Rechercher dans ce blog

Kamis, 02 September 2021

Betaalde schoollunches en miljoen woningen; dit zijn de hoofdpunten uit regeerakkoord VVD en D66 - Telegraaf.nl

Wekenlang sleutelden VVD en D66 achter gesloten deuren aan hun ’aanzet tot een opzet tot een voorlopig regeerakkoord’. In beton gegoten zijn de afspraken niet. Het stuk was weliswaar gericht op overeenstemming van de twee liberale partijen, maar het kon worden gewijzigd na gesprekken met andere partijen.

De grootste klimaatwinst denken de partijen te halen via flinke vergroeningssubsidies voor de industrie. Naast extra windmolens op zee en de inzet op waterstof, komt er voor de huishoudens en het MKB veel meer geld vrij om te investeren in woningisolatie, warmtepompen, zonnepanelen er het bijmengen van groen gas.

Ook leven er ideeën over het strafbaar stellen van spionage door buitenlandse inlichtingendiensten en zijn er aanzetten tot een verplichte leerplicht vanaf vier jaar.

Torenhoge schulden

Daarnaast hebben VVD en D66 plannen om de in de grondwet verankerde vrijheid van onderwijs te moderniseren. Als het om de arbeidsmarkt gaat moet werken weer ’lonender’ worden, vooral voor middengroepen. „We hebben de sterke ambitie om de toeslagen af te schaffen.” Het minimumloon moet bovendien omhoog, ook voor jongeren.

Over het leensysteem voor studenten, dat nu dikwijls voor torenhoge schulden zorgt en wat D66 betreft op de schop moest, is niets terug te lezen. Net als over stikstof, een andere politieke splijtzwam.

Wel willen VVD en D66 haatpredikers weren en de aanpak van extreemrechts en antisemitisme intensiveren’.

Wat migratie betreft, een heet hangijzer in politieke debatten, kiezen Rutte en Kaag voor een ’nuchtere en realistische benadering gebaseerd op feiten’. Naast het ’verbeteren en versterken van legale migratie’ moet er ook inzet zijn op ’het beperken van irreguliere migratie, bestrijden van overlast en misbruik en bevorderen voor terugkeer bij onrechtmatig verblijf.” Hoe dat gaat gebeuren blijft onbenoemd.

Tot 2030 moeten er een miljoen woningen beschikbaar komen. Hoe precies, blijft vaag. Gedacht wordt aan het ombouwen van kantoren tot tijdelijke woonruimtes. Op langere termijn zijn er ’in elk geval veertien grootschalige woningbouw gebieden’ nodig.

Adblock test (Why?)


Betaalde schoollunches en miljoen woningen; dit zijn de hoofdpunten uit regeerakkoord VVD en D66 - Telegraaf.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...