Rechercher dans ce blog

Senin, 22 November 2021

Coronavirus: Kabinet wil 2G mogelijk maken voor horeca, evenementen en cultuur - Omroep West

'Impact nieuwe lockdown gigantisch voor economie en jongeren', aldus Rutte en De Jonge
'Impact nieuwe lockdown gigantisch voor economie en jongeren', aldus Rutte en De Jonge © ANP

REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van maandag 22 november.

Kabinet wil 2G mogelijk maken voor horeca, evenementen en cultuur

Het kabinet wil het mogelijk maken om 2G-beleid in te voeren voor de horeca, evenementen, cultuur en niet-essentiële dienstverlening, zoals pretparken en dierentuinen. Daar kan men dan bezoekers toelaten die gevaccineerd zijn óf genezen van corona. Een negatieve test is dan niet meer voldoende om binnen te komen. Dat staat in een wetsvoorstel dat het demissionaire kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Als de Eerste en Tweede Kamer instemmen met het wetsvoorstel, betekent dat niet direct dat 2G ook echt van kracht wordt in deze sectoren. De wet geeft het kabinet alleen de mogelijkheid om de maatregel te nemen en dat zal het alleen doen als dit noodzakelijk is voor de bescherming van de volksgezondheid. Het kabinet schrijft in het voorstel ook dat het alleen tot 2G overgaat als 3G niet werkt. In dat laatste geval krijgen ook ongevaccineerden toegang, als zij een negatieve testuitslag hebben. Bovendien hoeft de maatregel niet breed in een hele sector te worden ingezet, maar kan die ook gerichter worden toegepast. Het gaat vooral om 'hoogrisico-omgevingen', waar mensen geen vaste zitplaats hebben en waar afstand houden moeilijk is.

In sectoren waar volgens het kabinet geen sprake is van hoog risico, zal 2G 'niet snel, of helemaal niet aan de orde zijn'. Daarbij denkt het kabinet bijvoorbeeld aan de beoefening van kunst en cultuur, maar ook aan contactberoepen zoals de kapper. Ook in restaurants of bij voorstellingen denkt het kabinet niet dat 2G snel nodig zal zijn.

Voor mensen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, wordt aan een oplossing gewerkt. Het gaat om een beperkte groep mensen, die met het huidige 3G-beleid nog binnen kunnen komen na een test. Het kabinet en ook de Tweede Kamer vinden het onwenselijk dat deze mensen zouden worden uitgesloten van bepaalde activiteiten.

Nog steeds 'extreme drukte' bij reserveren coronatest

De behoefte aan coronatesten 'blijft enorm groot' en daardoor is het ook nog altijd 'extreem druk' bij het landelijke callcenter en het online reserveringssysteem, meldt GGD GHOR Nederland. Het kan daardoor de nodige moeite kosten om een test in te boeken, zeker voor mensen die daar niet ver voor willen of kunnen reizen. 'Mensen kunnen helpen door later op de dag een afspraak te maken', laat de woordvoerster van de gezondheidsdienst weten. 'Online is het in de avond en op de vroege ochtend rustiger. In principe is er voor iedereen plek', voegt ze eraan toe.

De GGD'en lieten vorige week al weten dat ze aan de grens zitten van hun testcapaciteit. Ze zijn die aan het uitbreiden tot 120.000 per dag. 'Zo verlengen regionale GGD’en openingstijden, worden op bestaande locaties extra testlijnen geopend en wanneer de mogelijkheid ertoe is, worden nieuwe locaties geopend.' Maandag waren rond 14.00 uur al zo'n 95.000 afspraken ingepland, laat een woordvoerster weten.

Om de reserveringen te versoepelen zijn enkele aanpassingen in het onlinesysteem doorgevoerd. Daardoor komen volgens GGD GHOR meer tijdvakken beschikbaar en worden plekken die tijdelijk zijn gereserveerd eerder weer vrijgegeven. Wie een test wil inboeken via internet, krijgt diverse opties. Alle aangeboden tijdvakken zijn dan enige tijd niet beschikbaar voor een ander.m'Uiteraard hopen wij op een spoedige stabilisatie van de besmettingen. De meest effectieve maatregel om ook de testcapaciteit op orde te brengen, is de hoeveelheid besmettingen naar beneden krijgen', besluit de landelijke organisatie van de GGD'en.

Wat zijn de cijfers deze maandag?

Wederom een torenhoog aantal nieuwe besmettingen: meer dan 23.000 mensen zijn afgelopen dag door de GGD positief getest op het coronavirus. Het op één na hoogste dagaantal ooit is door het RIVM geregistreerd:

  • 23.066 nieuwe coronabesmettingen (zondag: 20.717)
  • 254 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 2430, +110 ten opzichte van zondag)
  • 34 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 470, +4 ten opzichte van zondag)
  • 29 met corona besmette mensen zijn overleden (zondag: 11)

Rutte en De Jonge: 'Houd je aan basisregels, anders extra lockdownmaatregelen'

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) doet een dringende oproep aan iedereen om zich beter te houden aan de basismaatregelen tegen het coronavirus. Anders kan het kabinet het zich volgens hem mogelijk niet permitteren te wachten met extra maatregelen tot 3 december, de dag waarop vooralsnog het volgende 'weegmoment' en persconferentie gepland staan. Dat zei de minister-president maandag tijdens een ingelast persmoment. Anders dreigen verdergaande lockdownmaatregelen.

Het Outbreak Management Team (OMT) waarschuwt volgens Rutte in zijn jongste advies dat te veel mensen de basisregels laten versloffen, bijvoorbeeld door niet thuis te blijven en te testen bij klachten, geen afstand te houden en onvoldoende te ventileren. De naleving daarvan 'is bepalend voor het aantal besmettingen', benadrukt de premier. Het is volgens hem 'heel belangrijk om de komende dagen een kentering te zien, ook in de naleving van de basisregels'.

In Scandinavië worden regels volgens Rutte veel beter opgevolgd dan in Nederland
In Scandinavië worden regels volgens Rutte veel beter opgevolgd dan in Nederland © ANP

Volgens demissionair coronaminister Hugo de Jonge (CDA) zijn we nog 'heel ver vandaan' van 'code zwart' in de ziekenhuizen. Op datzelfde ingelaste persmoment zei De Jonge de uitspraken van ziekenhuizen vooral te zien als 'een uiting van zorg'. De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) waarschuwde maandag nog voor code zwart. In dit scenario hebben ziekenhuizen geen bedden meer over en moet er tot 'niet-medische selectie' worden overgegaan wie nog wordt opgenomen.

Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt al weken op, net als het aantal opnames in de ziekenhuizen. De Jonge wees erop dat momenteel 450 tot 460 bedden op de intensive cares zijn bezet. Het aantal beschikbare bedden wordt nu opgeschaald naar 1150 en kan in een latere fase nog naar 1350 bedden gaan, zei hij. Om meer ic-bedden te realiseren moet andere zorg worden afgeschaald. 'Dat zijn heel pijnlijke maatregelen overigens want dat betekent dat operaties van mensen moeten worden uitgesteld waar ze al heel lang op zitten te wachten', sprak De Jonge.

Minister De Jonge: 'Zomaar tot een lockdown besluiten is ingrijpend'
Minister De Jonge: 'Zomaar tot een lockdown besluiten is ingrijpend' © ANP

Inschrijven CPC Loop kan weer

Met op de dag af nog 110 dagen te gaan tot de CPC Loop op 13 maart 2022 is het vanaf vandaag weer mogelijk om je in te schrijven voor het Haagse hardloopevenement. Lopers die zich hadden ingeschreven voor de editie die voor afgelopen september gepland was behouden een geldig startbewijs. De CPC Loop bestaat volgend jaar uit de 1, 5, 10 en 21 kilometer.

Vaccinatievoorlichting GGD op Haagse Markt

Ongeveer 75 procent van de inwoners van Den Haag is gevaccineerd tegen corona. Ondanks de oproepen, prikbussen en prikacties in moskeeën hebben sommige Haagse wijken een flinke achterstand. Om deze achterstand te verkleinen is de GGD met artsen uit het LUMC naar de Haagse Markt gegaan om bezoekers te informeren over de vaccinaties.

'Mensen hadden vooral vragen', vertelt Aurelie Girbes, één van de deelnemende artsen, bij West Wordt Wakker. 'We stonden daar niet om mensen te overtuigen,' vertelt Girbes. Zaterdag zijn zij en haar collega's naar de Haagse markt gegaan met de intentie om vragen te beantwoorden over de coronaprik. 'Als onafhankelijk arts kun je informatie verschaffen. Groepen mensen hebben geluiden uit hun omgeving geluiden gehoord en die konden wat meer informatie gebruiken.'

Prikachterstand verkleinen

De aanwezigheid van de artsen heeft wat verschil gemaakt, zegt Gilbers. 'We stonden maar met z'n vieren en toch hebben we het gevoel dat er bij een aantal mensen een knop om is. Zaterdagavond hebben we ook van de GGD gehoord dat er meer mensen dan anders zich op de nabijgelegen priklocatie zijn geweest voor een eerste prik.'

Om nog meer mensen te kunnen bereiken gaat de GGD de pilot van afgelopen zaterdag doorzetten. Ook Gilbers gaat aankomende zaterdag weer en ze gaat haar best doen of ze Haagse artsen mee kunnen krijgen.

Zorgsector denkt na over code zwart na snelle stijging

De zorg stevent af op code zwart. Als deze maatregel wordt toegepast staat de zorg in ziekenhuizen zodanig onder druk dat niet alle spoedzorg meer kan worden verleend. Patiënten met een kleine overlevingskans kunnen dan niet meer worden behandeld op de Intensive Care.

Het is nog niet zover, maar de Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding bereidt zich wel voor op het zwartste scenario. In de regio Zuid Holland-Noord liggen de ziekenhuizen volgens Martin Schalij van het Regionaal Overleg Acute Zorgketens West (ROAZ) 'aardig vol.' Schalij vertelt dat 'code zwart betekent dat op de IC's echt geen bed meer zou bestaan. Dat is nu niet het geval. Maar als het zo door stijgt dan gaat het op een bepaald moment niet goed.'

Martin Schalij
Martin Schalij © Omroep West

Waar het in de eerdere corona golven druk was op de Intensive Care, liggen de bedden nu vooral vol op de verpleegafdelingen. Daar ligt nu vooral het probleem, vertelt Schalij. 'Het personeel op de verpleegafdeling heeft zijn handen vol aan mensen met corona.' Op de IC's zijn er nog bedden over en dat proberen ziekenhuizen ook zo te houden. 'Heel veel andere zorg gaat nu gewoon door, waardoor de IC's ook vol liggen met mensen die net geopereerd zijn.' Die operaties worden nu verminderd vertelt Schalij, 'om personeel en plekken vrij te maken.'

De komende weken zijn volgens Schalij 'cruciaal'. 'Het aantal gevallen neemt zo snel toe. Als dit nog twee weken zo door stijgt dan gaat het niet goed.' Eind van de week moet het aantal coronapatiënten volgens Schalij 'minder worden, wil code zwart uit het zicht blijven.'

Coronakaart

Voor de vijfde dag op rij zijn er meer dan 20.000 positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Daarmee kleurt heel Nederland rood op de Europese coronakaart. Weten hoeveel besmettingen er in jouw gemeente zijn? Check het hier:

Meer nieuws

Adblock test (Why?)


Coronavirus: Kabinet wil 2G mogelijk maken voor horeca, evenementen en cultuur - Omroep West
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...