Rechercher dans ce blog

Senin, 31 Januari 2022

Benzineprijs gaat door het dak maar auto blijft rijden - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Benzineprijs gaat door het dak maar auto blijft rijden  AD.nl
Benzineprijs gaat door het dak maar auto blijft rijden - AD.nl
Read More

Olieprijs nóg hoger: 'Benzine zal morgen ook duurder zijn' - RTL Nieuws

De prijs van een vat Noodzeeolie is vandaag 91 dollar, dat is weer wat hoger dan in de afgelopen dagen. De prijzen die automobilisten betalen voor benzine en diesel lopen ongeveer gelijk op met de olieprijs, dus je kunt verwachten dat je morgen aan de pomp daarvoor weer wat meer kwijt zult zijn, denkt Van Selms.

United Consumers houdt de brandstofprijzen al jaren bij. Nu is de gemiddelde landelijke adviesprijs 2,147 euro voor een liter Euro 95 (E10). Voor een liter diesel is dat 1,842 euro.

De prijs die je daadwerkelijk betaalt zal overigens vaak lager zijn. Veel pomphouders geven namelijk een korting, zodat je daar wat minder kwijt bent. Langs de snelweg betaal je vaak wel de adviesprijs.

Olielanden halen productieverhogingen niet

De olieprijs loopt al een aantal weken op. Dat de stijging nu doorzet komt doordat het veel landen van OPEC+ (de club van olie-exporterende landen plus Rusland) niet lukt om de productiestijgingen die ze hebben afgesproken helemaal door te voeren, aldus Hans van Cleef, energiespecialist van ABN Amro.

De OPEC-landen maken al decennialang afspraken over hoeveel olie zij zullen oppompen. Daarmee beïnvloeden zij de olieprijs. Het belangrijkste lid van de OPEC is Saoedi-Arabië.

Rusland

Rusland is een ander groot olieland, maar het is geen lid van de OPEC. Sinds een aantal jaren praat het wel mee over de productie met de OPEC, die sindsdien OPEC+ wordt genoemd.

Alleen Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (met Dubai en Abu Dhabi als belangrijkste emiraten) lukt het om de afgesproken productieverhogingen ook te halen, aldus Van Cleef. Volgens hem is Rusland één van de landen die daar nu moeite mee heeft.

Als er te weinig olie wordt geproduceerd om aan de vraag ernaar te voldoen, stijgt de prijs. En dat merk je dus ook aan de pomp.

Onrust rond Rusland en Oekraïne

Verder speelt de onrust rond Rusland en Oekraïne mee, aldus Van Cleef, alhoewel hij zelf niet goed inziet waaróm dat een rol zou moeten spelen.

"Saoedi-Arabië blijft wel leveren, zou je verwachten." Mogelijk zal de Russische export van olie (en gas) worden geraakt als het conflict oploopt, denkt Van Cleef.

OPEC+-vergadering komende woensdag

Hij vindt het spannender wat de vergadering van OPEC+ van komende woensdag gaat brengen. Waarschijnlijk zullen ze zich houden aan de eerder afgesproken verhoging van de productie met 400.000 vaten per dag in maart, denkt hij. Maar het is de vraag of ze die volgende verhoging wel zullen kunnen realiseren, zegt Van Cleef.

Van de productieverhoging van eveneens 400.000 vaten per dag die voor januari was afgesproken, is maar 200.000 tot 250.000 vaten ook gehaald, aldus Van Cleef. Er zijn weliswaar andere landen, die geen lid zijn van de OPEC+, die meer olie zijn gaan oppompen, zoals de VS, maar dat zal het verschil niet goedmaken, denkt Van Cleef.

Sterkere dollar

Wat voor ons nog extra invloed heeft op de benzineprijs is de sterkere dollar (en daarmee de zwakkere euro). Aangezien olie afgerekend wordt in dollars, wordt het spul dus duurder voor voor ons. Daarmee is de olieprijs in euro's gemeten dus nog harder gestegen, legt hij uit.

Die sterkere dollar heeft te maken met de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Deze heeft aangegeven de rente te zullen verhogen en dat maakt beleggen in obligaties in de VS interessanter in vergelijking met onder meer obligaties uit de eurozone. Je krijgt immers een hogere rente.

De afgelopen tijd steeg de wereldwijde vraag naar olie overigens ook, ondanks de omikronvariant van het coronavirus. Door de groei van de wereldbevolking zal de vraag naar ruwe olie nog wel even blijven stijgen, denkt Van Selms.

Adblock test (Why?)


Olieprijs nóg hoger: 'Benzine zal morgen ook duurder zijn' - RTL Nieuws
Read More

Coronanieuws: in week tijd 334.000 afspraken bij Testen voor Toegang - Omroep Brabant

In de afgelopen week, waarin ook horeca, musea, pretparken, dierentuinen en theaters (beperkt) weer open mochten, zijn er 334.000 afspraken geboekt voor Testen voor Toegang.

De drukste dag was zaterdag met zo 'n 79.000 testafspraken, aldus de organisatie. De grootste groep, 38 procent, boekte een test omdat mensen naar een kroeg of eettent wilden.

Theaters mogen tot tien uur 's avonds open. Ook moet publiek op anderhalve meter afstand van elkaar zitten. De podia moeten daarom toch veel voorstellingen verplaatsen of annuleren, publiek afzeggen en ze krijgen ook nog eens te maken met artiesten die niet onder de huidige maatregelen willen optreden.

In de dierentuinen en bijvoorbeeld de Efteling was het meteen na heropening nog vrij rustig, maar het was ook niet bepaald weer om eropuit te gaan.

Adblock test (Why?)


Coronanieuws: in week tijd 334.000 afspraken bij Testen voor Toegang - Omroep Brabant
Read More

Personeel Nedcar in actie tegen bosbezetting uit vrees voor baanverlies - NU.nl

De 4.200 werknemers van VDL Nedcar in Born demonstreren dinsdag tegen de bezetting van het naburige Sterrebos. Dat bos wordt al enkele dagen bezet door actievoerders die niet willen dat het wordt gekapt. Maar volgens het personeel kan de autofabriek niet uitbreiden zonder de bomenkap. De medewerkers vrezen daarom voor banenverlies.

Dinsdag vinden tussen 13.45 uur en 15.45 uur twee korte manifestaties plaats voor het hoofdgebouw van de fabriek in Born, waar auto's worden gemaakt voor BMW. Door de actie op dat tijdstip te houden kan zowel de dag- als de middagploeg eraan meedoen, omdat rond die tijd de ploegen wisselen.

De actie wordt gesteund door de vakbonden CNV Vakmensen, FNV Metaal en De Unie. "De afgelopen dagen was er erg veel aandacht voor de actievoerders in het Sterrebos", zegt bestuurder Robert Wonnink van CNV Vakmensen. "Maar de werknemers maken zich zorgen over de werkgelegenheid als de uitbreiding niet kan doorgaan."

Ron Peters, bestuurder van FNV Metaal, voegt eraan toe: "In 2024 stopt het contract met BMW. De fabrieksuitbreiding is noodzakelijk om een deal te kunnen sluiten met een zeer kansrijke potentiële nieuwe klant, het Amerikaanse bedrijf Rivian. We begrijpen dat mensen zich zorgen maken over de kap van een deel van het Sterrebos, maar wij weten zeker dat er daarna nieuwe bomen geplant worden."

Actie is bedoeld als tegengeluid

De manifestatie van dinsdag moet het belang van de werknemers duidelijk maken. Daartoe worden de productielijnen in de fabriek stilgelegd. "De actie is uitdrukkelijk niet gericht tegen VDL Nedcar, maar bedoeld als tegengeluid", benadrukte Wonnink.

Volgens hem dreigen niet alleen de 4.200 medewerkers van de Nedcar-fabriek hun baan kwijt te raken, maar staan ook duizenden banen op de tocht bij andere bedrijven die mede afhankelijk zijn van de autofabriek. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om toeleveranciers.

Actiegroep Red Het Sterrebos, die het bos heeft bezet, zegt de zorgen van medewerkers te begrijpen. "Onze actie is op geen enkele manier gericht tegen werkgelegenheid of de medewerkers van VDL Nedcar", stelt de actiegroep maandagavond in een verklaring. "Ons standpunt is juist dat duurzame banen en het behoud van bossen heel goed samen kunnen gaan. Een eventuele uitbreiding van de fabriek kan ook op een andere locatie plaatsvinden."

Adblock test (Why?)


Personeel Nedcar in actie tegen bosbezetting uit vrees voor baanverlies - NU.nl
Read More

Iets meer dan 1000 coronapatiënten op verpleegafdelingen ziekenhuizen | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl

Het gaat om de vierde stijging op rij. Ook is het voor het eerst in meer dan twee weken dat er meer dan 1000 coronapatiënten op deze afdelingen liggen.

In totaal liggen er nu 1247 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 93 meer dan de voorgaande dag. Op de intensive cares nam dit aantal afgelopen etmaal toe met 3 tot 212.

In de afgelopen 24 uur werden er 138 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen, op de ic's ging het om elf nieuwe opnames.

Razendsnelle verspreiding

Het LCPS voorspelde eerder al dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen deze maand weer zou toenemen. Dat heeft te maken met de razendsnelle verspreiding van de omicronvariant van het coronavirus.

Hoewel deze variant minder ziekmakend is, kunnen er toch meer patiënten in de ziekenhuizen terechtkomen vanwege de hoge besmettingsaantallen. Daarbij komen er ook waarschijnlijk meer mensen in het ziekenhuis terecht, die om een andere reden dan Covid worden opgenomen, maar wel positief testen op het virus.

Adblock test (Why?)


Iets meer dan 1000 coronapatiënten op verpleegafdelingen ziekenhuizen | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Read More

Minggu, 30 Januari 2022

'Bosbeschermers' voeren actie tegen bomenkap voor uitbreiding Nedcar - Volkskrant

Hoog tussen de bomen van het Sterrebos in Born hangt de hangmat van deze activist. Hij probeert een uitbreiding van autofabriek VDL Nedcar tegen te houden. Beeld ANP
Hoog tussen de bomen van het Sterrebos in Born hangt de hangmat van deze activist. Hij probeert een uitbreiding van autofabriek VDL Nedcar tegen te houden.Beeld ANP

‘Ik zit nog steeds in de boom’, meldt actievoerder Maarten (31) zondagmiddag telefonisch vanuit het Sterrebos in Born. ‘Als je op tijd eten krijgt, is het goed te doen. Ik ga straks mijn derde nacht in.’

Samen met andere ‘boombeschermers’ voert Maarten actie tegen de gedeeltelijke kap van het verwilderde bos, zeven hectare groot, ten behoeve van de uitbreiding van VDL Nedcar.

Vrijdag is hij zeven meter hoog in de boom geklommen en heeft aan wat lijnen zijn hangmat, rugzak en andere spullen opgehangen. Daarachter hangt een groot een spandoek: ‘Red het Sterrebos met ons.’ Ook aan een andere boom prijkt een actiedoek: ‘Bos en banen gaan prima samen.’

Maarten bivakkeert het dichtst bij de weg. Dieper in het bos zitten nog een stuk of vier actievoerders, vertelt hij, en in het oudste deel van het bos nog drie.

Achtervolgd

In de nacht van zaterdag op zondag werd hij gewekt door ‘herrie’, toen andere activisten het bos in probeerden te komen, van wie sommige per bootje via de beek. Ze werden achtervolgd door politieagenten en beveiligingspersoneel dat is ingehuurd door Nedcar. Zeven actievoerders werden gearresteerd, aldus de politie. ‘Maar een aantal heeft het wel gehaald. Die zitten ook ergens in een boom’, aldus Maarten.

Zaterdagmiddag staat zijn vriendin Marjolein (30) beneden op de grond te kijken hoe Maarten een tarp probeert te bevestigen boven zijn hangmat. Zij is ook activist, maar blijft liever met beide benen op de grond. ‘Ik heb er veel bewondering voor, maar ik vind het te heftig om in een boom te overnachten, vooral in de winter’, zegt ze.

Zo’n acht beveiligers, met ‘security’ op het zwarte vest, houden een oogje in het zeil. Aan de andere kant van het bos staan acht politieagenten op wacht. Overal langs de randen van het Sterrebos zijn vrijdag bordjes met ‘verboden toegang, artikel 461’ aangebracht. Want het bos is al eigendom van VDL Nedcar, en niemand mag erin. Zondagmiddag wordt de beveiliging verder opgevoerd: een bedrijf plaatst ook metalen hekken rond het bos.

Tussen de bomen worden ook spandoeken opgehangen die oproepen het Sterrebos te redden. Beeld ANP
Tussen de bomen worden ook spandoeken opgehangen die oproepen het Sterrebos te redden.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie meldt zondagmiddag dat sinds vrijdag in totaal 19 ‘milieuactivisten’ zijn aangehouden in het Sterrebos wegens ‘het betreden van verboden gebied dat in handen is van de autofabriek VDL Nedcar’. Ze moeten zich later voor de kantonrechter verantwoorden.

Alternatieven

Sympathisant Peter Reijnders komt zaterdag een kijkje nemen bij de bosbeschermers. ‘VDL Nedcar hoeft van mij niet weg hoor’, zegt hij. ‘Maar waarom moet de autofabriek hier uitbreiden, ten koste van een bos? Ze hebben niet voldoende naar alternatieven gekeken. Waarom kan het niet ergens anders?’

Over die vraag moet ook de Raad van State zich nog uitspreken over de omstreden bomenkap. De hoogste rechter heeft beloofd zijn best te doen dat vóór 23 februari doen. Want na 1 maart mogen er sowieso geen bomen meer worden gekapt – dan begint het broedseizoen van vogels.

Volgens een woordvoerder van actiegroep Red het Sterrebos zitten er zondag ‘ongeveer vijftien’ betogers in de bomen uit protest tegen de dreigende kaalslag. Hoe lang die nog blijven zitten, met storm Corrie op komst, is onduidelijk. ‘Als het hard gaat waaien, kan het te gevaarlijk worden', zegt Maarten vanuit zijn boom. ‘Dan moet je oppassen dat je geen dooie takken op je hoofd krijgt. Ik wil er niet voor sterven.’

Adblock test (Why?)


'Bosbeschermers' voeren actie tegen bomenkap voor uitbreiding Nedcar - Volkskrant
Read More

RIVM meldt ruim 75.000 positieve tests, hoogste aantal sinds begin pandemie - NOS

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 75.199 nieuwe positieve tests gemeld, het hoogste aantal sinds het begin van de coronapandemie. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 61.553 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 34 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Hierbij moet worden opgemerkt dat het RIVM grote achterstanden heeft. Er zijn nog ongeveer 131.000 positieve tests van de afgelopen 13 dagen die nog verwerkt moeten worden. In werkelijkheid zijn er dus nog meer positieve tests dan nu uit de cijfers blijkt. Gisteren was de achterstand nog minstens 122.000 positieve tests.

Twee overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden twee overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld negen doden per dag, tegen acht doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

In de onderstaande twee grafieken staat de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

Adblock test (Why?)


RIVM meldt ruim 75.000 positieve tests, hoogste aantal sinds begin pandemie - NOS
Read More

Arthur Dontje heeft een gigantische bankrekening: 'Ik heb gewoon te veel geld' - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Arthur Dontje heeft een gigantische bankrekening: 'Ik heb gewoon te veel geld'  AD.nlHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Arthur Dontje heeft een gigantische bankrekening: 'Ik heb gewoon te veel geld' - AD.nl
Read More

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt

BILTHOVEN - Het aantal nieuwe coronagevallen loopt sneller op dan de systemen kunnen registreren. Het aantal positieve coronatests dat nog niet is geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is opgelopen tot 131.000.

Adblock test (Why?)


Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Read More

De coronacijfers van vandaag | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl - NU.nl

Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zondag 30 januari) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken. Het werkelijke aantal besmettingen is groter dan de gemelde cijfers, doordat niet alle meldingen konden worden verwerkt.

De ziekenhuizen verzorgen op dit moment 1.154 mensen met corona, zo valt op te maken uit de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 25 meer dan een dag eerder.

Op de intensive care is er nog een lichte daling te zien. Op de ic's liggen nu 209 patiënten met corona, vier minder dan een etmaal ervoor. Dat is het kleinste aantal sinds 28 oktober vorig jaar.

Een dag eerder daalde het aantal coronapatiënten op de ic met 25, dat was de grootste daling van het aantal coronapatiënten op de ic's in één dag in ruim drie weken tijd.

Er werden afgelopen etmaal tien nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen. Dat zijn er ongeveer evenveel als het dagelijks gemiddelde aan nieuwe ic-opnames van afgelopen week. Doordat er tussen zaterdag en zondag meer mensen overleden of de intensive cares mochten verlaten, daalde het totale aantal mensen met COVID-19 dat een ic-bed bezet houdt toch.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

75.199 positieve tests na storing, achterstand verder opgelopen

Door een storing bij het RIVM zijn in het afgelopen etmaal niet alle bevestigde besmettingen doorgegeven. Er is in de afgelopen 13 dagen een achterstand van 131.000 meldingen opgebouwd.. Toch meldt het instituut zondag 75.199 positieve tests. Dat is een dagrecord en er is tegelijkertijd dus sprake van onderrapportage.

Vrijdag werden ook bijna 75.000 positieve tests gemeld. Over de afgelopen zeven dagen gaat het om gemiddeld 61.533 bevestigde besmettingen per dag.

Omdat de GGD's aan de maximale testcapaciteit zitten, krijgen ze sinds woensdag hulp van commerciële testaanbieders.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Twee sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur te horen dat t wee personen aan COVID-19 zijn overleden. Dat de sterfgevallen nu zijn gemeld, wil niet zeggen dat al deze personen ook in het afgelopen etmaal zijn gestorven.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn meer dan 21.000 mensen aan de ziekte overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat COVID-19 de doodsoorzaak is. Het daadwerkelijke aantal overleden coronapatiënten is vrijwel zeker een stuk groter.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Boostervaccinatiegraad van 57,3 procent

Het percentage volledig gevaccineerde volwassenen die ook een boosterprik hebben gehad, staat sinds woensdag op 57,3 procent. De waarde op het coronadashboard wordt twee keer per week bijgewerkt.

In Nederland krijgen momenteel alleen mensen van achttien jaar en ouder de boosterprik aangeboden.

Adblock test (Why?)


De coronacijfers van vandaag | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl - NU.nl
Read More

Actie tegen kap Sterrebos nog gaande, al negentien betogers aangehouden - NU.nl

De politie heeft de afgelopen dagen in totaal negentien mensen opgepakt die zouden hebben meegedaan aan de bezetting van het Sterrebos naast VDL Nedcar in Born, laat het Openbaar Ministerie (OM) zondag weten. Er bevinden zich momenteel nog zo'n vijftien activisten in het bos.

Formeel worden de aangehouden activisten verdacht van het betreden van verboden gebied, meldt het OM zondag. Zij krijgen een dagvaarding en een gebiedsverbod en moeten zich later voor de kantonrechter voor hun overtreding verantwoorden.

Het Sterrebos is sinds vrijdagochtend bezet. Bij het politiebureau in Maastricht wordt zondagmiddag een solidariteitsactie gehouden. Volgens de activisten worden daar mensen vastgehouden die zaterdagavond werden aangehouden bij een mislukte poging om het bos binnen te gaan.

Hoeveel mensen nog vastzitten kon een woordvoerder van de politie zondagmiddag nog niet direct zeggen. Wel zei hij dat agenten mensen die het bos in willen niet tegenhouden. "Dat doet de beveiliging van VDL", zei hij. Deze beveiligers dragen mensen die betrapt zijn op een poging het bos in te gaan wel over aan de politie, zoals zaterdagavond gebeurde.

Inmiddels worden hekken rond het bos geplaatst, zodat het bijna onmogelijk is om het bos nog binnen te gaan.

'We blijven zeker zitten'

Een woordvoerder van de organisatie van het protest zegt tegen NU.nl dat de activisten niet vertrekken, ook nu de weersverwachtingen voor maandag slecht zijn. "We blijven zeker zitten. We zijn niet alleen getraind om erin te klimmen, maar ook om er veilig in te kunnen blijven. We zijn ook uitgerust om tegen regen en wind te kunnen."

Mocht het weer er echter voor zorgen dat het gevaarlijk wordt, dan weten de activisten wel dat ze de bomen moeten verlaten, aldus de woordvoerder.

Adblock test (Why?)


Actie tegen kap Sterrebos nog gaande, al negentien betogers aangehouden - NU.nl
Read More

LIVE | Nieuw dagrecord met 75.199 positieve tests, GGD's sluiten maandag testlocaties vanwege storm Corrie - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. LIVE | Nieuw dagrecord met 75.199 positieve tests, GGD's sluiten maandag testlocaties vanwege storm Corrie  AD.nl
  2. RIVM meldt ruim 75.000 positieve tests, hoogste aantal sinds begin pandemie  NOS op 3
  3. Achterstand RIVM loopt verder op tot 131.000 positieve tests  Telegraaf.nl
  4. Achterstand bij RIVM verder gegroeid: 122.000 positieve tests nog in de wacht  NU.nl
  5. Coronanieuws: 5909 nieuwe besmettingen in Brabant  Omroep Brabant
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

LIVE | Nieuw dagrecord met 75.199 positieve tests, GGD's sluiten maandag testlocaties vanwege storm Corrie - AD.nl
Read More

Sabtu, 29 Januari 2022

Opnieuw aanhoudingen in Sterrebos, actie tegen bomenkap duurt voort - NU.nl

De politie heeft zaterdagavond opnieuw zeven mensen aangehouden die het Sterrebos naast autoproducent VDL Nedcar in Born wilden betreden. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden ook al zeven activisten aangehouden. Er zitten nog altijd vijftien activisten in bomen in het Sterrebos. Zij willen voorkomen dat de autoprocent een deel van het bos kapt om de productiehallen uit te breiden.

De activisten werden zaterdagavond betrapt door patrouilleerden agenten die de hulp van collega's inriepen, meldt een politiewoordvoerder aan het ANP. Het is niet toegestaan het bos te betreden, waardoor de politie ingreep.

Volgens een woordvoerder van de actiegroep Red het Sterrebos was het de bedoeling dat vijf aangehouden actievoerders de bezetters in het bos zouden versterken. De twee andere aangehouden mensen waren alleen aanwezig om hen te ondersteunen. Een meisje raakte volgens de woordvoerder gewond toen ze door de politie tegen de grond werd gewerkt.

De zeven werden in hun poging het bos te betreden rond 21.40 uur ontdekt door de beveiliging van Nedcar, die vervolgens de politie alarmeerde. De politie zette de doorgaande weg tussen Susteren en Sittard ter hoogte van het bos aan beide zijden af om de arrestanten af te kunnen voeren. Vlak voor middernacht werd de weg weer vrijgegeven.

Red het Sterrebos

Sinds vrijdag bezetten actievoerders van Red het Sterrebos het bosgebied om te voorkomen dat zeven hectare verdwijnt om uitbreiding van de productiehallen van de autoproducent mogelijk te maken. De Raad van State oordeelde eerder dat de voorbereidingen van de kap gewoon konden doorgaan. Of de bomen ook daadwerkelijk mogen worden gekapt, is nog niet bekend. Daarover doet de hoogste bestuursrechter binnenkort uitspraak in een zaak die door een milieugroepering is aangespannen.

Burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen heeft zaterdag laten weten dat de actievoerders wel voorzien mochten worden van eten en drinken. Eerder deed de actiegroep Red het Sterrebos zijn beklag dat de betogers verstoken waren van bevoorrading.

De bezetters gaan de tweede nacht in het bos in. Ze willen blijven tot de kap wordt afgeblazen.

Adblock test (Why?)


Opnieuw aanhoudingen in Sterrebos, actie tegen bomenkap duurt voort - NU.nl
Read More

Ziekenhuiscijfers dalen verder: 213 coronapatiënten op de ic | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl

RIVM kan positieve tests niet bijhouden

ZEIST - De ziekenhuizen verzorgen op dit moment 1129 mensen met corona, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 12 minder dan een dag eerder. Er werden 40.000 nieuwe positieve coronatests geteld, al ligt het werkelijke aantal hoger.

Adblock test (Why?)


Ziekenhuiscijfers dalen verder: 213 coronapatiënten op de ic | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Read More

Politie arresteert opnieuw zeven mensen die bos bij Nedcar in willen - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Politie arresteert opnieuw zeven mensen die bos bij Nedcar in willen  AD.nl
  2. Zeven activisten Sterrebos opgepakt, rest gaat voor tweede nacht in hangmat  NOS op 3
  3. Politie arresteert zeven activisten in bos bij automaker Nedcar  NU.nl
  4. Actievoerders Sterrebos worden weer bevoorraad  1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg
  5. Activisten in de bomen bij Nedcar krijgen proviand  AD.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Politie arresteert opnieuw zeven mensen die bos bij Nedcar in willen - AD.nl
Read More

EU-ombudsman: geheimhouden vaccin-sms'jes door Von der Leyen is wanbeheer - Volkskrant

Ursula von der Leyen in april 2021, tijdens een bezoek aan de fabrieken van Pfizer. Beeld Benoit Doppagne / Belga
Ursula von der Leyen in april 2021, tijdens een bezoek aan de fabrieken van Pfizer.Beeld Benoit Doppagne / Belga

O’Reilly is scherp in haar conclusies, mede omdat het volgens haar gaat om een principiële zaak. De Commissie meent dat tekstberichten verstuurd per telefoon per definitie niet onder de Europese Wet openbaarheid van bestuur (Eurowob) vallen. Volgens de ombudsman is dat onzin en hangt de verplichting tot openbaarmaking af van de inhoud van de informatie, niet van de manier waarop deze is verstuurd. Ze krijgt bijval van D66-europarlementariër Sophie in ’t Veld, die vindt dat de ombudsman ‘gehakt heeft gemaakt’ van de argumenten van de Commissie.

Ironisch genoeg was het Von der Leyen zelf die in april 2021 in een interview met The New York Times melding maakte van het sms-verkeer met de Pfizer-topman. In die tijd onderhandelde de Commissie over een contract met Pfizer over de aankoop van 1,8 miljard coronavaccins voor de EU-landen.

Een journalist die vervolgens de Commissie om inzage vroeg in dat sms-verkeer, kreeg die niet. De Commissie stuurde wel een mail, een brief en een persbericht in verband met de zaak, maar niet de sms’jes. Later stelde de Commissie dat sms-berichten door hun ‘vluchtige aard’ geen belangrijke informatie bevatten en daarom niet openbaar gemaakt hoeven te worden.

Sms’jes zijn documenten

O’Reilly verwerpt die argumentatie. ‘Als tekstberichten over EU-beleid en -besluiten gaan, moeten ze als documenten beschouwd worden’, en daarmee dus vallend onder de Eurowob. Ze veegt ook de vloer aan met de bewering van de Commissie dat het sms-verkeer met de Pfizer-topman niet was bijgehouden. Volgens O’Reilly heeft de Commissie nooit gericht naar de sms’jes van Von der Leyen gezocht.

‘Niet alle tekstberichten hoeven bewaard te worden, maar tekstberichten vallen wel onder de EU-wetten voor openbaarheid en daarom moeten belangrijke berichten worden opgeslagen’, aldus de ombudsman. Ze roept de Commissie op alsnog naar de betrokken sms’jes te zoeken en dan inhoudelijk af te wegen of ze openbaar moeten worden.

In ’t Veld, die de Commissie eerder vragen stelde over ‘deletegate’, is blij met het rapport van de ombudsman. Volgens de D66-politicus frustreren de christen- en sociaal-democratische fracties in het Europees Parlement een effectieve controle op de Commissie.

Adblock test (Why?)


EU-ombudsman: geheimhouden vaccin-sms'jes door Von der Leyen is wanbeheer - Volkskrant
Read More

OMT-leden willen team oprichten dat coronastrategie voor lange termijn bedenkt - NU.nl

Een groep OMT-leden, wetenschappers en bestuurders heeft een gezamenlijk advies over de aanpak van de coronapandemie opgesteld. In het stuk, dat aan minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is overhandigd, pleiten de experts voor een langetermijnvisie en de komst van een team dat zich daarover moet buigen.

Van bestrijden van een pandemie naar leven in een endemie is de uitkomst van een bespreking tussen onder anderen viroloog Marion Koopmans, ic-arts Diederik Gommers en microbioloog Jan Kluijtmans.

Zij zijn allen lid van het Outbreak Management Team (OMT), dat de overheid juist voorziet van advies voor het beheersen van de pandemie op korte termijn.

Ook experts uit andere vakgebieden, zoals hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe, burgemeester van Breda Paul Depla en directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters waren bij de bijeenkomst betrokken.

Team kan uit OMT-leden, ethici, economen en communicatie-experts bestaan

De club stelt voor een wetenschappelijk transitieteam op te richten dat zich moet buigen over een structurele aanpak van de pandemie. Daaraan zouden dan, anders dan bij het OMT, nadrukkelijk ook ethici, economen en communicatiewetenschappers moeten deelnemen.

De experts hebben alvast vier toekomstscenario's opgesteld. In het mildste scenario is het coronavirus een verkoudheidsvirus geworden, in het slechtste scenario duikt er een nieuwe en schadelijkere variant van het virus op.

'Met structurele aanpassingen kun je ingrijpende maatregelen voorkomen'

Het duurt nog een tijd voordat het coronavirus tot de gebruikelijke wintervirussen, zoals het griepvirus, zal behoren, aldus Koopmans in een online toelichting. "Met structurele aanpassingen waar de hele maatschappij aan meewerkt, kun je ervoor zorgen dat het virus zich al minder verspreidt voordat de nood het hoogst is. Hierdoor voorkomen we de noodzaak voor steeds extra ingrijpende maatregelen."

Het kabinet is al in gesprek met "kritische denkers, wetenschappers, het onderwijs, de zorg en andere sectoren" om tot een langetermijnvisie te komen. In februari is er naar verwachting meer informatie over de coronastrategie voor de toekomst.

Adblock test (Why?)


OMT-leden willen team oprichten dat coronastrategie voor lange termijn bedenkt - NU.nl
Read More

Jumat, 28 Januari 2022

Rutte zegt zich onvoldoende te hebben verdiept in kwestie ex-lid Hofstadgroep - NU.nl

Premier Mark Rutte maakt zichzelf verwijten over de rel rond Soumaya Sahla, die lid was van de extremistische Hofstadgroep en daarna toch een functie kon bekleden binnen de VVD. Hij heeft zich "niet voldoende verdiept in de zaak", erkende hij vrijdag op de persconferentie na afloop van de ministerraad.

Sahla heeft voor haar betrokkenheid bij de Hofstadgroep een gevangenisstraf uitgezeten. Zij zet zich tegenwoordig in om te voorkomen dat anderen dezelfde fouten maken als zij, benadrukt Rutte. Maar "daar hoort ook diepe spijt bij", en die had zij tot dusver niet uitgesproken.

Dat Sahla dat inmiddels wel heeft gedaan noemt Rutte "belangrijk". Hij vindt evengoed dat zij "niet te handhaven" was.

Afgelopen week besloot Sahla haar vrijwilligersfunctie als tafelvoorzitter terrorisme en radicalisering van het justitienetwerk van de VVD neer te leggen. Ze blijft wel lid van de partij.

Rutte zegt niet uit te sluiten dat Sahla in een later stadium wel weer een actievere rol krijgt.

Adblock test (Why?)


Rutte zegt zich onvoldoende te hebben verdiept in kwestie ex-lid Hofstadgroep - NU.nl
Read More

Kamis, 27 Januari 2022

Ziekteverzuim en quarantaine bij NS, minder treinen vanaf 7 februari - NOS op 3

De NS schaalt opnieuw de dienstregeling af. Door een oplopend aantal besmettingen zit er veel personeel van de NS ziek thuis of in quarantaine, en de NS verwacht dat dat nog meer wordt. Vanaf 7 februari wordt er in stapjes afgeschaald tot er op 21 februari nog 85 procent van het normale aantal treinen rijdt, zeggen de spoorwegen in een persbericht.

Concreet betekent de afschaling dat op trajecten waar normaal gesproken zes treinen per uur rijden, er nog maar vier treinen per uur rijden. Op trajecten waar vier treinen per uur rijden wordt het aantal teruggebracht naar twee treinen per uur. Eerder besloot de NS al om op enkele trajecten extra forensentreinen en nachttreinen te schrappen. De NS vervoert nu rond de 40 procent van het aantal reizigers van voor de coronacrisis.

Het is mogelijk dat reizigers voor 7 februari al geconfronteerd worden met extra uitval van treinen, zegt de NS. "De komende dagen houden we er rekening mee dat er mogelijk minder conducteurs en machinisten zijn om onze treinen te rijden, minder monteurs om de treinen te onderhouden en minder collega's die bij een incident snel de dienstregeling kunnen aanpassen."

Voorspelbare dienstregeling

Reizigersorganisatie Rover vindt de beslissing van de NS voorbarig. "Dat er door ziekte en quarantaine soms minder treinen rijden is overmacht, maar bij voorbaat met de botte bijl in het treinaanbod hakken is een heel ander verhaal", aldus directeur Freek Bos in een verklaring.

Met de beslissing zegt de NS juist ook in het belang van de reiziger te nemen: "Door tijdelijk de dienstregeling af te schalen, creëren we meer ruimte om de oplopende ziektemeldingen op te vangen. Zo blijft onze dienstregeling beter voorspelbaar en hopen we hiermee minder vaak onze reizigers te moeten verrassen met plotselinge treinuitval."

In november vielen er op verschillende trajecten in met name het midden van Nederland treinen uit door een tekort aan verkeersleiders bij ProRail. De spoorwegbeheerder heeft 60 verkeersleiders meer nodig op een totaal van 750 en kan daarom krapte door bijvoorbeeld ziekteverzuim slecht opvangen. In 2023 hoopt ProRail weer genoeg verkeersleiders te hebben.

Adblock test (Why?)


Ziekteverzuim en quarantaine bij NS, minder treinen vanaf 7 februari - NOS op 3
Read More

Amsterdam verbiedt per direct nieuwe 'dark stores' - NRC

Flitsbezorgers De magazijnen van flitsbezorgers als Gorillas staan vaak in drukke woonwijken en zorgen voor overlast. Het Amsterdamse stadsbestuur blokkeert hun komst voor ten minste één jaar.

Flitsbezorgdienst Getir aan de Amsterdamse Da Costakade.
Flitsbezorgdienst Getir aan de Amsterdamse Da Costakade. Foto Olivier Middendorp

Je zag ze de afgelopen maanden overal in de grote steden verschijnen: dark stores. De magazijnen van flitsbezorgers als Gorillas en Getir zien er, vriendelijk gezegd, niet al te uitnodigend uit. Ramen dichtgeplakt met folie, elektrische fietsen voor de deur en plukjes koeriers – helm, zware kleding, oordopjes – op de stoep.

In Amsterdam waren er begin dit jaar naar schatting dertig van dit soort distributiepunten. Waarschijnlijk zijn het er inmiddels al meer, want flitsbezorging (‘boodschappen bezorgd binnen tien minuten’) is in de stad bezig aan een onstuimige opmars.

Lees ook deze reportage over de overlast van flitsbezorgers in Amsterdam

Eén jaar geen vergunningen

Tot nu toe. Het Amsterdamse gemeentebestuur heeft per direct de vestiging van nieuwe dark stores in de stad geblokkeerd: ten minste één jaar worden geen vergunningen meer verstrekt. Het besluit is woensdagavond in het geheim bekrachtigd door de gemeenteraad en meteen de volgende ochtend ingegaan, om te voorkomen dat flitsbezorgers op de valreep nieuwe huurcontracten zouden afsluiten.

De razendsnelle opkomst van levensmiddelenkoeriers op elektrische fietsen leidde de afgelopen maanden op verschillende plekken in Amsterdam tot bewonersprotest. Om zo snel mogelijk bij hun klanten te kunnen zijn, vestigen de flitsbezorgers hun magazijnen midden in in de stad, in drukke buurten als De Pijp en De Baarsjes. De koeriers zorgen hier voor overlast, doordat ze continu af en aan rijden, de stoep blokkeren met geparkeerde fietsen en rondhangen in afwachting van een volgende bezorging – vaak tot ’s avonds laat.

Met hun afgeplakte ramen en gesloten karakter (je kunt er niet binnenlopen voor een boodschap) zetten de dark stores volgens de gemeente de leefbaarheid in wijken onder druk. En dan is er nog het continue laden en lossen voor de bevoorrading. „De dark stores dragen over het algemeen niet positief bij aan de representativiteit van de omgeving”, schrijft wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening, GroenLinks) aan de gemeenteraad.

Het moratorium van één jaar wil Van Doorninck gebruiken om specifiek beleid te maken tegen de komst van dark stores. Tot nu toe kon het stadsbestuur via de reguliere weg van een bestemmingsplan niets ondernemen tegen nieuwe magazijnen, zoals dat wel kan bij supermarkten. Tegen Het Parool zegt Van Doorninck dat dark stores „in de toekomst in ieder geval niet in woonwijken mogen komen”.

In een eerste reactie laat Gorillas weten „verbaasd” te zijn over het „plotselinge besluit” van de gemeente. „Wij zijn erg teleurgesteld en zullen onderzoeken welke verdere stappen wij kunnen ondernemen.”

Adblock test (Why?)


Amsterdam verbiedt per direct nieuwe 'dark stores' - NRC
Read More

'Heksenjacht' op oud-lid Hofstadgroep oogst kritiek: 'VVD is helemaal niets waard' - RTL Nieuws

Sahla, een beschermeling van oud-VVD-leider Frits Bolkestein, werd in 2014 veroordeeld tot drie jaar cel voor verboden wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie, de zogeheten Hofstadgroep. Na haar vrijlating en deradicalisering studeerde ze politicologie in Leiden. Inmiddels doet ze promotieonderzoek aan diezelfde universiteit.

Ze werd lid van de VVD en bij die partij ook 'tafelvoorzitter' terrorisme en radicalisering, juist vanwege haar ervaring met deradicalisering. In die rol adviseert ze de partij en Tweede Kamerleden. In 2019 werd Sahla samen met haar mentor Bolkestein door VVD-leider Rutte ontvangen in het Torentje.

De rol als adviseur was voor PVV-leider Geert Wilders vorige week reden om in een debat met Rutte fel van leer te trekken tegen de VVD. Wilders wees erop dat Sahla, net als de moordenaar van Theo van Gogh, bij de Hofstadgroep hoorde. En die terreurgroep wilde ook Wilders vermoorden. De PVV-leider verweet de VVD een veroordeelde terrorist als adviseur te hebben aangenomen.

Zwarte bladzijde

Hoewel de VVD het eerst nog voor haar opnam, zei fractievoorzitter Sophie Hermans afgelopen zondag in het televisieprogramma WNL opeens zich 'ongemakkelijk' te voelen bij de rol van Sahla binnen haar partij. Ze zat met de kwestie 'in haar maag' en de partij moest erover nadenken.

Dat had het gewenste effect, want drie dagen later maakte Sahla bekend haar functie bij de VVD neer te leggen. Ze gaf aan spijt te hebben van de 'zwarte bladzijde' in haar leven, maar liet wel weten lid te blijven van de VVD.

Waarnemend partijvoorzitter Onno Hoes zei 'met instemming kennis genomen te hebben van het besluit van Soumaya'. "Haar verklaring neemt het ongemak dat wij voelden weg. Dat ongemak zat hem in de combinatie van haar coördinerende rol in het thematisch netwerk en het geen publiekelijk spijt hebben betuigd voor haar daden in het verleden."

Veel te lang geduurd

Hoes benoemt nog wel de weinig soepele route van zijn partij in de zaak. "Het heeft veel te lang geduurd voordat de partij zich over de kwestie heeft gebogen. Dat nemen wij onszelf kwalijk."

Hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging begeleidt Sahla bij haar promotieonderzoek. Hij is woest over het optreden van fractievoorzitter Hermans én over de rol van VVD-leider Rutte. "Mevrouw Hermans had moeten zeggen: wij staan pal achter mevrouw Sahla. Wie aan haar komt, komt aan ons. Mevrouw Sahla is door de VVD gevraagd om dat voorzitterschap op zich te nemen. Ook Rutte is daarin gekend en heeft daar toestemming voor gegeven. Ook de kwestie van haar verleden is daarbij besproken en dat was geen enkel obstakel."

Fantastisch voorbeeld

"Het is een heksenjacht. Dat moet je niet willen in een beschaafd land. We zijn met z'n allen voor integratie en deradicalisatie en in beide gevallen is zij een fantastisch voorbeeld voor honderdduizenden mensen. Die moet je in je armen sluiten", zegt Kinneging.

De hoogleraar is boos. "Hermans heeft een blunder gemaakt. En in plaats van dat je erkent dat je een blunder hebt gemaakt, graaf je jezelf nog verder in, om je gezicht te redden." Hij vindt dat Rutte Hermans had moeten corrigeren. "Rutte had het in het openbaar voor mevrouw Sahla moeten opnemen. Maar hier zie je weer wat er gebeurt als er geen dualisme is. De VVD toont echt wat ze waard is: helemaal niets."

Grote flop

Dat vindt ook hoogleraar encyclopedie van het recht Paul Cliteur. "Ik vind dat de VVD er een grote bende van heeft gemaakt", zegt de oud-fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Eerste Kamer. "De VVD heeft slecht en onoordeelkundig gereageerd." Hij noemt het handelen van de partij 'een grote flop' en de nasleep 'een soap-opera'.

Cliteur, die Sahla ook persoonlijk kent, vindt dat zij een belangrijke rol had kunnen spelen op het gebied van opinievorming rond deradicalisering en het bestrijden van terrorisme. Maar daar had ze dan al eerder mee naar buiten moeten treden, denkt hij. Dan zou dit drama zijn voorkomen.

"Ze heeft op het gebied van terrorisme en deradicalisering goede opvattingen. Ze had samen met Frits Bolkestein moeten benadrukken wat ze over die onderwerpen vindt, bijvoorbeeld door gezamenlijk opinieartikelen te schrijven."

Nooit deze rol

VVD-prominent en oud-eurocommissaris Neelie Kroes vindt dat Sahla nooit deze rol had moeten krijgen in de VVD. Volgens de prominente liberaal had haar partij dit moeten zien te voorkomen.

"De partij had veel eerder bij zinnen moeten komen. Wat mij betreft hadden ze haar prima kunnen helpen met het zoeken naar een baan, maar deze rol lag veel te gevoelig. Natuurlijk, ze is bestraft, maar de partij had moeten aanvoelen dat dit tot veel gedoe zou leiden. En ze hadden Sophie Hermans ook nooit zo onvoorbereid, zonder besluit van de partij, het veld in moeten sturen. Het hele proces verdient absoluut geen schoonheidsprijs."

Ook oud-minister van Justitie Benk Korthals denkt dat de VVD langer had moeten nadenken over de functie van Sahla binnen de partij. "In principe vind ik dat mensen een tweede kans moeten krijgen, maar ze hadden haar niet zo snel deze rol moeten geven. Maar dat is ook wijsheid achteraf."

Verkeerd signaal

De aan de VVD gelieerde jongerenorganisatie JOVD laat weten niet gecharmeerd te zijn van de houding van de partij. Voorzitter Daphne Lodder noemt het een 'erg verkeerd signaal dat de VVD afgeeft'.

"Zo omgaan met Soumaya vind ik niet VVD-waardig. Ze loopt al vier jaar mee binnen de partij. Ze had een vrijwilligersfunctie en verder geen grote invloed. Dat had beter uitgelegd moeten worden. En dat de discussie ook gaat over het krijgen van een tweede kans in het leven. Er is een soort paniekvoetbal gespeeld naar aanleiding van de opmerkingen van Wilders. Ze hadden toen achter haar moeten blijven staan. Dus niet kijken naar het electoraat, maar wat idealistisch het juiste is."

Adblock test (Why?)


'Heksenjacht' op oud-lid Hofstadgroep oogst kritiek: 'VVD is helemaal niets waard' - RTL Nieuws
Read More

NS rijdt vanaf 7 februari met minder treinen door hoog verzuim - NU.nl

De NS gaat vanaf februari de dienstregeling aanpassen vanwege gebrek aan personeel door verzuim, laat het bedrijf donderdag weten. Het spoorbedrijf laat vanaf 7 februari stapsgewijs minder treinen rijden, tot vanaf 21 februari nog maar 85 procent van de treinen rijdt.

NS liet donderdag al aan NU.nl weten net als veel andere bedrijven in Nederland last te hebben van hoog verzuim onder personeel. "We hebben momenteel te maken met een oplopend verzuim doordat mensen ziek zijn of in quarantaine zitten, zowel bij mensen in de trein als bijvoorbeeld de technici", zegt een woordvoerder.

Die personele gebreken zorgen nu voor problemen bij het laten rijden van de trein. NS laat daarom vanaf 7 februari minder treinen rijden op vier trajecten. Een week later komt daar nog een traject bij en vanaf 21 februari zal nog maar 85 procent van de treinen rijden.

Concreet betekent het dat er eind februari op trajecten waar normaal gesproken zes treinen per uur rijden, er nog maar vier per uur rijden. Op trajecten waar vier treinen per uur rijden, wordt het aantal gehalveerd naar twee treinen per uur.

Het spoorbedrijf laat weten de dienstregeling pas te normaliseren wanneer het verzuim weer afneemt. Wanneer dat gebeurt, is dus nog onduidelijk.

Op deze trajecten rijden vanaf eind februari minder vaak intercity's:

  • Amsterdam Centraal-Den Haag Centraal
  • Amsterdam Centraal-Enkhuizen
  • Rotterdam Centraal-Utrecht Centraal
  • Den Haag Centraal-Amersfoort Centraal/Deventer
  • Schiphol Airport-Nijmegen

Adblock test (Why?)


NS rijdt vanaf 7 februari met minder treinen door hoog verzuim - NU.nl
Read More

Amsterdam neemt als eerste maatregelen tegen oprukkende flitsbezorgers - Volkskrant

Fietsers in dienst van bezorgbedrijf Gorillas werken vanuit kantorencomplex Init in Amsterdam-Oost. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Fietsers in dienst van bezorgbedrijf Gorillas werken vanuit kantorencomplex Init in Amsterdam-Oost.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Pijlsnelle boodschappenbezorgdiensten zoals Gorillas, Getir en Flink mogen door het besluit een jaar lang geen nieuwe vestigingen van hun zogenoemde ‘dark stores’ openen binnen de Amsterdamse stadsgrenzen. Dit zijn kleine distributiepunten waar bezorgers de producten verzamelen. Amsterdam telt er inmiddels ongeveer dertig. Vaak liggen ze midden in woonwijken, omdat de bedrijven beloven binnen enkele minuten te bezorgen.

Het komen en gaan van bezorgers, en de logistieke aanvoer door vrachtwagens leidt volgens de gemeente tot veel overlast. Zo klagen bewoners over geblokkeerde stoepen, nachtelijke geluidsoverlast en onveilige verkeerssituaties door de snel fietsende bezorgers. ‘Het college drukt met dit besluit op pauze, voordat de toename van dark stores voor flitsbezorging uit de hand loopt’, zegt de Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks).

De gemeente gaat het jaar gebruiken om met nieuwe regels te komen en wil onder meer een specifiek bestemmingsplan voor bezorgdiensten. Nu vallen ze tussen winkels en supermarkten in, waardoor ze zich op veel plekken zonder extra vergunning kunnen vestigen. Flitsbezorgdienst Flink laat in een reactie weten verrast en teleurgesteld te zijn. Het bedrijf zegt met de gemeente in gesprek te gaan om de Amsterdamse klanten in de toekomst te kunnen blijven bedienen.

Ontwrichtend effect

Het gemeentelijk verbod past in een reeks harde maatregelen die Amsterdam de afgelopen jaren nam tegen uitwassen van nieuwe bedrijven. Zo ging het toerisme te lijf door registratie te verplichten voor vakantieverhuur via Airbnb. Door die maatregel verloor het onlineplatform in één klap ongeveer driekwart van het aanbod.

Het gemeentebestuur lijkt van die eerdere ervaring te hebben geleerd, zegt Walther Ploos van Amstel, lector stadslogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Al een jaar na de introductie van de flitsbezorgdiensten komt de hoofdstad met maatregelen. Ploos van Amstel: ‘Het is een belangrijk signaal, je kunt niet snel genoeg met maatregelen komen: de snelle groei heeft direct een ontwrichtend effect op de stad.’

Ploos van Amstel denkt wel dat het lastig wordt om het verbod in de praktijk te handhaven. Zolang een speciaal bestemmingsplan niet nodig is, houden bezorgdiensten zich gewoon aan de wet. Bovendien leveren ze als bedrijf een normale dienst waar vraag naar is. ‘Je moet dan als gemeente hele goede argumenten hebben om een bedrijf te verbieden. Het is de vraag of er niet eerst andere maatregelen tegen de overlast genomen kunnen worden, zoals een verbod op fietsen op de stoep of geluidsbeperking.’

Nieuwe regels en in gesprek

Vooralsnog is Amsterdam de enige gemeente die zo hard ingrijpt. Den Haag werkt aan nieuwe regelgeving en zegt de flitsbezorgdiensten bij voorkeur naar locaties te sturen waar overlast voorkomen kan worden, maar voert nog geen verbod in. De gemeente Leiden beraamt zich op aanvullende regels voor snelle bezorgdiensten, maar wacht eerst juridisch advies daarover af. Een verbod op nieuwe vestigingen behoort daar tot de mogelijkheden. Ook Rotterdam en Utrecht zoeken nog naar een oplossing voor de overlast.

Andere gemeenten proberen eerst samen met flitsdiensten een oplossing te vinden. Een woordvoerder van de gemeente Tilburg zegt dat het college niet van plan is op korte termijn een verbod op te leggen. De gemeente gaat in gesprek met bezorgdiensten die overlast veroorzaken; vooralsnog is in de stad over één filiaal een klacht binnengekomen. Ook in Nijmegen, waar een enkele dark store overlast veroorzaakt, gaat de gemeente met huiseigenaren en flitsdienst het gesprek aan.

Adblock test (Why?)


Amsterdam neemt als eerste maatregelen tegen oprukkende flitsbezorgers - Volkskrant
Read More

EMA keurt coronapil van Pfizer goed - NOS

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft de coronapil Paxlovid van Pfizer voorwaardelijk goedgekeurd. De pil mocht van het geneesmiddelbureau al gebruikt worden in afwachting van de goedkeuring, maar Nederland koos ervoor om te wachten.

Artsen reageren terughoudend en wijzen op diverse haken en ogen. Zo zijn de onderzoeksresultaten waarop de goedkeuring is gebaseerd nog niet gepubliceerd en waren de proefpersonen allemaal ongevaccineerd en onderdeel van een risicogroep. Dat roept bijvoorbeeld de vraag op welk effect het medicijn heeft op de overgrote meerderheid die wel ingeënt is.

Onzekerheid

"We worstelen met de vraag voor wie het precies bedoeld is, wat het resultaat zou moeten zijn en hoe we het moeten uitvoeren", vat Leon van den Toorn, voorzitter de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose, het samen. "Er zijn veel onzekerheden die morgen nog niet zijn opgelost", zegt hij in Nieuws & Co op NPO Radio 1.

Het is volgens hem natuurlijk goed nieuws dat de pil het virus kan remmen, maar de richtlijnen voor het gebruik ontbreken nog. Die kunnen ook nog niet worden opgesteld zolang de studieresultaten nog niet openlijk beschikbaar zijn, laat het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) weten. Het kan nog weken duren voordat zulke aanbevelingen zijn opgesteld.

'Geen dokter zal het nu voorschrijven'

"Ik denk dat nog geen enkele dokter dit middel nu meteen zal voorschrijven", zegt Mark de Boer, internist-infectioloog bij het LUMC. Hij is ook voorzitter van de SWAB, de stichting die adviezen opstelt voor de behandeling van covidpatiënten. "Het is nu ook nog niet beschikbaar."

Het middel van Pfizer is bedoeld voor volwassenen die net positief zijn getest op covid-19, bij een risicogroep horen en geen extra zuurstof toegediend krijgen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen met suikerziekte, kanker of overgewicht zijn. De kuur moet wel binnen vijf dagen na de eerste klachten worden gestart.

Ministerie: goed nieuws

Het ministerie van Volksgezondheid vindt het goed nieuws dat de pil is goedgekeurd. "Hoe meer medicatie tegen covid, hoe beter het is", zegt een woordvoerder van minister Kuipers. Hij hoopt dat het nieuwe middel zo snel mogelijk kan worden ingezet. Nederland doet mee aan de Europese inkoopprocedure, waarin wordt gekeken naar een eerlijke verdeling over de EU-lidstaten. Er zijn onderhandelingen gaande tussen de Europese Commissie en Pfizer.

Adblock test (Why?)


EMA keurt coronapil van Pfizer goed - NOS
Read More

Selasa, 25 Januari 2022

Unilever zet Magnum en Ben & Jerry's op de schopstoel - Telegraaf.nl

Premium

Het beste van De Telegraaf

Ben & Jerry’s fabriek in Israël. Gaat na de margarine en de thee nu het ijs op het offerblok voor aandeelhouders?

Ben & Jerry’s fabriek in Israël. Gaat na de margarine en de thee nu het ijs op het offerblok voor aandeelhouders?

Rotterdam - Het blijft rommelen op het hoofdkantoor van Unilever in Londen. Niet alleen verliezen 1500 topmanagers hun baan, het bedrijf deelt zijn huidige drie divisies op in vijf. Het ijs wordt apart gezet, vlakbij de uitgang, zoals dat eerder met margarine en thee gebeurde.

Adblock test (Why?)


Unilever zet Magnum en Ben & Jerry's op de schopstoel - Telegraaf.nl
Read More

RIVM: bijna de helft van alle testen bij GGD is positief, coronagolf is niet bij te houden - wnl.tv

Het aantal nieuwe coronagevallen loopt sneller op dan de systemen van de GGD kunnen registreren. In de afgelopen zeven dagen zijn 366.120 positieve tests geregistreerd. Dat is ruim 50 procent hoger dan een week eerder, en daarmee het hoogste aantal ooit. Maar het werkelijke aantal is nóg hoger, want de achterstand is opgelopen tot zo’n 60.000 gevallen.

Die 60.000 gevallen zijn besmettingen die al wel bevestigd zijn, maar die nog niet zijn geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit betekent dat er in werkelijkheid waarschijnlijk ongeveer 420.000 positieve tests waren.

De laboratoria die de testen analyseren bereikten gisteren hun maximale capaciteit. Die ligt op 150.000 testmonsters per dag. Ashis Brahma, GGD-arts in Amsterdam, vroeg zich vanochtend in Goedemorgen Nederland af “hoe ver we nog moeten gaan”. “Het houdt een keer op.”

Vooral kinderen testen positief

De stijging van het aantal besmettingen gebeurt vooral bij kinderen. Bij twintigers is juist een daling te zien, net als vorige week.

In de afgelopen week zijn 58.394 kinderen met leeftijden tussen de 10 tot en met 14 jaar positief getest. Dat is 156 procent meer dan de week ervoor. Onder de kinderen van 5 tot en met 9 steeg het aantal positieve tests met 160 procent naar ruim 38.000. Verder werd het virus vastgesteld bij iets meer dan 9000 baby’s, dreumesen en peuters, zo’n 85 procent meer dan een week eerder.

Zo’n 27.000 mensen van 20 tot en met 24 kregen te horen dat zij het coronavirus hebben opgelopen, 10 procent minder dan een week eerder. Bij die groep is het de tweede daling op rij. De daling nu kan een gevolg zijn van de snelle stijging van het aantal coronagevallen onder twintigers eerder.

Niet alleen bij de jonge kinderen is een stijging te zien, maar ook bij hun ouders. Zo’n 57.000 mensen van 35 tot en met 44 testten positief, 69 procent meer dan vorige week.

Bijna de helft van alle coronatesten bij GGD is positief

Van de bijna 950.000 mensen die zich vorige week bij een teststraat van de GGD lieten testen, bleken 431.549 daadwerkelijk het virus onder de leden te hebben. Dat betekent dat 45,4 procent van alle testen positief was.

Een week eerder was 36,8 procent positief. Dat was toen een record. De week ervoor ging het om 34,1 procent en nog een week eerder om 30,8 procent.

Ook bij de commerciële testers vielen nog nooit zo veel tests positief uit als vorige week, hoewel het percentage aanzienlijk lager ligt dan bij de GGD’en. Van de ruim 164.000 mensen die vorige week een toegangstest lieten doen, bleken 7870 daadwerkelijk besmet te zijn met het coronavirus. Dat komt neer op 4,8 procent. Een week eerder was 3,7 procent positief en nog een week eerder 3,4 procent.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook, voor het eerst sinds begin december. In de afgelopen week waren de klachten van 855 coronapatiënten zo ernstig dat ze in een ziekenhuis belandden. De week ervoor waren er (na correctie) 741 opnames. Van de 855 kwamen er 65 op een intensive care terecht. Dat is wel minder dan de 99 van de week ervoor.

Het aantal gemelde sterfgevallen blijft vrijwel gelijk. Het RIVM kreeg bericht dat 61 mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden, tegen 63 in de week ervoor. Het is niet verplicht om het overlijden van een coronapatiënt te melden, dus het werkelijke aantal kan hoger zijn.

Bron -en contactonderzoek

Het aantal coronabesmettingen is zo ver opgelopen, dat het bron- en contactonderzoekers nauwelijks meer lukt om te ontdekken hoe mensen het coronavirus hebben opgelopen. Het blijft daardoor volstrekt onduidelijk hoe het virus zich verspreidt.

De GGD’en registreerden in de afgelopen week 366.120 positieve tests. In bijna 92 procent werd de ‘setting van besmetting’ niet gevonden. Bij ongeveer 30.000 mensen, zo’n 8 procent van het totaal, lukte dat nog wel. Dat is het laagste percentage ooit.

Van die herleide besmettingen bleek 35,6 procent te zijn ontstaan op een school of kinderopvang. Dat is uitzonderlijk hoog. Een week eerder was het 11,2 procent, nog een week ervoor 0,4 procent. In twee weken tijd is het aantal coronagevallen op scholen ongeveer vertachtigvoudigd. “Het is voornamelijk het gevolg van de vele besmettingen bij 0- tot en met 12-jarigen en bij 13- tot en met 17-jarigen als gevolg van het opengaan van de scholen”, ligt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) toe.

De meeste mensen lopen het coronavirus op door toedoen van een gezinslid of huisgenoot, of door een bezoek.

LEES OOK: Ongekende drukte in GGD-teststraten: ‘Ergens houdt het gewoon op’

Door: Redactie

Adblock test (Why?)


RIVM: bijna de helft van alle testen bij GGD is positief, coronagolf is niet bij te houden - wnl.tv
Read More

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...