Op de Europese coronakaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) kleurt heel Nederland rood. Dat is het op een na hoogste waarschuwingsniveau.
Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland hadden die kleur al. De andere negen provincies gaan van oranje naar rood.
Een maand geleden was Nederland voor het laatst volledig rood. De verandering is het gevolg van een stijging van het percentage positieve tests. In de afgelopen twee weken bracht 4,4 procent van alle uitgevoerde tests een besmetting aan het licht. Vorige week stond dit percentage nog op 3,5 procent. De grens ligt op 4 procent en daarmee gaat elke provincie net over de grens tussen oranje en rood.
De meeste provincies telden in de afgelopen twee weken tussen de 75 en 200 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Als meer dan 4 procent van alle afgenomen tests dan positief uitvalt, gaan de provincies van oranje naar rood. Dat gebeurt ook als het totale aantal nieuwe positieve tests gelijk is gebleven of is gedaald. Als Nederland onder de grens van 4 procent was gebleven, zouden alleen Friesland en Overijssel van oranje naar rood zijn gegaan.
De Europese coronakaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) op 2 september 2021.
Al weken tussen tweeduizend en drieduizend positieve tests per dag
Het gemiddelde aantal positieve tests schommelt al ruim drie weken tussen de tweeduizend en drieduizend per dag. Een op de vijf positieve tests wordt momenteel afgenomen bij Nederlanders die recentelijk in het buitenland zijn geweest.
Nederland bleek woensdag in het etmaal ervoor 2.878 positieve coronatests te hebben geregistreerd. Dat waren er meer dan gemiddeld in de voorgaande zeven dagen (2.513).
Aandeel positieve tests wellicht gegroeid door einde zomervakantie
Dat het percentage positieve tests stijgt, kan te maken hebben met het einde van de zomervakantie. Commerciële locaties testen steeds minder vakantiegangers. Ongeveer 0,5 procent van die tests was positief en dat drukte het landelijke gemiddelde.
Die vele negatieve tests vallen nu weg in de berekening, waardoor mogelijk relatief meer positieve tests worden geregistreerd. Bij de teststraten van de GGD's, waar mensen vooral komen omdat ze klachten hebben of omdat ze contact met een besmette persoon hebben gehad, is ruim 13 procent van alle tests positief.
Ook buurlanden krijgen een andere waarschuwingskleur. Vlaanderen gaat van oranje naar rood, net als de Duitse deelstaat Nedersaksen, die aan Groningen, Drenthe en Overijssel grenst. Andere Duitse deelstaten als Noordrijn-Westfalen, Beieren en Berlijn blijven op rood staan. Ook Wallonië blijft rood.
Weinig verandering in de rest van Europa
In andere landen verandert er niet zo veel. In Spanje is voor het eerst in weken een regio niet rood of donkerrood. De noordelijke regio Asturië zakt van rood naar oranje. De Italiaanse regio Lazio, waar Rome in ligt, gaat van oranje naar rood. Op het Griekse vasteland kleuren een paar gebieden donkerrood. Kreta houdt die kleur.
Midden-Europa blijft vrijwel helemaal groen. Landen als Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije hebben het kleinste aantal positieve tests.
De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM. De dienst kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken.
De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat: groen, oranje, rood en donkerrood.
Landen gebruiken Europese coronakaart voor coronabeleid
Landen gebruiken de kaart van het ECDC om hun beleid te bepalen. Toen Nederland in juli donkerrood werd, was dat voor landen als Duitsland en Frankrijk aanleiding om strengere regels in te voeren voor Nederlanders die de grens wilden passeren.
De uitbraak lijkt onder controle in Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië. Dat deel van Europa is al wekenlang een groen eiland tussen de oranje en rode landen.
Heel Nederland kleurt rood op Europese coronakaart - NU.nl
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar