De Limburgers hebben er in ieder geval veel werk aan gehad om de status binnen te slepen. Er werd bijvoorbeeld al jaren gesoebat over de receptuur, maar die moet vanaf nu bij iedereen gelijk zijn. Ook zijn er straks strenge regels. Zo moet de vlaai uit de hand te eten zijn (en de vulling dus niet op je shirt vallen), mag er geen slagroom meer op de vlaai en is het verboden om de delicatesse in de vriezer te stoppen. Het opstellen van een vuistdik dossier was ruim zeven jaar werk, want alle bakkers in Belgisch en Nederlands Limburg moesten instemmen. Een ellenlang proces dus, waar een hele lange adem voor nodig is.
Het idee om de Zeeuwse bolus een aparte status te geven is niet nieuw. Toenmalig CDA'er Martin Bos stelde in 2011 al eens voor om te werken naar de erkenning. Het bleef echter daarbij en strandde, mede door het feit dat de bolus van oorsprong niet Zeeuws is. De lekkernij heeft namelijk zijn wortels in Spanje en Portugal. Joden uit deze landen introduceerden de bolus in de zestiende eeuw in onze provincie, dus dan is het niet écht Zeeuws. Maar of dat echt een probleem is?
De vlaai heeft namelijk ook elders zijn oorsprong. In de 16e eeuw werden soortgelijke taarten al in Antwerpen gemaakt en die werden toen vastgelegd op een schilderij van Pieter Bruegel. Er zijn zelfs historici die zeggen dat de vlaai nog veel ouder is en zijn roots heeft in Zuid-Duitsland.
Vriezer verboden en iedereen dezelfde receptuur: dit is nodig om Zeeuwse bolus erkend streekproduct te maken - Omroep Zeeland
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar