Rechercher dans ce blog

Rabu, 31 Januari 2024

Geen goede sfeer in formatie: 'Komende dagen worden cruciaal' - RTL Boulevard

Vandaag werd er niet gesproken aan tafel bij informateur Ronald Plasterk. Enkele onderhandelende partijleiders moesten op bezoek bij de Koning. Maar als ze wel onderhandelen, dan zeggen ze bij het naar binnen of naar buiten lopen vrij weinig.

Spreidingswet

De meest openlijke onenigheid ging tot nu toe over de omstreden spreidingswet. De vier partijen zijn het erover eens dat ze die niet willen. Maar tot ieders verrassing stemde de voltallige VVD-fractie in de Eerste Kamer in met de wet.

Reden voor Wilders om eindelijk wél iets te zeggen bij binnenkomst tegen de verzamelde pers. "We hebben een probleem", zei de PVV-leider.

Tussen PVV en VVD is er vaker irritatie. Dit weekend ook weer toen Yeşilgöz een sneer gaf aan Wilders op het VVD-congres over het versturen van tweetjes. Waarop Wilders dit bericht Yeşilgöz zuur noemde op X. 

Geld

Over het uitgeven van geld zijn de partijen het ook nog niet eens. Drie van de vier partijen - NSC, BBB, PVV - hebben hun verkiezingsprogramma niet laten doorrekenen.

Op tafel ligt ook een bezuinigingsopdracht van 17 miljard - neergelegd door financieel deskundigen die vorige week langskwamen. Maar BBB en PVV hebben dure wensen. Onder meer het afschaffen van het eigen risico en de tandarts terug in het basispakket. Dat kost miljarden.

VVD en NSC willen het begrotingstekort liever niet laten oplopen. Dus of ze hier uit gaan komen, is de vraag.

'Tempo laag en financiën zijn echt een pijnpunt'

Volgens politiek verslaggever Fons Lambie is niet alles pais en vree tussen de onderhandelende partijen. "De sfeer is niet goed, zo hoor je. Het tempo ligt laag en de financiën zijn echt een pijnpunt. Vandaag zijn er op één-op-één-gesprekken geweest, om tot elkaar te komen. Tegelijkertijd: er is nog geen impasse. Want dit is de enige combinatie om tot een rechtse coalitie te komen. Een moetje, aldus een van de onderhandelaars laatst", zegt Lambie.

"De komende dagen, de komende week, worden cruciaal. Want half februari moet er een eindverslag liggen en moet duidelijk worden of die rechtse coalitie er komt."

Adblock test (Why?)


Geen goede sfeer in formatie: 'Komende dagen worden cruciaal' - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...