Rechercher dans ce blog

Rabu, 17 Januari 2024

VVD staat lijnrecht tegenover PVV, NSC en BBB over pensioenwet - NU.nl

De VVD staat in het debat over de pensioenwet lijnrecht tegenover de drie partijen waarmee de liberalen aan de formatietafel zitten: PVV, NSC en BBB. De Tweede Kamer debatteert woensdag over de al aangenomen pensioenwet.

"Laten we alsjeblieft de kerk in het midden van het dorp houden", zei VVD-Kamerlid Thierry Aartsen in het debat. De wet is na jarenlang onderhandelen en lang debatteren tot stand gekomen, benadrukte hij.

De Tweede Kamer nam de pensioenwet in december 2022 aan. Afgelopen voorjaar stemde ook de Eerste Kamer in. Alle pensioenfondsen moeten uiterlijk 1 januari 2028 de overstap naar het nieuwe stelsel maken. Het gaat om een van de grootste hervormingen sinds de Tweede Wereldoorlog.

De Kamer debatteert woensdag over de al aangenomen wet, op verzoek van NSC-Kamerlid Agnes Joseph. Zij vroeg direct na haar beëdiging als Kamerlid een debat aan.

NSC wil referendum voor pensioenfondsen

NSC wil dat pensioenfondsen een referendum houden onder hun pensioendeelnemers (gepensioneerden en werkenden). Pas als een meerderheid voor stemt, mag zo'n pensioenfonds het opgebouwde pensioen overhevelen naar het nieuwe systeem.

"Dat klinkt misschien sympathiek, maar schijn bedriegt", zei Aartsen. Jongere deelnemers zijn volgens hem veel minder met hun pensioen bezig dan (bijna) gepensioneerden.

In de Kamer is redelijk brede steun voor een referendum in verschillende vormen, maar het is nog onduidelijk of het plan daadwerkelijk op een meerderheid kan rekenen. Demissionair minister Carola Schouten (Pensioenen) waarschuwde vorige maand voor de grote gevolgen die zo'n referendum met zich meebrengt.

Bovendien raken verregaande aanpassingen aan de al aangenomen pensioenwet de betrouwbaarheid van bestuur, waarschuwt de bewindsvrouw woensdag. Ook drukt ze Kamerleden op het hart dat hun woorden in de debatzaal van het parlement invloed hebben op instanties die zich al aan het voorbereiden zijn op het nieuwe stelsel. Dat zorgt volgens Schouten voor onrust.

De BBB wil dat de wet helemaal wordt ingetrokken. De PVV is ook fel tegenstander van de wet, benadrukte Kamerlid Edgar Mulder in het debat. Maar hoe zijn partij het gaat spelen in de onderhandelingen wilde hij niet zeggen.

Aartsen zei op vragen van andere partijen dat de VVD geen breekpunten heeft. Ook aanpassingen aan de pensioenwet zijn dus niet uitgesloten. Maar hij is "beperkt enthousiast" over de plannen van PVV, NSC en BBB.

Partijen willen dat voorbereidingen overstap doorgaan

In het debat zochten de formerende partijen elkaar nauwelijks op, maar ze kregen wel vragen van andere Kamerleden. Die wilden weten welke rol het nieuwe pensioenstelsel speelt bij de formatie. Luc Stultiens (GroenLinks-PvdA) ziet door de onderlinge tegenstellingen een "nieuw hoofdpijndossier" voor de onderhandelingen.

SP'er Bart van Kent vroeg aan NSC, PVV en BBB of zij vanwege de nieuwe politieke werkelijkheid in de Kamer de pensioenfondsen willen vragen "pas op de plaats" te maken in de voorbereiding op het nieuwe stelsel. De SP is tegen het nieuwe pensioenstelsel.

Daar gingen PVV, NSC en BBB beperkt in mee. VVD'er Aartsen wil al helemaal dat de voorbereidingen gewoon doorgaan. "De deadlines staan tot de dag van vandaag overeind", zei Aartsen. "Niemand heeft baat bij vertragingen of onduidelijkheid."

Adblock test (Why?)


VVD staat lijnrecht tegenover PVV, NSC en BBB over pensioenwet - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...