Rechercher dans ce blog

Jumat, 12 November 2021

Coronavirus: Supermarkten gaan klanten op nieuwe maatregelen wijzen - Omroep West

© ANP

REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 12 november.

Kabinet denkt nog na over vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling

Het kabinet denkt nog na over een mogelijk vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Dat zei demissionair premier Mark Rutte tijdens de coronapersconferentie. Het kabinet heeft hierover advies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT). Onder meer burgemeesters pleiten voor zo'n verbod.

Tijdens de vorige jaarwisseling was er een vuurwerkverbod in verband met de coronasituatie. Ziekenhuizen waren toen bijzonder druk met coronapatiënten en het vuurwerkverbod moest voorkomen dat ze het nog drukker zouden krijgen door ongevallen met vuurwerk. Door de maatregel nam het aantal vuurwerkslachtoffers flink af tijdens oud en nieuw.

Ook nu is de druk op ziekenhuizen groot. Ook het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen week tot recordhoogte gestegen. Het is nog niet duidelijk of en wanneer het OMT met een advies komt, melden ingewijden. Vorig jaar volgde het vuurwerkverbod op pleidooien vanuit de zorgsector en de politie.

Vuurwerk
Vuurwerk © PXhere

Theaters over het algemeen tevreden

De theaters zijn tevreden met de nieuwe coronamaatregelen. Premier Rutte maakte vrijdag bekend dat theater- en concertzalen vanaf zaterdag maximaal 1250 mensen mogen ontvangen, maar dat ze zich niet hoeven te houden aan een verplichte sluitingstijd. Wel moeten bezoekers een coronatoegangsbewijs laten zien.

Veel theaters hebben minder dan 1250 stoelen en mogen dus helemaal uitverkopen. 'De zalen mogen vol blijven zitten. Dat betekent dat de kaartverkoop gewoon doorgaat, er geen voorstellingen geannuleerd hoeven te worden en het publiek niet wordt teleurgesteld', zegt een woordvoerder van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). 'Juist nu bewijzen theaters hun maatschappelijke rol en zorgen zij voor ontspanning in een moeilijke tijd.'

Intocht Sinterklaas mag doorgaan met toestemming burgemeester

Sinterklaasintochten kunnen doorgaan als burgemeesters dat goedvinden. Dat zei premier Rutte vrijdagavond. Hij zei dat de intochten overdag zijn en dat het publiek vooral bestaat uit kinderen. De kans dat zij ernstig ziek worden van corona is veel kleiner.

Er leefden grote zorgen of de intochten konden doorgaan, omdat het kabinet met nieuwe coronaregels komt. Een van die regels is het houden van anderhalve meter afstand, daar waar niet om een coronatoegangsbewijs wordt gevraagd. Ook mogen evenementen niet doorgaan na 18.00 uur.

Sinterklaas tijdens de landelijke intocht in 2019
Sinterklaas tijdens de landelijke intocht in 2019 © ANP

Ouderenbond blij met sneller geven derde prik aan oudere

De ouderenbond ANBO is blij dat ouderen sneller een derde inenting tegen het coronavirus kunnen krijgen. Bewoners van een verzorgingshuis kunnen in de week die begint op 22 november een derde prik krijgen, heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge vrijdag gezegd tijdens de coronapersconferentie.

De bond hoopt dat de GGD's goed zijn uitgerust om ouderen te ontvangen die geprikt kunnen worden, zodat ze niet weer lang moeten wachten. In het voorjaar waren er soms lange wachtrijen bij vaccinatielocaties. De ANBO hoopt dat de maatregelen niet al te lang duren, zodat de feestdagen dit jaar wel met familie gevierd kunnen worden en niet in kleine groepen van maximaal vier mensen.

Supermarkten gaan klanten op nieuwe maatregelen wijzen

Supermarkten zullen hun klanten zoveel mogelijk op de nieuwe coronamaatregelen gaan wijzen. 'We moeten het samen doen', benadrukt supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in een eerste reactie op de coronapersconferentie van vrijdagavond.

Vanaf zaterdag moeten essentiële winkels als supermarkten om 20.00 uur sluiten. Zoals de supers volgens het CBL de gehele coronaperiode hebben gedaan, zullen ze ook nu weer de richtlijnen van de overheid en het RIVM opvolgen.

'Wij verwachten dat klanten zich aan de anderhalve meter en mondkapjesplicht zullen houden', geeft een woordvoerster aan. Veilig winkelen voor zowel klanten als medewerkers blijft volgens haar de prioriteit. In een verklaring gaat ze niet in op de eventuele gevolgen die de nieuwe maatregelen voor de supermarkten zullen hebben.

Vakbond CNV: kabinet neemt zware maatregelen

Het kabinet neemt zware, ingrijpende maatregelen om het "stuwmeer" aan coronabesmettingen in te dammen. Dat laat vakbond CNV weten in een reactie op de coronapersconferentie. 'We hebben nu geen andere keus door het recordaantal besmettingen', stelt CNV.

'We vragen het kabinet wel om ruimschoots over de brug te komen met steunpakketten voor de horeca, cultuur- en evenementensector. Anders vallen daar onnodige ontslagen', zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin in een verklaring.

Rutte: brede maatregelen nodig, het virus zit overal

Het kabinet wil het coronavirus met heel brede maatregelen 'een harde klap' geven, zei demissionair premier Mark Rutte vrijdagavond. Dat is 'een hele vervelende boodschap', erkent hij. Maar: 'dat virus zit overal, door het hele land, in alle sectoren en onder alle leeftijden.'

Rutte spreekt van 'hele vervelende en ingrijpende besluiten, besluiten waarover we de laatste dagen intensief en lang hebben gesproken'. De premier deed een 'hartenkreet' en vroeg Nederlanders 'na te denken over de vraag: kan ik iets beter doen, welk extra stapje kan ik zetten'. 'Iedereen die kijkt, kan zijn of haar steentje bijdragen.'

Rutte en De Jonge tijdens de persconferentie
Rutte en De Jonge tijdens de persconferentie © ANP

Vanaf 19 november booster voor ouderen en zorgpersoneel

Ouderen en zorgpersoneel met direct patiëntencontact kunnen vanaf volgende week vrijdag een boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Inwoners van zorginstellingen vanaf de week daarna. Dat heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge vrijdag bekendgemaakt. Eerder mikte het kabinet op begin december om te beginnen met de boosterprikken.

De GGD wordt verantwoordelijk voor het prikken van ouderen, waarbij de oudsten eerst aan de beurt zijn. 'De zorg prikt de zorg', aldus het ministerie van Volksgezondheid. Ziekenhuizen enten hun eigen mensen in en nemen ook huisartsen en ambulancepersoneel mee. Andere zorgmedewerkers worden ook door zorgpersoneel geprikt, maar dan wel op GGD-locaties.

Ouderen die zelf naar een GGD-locatie kunnen komen, kunnen daar vanaf 19 november terecht. De eerste uitnodigingen zullen vanaf de 18e op de mat vallen bij 80-plussers. Deze groep mag ook hun partner meenemen voor een prik, mits die minimaal 60 jaar is. Vanaf 23 november komen inwoners van zorginstellingen aan bod. Instellingen met een eigen arts zijn als eerste aan de beurt en kunnen vanaf volgende week maandag vaccins bestellen bij het RIVM. Instellingen die zelf niet kunnen vaccineren, kunnen een beroep doen op de GGD.

Eind december worden de grofweg 4 miljoen 60-plussers uitgenodigd voor een prik. Daarna zijn de 60-minners aan de beurt. De Jonge denkt dat het een aantal maanden duurt voordat iedereen die het wil een boosterprik heeft gehad. De GGD moet de operatie uitvoeren naast de al bestaande werkzaamheden van de dienst.

November heeft nu al meer positieve tests dan heel oktober

In de eerste twaalf dagen van november heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 137.345 positieve coronatests gemeld. Dat is meer dan in heel oktober. Toen testten in 31 dagen tijd ruim 129.000 mensen positief. November heeft nu vrijwel evenveel gevallen als de maanden augustus en september bij elkaar. Toen waren er in 61 dagen tijd 137.832 positieve tests.

Gemiddeld waren er deze maand zo'n 11.445 positieve tests per dag. Daarmee ligt november op recordkoers. Dat record werd in december vorig jaar gevestigd. Toen waren er 273.443 positieve tests, gemiddeld 8820 per dag. In april dit jaar meldde het RIVM 223.732 nieuwe gevallen, gemiddeld 7457 per dag.

Aantal nieuwe besmettingen bijna net zo hoog als op record-donderdag

Voor de tweede dag op rij zijn meer dan 16.000 coronabesmettingen aan het licht gekomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 16.287 meldingen van positieve tests.

Dat is vrijwel gelijk aan het record van donderdag. Toen waren er (na correctie) 16.331 positieve tests.

Het gemiddelde bereikte wel een nieuw record. In de afgelopen zeven dagen zijn 91.697 positieve tests geregistreerd, gemiddeld 13.100 per dag. Het is voor het eerst dat het weektotaal boven de 90.000 gevallen uitkomt.

259 coronapatiënten naar ziekenhuis, meeste sinds half mei

Ziekenhuizen hebben de afgelopen dag 259 nieuwe coronapatiënten binnen zien komen. Dat is het hoogste aantal opnames in een dag sinds 15 mei, bijna zes maanden geleden. De verpleegafdelingen namen 225 coronapatiënten op en de intensive cares 34. In de afgelopen zeven dagen registreerde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gemiddeld 218 nieuwe opnames per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 16 mei. Het gemiddelde stijgt nu voor de 31e dag op rij.

In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1755 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 21 mei. Voor het eerst in maanden liggen er meer dan 1400 coronapatiënten op de verpleegafdelingen en meer dan 350 op de intensive care. In de afgelopen dag steeg het aantal opgenomen patiënten met 56, en de dag ervoor waren er ook al 52 mensen met corona bij gekomen.

Kabinet denkt ook na over extra coronasteun voor ondernemers

Nu er ingrijpendere maatregelen tegen het coronavirus op tafel liggen, zoals het vroeger sluiten van kroegen en winkels, denkt het demissionaire kabinet ook weer na over extra steun aan bedrijven die daardoor worden getroffen. Dat bevestigen ingewijden na een bericht van de Telegraaf.

Ondernemers die veel omzet misliepen konden vanaf het voorjaar van 2020 gebruik maken van allerlei steunpakketten. Daarmee zijn bedrijven en banen gered, maar naarmate de economie zich herstelde, werd de steun geleidelijk afgebouwd. Sinds oktober gelden alleen nog gerichte maatregelen voor de nachthoreca en de evenementenbranche.

Of er weer op grote schaal steun komt voor bedrijven is overigens nog lang niet zeker. Haagse bronnen wijzen erop dat het economisch nog steeds erg goed gaat en dat de maatregelen die vrijdag worden aangekondigd beperkt en van korte duur zijn. Eerst zal goed bekeken moeten worden hoe groot de impact voor ondernemers wordt.

Strandpaviljoens mogen komende winter weer blijven staan

Strandtenteigenaren in Katwijk mogen komende winter hun paviljoens laten staan. Dat heeft de gemeente besloten. Net als vorig jaar kunnen de seizoensgebonden strandpaviljoens de hele winter blijven. De gemeente wil zo de strandpaviljoenhouders ondersteunen, omdat zij nog steeds geraakt worden door de maatregelen rondom het coronavirus.

Doordat de strandpaviljoens kunnen blijven staan, kunnen ondernemers kosten besparen voor het af- en opbouwen van de paviljoens. Aan het blijven staan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo is het niet toegestaan om tijdens de wintermaanden open te zijn voor publiek.

Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap van Rijnland hebben ook goedkeuring gegeven voor het blijven overwinteren van de paviljoens. In hun afweging hebben ze gekeken naar het effect van het blijven staan op de waterveiligheid en natuurbelangen.

Gesloten strandpaviljoen bij Kijkduin
Gesloten strandpaviljoen bij Kijkduin © Regio15

Leidse epidemioloog: 'Het kabinet is te optimistisch'

Epidemioloog Frits Rosendaal snapt dat het demissionaire kabinet kiest voor een nieuwe lockdown van drie weken. 'Een epidemie moet je hard breken, al in de knop', vertelt hij. 'Al zijn we nu natuurlijk al voorbij de knop, maar als je wilt zien of de maatregelen resultaat hebben is een lockdown van drie weken beter dan twee weken, zoals het kabinet eerst van plan zou zijn geweest.'

De Leidse epidemioloog verwijt het kabinet wel dat het zolang wacht met sommige maatregelen. 'De verbazing van het kabinet over sommige dingen snap ik niet altijd. In diverse landen is al 2G ingevoerd, Israel is al vier maanden geleden met een boosterprik begonnen en wij wachten hier nog op onderzoek. Dat terwijl de mensen in andere landen niet anders reageren op het virus dan wij. Het kabinet is in mijn ogen iets te optimistisch. Normaal is dat een goede eigenschap, maar niet om een pandemie te bestrijden. Je moet dan nooit zeggen dat je iets zeker niet gaat doen. Alles wat nodig is moet mogelijk zijn.'

Volgens Rosendaal staat de gemiddelde Nederlander achter nieuwe maatregelen. 'We moeten het zorginfarct met zijn allen onder controle houden. Daar is een pakket aan maatregelen voor nodig. Dan kun je wel gaan discussieren wat het nut van alle losse maatregelen is, maar dat heeft geen zin. Alle kleine beetjes helpen. Soms wordt de mening van de dissidenten nogal uitvergroot, maar de zwijgende mening van de meerderheid van de Nederlander laat zien dat veel mensen hierachter staan.'

KHN verwacht dat veel zaken zich niet aan sluitingstijd houden

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verwacht dat veel bedrijven zich niet aan een sluitingstijd van 19.00 uur zullen houden. Dat zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen over de coronamaatregelen die het demissionaire kabinet vrijdag naar verwachting gaat aankondigen. Die maatregelen zijn volgens hem onacceptabel en komen 'als een complete verrassing'.

Vrijdag komt het kabinet met de aankondiging van een korte lockdown van drie weken. Dat betekent voor de horeca waarschijnlijk dat restaurants, cafés en kroegen om 19.00 hun deuren moeten sluiten. De maatregelen zouden zaterdag in moeten gaan. Officieel zijn de besluiten nog niet genomen.

'Het kabinet heeft een grens overschreden en dit is voor velen het moment om een grens te trekken', zegt Willemsen. 'Het is de doodsteek voor de branche.' Hij vindt een eerdere sluiting van de horeca onnodig omdat er weinig coronabesmettingen toe te schrijven zijn aan de sector.

Winkels bestempelen extra coronamaatregelen als symboolpolitiek

Het eerder moeten sluiten van winkels als onderdeel van de strengere coronamaatregelen die het demissionaire kabinet later op vrijdag mogelijk zal aankondigen is volgens de winkelbedrijven zelf niet de oplossing. Brancheorganisatie van non-food winkels INretail spreekt van 'symboolpolitiek'.

Een van de maatregelen die rondzoemt is het sluiten van winkels en horeca om 19.00 uur. Een woordvoerder van INretail benadrukt dat vanuit de winkelbranche voorstellen zijn ingediend bij het OMT en het kabinet. Dan gaat het om afstand houden, mondkapjesplicht, spatschermen, een maximaal aantal bezoekers per winkel en looproutes. Maatregelen die volgens INretail de beste manier zijn om besmettingen te voorkomen, maar die ook het meeste draagvlak hebben.

INretail wijst er andermaal op dat winkels als doorstroomlocatie "nooit op het lijstje" hebben gestaan van besmettingshaarden. Volgens INretail zijn winkels goed voor 0,7 procent van de besmettingen. INretail roept het kabinet op de voorstellen uit de sector serieus te nemen. Verder verwacht de organisatie snel meer duidelijkheid voor zijn leden. 'En dan is het nog afwachten wat er letterlijk wordt uitgesproken vanavond', aldus een zegsman.

KNVB: Betaald voetbal: fans de dupe van falend overheidsbeleid

De KNVB en de organisaties van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie betichten het kabinet van 'beleidsarmoede'. Ze zeggen 'met grote ontsteltenis' te hebben vernomen dat de overheid van plan is om de voetbalstadions weer een paar weken te sluiten voor publiek, om zo het snel stijgende aantal coronapatiënten tegen te gaan.

'Het is meer dan frustrerend om te zien dat het kabinet kennelijk niet naar de besmettingshaarden kijkt', staat in het statement van de directeuren Marianne van Leeuwen (KNVB), Jan de Jong (Eredivisie CV) en Marc Boele (Keuken Kampioen Divisie). 'Die vonden namelijk niet in de stadions plaats, dat is meerdere keren aangetoond. En toch wordt er als eerste een streep gezet door het publiek bij het betaald voetbal. Hierover wordt in elk geval nu gesproken. Dit lijkt op beleidsarmoede, men weet in Den Haag niet meer wat te doen.'

Haagse horeca ziet nieuwe maatregelen met lede ogen aan

De Haagse horeca is niet te spreken over de nieuwe lockdown die het kabinet vrijdag hoogstwaarschijnlijk gaat aankondigen. Met de nieuwe maatregelen moeten niet-essentiële winkels en horecagelegenheden om 19.00 uur sluiten. Anil Soekhoe van de Koninklijke Horeca Den Haag, vertelt hij. 'Dit is gigantische vrijheidsbeperking voor de ondernemers. Het is niet te doen, ik ben echt boos.'

Soekhoe is verbaasd over de vermeende effectiviteit die de overheid in de nieuwe maatregelen ziet. 'Wij hebben ons consequent aan de maatregelen gehouden. Dat blijven we ook doen, maar zelfs al zou het zo zijn dat een deel van de collega's dat niet heeft gedaan, dan heeft dat zich blijkbaar niet vertaalt naar de cijfers. 2,9 procent van de gevallen ontstaat in de horeca. Moeten we dan zo zwaar bestraft worden? Moet de overheid het daar dan zoeken?'

Beluister hieronder het volledige gesprek met Anil Soekhoe:

Zorgen om minder Haagse horecastudenten door corona

Door corona kozen minder jongeren voor een horecaopleiding, dat meldt mediapartner Den Haag FM. En dat terwijl de horeca met een groot personeelstekort zit. Door de onzekerheid in de branche had ROC Mondriaan een stuk minder aanmeldingen. ‘De horeca was herhaaldelijk in het nieuws als een sector die het moeilijk heeft. Dus dat wordt ook aan de keukentafel besproken met ouders. Wat ga je nou doen? Ga je de administratie, zorg of horeca in?’, zegt Jacqueline van der Zwam, directeur van de International Hotel and Management School.

Soms ligt ze er wel eens wakker van. ‘Door Covid is alles onzeker geworden. Het is niet leuk als je een krimpende sector wordt’, zegt Van der Zwam tijdens de Haagse Horecabeurs op Den Haag FM. Maar er is hoop. ‘We hadden open dag en ik merk dat er weer heel veel belangstelling was. Dus laten we hopen dat het een dipje is geweest.’

Precieze cijfers zijn er niet bekend maar afgelopen jaar waren er zorgen over de hospitality opleidingen. ‘De school voor horeca maakt zich erg zorgen over de opleiding gastheer en gastvrouw. Daar zijn de BBL-studenten (werkend leren red.) bijna tot een nulpunt gedaald.’ Van der Zwam hoopt dan ook dat horecaondernemers het belang zien van scholen en werkend leren. ‘Dat ze iemand in dienst hebben voor vier dagen maar dan ook die ene dag naar het ROC.’

Nieuwe maatregelen: gedeeltelijke lockdown en horeca dicht om 19.00 uur

Het demissionaire kabinet kondigt vanavond een gedeeltelijke lockdown aan die drie weken duurt, melden bronnen aan de NOS. Een van de maatregelen is dat de horeca en niet-essentiële winkels om 19.00 uur dicht moeten.

Ook geldt het advies om thuis maximaal vier bezoekers uit te nodigen en echt zo veel mogelijk thuis te werken. De maatregelen gaan zaterdag om 19.00 uur in.

Met een lockdown van drie weken zou het demissionaire kabinet verder gaan dan de twee weken die het Outbreak Management Team had geadviseerd. Maar op andere punten gaat het kabinet minder ver: zo blijven bioscopen en theaters waarschijnlijk open, in tegenstelling tot wat het OMT had aangeraden. Het kabinet denkt nog na over de horeca in bioscopen en theaters.

Ook sportwedstrijden mogen doorgaan, maar dan zonder publiek op de tribunes. Dat betekent dat bijvoorbeeld de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Noorwegen dinsdagavond in een leeg stadion wordt gespeeld.

Filmmakers stappen naar de rechter als bioscopen weer dicht moeten

Meerdere grote filmdistributeurs en -producenten hebben aangekondigd meteen juridische stappen te ondernemen als het kabinet vrijdag aankondigt dat de bioscopen weer minimaal twee weken dicht moeten. Onder andere de maker van de Sinterklaasfilm die dit najaar in de bioscopen draait heeft zich aangesloten bij de oproep, net als distributeurs Just Entertainment en WW Entertainment.

Op donderdag adviseerde het OMT om bioscopen en theaters twee weken te sluiten in verband met de oplopende coronabesmettingen. De cultuursector ziet dat niet zitten, omdat er in theaters en bioscopen volgens hen consequent wordt gecontroleerd op QR-codes. Ook zou er nog niet eerder een brandhaard op zo'n locatie zijn ontstaan.

'Het is niet uit te leggen dat restaurants en voetbalstadions wel in beperkte mate open mogen blijven, maar bioscopen en theaters geheel niet', aldus Royce De Vries, advocaat namens de partijen. 'Nergens is vastgesteld dat theater- en bioscoopbezoeken onevenredig veel besmettingen veroorzaken. Het onderscheid tussen deze maatregelen wordt ook op geen enkele wijze onderbouwd.'

Veiligheidsberaad vergadert over coronamaatregelen

Vrijdagochtend komt het Veiligheidsberaad bijeen om te overleggen over de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet later op de dag bekend zal maken. Het beraad zou eigenlijk donderdagavond al digitaal plaatsvinden, maar het kabinet ging donderdagmiddag langer door met haar eigen vergadering over het nieuwe coronabeleid.

Tijdens de bijeenkomst bespreken de 25 burgemeester die voorzitter zijn van een veiligheidsregio of en hoe het nieuwe beleid in de praktijk handhaafbaar is. Daarom is demissionair minister van justitie Ferd Grapperhaus vrijwel altijd bij het beraad aanwezig.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.

Meer nieuws

Adblock test (Why?)


Coronavirus: Supermarkten gaan klanten op nieuwe maatregelen wijzen - Omroep West
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...