Rechercher dans ce blog

Kamis, 01 Juni 2023

Er zijn weer volop vaste energiecontracten: dit zijn de tarieven - Volkskrant

Het energiepark Haringvliet Zuid van Vattenfall in de Van Pallandtpolder. Beeld Arie Kievit
Het energiepark Haringvliet Zuid van Vattenfall in de Van Pallandtpolder.Beeld Arie Kievit

Sinds de snelle stijging van de energieprijzen bijna twee jaar geleden, was het aanbod van langjarige vaste contracten bijna geheel opgedroogd. Dat had alles te maken met de boeteregeling voor overstappers. Sinds vandaag is er een andere boeteregeling waardoor energiebedrijven het wel weer aandurven om meerjarige contracten aan te bieden. Hoe dat precies zit, en waar je als consument rekening mee moet houden, beschreef de Volkskrant eerder uitgebreid in dit artikel.

Op de energiemarkt werd de afgelopen weken met spanning naar 1 juni uitgekeken. De verwachting is dat veel klanten de zekerheid van een vast contract verkiezen boven de vaak iets gunstiger geprijsde variabele contracten. Welk type contracten zouden er aangeboden worden? En welke bedrijven kunnen de laagste tarieven bieden? Sinds vandaag is die concurrentieslag begonnen. Hieronder een overzicht van de grootste vijf, die samen meer dan driekwart van de Nederlandse huishoudens en bedrijven van energie voorzien. Plus enige informatie over de andere aanbieders.

Over de auteur
Tjerk Gualthérie van Weezel schrijft voor de Volkskrant over energie en de impact van de energietransitie op het dagelijks leven.

Essent

Het grootste energiebedrijf van Nederland levert – mede onder de merken Energiedirect, Vandebron en Powerhouse – energie aan 2,5 miljoen huishoudens en bedrijven. Opvallend is dat de meerjarige contracten die Essent sinds vandaag aanbiedt, niet in prijs verschillen. Zowel voor 1 als 3 jaar betalen klanten 0,39 euro per kilowattuur stroom en 1,42 euro per kubieke meter gas. Daarmee is Essent relatief duur. Zonnepanelenbezitters die in een jaar netto meer stroom opwekken dan zij gebruiken, krijgen bij Essent voor de geleverde stroom een terugleververgoeding van 5,5 cent per kilowattuur.

Vattenfall

Ook Vattenfall biedt een- en driejarige contracten aan, maar hier liggen de tarieven wel iets uiteen. Voor eenjarige contracten gaat het om 1,27 per kubieke meter en 35 cent per kilowattuur groene stroom. En driejarige contracten zijn iets duurder, 1,33 per kubieke meter en 39 cent per kilowattuur. De terugleververgoeding is relatief laag: 4,5 cent per kilowattuur.

Eneco

Onder de vijf grootste aanbieders is Eneco vooralsnog de goedkoopste. Wie een eenjarig contract afsluit betaalt 1,23 euro per kuub gas en 33 cent per kilowattuur stroom. Bij een driejarig contract is dat 1,24 euro voor gas en 34 cent voor stroom. De terugleververgoeding is 9 cent per kilowattuur.

Budget Energie

De afgelopen maanden wist Budget Energie duizenden klanten binnen te halen met scherpe variabele prijzen en assertieve marketing. Vaste variabele klanten worden er beloond met een korting op de tarieven. Ook bij het vaststellen van de contracten onder de nieuwe overstapregels gaat het bedrijf competitief te werk. Budget Energie wachtte tot de tarieven van de grote concurrenten bekend waren voordat het met de eigen aanbiedingen kwam.

Deze keer kon het daarmee geen prijskampioen worden: Eneco is (iets) voordeliger. Nieuwe klanten kunnen bij Budget kiezen uit een- en tweejarige contracten. De tarieven: 1,24 euro per kuub gas en 36 cent per kilowattuur voor een jaar, 1,29 euro per kuub en 39 cent per kilowattuur voor twee jaar. Voor vaste klanten is er ook de mogelijkheid een driejarig contract te sluiten (1,28 euro per kuub en 39 cent per kilowattuur). In alle gevallen is de terugleververgoeding ongeveer 6 cent.

Greenchoice

Het groene energiebedrijf, dat deels eigendom is van Eneco, was al in mei begonnen met het aanbieden van langjarige contracten. Greenchoice levert duurzaam opgewekte stroom en bosgecompenseerd gas en is onder de grote vijf de enige die ook tweejarige contracten aanbiedt. Dat is ook meteen het gunstigst geprijsde contract. De tarieven: Een jaar: 1,37 euro per kubieke meter gas en 39 cent per kilowattuur. Twee jaar: 1,31 euro per kuub en 40 cent per kilowattuur. Drie jaar: 1,38 euro per kuub en 40 cent per kilowattuur. Greenchoice onderstreept de duurzame missie van het bedrijf met een relatief hoge teruglevergoeding voor zonnepanelen: 11,5 cent.

De rest

Naast deze vijf grote bedrijven zijn er nog tientallen kleinere aanbieders. Ook zij vallen vanaf vandaag onder het nieuwe overstapregime. Deze bedrijven werven vaak klanten via de vergelijkingssites. Om een goede indruk te krijgen van hun aanbod, is nog even geduld nodig. Donderdagochtend was op de meeste vergelijkingssites nog geen meerjarig aanbod te vinden. De prijsvechters die wel via de sites adverteren, bieden tot maximaal 1 jaar vast tegen tarieven die veelal hoger liggen dan de langjarige contracten die direct via de sites van de grote aanbieders te krijgen zijn.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel werden ten onrechte al tarieven van Budget Energie genoemd. Het betrof tarieven van een andere aanbieder.

Adblock test (Why?)


Er zijn weer volop vaste energiecontracten: dit zijn de tarieven - Volkskrant
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...