Rechercher dans ce blog

Rabu, 31 Januari 2024

Huurplan van Hugo de Jonge dreigt te sneuvelen in de Kamer - Het Parool

Hugo de Jonge, demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Beeld SEM VAN DER WAL/ANP
Hugo de Jonge, demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.Beeld SEM VAN DER WAL/ANP

Van de vele plannen die Hugo de Jonge als minister van Volkshuisvesting aankondigde om iets te doen tegen de woningnood, was dit een van de belangrijkste: voor een groot deel van de huurhuizen moet de huurprijs omlaag. Wie niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning of een koopwoning, is veroordeeld tot een huurhuis in de vrije sector. Door de enorme vraag naar woningruimte betalen veel huurders daarvoor soms astronomisch hoge bedragen.

Net als bij sociale huurwoningen moet er ook voor een deel van de vrije sector een maximum worden gesteld aan hoe hoog de huurprijs mag zijn, wil De Jonge. Via een puntenstelsel wordt dan bepaald hoe veel een verhuurder mag vragen. Het gaat om huurhuizen die volgens het puntenstelsel niet meer dan ongeveer 1100 euro per maand mogen kosten. Als de huur hoger is, kan een nieuwe huurder straks afdwingen dat die wordt verlaagd.

Storm van kritiek

Maar al vrij snel nadat De Jonge aankondigde te willen ingrijpen in de huurmarkt, brak een storm van kritiek los. Verhuurders en beleggers klaagden dat verhuren zo niet langer rendabel wordt. En de Raad van State waarschuwde dat verhuurders hun panden zullen verkopen, waardoor huurders in nog grotere problemen komen, omdat zij vaak te weinig verdienen om het huis te kunnen kopen.

En inmiddels krabt ook een meerderheid van de Tweede Kamer zich op het achterhoofd. De VVD was al kritisch over het plan. Maar inmiddels beginnen ook partijen die eerder vóór het plan waren te twijfelen. Zoals de PVV, die eerder nog vond dat De Jonges plan juist niet ver genoeg ging. “Maar ik vind dat we moeten uitkijken,” zei PVV-Kamerlid Barry Madlener woensdag in een eerste debat dat sinds de verkiezingen over dit onderwerp werd gevoerd. Hij is bang dat er te veel huurwoningen van de markt verdwijnen.

Aangepast voorstel

En ook NSC (de nieuwe partij van Pieter Omtzigt) die zich in haar verkiezingsprogramma nog achter het idee van De Jonge schaarde, vraagt zich inmiddels af of het plan wel op het juiste moment komt. NSC-Kamerlid Merlien Welzijn is huiverig voor het gevaar dat er straks veel huurwoningen verdwijnen omdat eigenaren hun panden verkopen. “Het duurt nog jaren voordat er voldoende woningen zijn gebouwd. We gaan in een woningcrisis toch niet eerst organiseren dat er minder huurwoningen komen voor er meer komen?”

De Jonge probeert zijn voorstel nog te redden. Hij benadrukt dat het echt nodig is om huurders beter te beschermen. In de zogeheten middenhuur betaalt 40 procent van de huurders volgens hem nu meer dan wat de woning volgens het nieuwe puntenstelsel waard is. Die huren moeten omlaag. “Zolang er onvoldoende huizen zijn, moeten we juist huurders beter beschermen.” Volgende week stuurt hij een aangepast voorstel naar de Kamer. Volgens hem blijft er voldoende zekerheid voor verhuurders om geen geld te verliezen aan hun panden.

5,8 procent huurstijging

En De Jonge heeft meer zorgen. De nieuwbouw van woningen stokt door bijvoorbeeld stijgende bouwkosten. Het wordt lastig om in 2030 de woningnood te hebben opgelost, zoals hij ambieerde. En dan is er nog het gevaar dat de overheid in juli een enorme rekening gepresenteerd krijgt. De huren mogen in juli met 5,8 procent stijgen door een nieuwe manier van inflatiecorrectie die is afgesproken met onder andere woningcorporaties. Een Kamermeerderheid wil daar nu een stokje voor steken, waaronder de PVV.

De afgelopen jaren lag de huurstijging al veel lager dan de inflatie, waardoor veel verhuurders inteerden. Als de nieuwe huurstijging wordt geblokkeerd door de Kamer, zal de Rijksoverheid corporaties en andere verhuurders moeten compenseren, waarschuwde De Jonge. ,Het is geen gratis beslissing die je kunt nemen.’’

Adblock test (Why?)


Huurplan van Hugo de Jonge dreigt te sneuvelen in de Kamer - Het Parool
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...