet langer verkopen. Doet het bedrijf dit wel, dan moet het een dwangsom betalen aan BOTI en Seven Towns van 25 euro per verkocht product.

Spoedeisend belang

Aangezien het nagebootste speelgoed al in de winkels ligt, geldt volgens de rechtbank ook een spoedeisend belang. Dat betekent dat Toi-Toys inzicht moet geven aan BOTI hoeveel exemplaren er zijn verkocht, aan wie het product is verkocht, en aangeven hoeveel exemplaren er nog in voorraad liggen.

Op die manier zouden er zoveel mogelijk producten kunnen worden teruggehaald. Als Toi-Toys zich niet aan de uitspraak van de rechter houdt, moet het bedrijf 25 euro per product betalen aan BOTI en Seven Towns. Ook riskeert Toi-Toys dan een dwangsom van 25.000 euro.

Het namaken van speelgoed is veel makers een doorn in het oog. Vaak blijkt het moeilijk om producten auteursrechtelijk te beschermen. Zo zijn technische aspecten meestal uitgesloten, net als ideeën of concepten.

Adblock test (Why?)


Speelgoedmaker krijgt gelijk: Action moet namaak uit schappen halen - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...