Rechercher dans ce blog

Jumat, 31 Maret 2023

Kabinet koopt vooral tijd in stikstofdiscussie: 'Crisis in slow motion' - NU.nl


Na drie dagen stevig onderhandelen, heeft de top van het kabinet vooral tijd gekocht om nu geen al te grote beslissingen te hoeven nemen over het stikstofbeleid. Het hoge woord is er wel uit: het CDA wil heronderhandelen over de deadline voor wanneer de stikstofuitstoot gehalveerd moet zijn.

Ondanks de pogingen van de kabinetsleden om uit te leggen dat dit voor nu de beste oplossing is, zijn de commentaren niet mals. "We kijken naar een kabinetscrisis in slow motion", twittert Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht in Leiden.

Vanuit oppositiepartijen is de kritiek eveneens stevig. GroenLinks-leider Jesse Klaver ziet "totale onmacht" bij het kabinet. "Wat een bende", laat PVV-leider Geert Wilders weten.

Het kabinet deed sinds de verkiezingsuitslag op 15 maart van de Provinciale Staten voorkomen alsof er breed werd gezocht naar een analyse over hoe het kan dat de BoerBurgerBeweging (BBB) zo overweldigend won in alle provincies.

Maar een mogelijke kabinetscrisis draait uiteindelijk om die ene zin in het coalitieakkoord: 'We versnellen de doelstellingen in de wet stikstofreductie en natuurverbetering van 2035 naar 2030.'

'Wij moeten klare wijn schenken'

Toch geen goed idee, vindt het CDA inmiddels. De christendemocraten proberen sinds de zomer iets te forceren, maar voegen nu pas de daad bij het woord door over een concreet wijzigingsverzoek te beginnen.

"Wij moeten klare wijn schenken over dit deel van het coalitieakkoord", zei CDA-leider en vicepremier Wopke Hoekstra over het reductiedoel van 2030. Zijn partij verloor fors bij de Provinciale Statenverkiezingen. Meer dan al was voorspeld in de peilingen. In de partij schrok men daar zelf ook van.

Veel CDA-kiezers bleven vergeleken met de vorige stembusgang thuis of kozen voor BBB. Voor de christendemocraten was dit verlies een extra zetje in de rug om het stikstofbeleid aan te passen.

Hoekstra wil niet direct het coalitieakkoord openbreken, maar wacht eerst af waar de provincies mee komen die nu onderhandelen over de besturen. BBB is in alle provincies de grootste partij en is daarom als eerst aan zet in de coalitievorming. De partij wil in ieder geval af van 2030.

'We luisteren te weinig'

Door deze stap van het CDA, ontstaat de onduidelijke situatie dat provincies plannen maken die mogelijk in strijd zijn met kabinetsbeleid. Alleen wordt dat beleid misschien aangepast als de provincieplannen in strijd zijn met het kabinetsbeleid.

Volgens Hoekstra is dit juist een logische manier van werken. Hij vreest dat hij dezelfde fouten maakt als vanuit een Haagse binnenkamer stikstofplannen maakt. "Dan luisteren we te weinig en houden we te weinig rekening met de sector en wat er speelt in de provincies."

Ook wil de CDA-leider het toch al moeizame proces van het landbouwakkoord niet in de weg zitten en wil hij wachten op de regelingen die boeren krijgen als zij vrijwillig willen stoppen met hun bedrijf. Als al die informatie binnen is, neemt Hoekstra definitief een besluit over een aanpassingsverzoek.

'Be a man Wopke'

Hoekstra hoeft niet op goedkeuring te rekenen van BBB-leider Caroline van der Pals. Ze is wel blij dat de deadline van 2030 op losse schroeven staat. "Het kan dus wel", zegt Van der Plas in een filmpje dat ze op Twitter heeft gezet. "Alleen jammer dat het over de schutting wordt gegooid bij de provincies."

Van der Plas had liever gezien dat het CDA gelijk voor '2030' was gaan liggen. "Kom op Wopke. Be a man. Zet een streep in het zand en zeg: dit willen we niet."

Toch is het geen gekke gedachte dat Hoekstra in Van der Plas al meer een bondgenoot ziet dan in coalitiegenoot D66. De kans is groot dat CDA en BBB in de provincies coalities gaan vormen. Dat advies is in ieder geval al gegeven in Friesland, Zuid-Holland en Zeeland. D66 zit hier vooralsnog niet bij.

"Voor een groot deel heeft die partij precies hetzelfde programma als het CDA", zei Madeleine van Toorenburg, CDA gedeputeerde in Limburg en oud-Kamerlid, onlangs over BBB.

D66 maalt eigen afweging

D66 wil niets weten van uitstel en waarschuwde al maanden geleden voor "pruttelende provincies". De grootste test voor het kabinet komt dan ook als het CDA formeel met een verzoek tot aanpassing komt.

D66-leider Kaag kon daar vrijdagavond alleen nog maar koeltjes op reageren. Ze benadrukte dat het CDA-verzoek tot heronderhandelen geen afspraak is, maar simpelweg een recht van iedere coalitiepartij. "Wij nemen dat als D66 ter kennisgeving aan."

Tot die tijd wachten de democraten rustig af waar het CDA mee komt. Kaag: "Wij zullen dan een eigen, zelfstandige afweging maken wat wij ervan vinden."

De ruimte in het coalitieakkoord is met deze stap maximaal opgezocht. Gezien de opstelling van CDA en D66 de afgelopen maanden, ook na de campagne, is dit eerder een volgende stap naar escalatie dan een beetje meer ontspanning.

Adblock test (Why?)


Kabinet koopt vooral tijd in stikstofdiscussie: 'Crisis in slow motion' - NU.nl
Read More

Agractie genadeloos na crisisberaad kabinet: 'Totale chaos' | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Agractie genadeloos na crisisberaad kabinet: 'Totale chaos' | Binnenland | Telegraaf.nl  Telegraaf.nl
  2. Snoeiharde reacties op 'amateuristisch' kabinet: 'Leider van ons land gaat er als een haas vandoor'  AD
  3. Boeren, bouwers, natuurclubs kritisch over stikstofpauze: 'Beschamend' en 'krampachtig'  NOS
  4. Consensus: Er is een serieuze kabinetscrisis, maar niemand stapt op (op dit moment)  Geenstijl.nl
  5. Onbegrip over afwachtend kabinet: 'totale chaos' en 'volstrekte incompetentie'  RTL Boulevard
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Agractie genadeloos na crisisberaad kabinet: 'Totale chaos' | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Read More

Weer meer omzet voor winkels dankzij hoge prijzen - NU.nl

Nederlandse winkels hebben in februari 8,5 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat komt vooral doordat de prijzen nu veel hoger zijn, meldt statistiekbureau CBS vrijdag op basis van nieuwe cijfers. Vooral bij de supermarkten was de omzet hoog.

Dat de hogere prijzen hiervoor verantwoordelijk zijn, blijkt uit hoeveel er in de afgelopen maand is verkocht. Afgelopen maand daalden de verkopen met 2,9 procent vergeleken met februari 2022.

Het verschil in omzet tussen winkels is groot. Non-foodbedrijven, zoals kleding- en schoenenwinkels en drogisterijen, hebben in februari 5 procent meer omgezet dan een jaar eerder.

Winkels in voedings- en genotmiddelen zagen de omzet vorige maand met maar liefst 10,5 procent stijgen. De omzet bij supermarkten was zelfs bijna 12 procent hoger dan een jaar eerder.

Ook vorig jaar werd er meer omgezet dan het jaar ervoor. In het eerste kwartaal van 2022 werd ook daadwerkelijk meer verkocht dan in 2021. Maar vanaf het tweede kwartaal verkochten winkels minder en had de omzetstijging net als afgelopen maand te maken met de hogere prijzen.

Adblock test (Why?)


Weer meer omzet voor winkels dankzij hoge prijzen - NU.nl
Read More

Kamis, 30 Maret 2023

ING-directie laat zich zien bij staking in Leeuwarden en trekt het boetekleed aan: 'Het heeft de mensen pijn gedaan' - Leeuwarder Courant

Want het is weleens anders geweest. In november nam Van Beek in Amsterdam een petitie in ontvangst van ontevreden ING’ers, maar een week later bij een manifestatie in Leeuwarden liet hij zijn gezicht niet zien. Het kwam de directeur op bakken met kritiek te staan.

Adblock test (Why?)


ING-directie laat zich zien bij staking in Leeuwarden en trekt het boetekleed aan: 'Het heeft de mensen pijn gedaan' - Leeuwarder Courant
Read More

Tweede overleg top kabinet over verkiezingsuitslag, 'niet alleen over stikstof' - NOS

CDA-leider Hoekstra komt aan bij het tweede overleg over de verkiezingsuitslag

NOS NieuwsAangepast

Op het ministerie van Algemene Zaken is de top van het kabinet opnieuw bijeen om de consequenties te bespreken van de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van twee weken geleden. De betrokken bewindspersonen wilden bij de inloop niet zeggen of er vanavond al duidelijkheid komt over heikele onderwerpen zoals het stikstofbeleid. Bij de verkiezingen leden alle vier coalitiepartijen stemmenverlies en boekte de BoerBurgerBeweging (BBB) in alle provincies een grote overwinning.

D66-leider Kaag sprak voorafgaand aan het overleg over "belangrijke inhoudelijke gesprekken " die vanavond wordt voortgezet. Haar secondant, D66-staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw, zei dat er "gewoon over de hele breedte" wordt gesproken, dus niet alleen over stikstof. CDA-staatssecretaris Van Rij van Financiën zei dat de gesprekken goed zijn voorbereid. "Het is wel de bedoeling dat we voortgang maken."

Huiswerk

Het eerste overleg, afgelopen dinsdagavond, duurde 4 uur. Iedereen had "huiswerk" meegekregen zei premier Rutte na afloop, zonder daar verder op in te gaan.

Rutte zei toen ook dat er verbeteringen nodig waren "op een aantal grote processen". Als voorbeeld noemde hij de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen, de toeslagenaffaire en het stikstofbeleid. "Het kabinet gaat de komende tijd met zichzelf in gesprek en met de samenleving." CDA-leider Hoekstra voorspelde dat de gesprekken zeker enkele weken in beslag zullen nemen.

Het kabinet stuurt op korte termijn een brief naar de Tweede Kamer, in de aanloop naar het debat van volgende week over de verkiezingsuitslag. Het is nog onduidelijk hoe lang het overleg vanavond gaat duren, Haagse bronnen zeggen dat het weleens laat kan worden.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Tweede overleg top kabinet over verkiezingsuitslag, 'niet alleen over stikstof' - NOS
Read More

Datalek NS, CZ, VodafoneZiggo en Vrienden van Amstel: wat moet klant doen? - Noordhollands Dagblad

© ANP

Chris Broesder

AMSTERDAM

Persoonsgegevens van klanten van onder meer CZ, ArboNed, bezoekers van de Vrienden van Amstel Live en woningcorporaties Vivare (Arnhem en omstreken) en Haag Wonen (Den Haag) zijn gestolen bij een datalek, zo bleek donderdag. Het nieuws volgt op het berichten van de NS en VodafoneZiggo, die eerder deze week al meldden getroffen te zijn door dezelfde digitale lekkage. De gegevens werden buitgemaakt bij softwareleverancier Nebu die indirect, via marktonderzoeksbureau Blauw, zaken doet met de bedrijven.

Adblock test (Why?)


Datalek NS, CZ, VodafoneZiggo en Vrienden van Amstel: wat moet klant doen? - Noordhollands Dagblad
Read More

ING-medewerkers bezig met 'eerste 24-uurs staking ooit bij de bank' - NOS

Staking bij ING in Leeuwarden

NOS NieuwsAangepast

"We zijn hier zo meteen klaar, je mag lekker genieten van je dag. Dus niet meer terugkomen en tot morgen 06.00 uur geen werk doen: dat is hoe een staking werkt", met die woorden sloten actievoerders van de vakbonden de stakingsbijeenkomst af in Leeuwarden. Daar verzamelden zich ING-medewerkers die 24 uur lang het werk hebben neergelegd.

Het gaat om medewerkers van de klantenservice en kantoren in het noordoosten van het land. Ze zijn ontevreden vanwege het uitblijven van een nieuwe cao voor de 14.000 medewerkers. ING zegt er alles aan te doen om te zorgen dat bankzaken gewoon kunnen doorgaan. Volgens de bank is er op dit moment geen impact van de staking en zijn alle kantoren open.

De vakbonden eisen een volledige inflatiecompensatie van 14,3 procent en een lagere werkdruk. Ook willen ze betere arbeidsrelaties. Volgens hen zijn die verstoord doordat de winst, 3,7 miljard in 2022, niet voor werknemers wordt gebruikt maar voor de aandeelhouders. "Dan kun je ervan op aan dat dit het vertrouwen van het personeel schaadt", zegt Duygu Akcay, bestuurder FNV Finance.

Volgens de vakbonden is het de eerste 24-uursstaking ooit bij de bank. Volgens FNV zijn ongeveer 500 mensen gaan staken, wat betekent dat ongeveer de helft van de afdelingen in Leeuwarden vandaag onbemand is.

'Geduld op'

De vakbonden hebben eerder publieksvriendelijke acties gevoerd, zoals een petitie en ludieke acties voor de deur. "Maar nu is het geduld op, je kan niet vriendelijk blijven praten", aldus Akcay.

ING bood deze maand een salarisverhoging tussen 4 en 7 procent per 1 juli, afhankelijk van de hoogte van het salaris. Volgend jaar zou daar voor iedereen nog eens minimaal drie procent salaris bij komen.

Ook hoogde de bank het maximum van de schalen op: daardoor kunnen mensen die aan het einde van de salarisschaal zitten, verder omhoog. Ook bood de bank een hogere kilometervergoeding. De bank noemt het bod "stevig en veelomvattend".

Volgens de vakbonden kunnen meer locaties in Nederland volgen als ING hen niet tegemoet komt.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


ING-medewerkers bezig met 'eerste 24-uurs staking ooit bij de bank' - NOS
Read More

Rabu, 29 Maret 2023

Veel nieuwe Statenleden geïnstalleerd: eerst computerles, daarna de eed - NOS

NOS Nieuws

In de twaalf provincies zijn vandaag de nieuwgekozen Statenleden geïnstalleerd. Voor een heel groot deel van de Statenleden is het werk nieuw, onder wie veel BBB'ers. Voor sommigen betekende dat vandaag dat ze meteen de schoolbanken in moesten.

Adblock test (Why?)


Veel nieuwe Statenleden geïnstalleerd: eerst computerles, daarna de eed - NOS
Read More

Datalek bij NS en VodafoneZiggo. Wat moet ik nu doen en waar moet ik op letten? | vijf vragen - Dagblad van het Noorden

De gegevens werden buitgemaakt bij een softwareleverancier die indirect zaken doet met de bedrijven.

Welke gegevens zijn gestolen?

Volgens NS gaat het om persoonsgegevens zoals e-mailadressen, telefoonnummers of namen. Niet om wachtwoorden of financiële gegevens. Het gaat dan ook om een lek bij een niet nader genoemde ict-dienstverlener van marktonderzoeksbureau Blauw. Dat bedrijf voert klanttevredenheidsonderzoeken uit, waarbij normaal gesproken geen sprake is van dit soort gevoelige gegevens.

Wat moet ik nu doen?

Je hoeft je wachtwoord niet te veranderen. Wel is het van belang dat klanten van de twee bedrijven extra alert zijn op phishingberichten, babbeltrucs en WhatsAppfraude. In alle gevallen proberen criminelen met behulp van gestolen persoonsgegevens mensen op te lichten.

Waarop moet ik letten?

Hoe meer informatie cybercriminelen over je hebben, des te betrouwbaarder kunnen ze overkomen, weet ook ethisch hacker en cyberbeveiligingsexpert Rickey Gevers. „Ze kunnen identiteitsfraude plegen met de gestolen gegevens, waarbij ze zich voordoen als iemand anders.”

Voor zover bekend zijn de gegevens nog niet aangeboden op internet. „Zodra dat gebeurt, moet je pas echt gaan uitkijken. Maar je ziet ook nog weleens dat de hack niet helemaal geslaagd is. De gedownloade gegevens zijn dan niet helemaal goed binnengekomen bij de hackers. Dat zou natuurlijk mooi zijn.”

Hoe plegen cybercriminelen de fraude?

Ze kunnen je via WhatsApp benaderen als je zoon, dochter, broer of zus, inclusief foto van die persoon en soms zelfs via hun telefoonnummer als deze gehackt is. Vervolgens wordt vaak gevraagd of je geld wilt overmaken. Doe dat niet of bel op zijn minst eerst met diegene. Ook kunnen ze zich voordoen als bankmedewerker en je vragen om in te loggen in elektronisch bankieren, waarna je via gladde praatjes wordt overtuigd om geld over te maken of een code te geven. Echte bankmedewerkers zullen hier in geen geval om vragen, hebben banken keer op keer gecommuniceerd.

Ligt de schuld bij NS en VodafoneZiggo?

Nee, deze bedrijven hebben slechts marktonderzoeksbureau Blauw ingeschakeld voor hun klanttevredenheidsonderzoeken. Het lek in de beveiliging ligt bij de onbekende softwareleverancier. „Het zou mij niet verbazen als zich de komende tijd meer klanten van Blauw melden van wie gegevens zijn gestolen. NS en VodafoneZiggo hebben dit soort communicatie wel op orde, maar andere organisaties zijn soms wat minder vlot met het naar buiten brengen van een datalek”, aldus Gevers.

De Consumentenbond bracht woensdag een onderzoek naar buiten waarbij was gekeken naar 69 datalekwaarschuwingen van organisaties als scholen, bedrijven en webwinkels. Een kwart van de berichten vermeldt niet welke informatie precies is gelekt. Ook zijn de waarschuwingen vaak onvoldoende alarmerend en vertellen bedrijven niet welke maatregelen ze hebben genomen om verder misbruik te voorkomen. In een derde van de mails wordt bovendien niet vermeld wat mensen zelf kunnen doen om de schade te beperken.

Het aantal fraudegevallen door datalekken neemt al jaren toe. Zo meldde de Fraudehelpdesk onlangs dat er 18 procent meer telefonische oplichting plaatsvond in 2022 dan in het jaar ervoor.

Adblock test (Why?)


Datalek bij NS en VodafoneZiggo. Wat moet ik nu doen en waar moet ik op letten? | vijf vragen - Dagblad van het Noorden
Read More

Veel nieuwe Statenleden geïnstalleerd: eerst computerles, daarna de eed - NOS

NOS Nieuws

In de twaalf provincies zijn vandaag de nieuwgekozen Statenleden geïnstalleerd. Voor een heel groot deel van de Statenleden is het werk nieuw, onder wie veel BBB'ers. Voor sommigen betekende dat vandaag dat ze meteen de schoolbanken in moesten.

Adblock test (Why?)


Veel nieuwe Statenleden geïnstalleerd: eerst computerles, daarna de eed - NOS
Read More

Selasa, 28 Maret 2023

Alibaba splitst op in zes losse ondernemingen - NRC

E-commercegigant Het bedrijf wordt opgesplitst in zes losse bedrijven met waar mogelijk elk een eigen beursnotering. De aankondiging kwam kort na een verrassingsbezoek van oprichter Jack Ma aan China.

Gebouwen van de Alibaba Group Houlding.
Gebouwen van de Alibaba Group Houlding. Foto Getty Images

De Chinese e-commercegigant Alibaba ondergaat 24 jaar na zijn oprichting een metamorfose. Het bedrijf, een van de grootste private ondernemingen van China, gaat zich opsplitsen in zes losse bedrijven die waar mogelijk elk een eigen beursnotering krijgen. Alibaba blijft bestaan als de overkoepelende holding.

Het in 1999 opgerichte Alibaba is in Nederland het best bekend als moederbedrijf van online marktplaats AliExpress – waar kleine ondernemers in China online producten kunnen verkopen aan buitenlandse klanten. Naast AliExpress ontwikkelde Alibaba een waaier aan bedrijven in verschillende bedrijfstakken, met het zwaartepunt in e-commerce.

Zo heeft het een online clouddivisie, die onderzoek doet naar de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Ook zit het in logistiek, lokale dienstverlening zoals maaltijdbezorging en navigatiesoftware, en heeft het een mediadivisie. In 2022 bediende het bedrijf ruim 1,3 miljard klanten, van wie een miljard binnen China. De totale waarde van de verkochte spullen was ruim 1.300 miljard dollar.

Alle bedrijven komen onder een van de zes los te knippen onderdelen, die elk een eigen raad van bestuur krijgen en zelf kapitaal mogen aantrekken. Los van elkaar zouden ze zich beter kunnen aanpassen aan ontwikkelingen in de markt, en meer kans maken om groter te worden, zo stelt topman Daniel Zhang in een e-mail aan werknemers. „De markt is de beste lakmoesproef”, aldus de bestuursvoorzitter, die ook aan het hoofd van de holding komt te staan. Alibaba houdt de meest winstgevende e-commerceplatformen Taobao en Tmall volledig zelf in eigendom.

Opsplitsen en verzelfstandigen is de weg die industriële bedrijven als Siemens, Philips en General Electric al aflegden. Waar dit in het westerse bedrijfsleven gebruikelijker is, gebeurt dit in China aanmerkelijk minder vaak – hoewel Alibaba’s concurrent JD.com eerder wel al dezelfde weg bewandelde.

De opsplitsing van Alibaba sluit goed aan bij de pogingen van de Chinese regering om de snel groeiende macht van Chinese techbedrijven onder controle te houden. De autoriteiten in Beijing trekken de laatste jaren steeds feller van leer tegen techbedrijven.

Zo blokkeerden de Chinese autoriteiten in 2020 de beursgang van Ant Group, de financiële technologietak van Alibaba. Oprichter Jack Ma had kort daarvoor in het openbaar scherpe kritiek geuit op de financiële toezichthouders, waarop hij een periode vermist was en uiteindelijk weer opdook in het buitenland. Na hem verdwenen verschillende kopstukken binnen de Chinese techwereld.

Het nieuws van de opsplitsing komt een dag nadat Ma een verrassingsbezoek bracht aan zijn thuisland. Hij zou een school bezocht hebben in Huangzou – toevallig ook de plek waar het hoofdkantoor van Alibaba is gevestigd.

Tevreden aandeelhouders

Aandeelhouders reageren enthousiast op de aankondiging. Chinese tech-aandelen als JD.com en Tencent noteerden stevige koerswinsten. Het in Amsterdam genoteerde Prosus, dat een groot belang heeft in Tencent, eindigde als grootste stijger van de dag.

Alibaba’s in de VS genoteerde aandeel schoot met ruim 11 procent omhoog. Dat mocht ook wel: de afgelopen twee jaar was het sappelen voor de aandeelhouders. Sinds de verdwijning van Jack Ma was het aandeel zo’n 70 procent in waarde gedaald.

Adblock test (Why?)


Alibaba splitst op in zes losse ondernemingen - NRC
Read More

Hoe Rutte zijn kabinet gaat redden maar niet zijn coalitiepartners - Joop - BNNVARA

  •  

Vandaag

  •  

leestijd 3 minuten

  •  

2262 keer bekeken

  •  

ANP-465876438

De vicepremiers komen vanavond bijeen om onder leiding van de chef de politieke crisis te bezweren die Caroline van der Plas met haar overwinning heeft gecreëerd. Hun grootste probleem is dat zij deel uitmaken van een kabinet dat ongeveer het omgekeerde bereikt van wat het beoogt. Daar zijn de Nederlanders al sinds 2010 aan gewend want dat is het kenmerk van alle coalities die Mark Rutte tot stand gebracht heeft. Tot nog toe is de premier er in geslaagd de schuld van al die fiasco's op zijn partners te schuiven zodat zij bij verkiezingen de klappen kregen. Dat is ook de laatste keer weer gebeurd. En als Rutte zijn spelletje voortzet, is Caroline van der Plas de volgende die de vergetelheid in wordt geknuffeld.

Maar dit terzijde. Vanavond gaat Rutte erin slagen compromissen en aanpassingen te vinden die voor de directe achterbannen van zijn vicepremiers nog net te verteren zijn maar voor hun vaste kiezers niet. Hij wil het moment dat de burgers de rekening presenteren waarschijnlijk zoveel mogelijk uitstellen, bijvoorbeeld met het argument dat de situatie – zeker internationaal – zo erg is dat ons land zich geen demissionaire regering kan veroorloven. De nationale vergeetachtigheid is groot. Niemand herinnert zich nog dat het juist een demissionaire ploeg was die tijdens de coronapandemie de ene vergaande maatregel na de andere nam. Rutte daarentegen heeft een geheugen als een ijzeren pot. Hij vergeet niets al beweert hij wel eens anders.

Ook kan de premier zijn coalitiegenoten chanteren. Hij zal ze voorhouden wat er gebeurt, mocht het tot nieuwe Kamerverkiezingen komen. Dan staan in ieder geval Hoekstra en Kaag aan het slot van de uitslagenavond hun functie ter beschikking te stellen. Met de ChristenUnie zal het wel meevallen want die boekt al meer dan een decennium winst noch verlies. Ditmaal zal ook Rutte zelf er niet zonder kleerscheuren afkomen maar hij kan dat risico rustig nemen. Voor de partners wordt het – hoe dan ook - allemaal veel erger.

Wat zal er vanavond gebeuren? Voorspellen is altijd moeilijk, zegt A.J.P. Taylor, vooral als het de toekomst betreft, maar toch… Als men besluit het begrip deadline anders te definiëren, door die voortaan meer te zien als een streefdatum, dan is men al een heel eind. Als het proces eenmaal goed op gang is, dan doet een nauwkeurige datum er niet toe. Dan is zo'n deadline meer een stip aan de horizon en de horizon bereik je – zoals iedereen weet – nu eenmaal nooit. Natuurlijk moeten alle partijen hun ziel zo duur mogelijk verkopen. Daarom zullen er wel een paar vergaderingen komen met aan het eind deelnemers die – de premier voorop – zeggen dat de gesprekken goed en intens waren. Inderdaad: je bent heel gefocused als het erom gaat je eigen huid te redden en niet die van het vaderland.

O kreeg ik maar ongelijk, o gingen ze vannacht om half vier maar scheldend op elkaar naar huis. Je weet tenslotte nooit. Waar hoop is, is leven.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: de banken 

Adblock test (Why?)


Hoe Rutte zijn kabinet gaat redden maar niet zijn coalitiepartners - Joop - BNNVARA
Read More

Senin, 27 Maret 2023

Staat voor de rechter voor betalen schadevergoeding GGD-datadiefstal - RTL Boulevard

RTL Nieuws onthulde begin 2021 dat callcentermedewerkers van de GGD grootschalig handelden in de persoonsgegevens van Nederlanders die ze uit de coronasystemen van de GGD haalden. De informatie werd door hen op grote schaal gedownload en online doorverkocht aan criminelen.

Volgens de GGD zijn de privégegevens van zo'n 1250 Nederlanders uit de coronasystemen onbevoegd ingezien, gestolen en mogelijk doorverkocht. Maar uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat de datadiefstal veel groter is dan werd gemeld.

6,5 miljoen mensen de dupe

Stichting ICAM, de organisatie achter de massaclaim, sluit zich hierbij aan en zegt dat er in totaal 6,5 miljoen mensen de dupe hadden kunnen zijn van de gegevensdiefstal. Van veel mensen is het nog steeds niet duidelijk of hun gegevens zijn gestolen, maar wel dat dit heeft kunnen gebeuren. 

Voor deze mensen eist ICAM een schadevergoeding van 500 euro per persoon. De 1250 mensen van wie het zeker is dat ze de dupe zijn geworden, zouden volgens Stichting ICAM een schadevergoeding van 1500 euro moeten krijgen, in plaats van de aangeboden 500 euro. 

Als de eis volledig wordt toegewezen, zou het bedrag van de schadevergoeding uitkomen op zo'n 3 miljard euro.

Dagvaardingen

ICAM overhandigt vandaag dagvaardingen aan 35 instanties, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, de landelijke GGD GHOR Nederland, regionale GGD's, veiligheidsregio's en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam. Tot nu toe hebben 133.619 mensen zich bij de claim aangesloten.

De schadeclaim is gericht tegen het ministerie van Volksgezondheid, omdat dit ministerie volgens de initiatiefnemers van de claim verantwoordelijk is voor 'het ontwerp van de IT-systemen die de GGD's gebruiken'.

Overheid bij de les houden

De schadeclaim draait volgens Stichting ICAM om meer dan alleen geld. Met de rechtszaak wil de stichting naar eigen zeggen meer openheid van de overheid, die rapporten zou achterhouden. "Hoe zit het nou eigenlijk? Wat is de impact van het datalek geweest? Welke maatregelen zijn er genomen? Wat moet verbeterd worden?", legt een woordvoerder uit.

Bovendien zegt de stichting te willen voorkomen dat het nog een keer fout gaat. "Het is belangrijk de overheid bij de les te houden. Normale bedrijven krijgen een dikke boete. Als ik zoiets doe ben ik morgen failliet, maar bij de overheid zelf gebeurt niets. Een schadevergoeding is een financiële prikkel om het beter te doen", zegt een woordvoerder.

Stichting ICAM verwacht dat een rechtszaak, door alle tussenstappen, nog zeker tot 2026 kan duren.

Adblock test (Why?)


Staat voor de rechter voor betalen schadevergoeding GGD-datadiefstal - RTL Boulevard
Read More

Doorstart voor failliet modehuis Scotch & Soda, baanbehoud onzeker - RTL Boulevard

Volgens curator Jasper Berkenbosch behoudt 'een vrij grote groep werknemers' hun baan. Scotch & Soda zal door de overname in 'geselecteerde markten' actief blijven, waaronder Nederland.

Bij het bedrijf werken zo'n 2000 mensen waarvan 800 in Nederland, op het hoofdkantoor en in de 30 Nederlandse winkels. De koper heeft zich echter nog niet vastgelegd op welke markten en hoeveel werkgelegenheid er behouden blijven.

Ooit succesvol

Scotch & Soda is een Nederlands modemerk dat is opgericht in 1985 en aanvankelijk zeer succesvol was. Het bedrijf werd in 2011 overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital. Sun is in Nederland vooral bekend als de toenmalige eigenaar van warenhuisketen V&D, die in 2015 op de fles ging. 

Vorige week ging een aantal Nederlandse dochterbedrijven van Scotch & Soda failliet. Naar eigen zeggen was het bankroet het gevolg van de lockdowns tijdens de coronapandemie en de daarop volgende energiecrisis en hoge inflatie.

Volgens marktkenners werd het bedrijf echter ook slachtoffer van expansiedrift, waarbij een trits dure winkels in het buitenland werd geopend. Ook zou Scotch & Soda zich te veel hebben ontwikkeld als luxemerk, wat het bedrijf parten ging spelen toen de consument als gevolg van de onzekere economische vooruitzichten wat voorzichtiger werd.

Nederlandse belangstelling

Vorige week meldde het FD dat de Nederlandse investeringsmaatschappij Standard Investment met curator Berkenbosch onderhandelde over een doorstart. Standard was eerder betrokken bij Sissy Boy en moederbedrijf Brand Retail Group, die in 2019 failliet gingen.

Nu blijkt de curator toch in zee te zijn gegaan met een andere partij. Met de overname voegt het Amerikaanse Bluestar Alliance nu dus Scotch & Soda toe aan zijn bestaande verzameling modemerken.

Pas als de overname is afgerond zal Bluestar definitief bepalen in welke markten Scotch & Soda actief blijft. Dan zal ook pas duidelijk worden hoeveel banen er zullen verdwijnen en waar.

Adblock test (Why?)


Doorstart voor failliet modehuis Scotch & Soda, baanbehoud onzeker - RTL Boulevard
Read More

Dit vinden jullie van het in 2035 in te voeren verbod op benzine- en dieselwagens - NU.nl

Elke dag kun je lezen wat mensen van het nieuws van de dag vinden. Vandaag: dit zeggen jullie op ons reactieplatform NUjij over het Europese verbod op benzine- en dieselwagens dat vanaf 2035 ingevoerd kan worden. De EU-landen, waaronder Duitsland, hebben daar maandag mee ingestemd.

Gebruiker Dinosaurus zegt:

"Ik ben benieuwd of in 2035 het elektrisch netwerk dan ook zodanig aangepast zal zijn zodat het al die elektrische auto’s aankan. En ik ben ook benieuwd of er in Nederland, laat staan Europa dan ook genoeg laadpalen zullen zijn.

Ik ben namelijk niet zo heel optimistisch hierover. Ten eerste moet het materiaal ervoor gekocht worden, mits er genoeg materiaal daarvoor bestaat. Dan is het ook de vraag hoe goed het voor het milieu is om al dat materiaal te produceren.

En ten tweede, zelfs als we genoeg materiaal ervoor hebben, is er dan wel genoeg mankracht om alles aan te leggen en te verbouwen? Ook dat zie ik niet zo optimistisch in."

Gebruiker citha zegt:

"En hoe wil de EU het stroomnet voor al deze elektrische auto's geschikt maken? Mensen die er verstand van hebben zeggen dat wanneer nu in een niet al te grote straat er een auto of 10-15 tegelijk aan de laadpaal aangesloten worden de stroom in die straat uitvalt...... Tel uit je winst. En over winst gesproken. Dan moeten onze auto-makers de prijzen van electrische auto's ook eens wat meer binnen het bereik van Jan Modaal gaan brengen. En niet aankomen met occasions want die accu's van die dingen van nu gaan niet lang genoeg mee."

Gebruiker WD_9d851c2f zegt:

"Prima hoor. Ik ben toch wel razend benieuwd, hoe men de komende 10 jaar ervoor gaat zorgen, dat de infrastructuur er klaar voor is.
Ik bedoel, de laadpalen, elektriciteitsnet met afdoende capaciteit, plus dat de bijbehorende auto’s stukken goedkoper moeten gaan worden. Zijn nu niet betalen, althans het gros niet. Laat staan, datmen in staat is het batterij-probleem en grondstoffen daarvoor kan oplossen voor die tijd. Maar goed, we gaan het zien, of niet. Indien niet, dan zien we ook wel".

Gebruiker NUjijgebruiker_ebdcdcbece zegt:

"Ik heb er verstand van. En het stroomnet kan het prima aan als de auto’s slim geladen worden (dus niet of langzamer in de piek). Ook worden de auto’s echt goedkoper. Ooit vond je de eerste iPhone waarschijnlijk ook vrek te duur, inmiddels heeft iedereen een geavanceerde smartphone. Met auto’s duurt dat vanwege de omlooptijd uiteraard langer, maar het gaat echt gebeuren binnen. Een jaar of 5 a 10 dat het betaalbaar wordt voor de meeste mensen. Of waarschijnlijk goedkoper zelfs. Bedenk wat je nu betaald. En dat dit ook nog eens het milieu belast. Je opmerking over batterijen klopt trouwens niet, die van de meeste fabrikanten gaan honderdduizenden kilometers mee. En er zit ook nog ontwikkeling in. Kortom: het gaat echt goedkomen. En ja er moeten dingen opgelost worddn, maar we rijden niet morgen allemaal elektrisch, dus we hebben nog een paar jaar."

Ook je licht laten schijnen op dit onderwerp? Klik dan hier. De bovenstaande reacties zijn weergegeven zoals ze geplaatst zijn door de gebruikers. De redactie van NU.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele taalfouten.

Heb je dit artikel gevonden via Net binnen? Je kunt vergelijkbare stukken elke dag via het knopje NUjij onder in je app vinden.

Adblock test (Why?)


Dit vinden jullie van het in 2035 in te voeren verbod op benzine- en dieselwagens - NU.nl
Read More

Minggu, 26 Maret 2023

Het geld is op, en dus verliest dit dorp tweederde van zijn bruggen: 'Alsof we er hier niet toe doen' - AD

[unable to retrieve full-text content]

Het geld is op, en dus verliest dit dorp tweederde van zijn bruggen: 'Alsof we er hier niet toe doen'  AD
Het geld is op, en dus verliest dit dorp tweederde van zijn bruggen: 'Alsof we er hier niet toe doen' - AD
Read More

Grote stakingen vandaag in Duitsland, verkeersproblemen verwacht - RTL Boulevard

De vakbonden Verdi en EVG proberen op deze manier hun eisen kracht bij te zetten voor een stevigere loonsverhoging voor de 2,5 miljoen werknemers die ze vertegenwoordigen. 

Vliegverkeer geannuleerd

Het vliegverkeer van en naar vrijwel alle luchthavens in Duitsland wordt vanaf vannacht geraakt door de staking. De vluchten van Schiphol naar Frankfurt die voor vandaag op de planning stonden, zijn bijna allemaal geannuleerd.

Het vliegveld van Düsseldorf, een veelgebruikte luchthaven door Nederlanders, waarschuwt voor de verstoring van 'vele vluchten'. Het vliegveld in München ligt al sinds gisterenochtend plat.

En niet alleen het vliegverkeer, maar ook het treinverkeer ligt grotendeels plat. De vakbond EVG heeft de ongeveer 230.000 medewerkers van de spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn opgeroepen het werk neer te leggen. 

Geen treinen van en naar Duitsland

Daarnaast liggen in veel streken ook de regionale spoorverbindingen stil, onder andere in de aan Nederland grenzende deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

Dit betekent dat de internationale treinen tussen Nederland en Duitsland vandaag ook niet rijden, meldt de NS. Bij de regionale vervoerder Arriva vallen onder andere treinritten uit tussen het Groningse Bad Nieuweschans en Weener vlak over de Duitse grens.

Files en blokkades

Dan maar met de auto? De verwachting is dat op de autowegen chaos dreigt te ontstaan door de stakingen, omdat veel mensen die normaal het openbaar vervoer pakken, nu met de auto naar hun werk zullen reizen.

Er worden dus veel files verwacht, maar daarnaast hebben de vakbonden ook opgeroepen tot acties bij het staatsbedrijf dat de wegen onderhoudt en beheert. Vakbond Verdi heeft al gehint op blokkades van bijvoorbeeld tunnels.

Adblock test (Why?)


Grote stakingen vandaag in Duitsland, verkeersproblemen verwacht - RTL Boulevard
Read More

Vertraagde en geannuleerde vluchten Lufthansa door storing - Luchtvaartnieuws.nl

Een woordvoerster zegt dat er hard aan een oplossing wordt gewerkt van het probleem, dat bij een externe dienstverlener zou zitten. Voor getroffen reizigers zoekt Lufthansa naar alternatieve vluchten of vervangende reizen met de trein.

De problemen komen op een ongelukkig moment. De luchthaven van Frankfurt krijgt maandag te maken met een staking van grondpersoneel. De op één na grootste luchthaven van Duitsland, in München, ligt zondag al plat vanwege een twee dagen durende werkonderbreking.

Adblock test (Why?)


Vertraagde en geannuleerde vluchten Lufthansa door storing - Luchtvaartnieuws.nl
Read More

Musk erkent in e-mail: Twitter is sinds zijn komst 24 miljard dollar minder waard geworden - AD

[unable to retrieve full-text content]

  1. Musk erkent in e-mail: Twitter is sinds zijn komst 24 miljard dollar minder waard geworden  AD
  2. Elon Musk zegt dat Twitter nog maar 20 miljard dollar waard is  NU.nl
  3. Volgens Elon Musk is waarde van Twitter gezakt van 44 naar 20 miljard  Volkskrant
  4. Musk: 'Twitter is nog maar 20 miljard dollar waard'  De Tijd
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Musk erkent in e-mail: Twitter is sinds zijn komst 24 miljard dollar minder waard geworden - AD
Read More

Elon Musk zegt dat Twitter nog maar 20 miljard dollar waard is - NU.nl

Elon Musk zegt dat Twitter nu ongeveer 20 miljard dollar (zo'n 18,55 miljard euro) waard is. In oktober betaalde de zakenman nog 44 miljard dollar voor het sociale netwerk.

Musk heeft een e-mail aan alle werknemers gestuurd, waarin hij waarschuwt dat Twitter in een kwetsbare financiële positie verkeert. Daarbij zegt hij dat het op een gegeven moment slechts vier maanden duurt voordat het geld op raakt.

Volgens Musk waren de "radicale veranderingen" die hij na zijn overname doorvoerde dan ook nodig om een faillissement te voorkomen. Er vonden onder meer massaontslagen plaats.

De e-mail bevat ook informatie over het nieuwe programma voor aandelencompensatie voor Twitter-medewerkers. Zij ontvangen voortaan aandelen in X Corporation. Dat is de holdingmaatschappij die Musk gebruikte om het bedrijf te kopen.

De aandelen worden toegekend op basis van de waarde van 20 miljard dollar. Hoewel de waarde van het bedrijf is gehalveerd, blijft Musk optimistisch. In zijn e-mail schrijft hij dat Twitter op een dag 250 miljard dollar waard is.

Adblock test (Why?)


Elon Musk zegt dat Twitter nog maar 20 miljard dollar waard is - NU.nl
Read More

Pieter Omtzigt is welkom om zich aan te sluiten bij de BBB: ‘Ik sta daar voor open’ - wnl.tv

Mocht Pieter Omtzigt aansluiten bij de BBB, dan zouden ze volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond een totaal van 53 zetels behalen in de Tweede Kamer. Caroline van der Plas (BBB) ziet een samenwerking wel zitten, zegt ze bij WNL op Zondag op NPO1. “Ik heb vaker aangegeven dat ik daar voor open sta.”

Van der Plas steekt nadrukkelijk de hand toe naar Omtzigt voor een gesprek om een vorm van samenwerking te onderzoeken: “Het is aan hem zelf wat hij wil. Pieter is een knettergoed Kamerlid, natuurlijk wil je hem er bij hebben. Hier heb je een batterij medewerkers, de dossiers, en knallen maar. Dat wil hij nu ook graag, maar hij heeft niet de mensen en de middelen.” Wat haar betreft staat de deur zeker voor hem open.

Afgelopen week vroeg ze hem al op de man af hoeveel journalisten hem hadden gevraagd of hij zich wilde aansluiten bij de BBB. “Hij lachte, maar heeft daar verder niet inhoudelijk op gereageerd.” Ze heeft er ook geen geheim van gemaakt dat ze Omtzigt er graag bij zou willen hebben. “Hij moet het willen, pas je bij elkaar, wat wordt ieder rol? Dat is dan een tweede.”

Frans Timmermans

Van der Plas voert momenteel veel gesprekken in Den Haag, maar ook Europa wil graag met haar in gesprek. De politica legt uit dat ze prima is ingelezen in de Europese dossiers. Volgens haar biedt de Europese Habitatrichtlijn voldoende ruimte om de stikstofregels te doen versoepelen.

Frans Timmermans heeft aangegeven dat ze hartelijk welkom is in Brussel. De toon van Timmermans vindt ze echter storend. “Het komt op mij over van: ik ga die domme krullebol even vertellen hoe het in elkaar zit”, reageert Van der Plas. “Ik vind: je kunt fatsoenlijk reageren. Ik doe gewoon mijn werk en ben geen nitwit die net uit een ei is gekropen.”

Lees ook:

BBB moet compromissen sluiten in provincie: ‘Wordt ingewikkeld voor kiezer’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan


Door: Matthijs Meulblok

Adblock test (Why?)


Pieter Omtzigt is welkom om zich aan te sluiten bij de BBB: ‘Ik sta daar voor open’ - wnl.tv
Read More

Drie jaar na de eerste loonsteun moeten bedrijven nog ruim een miljard terugbetalen - NOS

De persconferentie op 17 maart, waarop het historische steunpakket werd aangekondigd

NOS Nieuws

  • Lisa Schallenberg

    redacteur Economie

  • Anna Pruis

    redacteur economie

  • Lisa Schallenberg

    redacteur Economie

  • Anna Pruis

    redacteur economie

Het is ruim drie jaar geleden dat vanwege de coronacrisis het historische steunpakket voor bedrijven werd aangekondigd. Het kabinet maakte miljarden euro's over naar ondernemers, zonder al te veel vragen en controle vooraf. Nog altijd is het UWV druk bezig met de afhandeling ervan.

Het grootste deel van het pakket bestond uit loonsteun, waarmee ontslagen moesten worden voorkomen. Achteraf blijkt zo'n 70 procent van de bedrijven in de eerste zeven maanden achteraf een te hoog bedrag te hebben gekregen. In totaal is 3,9 miljard euro te veel overgemaakt in die periode, blijkt uit cijfers van het UWV.

Is dat inmiddels terugbetaald? De NOS vroeg aan vijftig ontvangers die over het eerste half jaar van 2020 het meest moeten terugbetalen, of zij dat inmiddels hebben teruggestort. Het overgrote deel heeft dat gedaan, een klein deel nog niet. Een aantal bedrijven wil niet (inhoudelijk) reageren op vragen.

Hier zie je hoeveel steun er te veel werd uitbetaald en of dat inmiddels is teruggestort:

Dat bedrijven in het eerste half jaar veel te veel loonsteun aanvroegen, is niet zo gek. In het begin van de coronapandemie, toen er nog veel onduidelijk was over de gevolgen, schatten veel ondernemers hun omzet voor dat jaar zeer somber in.

Maar bij veel bedrijven bleek die somberheid onterecht. Veruit de meesten boekten het te veel ontvangen geld in één keer terug naar het UWV, zo'n 65 procent.

"De impact van covid was uiteindelijk veel minder dan gedacht, en zelfs positief door de enorme opkomst van e-commerce-gerelateerde business", zegt een woordvoerder van bagagefabrikant VanderLande. "Zodra we daarachter kwamen, hebben we de aanvraag ingediend om de NOW terug te betalen. Alles is in maart 2021 reeds terugbetaald."

Geld later terugstorten

Niet alle bedrijven maakten het te veel ontvangen geld in één keer over. Een derde van de bedrijven maakt gebruik van een betalingsregeling. Daar zitten ook bedrijven tussen waarmee het in coronatijd juist goed ging.

Bijvoorbeeld autobedrijf Broekhuis Dealer. Dat bedrijf had in eerste instantie 3,3 miljoen euro aangevraagd, omdat ze niet verwachtten dat het zo goed zou gaan in de tweede helft van 2020.

Ook in de periode daarna ging het het bedrijf voor de wind: tussen 2019 en 2021 verdubbelde de winst bijna, mede dankzij een aantal overnames. Broekhuis Dealer laat weten toch voor een betalingsregeling te hebben gekozen, "omdat het om een groot bedrag gaat".

Ook detacheerder Voort maakt voor 2,4 miljoen euro aan te veel ontvangen steun uit de NOW2 gebruik van een betalingsregeling. "Dat is in overeenstemming met de voorwaarden die de overheid bood", laat het bedrijf weten. Moederbedrijf TEG maakte in de coronajaren winst, onduidelijk is hoe goed de Nederlandse dochter het deed.

Winkels dicht

Logistiek dienstverlener Ceva Logistics zegt in een reactie dat ze ervoor kiezen om in twee jaar terug te betalen, in plaats van de vijf jaar die mogelijk is. Daardoor is de helft van de ruim 4 miljoen euro aangevraagde subsidie inmiddels terug. Het Franse moederbedrijf draaide in het eerste coronajaar verlies.

Ook C&A is nog bezig de te veel ontvangen subsidie van 3,2 miljoen euro terug te betalen. De keten sloot afgelopen jaar meerdere winkels. Onduidelijk is of het bedrijf de betalingsregeling nodig heeft vanwege tegenvallende resultaten.

Ook vrachtwagen- en bussenfabrikant Scania laat weten dat lang onduidelijk was op hoeveel geld het bedrijf uiteindelijk recht had. Inmiddels is dat wel helder en gaat het bedrijf terugbetalen. Ze weten nog niet of ze dat in één keer doen of met betalingsregeling.

Volgens de regels

In totaal moet er nog ruim 1 miljard euro terug naar het UWV. Zo'n betalingsregeling is vooral bedoeld om te voorkomen dat bedrijven in de problemen komen doordat ze grote bedragen ineens moeten terugbetalen. Maar ook al maak je als bedrijf winst: een betalingsregeling is geheel volgens de regels.

"We hebben met elkaar afgesproken dat voor iedereen dezelfde spelregels gelden", zegt Randy Eichhorn, projectmanager bij het UWV. "Uiteraard is het wel zo dat onze oud-minister Koolmees een appel deed: ga voorzichtig en netjes met dit soort regelingen om. Maar er staat nergens dat het niet mag, dus wij kunnen er ook weinig aan doen."

Bedrijven houden zich over het algemeen wel aan de betalingsafspraken, zegt Eichhorn. "De kern hier is dat het geld dat onterecht uitgekeerd is, terugkomt. Dat is het allerbelangrijkste, en dat gebeurt over de volledige breedte goed."

Ik wil een beroep doen op ieders morele verantwoordelijkheid. Dit is een noodmaatregel in crisistijd, die we treffen voor het algemeen belang. Gebruik hem ook zo.

Minister Koolmees (Sociale Zaken) in 2020

"Het is netjes dat de bedrijven die er scheutig gebruik van hebben gemaakt, ook snel hebben terugbetaald", zegt Joris Knoben, hoogleraar ondernemerschap. "Voor bedrijven die dat niet doen, is zo'n extra pot met geld wel een voordeel. Het geeft bijvoorbeeld meer financiële armslag om investeringen te doen."

Hoewel de bedrijven die niet terugbetalen de regels volgen, vindt hij wel dat er morele vraagtekens bij te zetten zijn als die ondernemingen intussen wel winst maken. "De betalingsregeling is dan volgens de letter van de wet, maar niet in de geest van de wet. Iedereen voelt aan dat dit niet de bedoeling is."

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Drie jaar na de eerste loonsteun moeten bedrijven nog ruim een miljard terugbetalen - NOS
Read More

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...