Rechercher dans ce blog

Selasa, 30 November 2021

Bijna drie kwart van de Nederlanders maakt gebruik van slimme apparaten - NU.nl

Bijna drie kwart (72 procent) van de Nederlanders van twaalf jaar of ouder bezit één of meerdere slimme apparaten. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het onderzoek is gehouden onder 6.500 mensen van twaalf jaar en ouder. Volgens het CBS worden vooral slimme meters voor water, gas of stroom veel gebruikt. 59 procent had zo'n apparaat in huis. Ook gaf een kwart van de mensen aan een slimme thermostaat te gebruiken.

Daarnaast had bijna 20 procent van de mensen slimme accessoires, zoals een smartwatch of een bewegingsmeter. Twee op de tien mensen gaven aan gebruik te maken van een virtuele assistent zoals Siri of Alexa om bijvoorbeeld een speaker te bedienen.

Slimme verlichting, stekkers of andere systemen voor slim wonen zijn minder populair. 14 procent van de mensen gaf aan daar gebruik van de maken. 11 procent maakt gebruik van slimme rookmelders, beveiligingscamera's of andere veiligheidssystemen. Slechts 6 procent had slimme huishoudelijke apparaten in huis, zoals een robotstofzuiger of koelkast die met het internet verbonden is.

Van de mensen die aangaven thuis geen slimme apparaten of systemen te gebruiken, noemde 77 procent als reden hier geen behoefte aan te hebben.

Adblock test (Why?)


Bijna drie kwart van de Nederlanders maakt gebruik van slimme apparaten - NU.nl
Read More

Coronanieuws: Eerste Kamer achter inzet coronapas in kledingzaken, kappers - Omroep Brabant

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft "sterk het vermoeden" dat het aantal coronabesmettingen echt afvlakt. "Als die lijn doorzet, zitten we nu op de piek. We zien positieve signalen", zegt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM.

Het instituut registreerde in de afgelopen zeven dagen iets meer dan 155.000 positieve tests. Dat is 0,8 procent meer dan in de week ervoor. De GGD'en zitten in de buurt van hun maximale capaciteit. Dan zou het beeld van de weekcijfers vertekend kunnen zijn, maar het is volgens Timen "niet aannemelijk" dat de stabilisatie hieraan toe te schrijven is. De GGD'en wisten vorige week namelijk meer tests uit te voeren, maar die brachten naar verhouding minder besmettingen aan het licht. Van alle testen in de teststraten was 21,4 procent positief, tegen 22,2 in de week ervoor.

Bovendien daalde het zogeheten reproductiegetal naar 1,05. Dat is het laagste niveau sinds september, voor het begin van de huidige golf. Timen ziet ook een afvlakking van het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis wordt opgenomen. "Maar het is nu nog niet met zekerheid te zeggen, we hebben de komende tijd nodig om het beeld nauwkeuriger te krijgen."

Adblock test (Why?)


Coronanieuws: Eerste Kamer achter inzet coronapas in kledingzaken, kappers - Omroep Brabant
Read More

Live: Europese beurzen op verlies en olieprijs daalt na zorgen over vaccins - Het Financieele Dagblad

U heeft een account, u bent abonnee? Log hier in

Krijg direct toegang tot dit artikel

Gratis registreren

Adblock test (Why?)


Live: Europese beurzen op verlies en olieprijs daalt na zorgen over vaccins - Het Financieele Dagblad
Read More

Inflatie in Nederland stijgt volgens voorlopige cijfers naar 5,6 procent - NOS

Wat is inflatie?

Inflatie is een stijging van de prijzen van consumptiegoederen en -diensten. Als er inflatie is, kun je steeds minder kopen met dezelfde hoeveelheid geld. Als de prijzen dalen, heet dat deflatie.

Bij een hoge inflatie verliest geld snel zijn waarde. Daardoor zien mensen hun spaargeld minder waard worden en daalt de koopkracht. Deflatie is op lange termijn ook niet goed voor de economie: omdat geld meer waard wordt, stellen mensen hun aankopen uit, waardoor bedrijven in de problemen komen. Ook worden schulden dan steeds meer waard, waardoor het moeilijker wordt ze af te betalen. De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van 2 procent op "middellange termijn".

Het effect van inflatie verschilt per persoon. Dit artikel legt uit hoe dat komt.

Adblock test (Why?)


Inflatie in Nederland stijgt volgens voorlopige cijfers naar 5,6 procent - NOS
Read More

Moderna: vaccin waarschijnlijk minder sterk tegen omikronvariant - RTL Nieuws

Volgens hem kan het maanden duren voordat producenten genoeg coronavaccins kunnen maken die wel optimaal werken tegen de nieuwe variant.

Variant

De omikronvariant van het coronavirus werd vorige week ontdekt in Zuid-Afrika. Sindsdien duikt die in steeds meer landen op.

Bancel zegt dat het onmogelijk is dat de huidige coronavaccins net zo goed werken tegen de omikronvariant als tegen de deltavariant. Dat zou er toe kunnen leiden dat er meer mensen ziek worden na een besmetting of zelfs in het ziekenhuis terechtkomen.

Klinische studies

Eerder maakte het Amerikaanse Moderna al bekend een boostervaccin voor de omikronvariant te ontwikkelen. Het bedrijf zegt binnen zestig tot negentig dagen een vaccin klaar te kunnen hebben voor klinische studies. Ook Pfizer/BioNTech heeft aangegeven de omikronvariant te onderzoeken.

We weten nog weinig

Besmettelijker? Ziekmakender? Er gaan een hoop verhalen rond over de nieuwe coronavariant omikron, die in Zuid-Afrika voor het eerst werd aangetroffen. De vraag is: hoe moet je dit soort informatie nou wegen? Klopt deze informatie? Eén ding is zeker: het is oppassen met te snelle conclusies. In onderstaand verhaal lees je waarom:

Adblock test (Why?)


Moderna: vaccin waarschijnlijk minder sterk tegen omikronvariant - RTL Nieuws
Read More

CVC maakt ruzie met fiscus en vertrekt uit Nederland - Het Financieele Dagblad

[unable to retrieve full-text content]

  1. CVC maakt ruzie met fiscus en vertrekt uit Nederland  Het Financieele Dagblad
  2. Ruziënd CVC verdient jaarlijks honderden miljoenen buiten Nederland  quotenet.nl
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

CVC maakt ruzie met fiscus en vertrekt uit Nederland - Het Financieele Dagblad
Read More

Horeca draaide in zomermaanden bijna evenveel omzet als voor corona - NU.nl

De horeca zette in het afgelopen kwartaal 53,6 procent meer om dan een kwartaal eerder. Ten opzichte van een jaar geleden steeg de omzet met 15 procent. Daardoor boekte de horeca gemiddeld bijna evenveel omzet als eind 2019, vlak voor de coronacrisis losbarstte.

Hotels en cafés zagen hun omzet tijdens de zomermaanden het sterkst toenemen in vergelijking met een kwartaal eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Hotels boekten dubbel zoveel omzet en cafés gingen er 89,9 procent op vooruit. Campings en vakantiehuisjes zetten 9,3 procent meer om en bij restaurants nam de omzet met 73,2 procent toe.

Volgens het CBS komt dat deels door de versoepeling van de coronamaatregelen, maar ook doordat we vaker in eigen land op vakantie gingen. Uit andere cijfers van het statistiekbureau blijkt dinsdag dat het buitenlands toerisme in Nederland een flinke knauw kreeg in het derde kwartaal, maar dat meer Nederlanders een vakantie in eigen land boekten.

Praat mee op NUjij

Nog niet alle horecazaken zitten weer op het niveau van voor de pandemie. Hotels boekten in het afgelopen kwartaal nog steeds een kwart minder omzet dan voor de coronacrisis. Dat komt vooral doordat hotels van alle horeca het hardst zijn geraakt door de coronamaatregelen, zegt het CBS. Bij andere vakantieaccommodaties kwam er dan weer 16,6 procent meer binnen. Restaurants boekten 10 procent meer omzet dan een jaar geleden en cafés juist 4,4 procent minder.

Adblock test (Why?)


Horeca draaide in zomermaanden bijna evenveel omzet als voor corona - NU.nl
Read More

Senin, 29 November 2021

Extra geld terug voor bijna 290.000 ouders met kinderopvang - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Extra geld terug voor bijna 290.000 ouders met kinderopvang  AD.nlHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Extra geld terug voor bijna 290.000 ouders met kinderopvang - AD.nl
Read More

Op Schiphol 'ontsnapt' Spaans-Portugees stel in verplichte quarantaine in UMCG Beatrixoord - RTV Noord

In een gesprek met RTL Nieuws zegt het stel dat er geen sprake van is dat ze ontsnapt zijn uit het quarantainehotel bij Schiphol, zoals eerder gemeld is door onder meer de Koninklijke Marechaussee. Pimenta: 'De suggestie dat we ontsnapt zouden zijn uit quarantaine is te belachelijk voor woorden. Niemand heeft ons verteld wat de regels zijn, we zijn behandeld als honden.'

Adblock test (Why?)


Op Schiphol 'ontsnapt' Spaans-Portugees stel in verplichte quarantaine in UMCG Beatrixoord - RTV Noord
Read More

Honderdduizenden ouders krijgen extra geld terug voor kinderopvang - NU.nl

Zo'n 290.000 ouders krijgen compensatie omdat ze te veel geld hebben betaald voor de kinderopvang. Het gaat om ouders die tijdens de lockdown de kinderopvang niet hebben gebruikt, maar hier wel voor hebben betaald. De bedragen lopen op tot enkele honderden euro's per huishouden.

Bij de uitbraak van de coronapandemie in het voorjaar van 2020 konden veel ouders geen gebruikmaken van de kinderopvang. Ook afgelopen winter was dat zo. Alleen kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met essentiële beroepen zijn toen opgevangen.

Aan de overige ouders, in totaal zo'n 670.000, is gevraagd om toch gewoon hun eigen bijdrage te blijven betalen. Dit was nodig omdat die bijdrage grotendeels de kinderopvang financiert. Het kabinet maakte duidelijk dat de ouders hiervoor compensatie zouden krijgen. Deze is inmiddels overgemaakt.

Nu blijkt dat een aanzienlijk deel van de ouders te weinig geld heeft teruggekregen. Dat schrijft staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Ongeveer 288.100 ouders hebben te weinig geld ontvangen, meldt het AD. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt deze cijfers.

Deze ouders krijgen nu alsnog extra geld van de overheid. Bij het merendeel gaat het om bedragen tot 100 euro, maar ongeveer 87.000 van hen hebben recht op hogere bedragen, oplopend tot enkele honderden euro's. Wanneer de overheid het geld overmaakt, is nog niet bekend.

Dat ouders tijdelijk nadeel hebben gehad van de regeling, is voor Wiersma reden om de regeling "kritisch tegen het licht te houden".

Adblock test (Why?)


Honderdduizenden ouders krijgen extra geld terug voor kinderopvang - NU.nl
Read More

'Twitter-topman Jack Dorsey stapt op' - NOS

Dorsey geeft sinds 2015 leiding aan het bedrijf. Hij is niet alleen topman van Twitter, maar ook van betaaldienst Square. Dat bedrijf heeft hij in 2009 opgericht. Het aandeel van Twitter staat op de Amerikaanse beurs na het nieuws bijna 4 procent in de plus. Square staat iets in het groen.

Twitter was voor CNBC niet direct bereikbaar voor een reactie. Dorsey plaatste gisteren op zijn Twitter-account, @jack, nog een bericht met de tekst "I love Twitter".

In februari 2020 wilde een activistische belegger, Elliott Management, nog van Dorsey af als hoogste baas van Twitter. Een belangrijke reden was zijn dubbelrol als ceo van Twitter én Square. Later dat jaar kwamen de partijen tot overeenstemming; hij mocht toch aanblijven.

Adblock test (Why?)


'Twitter-topman Jack Dorsey stapt op' - NOS
Read More

Ophef om Doutzen Kroes na ontvangen duizenden euro's overheidssteun - Hartvannederland.nl

Adblock test (Why?)


Ophef om Doutzen Kroes na ontvangen duizenden euro's overheidssteun - Hartvannederland.nl
Read More

Coronanieuws: coronazelftesten in veel winkels en online uitverkocht - Omroep Brabant

De zelftesten voor het coronavirus zijn in veel winkels en online uitverkocht, meldt koepelorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Mensen die een zelftest willen kopen hoeven zich echter geen zorgen te maken, zegt de organisatie. "De pijplijn is goed gevuld. Deze week worden de winkelvoorraden weer aangevuld", aldus een woordvoerder. Demissionair premier Mark Rutte riep tijdens de persconferentie vrijdag, met sinterklaasavond in aantocht, mensen op zich te testen voor ze op bezoek gaan.

Adblock test (Why?)


Coronanieuws: coronazelftesten in veel winkels en online uitverkocht - Omroep Brabant
Read More

Minggu, 28 November 2021

Gynaecologen bezorgd: zeldzame ontsteking door corona kan leiden tot doodgeboortes - Volkskrant

Een zwangere vrouw met een coronabesmetting moet op de ic worden opgenomen in het Erasmus MC in Rotterdam. Beeld Arie Kievit
Een zwangere vrouw met een coronabesmetting moet op de ic worden opgenomen in het Erasmus MC in Rotterdam.Beeld Arie Kievit

Dat zegt gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC in Rotterdam op basis van een analyse van doodgeboortes waarvoor in eerste instantie geen verklaring werd gevonden.

Schoenmakers en zijn collega’s onderzochten begin dit jaar de placenta’s van 36 zwangere vrouwen die tijdens de eerste golf corona opliepen. Vijf placenta’s lieten een niet eerder geziene combinatie van afwijkingen zien. De placenta’s zaten vol met ontstekingscellen en waren beschadigd, waardoor het transport van voedingsstoffen en zuurstof van moeder naar baby werd verhinderd. In vier van die vijf placenta’s werd het virus zelf aangetroffen. De zeldzame aantasting kan leiden tot doodgeboorte. Opvallend is dat de moeders in de meeste gevallen alleen lichte coronaklachten hadden, zoals een snotneus.

Dertien doodgeboortes sinds juli

De bevindingen waren voor de onderzoekers reden voor een nadere analyse van placenta’s met deze afwijkingen bij onverklaarbare, onverwachte doodgeboortes in de Randstad. Sinds juli dit jaar hebben zij alle dertien onderzochte doodgeboortes van baby’s van vrouwen zonder ernstige ziekteverschijnselen kunnen toewijzen aan door corona beschadigde placenta’s.

‘Dat is ongelooflijk veel’, zegt Schoenmakers. ‘Er is geen andere infectieziekte die in zo’n korte periode zoveel sterfte bij ongeboren baby’s veroorzaakt in onze regio.’ In alle gevallen werd het coronavirus aangetroffen in de placentacellen. Een aantal vrouwen wist niet dat ze het virus had gehad. Dat werd later aangetoond met een antistoffentest.

Het verschijnsel moet nog nader worden onderzocht, benadrukt Schoenmakers. ‘Het lijkt er nu op dat wanneer het coronavirus vanuit de longen terechtkomt in de bloedbaan, een infectie in de placenta kan optreden.’ Schoenmakers en onderzoekers uit België, Zweden, Verenigde Staten, Hongarije, Spanje, Ierland en Mexico bereiden een gezamenlijke publicatie voor.

NVOG: laat je vaccineren

Ook recente buitenlandse studies, onder meer in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, maken melding van de ontsteking van de placenta als gevolg van het coronavirus. Omdat het onderzoek naar de placenta-ontsteking nog in de beginfase zit, zijn uitspraken over het risico op deze zeldzame aandoening onmogelijk te doen, stellen gynaecologen Kitty Bloemenkamp (UMC Utrecht), Wessel Ganzevoort (Amsterdam UMC), en Sanne Gordijn (UMC Groningen), die niet betrokken zijn bij het onderzoek van Schoenmakers.

‘Het moeilijke is dat we niet goed weten hoe groot het probleem van deze afwijking is, omdat we niet weten hoeveel vrouwen besmet zijn geweest zonder dat er iets te zien is in de placenta’, zegt placenta-expert Gordijn. Er moeten op korte termijn grotere aantallen placenta’s en zwangerschappen worden onderzocht die representatief zijn voor de hele bevolking, vinden de gynaecologen.

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) laat in een reactie weten alle zwangeren te adviseren zich te laten vaccineren om ernstige ziekte te voorkomen. Schoenmakers roept zwangere vrouwen die corona hebben of hebben gehad uit voorzorg op alert te zijn op de bewegingen van hun baby en op hun eigen gezondheid.

Kans op doodgeboorte verdubbelt bij coronabesmetting

In Nederland vond in 36 van de 9.570 bekende coronabesmettingen bij zwangere vrouwen een doodgeboorte in de baarmoeder plaats, blijkt uit de meest recente cijfers van Nethoss (Netherlands Obstetric Surveillance System), dat de gevolgen van corona onder zwangere vrouwen monitort. Hoeveel daarvan het gevolg zijn van de infectie van de placenta, is onbekend.

Het is waarschijnlijk dat het coronavirus in het algemeen het risico op doodgeboorte verhoogt. Zo analyseerde het CDC, het Amerikaanse RIVM, 1,2 miljoen geboortes in de Verenigde Staten tussen maart 2020 en september 2021. Van de zwangeren zonder covid kreeg 0,65 procent een doodgeboren baby. Onder zwangeren met een covid-infectie was dit 1,26 procent.

Adblock test (Why?)


Gynaecologen bezorgd: zeldzame ontsteking door corona kan leiden tot doodgeboortes - Volkskrant
Read More

Flink meer online aankopen op Black Friday, vooral bij buitenlandse webshops - NU.nl

Het aantal online bestedingen is tijdens Black Friday met 23 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ook in de aanloop naar vrijdag is er vaker online gewinkeld, meldt online betaalbedrijf Klarna zaterdag. De piek van de online Black Friday lag op 21.00 uur. International Card Services (ICS), bekend van Visa en Mastercard, ziet ondertussen een verschuiving naar aankopen bij buitenlandse webshops.

Op vrijdagavond registreerde Klarna een toename met 483 procent van het aantal online bestedingen vergeleken met een reguliere vrijdagavond. Ook de zogeheten Black Week, oftewel de aanloop naar Black Friday, was in trek. Gemeten over de vier dagen tot en met donderdag werd een toename met 48 procent van het aantal bestedingen genoteerd ten opzichte van vorig jaar.

De echte Black Friday ging eveneens voortvarend van start. In het eerste uur lag het aantal online bestedingen al direct negenmaal hoger dan op een gemiddelde vrijdag. Kleding, schoenen, schoonheidsproducten en elektronica werden het vaakst online aangeschaft op Black Friday.

Black Friday is volgens de betaaldienst, die met 38.000 Nederlandse webshops werkt, vooral in trek bij de leeftijdsgroep 25-40 jaar. De sterkste groei komt bij de groep 25 jaar en jonger vandaan. In Noord-Holland werd op Black Friday met een plus van 17 procent de grootste toename vergeleken met een gemiddelde vrijdag genoteerd. Ook in Utrecht en Zuid-Holland waren de consumenten fanatieker dan elders.

Gemiddeld aankoopbedrag was 86 euro

Uit transactiedata van ICS blijkt zaterdag bovendien dat consumenten op Black Friday online 5 procent meer hebben uitgegeven dan vorig jaar. Tijdens Black Week is 10 procent meer besteed. Volgens ICS lag het gemiddelde aankoopbedrag de afgelopen week op 86 euro.

Nederlandse consumenten die tijdens Black Week met de creditcard betaalden, winkelden ook vaak bij buitenlandse webshops. Uiteindelijk werd slechts 34 procent van de online bestellingen van die groep bij een in Nederland gevestigde webshop geplaatst.

Ook het aantal aankopen met de creditcard in fysieke winkels lag dit jaar hoger tijdens Black Week. ICS noteerde de afgelopen week een toename van 43 procent vergeleken met vorig jaar en een 15 procent hogere omzet.

Adblock test (Why?)


Flink meer online aankopen op Black Friday, vooral bij buitenlandse webshops - NU.nl
Read More

Beveiligers en politie bewaken isolatie-hotel Badhoevedorp - RTL Nieuws

Buiten zorgen politie en marechaussee dat niemand het hotel binnenkomt die er niets te zoeken heeft en regelen ze dat overige gasten ongestoord het hotel in en uit kunnen gaan, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland.

Gevaar voor volksgezondheid

"De bewaking staat er niet voor niets", zegt de woordvoerder op de vraag of ze al in actie moesten komen om positief geteste reizigers op hun kamer te houden. De reizigers wordt in eerste instantie gevraagd zich aan de regels voor de isolatie te houden, pas als ze dat niet doen, wordt een verplichting opgelegd.

De Veiligheidsregio Kennemerland heeft de bewaking ingesteld in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) en de GGD, die moet aangeven dat er een gevaar bestaat voor de volksgezondheid. 

Hoeveel van de besmette reizigers uit Zuid-Afrika nog in het hotel zitten, kon de Veiligheidsregio niet zeggen, maar demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei vanmiddag dat 'een flink deel' van de besmette passagiers nog in het hotel verblijft.

Naar huis onder voorwaarden

De bewaking blijft er ook, zolang gasten in isolatie zitten in het hotel, zegt de Veiligheidsregio. Iemand kan alleen naar huis om daar verder in isolatie te blijven als er sprake is van 'beschermd vervoer'.

In totaal zijn 624 passagiers die vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol arriveerden door de GGD getest op corona, van wie 61 positief. Bij 13 personen is tot nu toe de omikronvariant van het coronavirus aangetroffen, maar het onderzoek naar alle positief geteste personen is nog niet afgerond.

Adblock test (Why?)


Beveiligers en politie bewaken isolatie-hotel Badhoevedorp - RTL Nieuws
Read More

LIVE | Met ruim 22.000 positieve tests is stijging stabiel, Marokko weert buitenlandse vluchten - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

LIVE | Met ruim 22.000 positieve tests is stijging stabiel, Marokko weert buitenlandse vluchten  AD.nlHele verhaal bekijken via Google Nieuws
LIVE | Met ruim 22.000 positieve tests is stijging stabiel, Marokko weert buitenlandse vluchten - AD.nl
Read More

LIVE | Met ruim 22.000 positieve tests is stijging stabiel, meer patiënten in ziekenhuizen - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

LIVE | Met ruim 22.000 positieve tests is stijging stabiel, meer patiënten in ziekenhuizen  AD.nlHele verhaal bekijken via Google Nieuws
LIVE | Met ruim 22.000 positieve tests is stijging stabiel, meer patiënten in ziekenhuizen - AD.nl
Read More

LIVE | Nieuwe regels gaan in: horeca en winkels om 17.00 uur dicht, Israël sluit grenzen door nieuwe variant - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. LIVE | Nieuwe regels gaan in: horeca en winkels om 17.00 uur dicht, Israël sluit grenzen door nieuwe variant  AD.nl
  2. Israël sluit grenzen voor alle buitenlanders vanwege omikronvariant  NOS
  3. Israël sluit grenzen volledig voor buitenlanders om omikronvariant  RTL Nieuws
  4. Live | Israël sluit grenzen voor buitenlanders vanwege Omicron-variant  Parool.nl
  5. LIVE | Israël sluit grenzen door nieuwe variant, tienduizenden protesteren in Oostenrijk tegen regels  AD.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

LIVE | Nieuwe regels gaan in: horeca en winkels om 17.00 uur dicht, Israël sluit grenzen door nieuwe variant - AD.nl
Read More

Sabtu, 27 November 2021

Vrijwel zeker meerdere besmettingen in Nederland met nieuwe virusvariant uit zuidelijk Afrika - NU.nl

In Nederland zijn vrijwel zeker meerdere besmettingen met de omicronvariant van het coronavirus vastgesteld, meldt het RIVM zaterdagavond. Deze nieuwe variant, die voor het eerst werd gevonden in het zuidelijke gedeelte van Afrika, is besmettelijker dan de bestaande coronavirusvarianten.

Het RIVM meldt dat bij een deel van de 61 positief geteste passagiers van twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika die vrijdag landden op Schiphol "vermoedelijk de omicronvariant is aangetroffen". Verdere analyses moeten definitief uitwijzen of er inderdaad sprake is van besmetting met de nieuwe virusvariant. Deze resultaten worden zondag verwacht.

Bij de positief geteste passagiers zijn tests uitgevoerd op de zogeheten spike-eiwitten, bevestigt een woordvoerder van het RIVM aan NU.nl. Daaraan konden de onderzoekers zien dat het bij een aantal besmette personen om een andere variant gaat. Op die manier kan het RIVM concluderen dat de omicronvariant "vrijwel zeker" is aangetroffen bij een aantal personen.

De 61 besmette personen zitten momenteel in afwachting van de definitieve resultaten in quarantaine in een hotel op Schiphol. Die definitieve resultaten verwacht het RIVM op zondag te kunnen publiceren.

WHO noemt de nieuwe variant 'zorgelijk'

Gezondheidsorganisatie WHO bestempelde de omicronvariant vrijdag als "zorgelijk". Die status werd toegekend nadat uit eerste onderzoeken van de WHO was gebleken dat de omicronvariant besmettelijker is dan de bestaande varianten. De onderzoekers weten nog niet precies wat voor gevolgen dat heeft voor het ziekteverloop, maar zijn er niet gerust op.

De variant is volgens de WHO goed op te sporen door middel van PCR-tests. De gezondheidsorganisatie doet nog verder onderzoek naar de nieuwe variant van het virus.

Volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid Joe Phaahla is er "nog geen indicatie" dat de coronavaccins minder goed bescherming bieden tegen de nieuwe coronavirusvariant. Dat zei de minister op basis van voorlopig onderzoek, maar hij benadrukte wel dat er nog niet veel data beschikbaar zijn.

Reisbeperkingen om nieuwe variant tegen te houden

Verschillende landen in Europa, waaronder Nederland, besloten vrijdag om reisbeperkingen in te stellen voor mensen uit zeven landen in het zuidelijke gedeelte van Afrika, waar de omicronvariant voor het eerst werd gevonden.

De nieuwe variant van het virus is al wel in Europa geconstateerd. Vrijdag en zaterdag kwamen er meldingen van besmettingen met de omicronvariant in België, Engeland, Duitsland en Italië.

Adblock test (Why?)


Vrijwel zeker meerdere besmettingen in Nederland met nieuwe virusvariant uit zuidelijk Afrika - NU.nl
Read More

Excuses kabinet voor oude transgenderwet: 'Ongewenste behandelingen mensonterend' - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Excuses kabinet voor oude transgenderwet: 'Ongewenste behandelingen mensonterend'  AD.nl
  2. Kabinet biedt excuses aan voor 'mensonterende' oude Transgenderwet  NU.nl
  3. Excuses voor transgenderwet: 'Met kinderwens heeft overheid niks te maken'  NOS
  4. Emotionele Van Engelshoven zegt 'sorry' voor Transgenderwet | Binnenland | Telegraaf.nl  Telegraaf.nl
  5. Kabinet biedt excuses aan voor oude Transgenderwet: dit stond erin  NU.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Excuses kabinet voor oude transgenderwet: 'Ongewenste behandelingen mensonterend' - AD.nl
Read More

Van Engelshoven biedt excuses aan voor oude transgenderwet - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Van Engelshoven biedt excuses aan voor oude transgenderwet  AD.nlHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Van Engelshoven biedt excuses aan voor oude transgenderwet - AD.nl
Read More

RIVM: 22.089 nieuwe positieve tests • 60 passagiers uit Zuid-Afrika in isolatie bij Schiphol - NOS op 3

Ongeveer zestig mensen van de twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika zitten in een bewaakt isolatiehotel in de buurt van Schiphol. De meesten zijn positief getest op het coronavirus. Enkelen zijn negatief getest, maar willen bij hun positief geteste partner blijven. Zo'n vijf mensen die positief zijn getest wonen alleen en mogen daarom thuis in isolatie gaan, zegt woordvoerder Groustra van de GGD Kennemerland bij de NOS op NPO Radio 1.

Verslaggever Jeroen de Jager zag mensen van Bevolkingszorg Kennemerland bij het hotel naar binnen gaan. Hij sprak daar ook met andere gasten van het hotel, die niet wisten dat er in het gebouw mensen in isolatie zitten.

De passagiers moeten minstens zeven dagen in hotel blijven als ze klachten hebben, en minimaal vijf dagen als ze geen klachten ontwikkelen.

Van de 600 passagiers die gisteren op Schiphol arriveerden zijn er 61 positief getest. De gevaccineerde passagiers van die vluchten hoefden zich in Zuid-Afrika niet te laten testen. Bij aankomst in Nederland moesten alle inzittenden worden getest, vanwege de nieuwe variant van het coronavirus die rondgaat in zuidelijk Afrika, de omikronvariant. Het is nog niet duidelijk of en hoeveel besmette passagiers deze variant hebben.

Ook reizigers die sinds maandag uit zuidelijk Afrika in Nederland zijn aangekomen moeten zich laten testen. Dat gaat om ongeveer 2000 mensen, zegt woordvoerder Groustra van de GGD Kennemerland. "We zijn nu bezig al deze mensen te informeren."

Adblock test (Why?)


RIVM: 22.089 nieuwe positieve tests • 60 passagiers uit Zuid-Afrika in isolatie bij Schiphol - NOS op 3
Read More

Jumat, 26 November 2021

Kabinet breidt coronasteun voor ondernemers uit | Nieuwsbericht - Rijksoverheid.nl

Om het aantal contacten tot een minimum te beperken en daarmee de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, worden de coronamaatregelen verder aangescherpt. Het kabinet ziet dat dit grote gevolgen heeft voor ondernemers en werkenden en breidt daarom het steunpakket fors uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Met deze uitbreiding is bijna 2,2 miljard euro gemoeid. Deze uitbreiding van het steunpakket komt bovenop de coronasteun die het kabinet op 16 november 2021 aankondigde.

NOW

Ondernemers die tenminste 20 procent omzetverlies hebben door de coronamaatregelen kunnen voor de maanden november en december de NOW 5 aanvragen. Dat geldt dus ook voor de huidige periode met beperkingen. Met deze regeling kunnen ze hun personeel doorbetalen en medewerkers behouden. De NOW 5 vergoedt net als de eerdere regelingen ook de salarissen van medewerkers met een flexibel contract.

De NOW 5 kent grotendeels dezelfde voorwaarden als NOW 4. Zo is het vergoedingstarief opnieuw 85 procent. De referentiemaand voor de loonsom is september 2021. Het streven is dat werkgevers nog in december een subsidieaanvraag kunnen doen. Startende ondernemers die uiterlijk 30 september 2021 zijn begonnen kunnen een voorschot aanvragen voor de NOW 5-subsidie. Voor de NOW 5 is circa 1,5 miljard euro gereserveerd.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Voor het vierde kwartaal van dit jaar verhoogt het kabinet het subsidiepercentage van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) van 85% naar 100%. Ondernemers kunnen gebruikmaken van de TVL als zij meer dan 30% omzetverlies lijden ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020. Het maximale subsidiebedrag dat een mkb-onderneming kan ontvangen wordt 550.000 euro en 600.000 euro voor niet-mkb-ondernemingen. Ook past het kabinet de staatssteungrens aan van 1,8 miljoen euro naar 2,3 miljoen euro nu de Europese Commissie die ruimte biedt. Daarnaast is de Europese staatssteungrens voor bedrijven in de visserij, land- en tuinbouw verhoogd. De nieuwe staatssteungrens geldt vanaf TVL Q4 2021.

Belastingmaatregelen

Het belastinguitstel voor ondernemers wordt verlengd tot eind dit jaar. Ondernemers die nooit eerder om uitstel hebben gevraagd of alle schulden al hebben afgelost, kunnen dit alsnog aanvragen. De kwartaalaangiftes over eind 2021 die normaliter in januari 2022 worden betaald vallen ook onder het uitstel. 

De invorderingsrente, een prikkel om belastingschulden op tijd te betalen, blijft nog een half jaar langer op bijna nul (0,01%). Daarna gaat de rente stapsgewijs naar het oude niveau van 4%. Dit betekent dat op 1 juli 2022 het percentage invorderingsrente naar 1% gaat en op 1 januari 2023 naar 2%, om vervolgens in twee stappen uit te komen op 4% op 1 januari 2024.

Culturele en creatieve sector

Het kabinet maakt 68 miljoen euro vrij voor een specifiek steunpakket om de culturele sector te ondersteunen tot het eind van het jaar. Deze middelen behelzen een voortzetting van de eerdere specifieke steun: ondersteuning voor de BIS- en Erfgoedwetinstellingen en de meerjarig gefinancierde instellingen bij de Rijkscultuurfondsen, en ondersteuning voor makers via onder andere de rijkscultuurfondsen. De suppletieregeling bij het Fonds Podiumkunsten, die de capaciteitsbeperking in instellingen compenseert, wordt aangepast naar 85% van de kaarten.

Krapte op de arbeidsmarkt

De huidige krapte op de arbeidsmarkt biedt werkzoekenden en zelfstandigen kansen op een nieuwe baan, een andere baan, of nieuwe opdrachten. Die kansen wil het kabinet helpen benutten door op korte termijn samen met werkgevers, uitzendbranche, gemeenten en UWV een extra impuls te geven aan de matching van werkzoekenden en werkgevers. Het kabinet stelt hiervoor 40 miljoen euro extra beschikbaar.

Balans

Aan deze ruimhartige steun kleven echter ook nadelen: het is verstorend voor de economie, komt niet altijd op de juiste plekken terecht en doet een groot beroep op belastingmiddelen. Het kabinet realiseert zich dat deze combinatie van sluitingen én ruimhartige compensatie op termijn onhoudbaar is. Dit vraagt zo snel mogelijk om een andere balans. Daarom heeft het kabinet wetsvoorstellen ingediend gericht op het verantwoord openhouden van de samenleving en economie, waaronder de brede inzet van een coronatoegangsbewijs op basis van 3G, en een juridische mogelijkheid om dat in bepaalde sectoren op basis van 2G te doen. Dit biedt de mogelijkheid om de komende tijd een andere balans te vinden tussen ondernemersrisico enerzijds en de inzet van publieke middelen anderzijds. Het kabinet voert hierover de komende tijd breed het gesprek, met onder meer de Tweede Kamer en werknemers- en werkgeversorganisaties.

Waar kunnen ondernemers en werkenden terecht?
Bij vragen over het steun- en herstelpakket corona kunnen bedrijven en werkenden kijken op rijksoverheid.nl/steunpakket. Ondernemers kunnen voor meer vragen ook terecht op de website van de Kamer van Koophandel: kvk.nl/corona. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het adviesteam via 0800 – 2117. Werkenden en werkzoekenden kunnen daarnaast terecht op hoewerktnederland.nl.

Adblock test (Why?)


Kabinet breidt coronasteun voor ondernemers uit | Nieuwsbericht - Rijksoverheid.nl
Read More

Horeca: Scherpere coronaregels zijn voor ons een nieuwe lockdown - NU.nl

De aangescherpte coronaregels die vrijdag zijn aangekondigd, betekenen voor de meeste kroegen en restaurants dat ze in een nieuwe lockdown terechtkomen. Dat zegt Robèr Willemsen van horecavereniging KHN, die baalt van de nieuwe regels.

Het demissionaire kabinet besliste vrijdag dat de horeca tussen 17.00 en 5.00 uur dicht moet blijven. Tijdens de uren dat de restaurants en kroegen wel open zijn, moeten bezoekers 1,5 meter afstand houden. Daardoor kunnen er minder mensen tegelijk binnen zijn. Afhalen en bezorgen blijft wel mogelijk.

Door de maatregelen is dineren in restaurants of eetcafés niet meer mogelijk. Dat kan nu nog wel, omdat de horeca volgens de al bestaande regels open mag blijven tot 20.00 uur.

De nieuwe regels hebben zeer grote gevolgen voor de omzet, denk Willemsen. "Feitelijk is dit voor ons gewoon een nieuwe lockdown en dat in de belangrijkste maand van het jaar. Terwijl de horeca niet de oorzaak van het grote aantal besmettingen is."

Wel is de KHN redelijk tevreden over de uitbreiding van het steunpakket voor bedrijven. Vrijdag werd duidelijk dat de loonsteunregeling (NOW) terugkomt. Ook de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) wordt uitgebreid.

Willemsen hamert op het belang van een "exitstrategie", waarin duidelijk staat hoe Nederland moet omgaan met een virus dat langdurig blijft rondgaan. Zo'n strategie moet voorkomen dat de horeca en ook andere sectoren van lockdown naar lockdown gaan.

Winkeliers zijn opgelucht

De nieuwe regels pakken minder slecht uit voor winkeliers. Zo mogen supermarkten en andere essentiële winkels zoals drogisterijen tot 20.00 uur openblijven. Niet-essentiële winkels zoals kledingverkopers, bouwmarkten en meubelzaken moeten vanaf zondag om 17.00 uur dicht. Op dit moment mogen ze nog tot 18.00 uur openblijven.

Er bestond vrees bij winkeliers dat ze wellicht volledig dicht moesten, net als in december vorig jaar. Winkeliersvereniging INretail, die onder meer sportzaken en woonwinkels vertegenwoordigt, is dan ook opgelucht dat er slechts een uurtje van de openingstijden afgaat.

Adblock test (Why?)


Horeca: Scherpere coronaregels zijn voor ons een nieuwe lockdown - NU.nl
Read More

Coronanieuws: Rutte hoopt op normale kerst, maar 'absoluut geen garanties' - Omroep Brabant

Het kabinet gaat weer meer steun geven aan ondernemers die geraakt zijn door de coronamaatregelen. De loonsteunregeling NOW keert terug: bedrijven krijgen een deel van de loonsom vergoed als hun omzet behoorlijk daalt.

De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) was in het vierde kwartaal al beschikbaar, maar ondernemers krijgen nu 100 procent van de geschatte vaste lasten vergoed, in plaats van 85 procent.

Met de uitbreiding van de steun is zo'n 2,2 miljard euro gemoeid, laat het ministerie van Economische Zaken weten. De terugkeer van de loonsteun, in de vorm van 'NOW 5', kost zo'n 1,5 miljard euro. Bedrijven kunnen 85 procent van de loonkosten vergoed krijgen.

Het ministerie van Sociale Zaken hoopt dat werkgevers nog voor het einde van het jaar kunnen aankloppen bij het loket voor de loonsubsidie.

Adblock test (Why?)


Coronanieuws: Rutte hoopt op normale kerst, maar 'absoluut geen garanties' - Omroep Brabant
Read More

Scholen open, winkels en horeca dicht. Dit kunnen we verwachten van de vervroegde persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge - Leeuwarder Courant

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie van 12 november. Foto: ANP|Sem van der Wal

Vanavond kondigen Mark Rutte en Hugo de Jonge strengere coronamaatregelen aan. De persconferentie is, vanwege de hoge besmettingscijfers, een week vervroegd. Deze aanscherpingen kunnen we verwachten.

Na het Catshuis-overleg lijkt het erop dat het demissionaire kabinet het advies van het Outbreak Management Team (OMT) overneemt. Vandaag vindt nog overleg plaats met de betrokken bewindspersonen.

Deze strengere maatregelen liggen op tafel
● Niet essentiële winkels moeten hun deuren sluiten tussen 17.00 en 05.00 uur
● Niet essentiële dienstverleners mogen niet open tussen 17.00 en 05.00 uur
● Culturele instellingen moeten dicht tussen 17.00 en 05.00 uur
● De nieuwe sluitingstijd gaat dus gelden voor onder meer cafés, restaurants, winkels als kleding-, meubel- en speelgoedwinkels, theaters en bioscopen. Ook kappers en doorstroomlocaties (bijvoorbeeld dierentuinen en musea) moeten eerder dicht.
● Deze aanscherpingen gaan gelden voor tenminste 3 weken (tot 18 december)

De basisscholen, middelbare scholen én het hoger onderwijs blijven open. Voor het onderwijs komen wel nadere regels om besmettingen tegen te gaan.

Deze maatregelen blijven gelden
● Houd 1,5 meter afstand (dit is nu verplicht op straffe van 95 euro boete)
● Geen publiek bij (amateur)sportwedstrijden
● Advies: ontvang thuis niet meer 4 bezoekers
● Advies: werk zoveel mogelijk thuis

Alsmede het advies de basismaatregelen te volgen
● Was vaak en goed de handen
● Zorg voor voldoende frisse lucht
● Blijf thuis bij klachten en laat je direct testen
● Houd afstand

Ingewijden melden verder dat het demissionaire kabinet praat over het versneld inenten met boosterprikken. Hoe dat precies moet gebeuren, is nog niet duidelijk. Volgens experts blijkt uit andere landen dat het snel toedienen van boosterprikken in grote delen van de bevolking kan helpen om de coronagolf sneller onder de knie te krijgen.

Lees ook

Adblock test (Why?)


Scholen open, winkels en horeca dicht. Dit kunnen we verwachten van de vervroegde persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge - Leeuwarder Courant
Read More

De Jonge bekrachtigt fase 2D: kritieke zorg uitgesteld, hulp vanuit Defensie - NU.nl

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft vrijdag de zogenoemde fase 2D in de zorg bekrachtigd. Dit betekent dat ziekenhuizen binnenkort geen chemotherapie, niertransplantaties en andere kritieke planbare zorg meer bieden. Het gaat om operaties en behandelingen die binnen zes weken zouden moeten worden uitgevoerd.

Als gevolg van de bekrachtiging kunnen ook Defensie en het Rode Kruis worden ingezet. Zo worden in het militair hospitaal in Utrecht zo'n honderd militairen geplaatst die vanaf maandag coronapatiënten kunnen opvangen, vertelt Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma 1 op 1.

In het hospitaal komen tien tot twintig ic-bedden. Eichelsheim vermoedt dat Defensie binnenkort op nog meer plaatsen ondersteuning gaat bieden. "Wij zijn er klaar voor." Hij houdt ook rekening met de inzet van Defensie om de veiligheid in Nederland te waarborgen, als de nieuwe maatregelen zouden leiden tot grote gewelddadige protesten.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) vroeg De Jonge woensdag al over te gaan tot fase 2D. De minister liet toen weten dat toezichthouders nog onderzochten of andere vormen van zorg al genoeg zijn afgeschaald om tot die fase over te gaan.

Een op drie operatiekamers is niet meer in gebruik

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meldde vrijdag dat een op de drie operatiekamers in ziekenhuizen niet meer in gebruik is. 18 van de 73 ziekenhuizen die gegevens hebben overlegd, lieten weten dat ze de kritieke planbare zorg niet of niet altijd binnen zes weken konden verlenen.

Deze zorg moet binnen de periode verleend worden om gezondheidsschade te voorkomen. Daarom beoordelen medisch specialisten per situatie of het verantwoord is om een behandeling uit te stellen.

Maar liefst 55 ziekenhuizen konden alle normale planbare zorg niet meer verlenen. Dat komt neer op vier op de vijf ziekenhuizen.

Fase 2D was al eerder van kracht in Nederland

Fase 2D was van januari tot mei ook van kracht in Nederland. "We wilden daar zo lang mogelijk uit blijven, maar het is onvermijdelijk dat die fase gaat intreden", aldus De Jonge.

Het betekent wel dat er hele goede afspraken over het afschalen van andere zorg nodig zijn. Het kan niet dat er in de ene regio nog heupoperaties worden uitgevoerd, terwijl elders chemokuren eruit gaan."

Adblock test (Why?)


De Jonge bekrachtigt fase 2D: kritieke zorg uitgesteld, hulp vanuit Defensie - NU.nl
Read More

Brussel wil noodstop op vliegverkeer uit zuidelijk Afrika om virusvariant - NOS

De Europese Commissie stuurt aan op een noodstop van het vliegverkeer vanuit zuidelijk Afrika vanwege zorgen om de daar ontdekte coronavirusvariant B.1.1.529. Een groeiend aantal lidstaten heeft vanmorgen al een inreisverbod voor reizigers uit onder meer Zuid-Afrika ingesteld, het land waar de nieuwe mutatie voor het eerst is vastgesteld.

De door de commissie voorgestelde noodstop van het vliegverkeer wordt in de loop van de dag voorgelegd aan de lidstaten, zegt voorzitter Von der Leyen op Twitter. Het lijkt te gaan om een algeheel verbod op in ieder geval passagiersvluchten vanuit het zuiden van Afrika, maar de details van het plan zijn nog niet bekend.

Ergens de komende dagen wordt een crisisberaad verwacht van de lidstaten om het beleid te stroomlijnen. Maar het staat de EU-landen vrij om zelf al inreisverboden in te stellen; uiteindelijk is deze beslissing altijd aan de lidstaten zelf. Zo heeft het kabinet besloten dat er vanaf 12.00 uur een verbod geldt op voor vluchten vanuit zuidelijke Afrika naar Nederland.

Italië, Tsjechië en Duitsland

Verder hebben ook Italië en Tsjechië bekendgemaakt reizigers uit Botswana, Swaziland, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe te gaan weren. Het gaat dan om mensen die de afgelopen veertien dagen in deze Afrikaanse landen zijn geweest.

Vanavond gaat ook in Duitsland een inreisverbod in voor reizigers uit Zuid-Afrika. Alleen mensen met een Duits paspoort mogen straks nog terugvliegen vanuit Zuid-Afrika. Bij aankomst moeten ze veertien dagen in quarantaine, ongeacht of de passagiers gevaccineerd zijn, meldt de minister van Volksgezondheid Spahn.

Vanuit de EU geldt al sinds het begin van de pandemie een inreisverbod voor hoogrisicolanden buiten Europa, waaronder Zuid-Afrika. Maar er zijn verschillende uitzonderingen daarop, bijvoorbeeld voor zakelijke reizen. Op deze pagina vind je de lijst met landen die de EU als veilig beschouwt.

'Meest significante variant tot nu toe'

Gisteren hebben Israël en het Verenigd Koninkrijk al een inreisverbod ingesteld voor reizigers uit een aantal landen in het zuiden van Afrika. "Dit is de meest significante variant die we tot nu toe zijn tegengekomen", zegt adjunct-chef Jenny Harries van de Britse medische dienst in een verklaring.

Volgens haar moet zo snel mogelijk grondig onderzoek gedaan worden naar de zorgwekkende mutatie, die besmettelijker lijkt te zijn dan de nu dominante deltavariant.

'Inreisverbod is overhaast'

De variant is tot nu toe vastgesteld in Zuid-Afrika, Botswana, Israël en Hongkong. Wetenschappers verwachten dat B.1.1.529 zich inmiddels heeft verspreid over alle acht provincies van Zuid-Afrika.

Volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken is het Britse inreisverbod een overhaast besluit geweest. De minister vreest voor de economische schade en wijst erop dat er nog veel onduidelijk is over B.1.1.529.

Adblock test (Why?)


Brussel wil noodstop op vliegverkeer uit zuidelijk Afrika om virusvariant - NOS
Read More

Kamis, 25 November 2021

Catshuisoverleg klaar, nog geen overeenstemming over sluiten scholen - Telegraaf.nl

Het OMT heeft volgens betrokkenen geadviseerd om alle sectoren die geen eerste levensbehoeftes bedienen van 5 uur ’s middags tot 5 uur ’s ochtends te sluiten. De beperkte openingstijden zouden moeten gelden voor cafés, restaurants, theaters, bioscopen, musea en niet-essentiële winkels als kleding- en meubelzaken. Ook voor niet-essentiële dienstverleners als kappers en dierentuinen gaat die beperking op, als het aan het adviesorgaan van de overheid ligt. Hierover lijkt bij de meest betrokken bewindslieden geen onenigheid.

Het OMT wil het basis- en voortgezet onderwijs open houden, gezien het wetenschappelijk bewijs voor de schade die sluiting voor de ontwikkeling van kinderen zou betekenen. Tegelijkertijd erkent het OMT dat de meeste besmettingen plaatsvinden bij basisschoolkinderen en hun ouders.

Voor het kabinet is het dan ook de belangrijkste vraag of de scholen een tijdje dicht moeten. Tijdens het overleg in het Catshuis is de vraag volgens een aanwezige onbeantwoord gebleven, ook omdat van sommige maatregelen de effecten nog moeten worden doorgerekend.

Behalve OMT-voorzitter Jaap van Dissel gaf beddenplanners Ernst Kuipers een presentatie over de druk op de ziekenhuizen, en met name de capaciteit van de intensive cares. Daarna is er volgens een betrokkene een ’rustige discussie’ geweest over de opties.

OMT ’hopeloos verdeeld’

Het OMT was volgens een lid tijdens de vergadering van woensdagavond ’hopeloos verdeeld’ over het al dan niet sluiten van de scholen. Zo was er de ic-baas Diederik Gommers, die een strenge lockdown wil inclusief gesloten scholen. En het deel dat de scholen koste wat kost open wil houden. Uiteindelijk is het adviesorgaan bij z’n advies gebleven om het onderwijs open te houden en meer te focussen op waar de besmettingen zitten.

Binnen het OMT neemt intussen de onvrede toe over de verdeeldheid. Het maakt volgens een OMT-lid de adviezen minder overtuigend richting het kabinet.

Vrijdagochtend vergadert het kabinet in wisselende samenstellingen verder over de te nemen maatregelen. Want of die er moeten komen, is inmiddels niet meer de vraag, zo zei zorgminister Hugo de Jonge voorafgaand aan het overleg.

„Dat er maatregelen nodig zijn, en dat die stevig zullen zijn, staat buiten kijf. De ziekenhuizen houden het niet meer vol. De verpleeghuizen houden het niet meer vol. De thuiszorg houdt het niet meer vol. Mogelijk zien we volgende week dat het huidige maatregelenpakket helpt, maar waarschijnlijk is het te weinig.”

Avondklok

Of het eerder sluiten van niet-essentiële sectoren de kentering teweegbrengt in de coronacijfers, was ook in het Catshuis dé vraag. Om het aantal besmettingen echt naar beneden te brengen, helpt het sluiten van scholen flink. Verder is het palet van maatregelen niet heel uitgebreid. De avondklok kan op korte termijn niet worden ingevoerd, aangezien het kabinet die uit de wet heeft gehaald, in de veronderstelling dat die niet meer nodig was.

Over het verder versoberen van het advies voor bezoek thuis, zou eveneens nog discussie zijn. Vrijdag neemt het kabinet een besluit over te nemen maatregelen, in de avond gevolgd door een persconferentie door premier Rutte en De Jonge.

Afschalen zorg

Minister De Jonge meldde verder dat er momenteel 530 coronapatiënten op de intensive care liggen. Op de gewone verpleegafdelingen liggen nog 2030 coronapatiënten. Het is onvermijdelijk dat de ziekenhuizen de acute planbare zorg, die eigenlijk binnen zes weken moet plaatsvinden, afschalen.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg vroeg De Jonge woensdag om de zogenoemde fase 2D af te kondigen, waarbij kritieke zorg zoals chemotherapie of niertransplantaties moeten worden afgeschaald. De Jonge neemt daar donderdag een besluit over.

Adblock test (Why?)


Catshuisoverleg klaar, nog geen overeenstemming over sluiten scholen - Telegraaf.nl
Read More

CBS: Sterfte onder tachtigplussers neemt snel toe | Binnenland - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. CBS: Sterfte onder tachtigplussers neemt snel toe | Binnenland  AD.nl
  2. Sterfte onder tachtigplussers neemt in rap tempo toe  NU.nl
  3. CBS: Sterfte onder tachtigplussers neemt snel toe | Binnenland | gelderlander.nl  De Gelderlander
  4. Bijna 900 sterfgevallen meer dan verwacht in week 46  NRC
  5. Oversterfte hoger dan tijdens de vorige winter: hoe kan dat?  Volkskrant
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

CBS: Sterfte onder tachtigplussers neemt snel toe | Binnenland - AD.nl
Read More

Gezondheidsraad: boosterprik voor iedereen boven de 18, ouderen eerst - NOS

De Gezondheidsraad adviseert, zoals minister De Jonge (Volksgezondheid) ook wil, om iedereen boven de 18 jaar een boosterprik te geven. Ouderen moeten die extra vaccinatie het eerst krijgen, staat in het advies aan het kabinet.

Een extra prik tegen het coronavirus is volgens de Gezondheidsraad wenselijk, omdat er tekenen zijn dat de bescherming die de vaccins bieden tegen covid-19 na verloop van tijd afneemt.

Momenteel komt iedereen van 60 jaar of ouder in aanmerking voor een boostervaccinatie. Sinds vorige week worden 80-plussers uitgenodigd om de extra prik te komen halen. Ook 18-plussers die bijvoorbeeld in de zorg werken krijgen de boosterprik aangeboden. Het kabinet zei drie weken geleden al van plan te zijn alle volwassenen op termijn een extra prik aan te bieden. De raad heeft daar nu een advies over gegeven.

"Nu het aantal besmettingen hoog is, neemt ook het risico toe dat gevaccineerden onder de 60 jaar ernstig ziek worden. Een boostervaccinatie kan de bescherming van deze groep verbeteren", schrijft de raad in een persbericht. Daarbij is het belangrijk dat ouderen en bewoners van zorginstellingen als eerste aan de beurt komen.

Adblock test (Why?)


Gezondheidsraad: boosterprik voor iedereen boven de 18, ouderen eerst - NOS
Read More

Coronanieuws: 3291 besmettingen in Brabant, landelijk verbetering - Omroep Brabant

Het is onvermijdelijk dat de acute planbare zorg, die eigenlijk binnen zes weken moet plaatsvinden, de komende tijd moet worden afgeschaald. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag na overleg over de coronabestrijding.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg vroeg De Jonge woensdag om de zogenoemde fase 2D af te kondigen, waarbij kritieke zorg zoals chemotherapie of niertransplantaties moeten worden afgeschaald. De Jonge hoopt "voor het einde van de dag" een besluit te nemen over het verzoek. Toezichthouders kijken momenteel of andere vormen van zorg al genoeg zijn afgeschaald, om tot fase 2D over te gaan, aldus de bewindsman.

Adblock test (Why?)


Coronanieuws: 3291 besmettingen in Brabant, landelijk verbetering - Omroep Brabant
Read More

Zo weet je zeker of een Black Friday-deal echt goedkoper is - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Zo weet je zeker of een Black Friday-deal echt goedkoper is  AD.nl
  2. Het hóéft niet te draaien om kopen, kopen, kopen  NRC
  3. Het koopjesjagen rond Black Friday wordt steeds populairder. 'Laat je niet opjutten door onderbuikgevoelens', adviseren docenten van NHL Stenden  Leeuwarder Courant
  4. Tips voor Black Friday: zo herken je de echte deals  AD.nl
  5. Slim toeslaan tijdens Black Friday: vergelijk de prijzen en pas op voor impulsaankopen  De Limburger
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Zo weet je zeker of een Black Friday-deal echt goedkoper is - AD.nl
Read More

OMT adviseert om al het onderwijs open te houden, kabinet moet nog beslissen - NOS

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet geadviseerd het hele onderwijs open te houden. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. Het kabinet had om een vervroegd OMT-advies gevraagd vanwege de stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen.

Hoewel er veel besmettingen zijn op scholen, vindt het OMT dat er alles aan gedaan moet worden om ze niet te sluiten. Eerder deze week wees het OMT al op het "toenemende wetenschappelijk bewijs voor schade aan de ontwikkeling van kinderen als zij sociale schoolcontacten en onderwijs ontberen".

Het advies geldt voor zowel basis- en middelbare scholen als universiteiten en hogescholen. Het kabinet zou dan eerst in andere sectoren moeten kijken wat er kan gebeuren om het aantal besmettingen terug te dringen.

Diverse overleggen

Of het demissionaire kabinet het advies overneemt, is niet duidelijk. Naar verluidt liggen ook het eerder sluiten van restaurants en cafés en niet-essentiële winkels op tafel en wordt er ook gepraat over het verder beperken van de groepsgrootte.

Er zijn vandaag weer diverse overleggen. Nu praten de meest betrokken bewindslieden op het Binnenhof onder leiding van premier Rutte weer met hun vaste adviseurs, onder wie RIVM-directeur Van Dissel en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Aalbersberg.

Vanmiddag is er ook weer beraad op het Catshuis. Morgen geven Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie. Dat is een week eerder dan gepland.

Adblock test (Why?)


OMT adviseert om al het onderwijs open te houden, kabinet moet nog beslissen - NOS
Read More

Brabantse steden nemen maatregelen tegen topdrukte op Black Friday - Omroep Brabant

Breda, Tilburg en Eindhoven nemen maatregelen om te grote drukte in de binnensteden te voorkomen op Black Friday. Er worden opnieuw veel koopjesjagers verwacht. De gemeenten nemen maatregelen willen de drukte te spreiden. Sommige winkels gaan eerder open, er worden 'city hosts' ingezet en er wordt overwogen om parkeren duurder te maken op drukke tijden. Vorig jaar was het zo druk in Eindhoven dat het publiek via social media werd opgeroepen om thuis te blijven.

Op Black Friday stunten veel winkels met prijzen. Het fenomeen is over komen waaien uit de Verenigde Staten en valt de dag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving Day. Dit jaar komt het extra ongunstig uit, omdat de coronabesmettingen weer oplopen.

“We bereiden ons op allerlei manieren voor op de drukte die we de komende tijd verwachten met Black Friday, Sinterklaas en Kerst in het vooruitzicht”, zegt een gemeentewoordvoerder. Het gaat dan niet alleen om de Eindhovense binnenstad maar ook om WoensXL, een groot winkelcentrum met meer dan honderd winkels en restaurants.

Drukte spreiden
In overleg met de gemeente Eindhoven gaan sommige winkels vrijdag al om 9.00 uur open in plaats van 10.00 uur. Ook worden 'city hosts' ingezet die looprichtingen en alternatieve routes aangeven.

Er komen ook luidsprekers. “Die laat sfeermuziek horen, maar kan indien nodig ook gebruikt worden om boodschappen in het kader van veiligheid en gezondheid af te spelen.” Ook worden er waarschuwingen geplaatst op schermen langs de invalswegen naar de stad, en op schermen in de stad.

Via social media wil de gemeente de drukte spreiden. “We kijken ook naar de parkeerkosten, waarbij het op minder drukke tijden goedkoper is om te parkeren."

Matrixborden
Ook de gemeente Tilburg neemt maatregelen en zet 'city hosts' in. Bij de toegangswegen staan matrixborden met 'vermijd drukte'. Ook heeft Tilburg, net als Breda en Eindhoven, een druktemeter waarop mensen kunnen zien hoe druk het in de stad is.

"Wij plaatsen extra informatieborden om mensen te wijzen op de corona-regels. In het centrum is ook belijning om de voetgangersstromen in goede banen te leiden", zegt een woordvoerder van de gemeente Breda.

"Bovendien zetten we corona-hosts in die het publiek op een vriendelijke manier gaan helpen om de regels in acht te nemen. We trekken in deze voorbereiding zoveel mogelijk samen op met de ondernemers."

De gemeente Waalwijk laat weten geen maatregelen te nemen. Ze verwacht geen problemen in de stad of op de meubelboulevard. De gemeenten Roosendaal en Helmond konden niet direct reageren.

Vorig jaar
Bij de vorige editie van Black Friday in 2020, was het vrijdagavond zo druk in Eindhoven dat de gemeente via social media aan mensen vroeg om thuis te blijven. Ook op zaterdag was het ontzettend druk, er kwamen veel Belgen winkelen.

Later liet burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam weten dat de burgemeesters van de grote steden, waaronder Eindhoven, om een verbod op Black Friday hadden gevraagd, maar dat het kabinet dat niet wilde. Zelf verbieden kan niet, omdat het niet om een evenement gaat.

LEES OOK:

Brabantse burgemeesters wilden verbod op Black Friday om drukte te voorkomen, maar kabinet weigerde

Massale intocht van Belgen leidde tot winkelsluiting in Eindhoven tijdens Black Friday-weekend

Gemeente Eindhoven roept op: 'Ga niet naar de binnenstad, het is te druk op Black Friday'

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Adblock test (Why?)


Brabantse steden nemen maatregelen tegen topdrukte op Black Friday - Omroep Brabant
Read More

Rabu, 24 November 2021

Ziekenhuiszorg verder in de knel; afschaling planbare kritieke zorg - NU.nl

De ziekenhuizen kunnen binnenkort geen chemotherapie, niertransplantaties en andere kritieke planbare zorg meer verlenen. De afgelopen weken konden ze al weinig tot geen heup- en knieoperaties en cosmetische ingrepen uitvoeren en nu moet ook geplande kritieke zorg eraan geloven.

De beperking geldt ook voor andere operaties en behandelingen die volgens planning binnen zes weken moesten worden uitgevoerd. De verdere afname van kritieke zorg wordt ingezet zodra geeft fase 2D van het plan ter opschaling van de zorg aan coronapatiënten is goedgekeurd door demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft het verzoek ingediend bij de minister, maar een woordvoerder van het ministerie van VWS kon woensdagavond niet met zekerheid zeggen of het ook was ontvangen.

In verband met de pandemie hebben het LNAZ en de ziekenhuizen het opschalingsplan opgesteld. Mocht de zorg overbelast raken door de toestroom van coronapatiënten, dan wordt personeel vrijgemaakt om te helpen bij de coronazorg. Ook Defensie en het Rode Kruis kunnen dan worden ingezet.

Adblock test (Why?)


Ziekenhuiszorg verder in de knel; afschaling planbare kritieke zorg - NU.nl
Read More

Coronanieuws: nog nooit kampten zo veel verpleeghuizen tegelijk met corona - Omroep Brabant

De kans dat de scholen weer op slot gaan, is levensgroot. Dat melden onderwijsbronnen aan De Telegraaf. Het is volgens insiders een absolute noodgreep om de coronabesmettingen naar beneden te brengen. Het onderwijsveld is ondertussen verdeeld over een sluiting, mede door de reeds ontstane leerachterstanden door het afstandsonderwijs.

Het is een opvallende kentering, aangezien het Outbreak Management Team (OMT) in het vorige advies aan het demissionaire kabinet liet weten dat de scholen absoluut open moesten blijven omdat nóg een scholensluiting kinderen veel schade zou toebrengen.

Volgens insiders wordt er achter de schermen al gesproken over een sluiting van twee weken, die mogelijk vanaf komende maandag in zal gaan. De kinderen krijgen die periode weer afstandsonderwijs, net als bij de twee voorgaande scholensluitingen. Een Kamermeerderheid lijkt zich achter dit besluit te scharen.

Adblock test (Why?)


Coronanieuws: nog nooit kampten zo veel verpleeghuizen tegelijk met corona - Omroep Brabant
Read More

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...