Badr zat gisteren met zijn vrouw in de auto toen hij op sociale media zag wat er was gebeurd in de McDonald's. In eerste instantie voor hem zeker geen aanleiding om te denken dat er iets met zijn familie aan de hand was. "Ik dacht, nu komt het wel dichtbij. Verder niks."
Criminele banden
Maar toen ze in een bericht lazen dat het ging om een oud-eigenaar van Grillroom Sahara, wist hij dat het mis was. Hij reed samen met andere familieleden naar de McDonald's. "We zijn nog steeds in shock. Hüseyin had vijf kinderen en twee kleinkinderen, Ali drie kinderen en vier kleinkinderen. Het is echt vreselijk."
Hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar hulp mocht niet meer baten. Op beelden is te zien dat de politie de omgeving rondom het restaurant heeft afgezet en onderzoek doet.
Het ergste vindt de familie nog dat snel na het overlijden van zijn schoonvader en diens broer, er verhalen naar buiten kwamen over het criminele milieu, waarin Ali zich mogelijk zou hebben begeven. Ali zou volgens die verhalen veel schulden hebben, ook bij criminele contacten. Ook zou hij omgaan met kennissen van de tot levenslang veroordeelde Huseyin Baybasin.
Ali zou naar de McDonald's gelokt zijn. Dat broer Hüseyin ook zou overlijden bij de aanslag, zou gezien zijn als zogenoemd 'collateral damage'.
'Ali was twee weken In Nederland'
De familie doet de verhalen over het criminele milieu van Ali af als onzin. "Daar zijn wij zo van geschrokken", zegt Badr. "Het zijn de twee liefste mannen van de wereld."
"Hüseyin is maatschappelijk werker en staat voor iedereen klaar. Ali heeft veertig jaar in de horeca gewerkt en geniet nu van zijn pensioen in Turkije. Die was nu twee weken in Nederland om zijn familie te bezoeken. Niemand in de familie heeft ooit conflicten gezien. Hoezo criminele banden?"
De schoonzoon van Hüseyin vindt het ook bizar dat het incident juist in de McDonald's plaatsvond. "Ali is ooit in een McDonald's in Zwolle begonnen als manager."
'Weten niet in welke hoek we moeten zoeken'
Wat de familie wel beangstigt, is dat de actie in de McDonald's wel degelijk op zijn familie gemunt was. Althans zo lijkt het. "Ik leg de hand op mijn hart: wij weten echt niet in welke hoek we moeten zoeken."
De afgelopen dag was één grote shock. En door al dat nieuws over criminele banden is er al helemaal geen ruimte om normaal te rouwen. "We hebben twee familierechercheurs toegewezen gekregen. Wij staan achter het politie-onderzoek, maar zij laten ook niks los. We weten niets."
Uitvaart en rouwproces
De komende dagen is het vooral afwachten. Wachten totdat de politie klaar is met het onderzoek en de lichamen worden vrijgegeven. "Wij moeten alles regelen voor de uitvaart. Daarna zal het vast een stuk rustiger zijn en is er ruimte voor het rouwproces."
Maar dan pas komt ook de pijn, weet Badr. "Want dan zijn de huizen ineens leeg..."
N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Nieuwe topvrouw KLM Marjan Rintel gaat van NS terug naar KLM, waar ze topvrouw wordt. Daar treft ze een ander bedrijf dan dat ze acht jaar geleden achterliet. Flinke winsten hebben plaatsgemaakt voor verliezen, en nationale trots voor vliegschaamte.
„Vijfentwintig euro. Ik vlieg voor 25 euro. Dat kan toch bijna niet...” Marjan Rintel, president-directeur van NS, staat in oktober 2021 voor een Amsterdamse congreszaal vol mensen die werken bij de spoorwegen. Zij vertelt over haar bezoek aan de klimaatconferentie in Glasgow. Heen gaat zij met de trein, terug wil ze snel thuis zijn en neemt ze het vliegtuig.
Dat budgettarief van 25 euro tekent volgens haar de scheefgroei in het Europese vervoer. Politici, zegt Rintel in Amsterdam, moeten veel meer aandacht hebben voor de trein en minder voor het vliegtuig en de auto. „Duurzame mobiliteit bestaat al, daar moeten we extra moeite in stoppen. Wij zijn onderdeel van de oplossing.”
Nu wordt Marjan Rintel (55) deel van het probleem. Ze gaat van de spoorwegen – een duurzame vorm van vervoer – naar de luchtvaart, die nog relatief weinig stappen heeft gezet om te vergroenen.
Als de ondernemingsraad van KLM en de extra aandeelhoudersvergadering haar voordracht goedkeuren wordt Rintel op 1 juli de nieuwe president-directeur van KLM. Zij volgt Pieter Elbers op, die geen derde termijn krijgt. Elbers werkte dertig jaar voor KLM, sinds 2014 was hij president-directeur.
Marjan Rintel werkte eerder bij KLM. Tot haar overstap naar NS in 2014 was ze vijftien jaar in dienst bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappij en het Frans-Nederlandse moederconcern Air France-KLM. Meer leidinggevenden maakten de afgelopen jaren de overstap van vliegtuig naar trein.
Ander KLM
Maar de luchtvaartmaatschappij die Rintel in 2014 verliet, lijkt in veel opzichten helemaal niet meer op het KLM van nu.
Haar voorganger Elbers heeft het Nederlandse bedrijf in de eerste plaats financieel gezond gemaakt. Voor de coronacrisis maakte het honderdjarige KLM een keurige winst, ook al zijn de marges in de luchtvaart altijd klein. KLM’ers onderstrepen graag dat hun bedrijf het beter doet dan zuster Air France.
De pandemie gooide alles overhoop. Lockdowns en reisbeperkingen legden de luchtvaart praktisch stil. En wie niet vliegt, heeft geen inkomsten. Air France-KLM bouwde een schuld op van 8,2 miljard euro (eind 2021) en een negatief eigen vermogen. De groep bleef alleen overeind dankzij steun van de Franse en Nederlandse overheden. In 2021 leed Air France-KLM een verlies van 3,3 miljard euro op een omzet van 14,3 miljard. De internationale luchtvaartorganisatie IATA verwacht dat de luchtvaart pas in 2024 of 2025 hersteld is van de coronacrisis; de oorlog in Oekraïne en de torenhoge kerosineprijzen geven extra onzekerheid.
KLM is de afgelopen jaren meer een dochterbedrijf geworden van een Frans concern dan een autonoom Nederlandse onderneming
KLM is de afgelopen jaren ook meer een dochterbedrijf geworden van een Frans concern dan een autonoom Nederlandse onderneming. Zo lijkt de keuze voor Airbus, dat honderd (en later misschien nog zestig) nieuwe toestellen gaat leveren voor KLM en budgetdochter Transavia, vooral een Franse voorkeur. KLM vloog altijd met Boeings.
Bovenal is het sentiment over de luchtvaart veranderd. Toen Marjan Rintel in 2014 KLM verliet, kon het bedrijf nog enigszins bogen op een gevoel van glamour en trots bij het Nederlandse publiek. Die gevoelens hebben plaatsgemaakt voor vliegschaamte en ergernis over de trage verduurzaming van de luchtvaart.
Minder vliegen, zeggen experts, is eigenlijk de enige manier om de klimaatdoelen te halen, de overlast voor omwonenden te beperken en de noodzakelijke woningbouw rond Schiphol, in de noordelijke Randstad, mogelijk te maken. De luchtvaartsector – KLM en Schiphol voorop – zoekt het meer in technologische oplossingen. Van biokerosine tot slimme, driedubbele beglazing in nieuwbouwwoningen.
„De luchtvaart bevindt zich in tijden van grote en complexe uitdagingen”, vatte Marjan Rintel het donderdagochtend samen in het persbericht dat KLM verstuurde. „Ik ben van mening dat een oer-Nederlands bedrijf als KLM, net als NS, een grote rol te spelen heeft in deze maatschappelijke en economische opgaven.”
Nederlandse belangen
De grote vraag die binnen en buiten KLM leeft is of Marjan Rintel net zo veel te zeggen krijgt als Pieter Elbers. In hoeverre blijft zij verantwoordelijk voor de financiën, de marketing en het netwerk van bestemmingen? Of neemt ‘Parijs’ een deel over?
Elbers staat bekend als fel behartiger van de Nederlandse belangen in de groep. Het bracht hem regelmatig in conflict met topman Ben Smith van Air France-KLM. De Canadees, die donderdag zijn contract verlengde tot 2027, zou streven naar meer integratie van de bedrijfsonderdelen. Elbers zei altijd dat Air France en KLM niet veel verder kunnen integreren. Zij werken al minstens net zo veel samen als bij andere Europese luchtvaartgroepen.
De ondernemingsraad van KLM, die recht van advies heeft over de benoeming van Rintel, heeft zich de afgelopen maanden hard gemaakt voor een krachtig mandaat van de nieuwe president-directeur. In hoeverre ‘Parijs’ dat heeft gehonoreerd moet blijken.
Rintel wordt voorgedragen door de raad van commissarissen van KLM; de voordracht is goedgekeurd door het bestuur van moederconcern Air France-KLM.
Diverse media berichtten de afgelopen dagen dat niet alleen Rintel maar ook Pieter Bootsma, in Parijs verantwoordelijk voor het bestemmingennetwerk van Air France-KLM, in de race was voor de topbaan bij KLM. Een deel van KLM’s commissarissen zou een voorkeur hebben gehad voor Bootsma, als ervaren interne kandidaat. Een ander deel zou zwaarder hechten aan meer diversiteit in KLM’s bestuur. Hun voorkeur voor een topvrouw in plaats van een topman is nu gehonoreerd. Bij KLM zijn de twee collega’s in de raad van bestuur man, maar binnen de groepsleiding krijgt Rintel gezelschap van twee Françaises. Anne Rigail leidt Air France, Nathalie Stubler is de baas van Transavia France.
In het persbericht van donderdag benadrukt Air France-KLM dat het van essentieel belang is dat er „stabiliteit in het bestuur” is en dat het management zich moet richten op samenwerking. Vrij vertaald: we willen geen gedoe meer zoals met Ben Smith en Pieter Elbers die elkaar op een bepaald moment zelfs geen hand meer wilden geven voor de camera’s.
Onderhandelen met Kaag
In het Nederlandse persbericht van donderdag benadrukt KLM ook de „ruime en brede bestuurlijke ervaring” van Marjan Rintel. Die is belangrijk wanneer zij moet onderhandelen met minister Sigrid Kaag (Financiën, D66) over de staatssteun die Nederland geeft aan de luchtvaartmaatschappij. Beide vrouwen kennen elkaar: Kaag ontmoette Rintel eind februari tijdens een serie kennismakingsgesprekken voor de nieuwe minister van Financiën.
Een herkapitalisatie van de schuld van 8,2 miljard euro van Air France-KLM laat al maanden op zich wachten. Het luchtvaartconcern heeft beloofd voor de reguliere aandeelhoudersvergadering in mei meer duidelijkheid te verschaffen over de financiën. Het Nederlandse kabinet praat al maanden met het luchtvaartbedrijf en met de Europese Commissie over een herschikking van de schuld. Air France-KLM wil zo snel mogelijk de overheidssteun afbouwen. Daarin zitten allerlei voorwaarden (geen overnames, geen bonussen, toezicht van een Nederlandse staatsagent) en die hinderen de bedrijfsvoering. Zo mag Air France-KLM vanwege de overheidssteun nu niet participeren in de Italiaanse maatschappij ITA Airways.
Ondertussen laat Marjan Rintel NS in mineur achter. „We betreuren het vertrek van Marjan”, stelt president-commissaris Gerard van de Aast van NS in een verklaring. „Marjan heeft er mede voor gezorgd dat NS tot dusver goed door de coronacrisis is gekomen en weer vooruit kan kijken naar de toekomst.” Rintel gaf sinds 1 oktober 2020 leiding aan NS.
Ook al gaat nu circa 70 procent van de reizigers van 2019 weer met het openbaar vervoer, NS en de andere vervoerders zijn nog lang niet uit de ‘coronazorgen’. Zij onderhandelen op dit moment met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over nieuwe steun. Het ministerie zou voor 1 april, in het eerste kwartaal, meer duidelijkheid geven over deze zogenoemde Beschikbaarheidsvergoeding Openbaar Vervoer (BV-OV).
Voor NS is de belangrijkste opgave hoe het bedrijf de zakelijke reiziger met zijn (dure) business-abonnement terugkrijgt in de trein. Die levert de meeste inkomsten op. KLM heeft eigenlijk een vergelijkbare opgave: hoe krijgt de luchtvaartmaatschappij de lucratieve businessclass weer vol. In dat opzicht wijkt de huidige opgave van NS-baas Marjan Rintel niet af van haar toekomstige taak als KLM-topvrouw.
Met een beroep op het staatsnoodrecht worden de burgemeesters in Nederland vanaf aankomende vrijdag verplicht de opvang van Oekraïense vluchtelingen te organiseren. Burgemeesters moeten in hun gemeente zorgen voor fatsoenlijke opvang, registratie in de Basisregistratie Personen, leefgeld, onderwijs en zorg.
Dat heeft staatssecretaris Van der Burg bekendgemaakt na het kabinetsberaad over de oorlog in Oekraïne. Voor de noodmaatregel beroept het kabinet zich op enkele artikelen uit de Wet verplaatsing bevolking.
Als de burgemeesters zich aan hun opvangtaak onttrekken worden ze daarop aangesproken door de minister van Justitie en Veiligheid, want het is een wettelijke taak. Die is vergelijkbaar met het bewaken van de openbare orde. De burgemeester kan zonder toestemming van de gemeenteraad hierover beslissingen nemen.
Geen 'nee'
Van der Burg: "In de praktijk verandert er niet veel, want de burgemeesters doen vrijwillig al heel veel. Maar het wordt een keuze waar ze geen 'nee' op kunnen zeggen."
Burgemeesters krijgen niet de bevoegdheid in hun gemeente panden of woonruimte te vorderen voor de opvang. Daar was eerst sprake van, maar dat artikel in de noodwet wordt nu niet geactiveerd.
Deze noodmaatregel is iets anders dan een aanwijzing voor de opvang van asielzoekers. In dat laatste ziet Van der Burg niets. Het kabinet blijft zoeken naar gemeenten die vrijwillig asielzoekers willen opvangen. Oekraïners hoeven geen asiel aan te vragen en zijn dus geen asielzoekers. Zij konden voor de oorlog al vrij reizen door Europa en nu dus ook.
Ophalen
Ook heeft het kabinet besloten geen transitverklaringen af te geven aan mensen en organisaties die vluchtelingen willen ophalen uit het grensgebied. Het kabinet zegt dat er te veel misstanden zoals mensensmokkel plaatsvinden bij het ongeorganiseerd ophalen van Oekraïners.
"Wij kunnen niet controleren of het mensen zijn die het beste met de vluchtelingen voor hebben", zegt Van der Burg. Hij zegt dat mensen ook beter niet dit soort initiatieven kunnen nemen, al zijn ze daar vrij in.
Wel haalt Nederland patiënten naar Nederland die medische zorg nodig hebben in een ziekenhuis. Het gaat om dertig mensen per dag tot een maximum van vierhonderd.
Op dit moment zijn er 30.000 bedden voor Oekraïense vluchtelingen waarvan er 20.000 zijn bezet. Er staan nu 18.000 Oekraïners geregistreerd bij gemeenten.
Het kabinet kondigde in het coalitieakkoord al aan extra belasting te willen heffen op suikerhoudende dranken en geen btw meer te heffen op groente en fruit. Ook wordt er nagedacht over het verplichten van een minimaal percentage aan duurzaam en/of biologisch voedsel in de supermarkt.
Daarom praten we over de stelling: Er moet snel een vleestaks komen
Is zo’n vleestaks een goed idee, of kunnen we ook zonder zo'n heffing verstandige keuzes maken? Hoe vaak eet jij vlees? Zou het wat minder kunnen? En welk argument weegt voor jou het zwaarst; je portemonnee, duurzaamheid of je gezondheid?
De plannen van het moederbedrijf van Facebook en Instagram konden op veel weerstand rekenen. Meta zegt nu dat die „huidige omstandigheden” hebben geleid tot het stopzetten van de plannen. Het bedrijf geeft aan „een goede buur” te willen zijn en dat steun van de lokale gemeenschap dus onontbeerlijk is.
Grootste van Nederland
Het datacentrum, dat het grootste van Nederland moest worden, kon op steun van de gemeenteraad van Zeewolde rekenen. Tegenstanders wonnen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen echter waardoor die steun wegsmolt. De tegenstanders maakten zich zorgen dat de maat van het datacentrum niet bij een dorp als Zeewolde zou passen. Ook het grote stroomverbruik was een heikel punt voor critici net als de vraag of de restwarmte wel goed gebruikt kan worden. Voorstanders wezen juist op extra banen en meer belastingopbrengsten.
Dat Zeewolde instemde met een wijziging van het bestemmingsplan betekende sowieso nog niet dat de bouw van het datacentrum kon beginnen. Daarvoor had Meta ook nog vergunningen van de gemeente en provincie nodig. Bovendien is een deel van het land waarop het datacenter gebouwd zou worden in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat had duurzaamheidseisen gesteld voor het gebruik ervan voordat tot een eventuele verkoop zou worden overgegaan.
Het Nederlandse moederbedrijf PostNL bevestigt tegen het ANP dat een aantal collega's wordt verhoord, maar doet geen mededelingen over wie het gaat.
'Negen mensen opgepakt'
De Belgische politie pakte gisteren bij invallen bij depots van PostNL negen mensen op, aldus Het Laatste Nieuws. Volgens een woordvoerder van PostNL België zitten nog drie van de negen vast.
Het Laatste Nieuws stelt dat Van Rillaer een van hen is, net als de 'operations manager' en een derde medewerker.
'Leiding geven aan criminele organisatie'
De drie worden er volgens Het Laatste Nieuws van beschuldigd leiding te geven aan een criminele organisatie en er zou ook sprake zijn van mensenhandel en valsheid in geschrifte.
Er zal vrijdag over hun detentie worden beslist, aldus de krant.
Twee van de negen depots verzegeld
Ondertussen blijven twee depots van het postbedrijf verzegeld. De depots zijn in Wommelgem en Willebroek, in de buurt van Antwerpen. De pakjes die daar liggen, kunnen voorlopig niet bezorgd worden.
PostNL is al langer doelwit van de Belgische autoriteiten vanwege onder meer vermeende misstanden rond zwartwerk en deeltijdwerk. In november werd het depot in Wommelgem ook al enkele dagen verzegeld. Een reporter van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws zou toen hebben aangetoond dat er sprake was van zwartwerken en kinderarbeid.
Volgens de krant verdenkt het OM de leiding van PostNL ervan dat het onderaannemers dwingt tot criminele feiten.
PostNL heeft momenteel negen pakkettendepots in België en één sorteercentrum.
Het CBS keek in haar onderzoek naar het eerste coronajaar, van maart 2020 tot maart 2021. In die periode overleden er bijna 28.000 mensen aan Covid-19.
Opvallend daarbij is dat het risico om te overlijden aan corona bij mensen uit de laagste inkomensgroep die geen thuiszorg ontvingen of in een verpleeghuis zaten, 2,5 keer zo hoog lag als bij mensen uit de hoogste inkomensgroep zonder dergelijke zorg.
Volgens de CBS-onderzoekers kan het effect van een laag inkomen op sterfte voor een belangrijk deel verklaard worden door leefstijl, zoals roken, voeding en overgewicht.
Achtergrondstress
„Mensen met een laag opleidings- en inkomensniveau worden meer blootgesteld aan achtergrondstress”, stelt ook gezondheidseconoom Jochen Mierau. „Vervolgens blijkt ongezond eten voor hen de goedkoopste manier om aan de benodigde calorieën te komen.” Mierau geeft een voorbeeld: „Een paar zakken chips en een fles cola zijn het simpelst. Als gevolg van de stress zijn ze wat meer op de korte termijn gericht. Wat maakt het uit als je door veel te roken eerder doodgaat, als je nog niet eens zeker weet of je volgende week je huur kunt betalen? Die zorgen werken verslavingsgedrag in de hand.”
Hij vindt daarom dat ons land nog meer moet doen om gezond eten goedkoper te maken, zodat mensen weerbaarder zijn bij nieuwe golven. „Bovendien is het belangrijk dat het kabinet duidelijk een doelstelling uitspreekt en daar echt beleid op maakt.” Ook CBS-woordvoerder Ruben van Gaalen denkt dat preventie belangrijk is. Daarnaast geeft hij aan dat vaccineren de snelste interventie is tegen corona.
Ook wonen mensen uit die groep doorgaans krapper en zou het kunnen dat ze vaker werkzaam zijn in sectoren waar het niet goed mogelijk is om thuis te werken of op het werk de corona-adviezen goed na te leven. „Denk aan beroepen als bouwvakker en schoonmaker”, zegt Mierau.
Uit het onderzoek blijkt ook dat het overlijdensrisico in die periode beduidend hoger lag bij mensen met een migratieachtergrond. Met name onder mensen met een Marokkaanse, Turkse en Surinaamse migratieachtergrond was het risico 1,6 tot 1,8 keer hoger dan voor mensen met een Nederlandse achtergrond. Zo vormde corona bij Marokkanen als doodsoorzaak een kwart van alle sterfgevallen, terwijl dat aandeel bij mensen met een Nederlandse achtergrond 15 procent bedroeg.
Kwetsbaarheid
Daarbij kan de toegang tot gezondheidszorg volgens Van Gaalen een rol spelen, al is dat niet getoetst. „Dat mes snijdt aan twee kanten, mensen weten hun weg bijvoorbeeld niet te vinden naar de gezondheidszorg en aan de andere kant bereikt informatie hen misschien niet. Dit kan leiden tot kwetsbaarheid.”
Uit de studie blijkt daarnaast dat het sterfterisico in grote steden hoger lag. Over het hele jaar bezien was 17 procent van de sterfgevallen in de grote vier steden het gevolg van corona, tegen 15 procent erbuiten. Dat zal mede te maken hebben met de hogere bevolkingsdichtheid en de doorgaans lagere inkomens, stellen de onderzoekers.
De nieuwe wolk Saharazand, die volgens Johnny Willemsen van Weeronline naar verwachting dinsdag of woensdag voor een laag stof op auto’s zal gaan zorgen, is minder groot dan de vorige wolk Saharazand. „We krijgen boven Nederland ongeveer de helft zoveel zand en stof ten opzichte anderhalve week geleden”, zegt hij.
Qua mooie zonsopkomsten en -ondergangen hoeven we niet te rekenen op zulke mooie plaatjes als anderhalve week geleden. „Het is komende week vaker bewolkt. Dus qua mooie zonsopkomsten en -ondergangen zou het misschien maandag nog iets kunnen opleveren, maar vanaf dinsdag wordt dat waarschijnlijk niks.”
Vanaf donderdag staat meer regen op het programma.
De WOZ-waarde mag vanaf 1 mei minder meetellen om de hoogte van huren vast te stellen. Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening laat weten dat de WOZ-waarde dan nog maar voor maximaal 33 procent mag meetellen. Op die manier wil het kabinet de huurprijzen in gebieden met een groot woningtekort binnen de perken houden.
Met de WOZ-waarde stellen gemeentes de waarde van woningen vast. In gebieden met woningnood stijgen de huren zo sterk dat ze voor veel mensen onbetaalbaar dreigen te worden. In die gebieden heeft de WOZ-waarde een "onbedoeld effect" op de huren, aldus De Jonge.
Volgens De Jonge zorgt de maatregel ervoor dat "sociale huurwoningen ook echt sociale huurwoningen blijven". Hij denkt dat mensen en gezinnen met een laag inkomen zo "meer kans maken op een betaalbaar huis".
Beschikbaar
Het ministerie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening rekende door dat met de invoering van de maatregel ongeveer 23.000 woningen beschikbaar blijven voor de sociale woningvoorraad. Ook komen er ongeveer 15.000 woningen met een hoge huur terug in de sociale sector.
Hoe kan het dat zowel huur- als koophuizen onbetaalbaar zijn? NOSop3 zoekt uit hoe de kansloze positie van starters op de woningmarkt is ontstaan:
Deze informatie is nieuw voor hem, stelt Van Lienden op Twitter. "Het geeft een ontluisterend beeld." De ondernemer schrijft dat hij dat baseert op appgesprekken tussen topambtenaren en toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.
"Uit die informatie blijkt een poging om de levering van Hulptroepen Alliantie aan o.a. zorgverleners te stoppen", stelt Van Lienden. Welke berichten of uitspraken hij precies bedoelt, zegt hij niet.
Van Lienden en zijn twee zakenpartners verkochten mondkapjes vanuit een stichting zonder winstoogmerk, maar ook vanuit het bedrijf Relief Goods Alliance. Met de verkoop van mondkapjes vanuit dat bedrijf verdienden ze bruto 28 miljoen euro, terwijl Van Lienden had gezegd zich belangeloos in te zetten.
'Suggesties kloppen niet'
Zelf houdt de huidige minister van Volkshuisvesting vol dat hij niet betrokken was bij de mondkapjesdeal. Bekijk zijn reactie in onderstaande video:
Van Lienden zegt op Twitter dat hij De Jonge eerder opgeroepen heeft 'openheid van zaken te geven'. "Alle vertrouwen in de uitkomst van 't onderzoek van Deloitte. Dank aan de mensen die het geduld hebben om de uitkomsten af te wachten."
Onderzoek naar Van Lienden
Een strafrechtelijk onderzoek naar de 31-jarige ondernemer loopt nog. Eind februari werd hij opgepakt, evenals zijn twee compagnons. Van Lienden is na een aantal dagen vrijgelaten, maar blijft verdachte en het onderzoek gaat door, liet het Openbaar Ministerie eerder weten.
Het kabinet trekt maar liefst ruim zes miljard euro uit om huishoudens deels te compenseren voor de stijgende prijzen, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Vooral de energierekening wordt flink duurder. Toch is er in de Tweede Kamer veel onvrede over de manier waarop het geld wordt uitgegeven. Dat gebeurt ongericht en is onrechtmatig, zo luidt de kritiek.
"Voor de laagste inkomens gebeurt er nog niet voldoende. Voor de hogere inkomens is het niet nodig, maar is het echt leuk wat ze krijgen. Juist voor die middengroepen die ongelofelijk kwetsbaar zijn, wordt met dit pakket niets gedaan", zei GroenLinks-leider Jesse Klaver.
Verschillende partijen opperden om de miljarden toe te kennen aan mensen die dat het hardst nodig hebben. Dat zou bijvoorbeeld kunnen via een hogere huurtoeslag, of een hogere reiskostenvergoeding zei PvdA'er Henk Nijboer.
"Ik snap niet dat het kabinet niet ook voor de huurders meer maatregelen heeft genomen, want dan richt je je op de groep die het meest kwetsbaar is", aldus Nijboer. Mahir Alkaya (SP) pleitte voor een "solidariteitstoeslag".
Vanuit de coalitie werd door D66, CU en CDA geopperd om de energietoeslag van achthonderd euro aan een grotere groep toe te kennen.
Kabinet heeft koopkrachtpakket uit grond gestampt
Het kabinet heeft met stoom en kokend water dit koopkrachtpakket uit de grond gestampt om mensen zo snel mogelijk te compenseren.
Naast die energietoeslag wordt de btw op de energierekening verlaagd, gaan de accijnzen op brandstof naar beneden en wordt er een al eerder toegezegde investering voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie naar voren gehaald.
Dat gaat niet altijd via de koninklijke weg, bleek uit de opmerkingen van de kabinetsleden. "Bij hoge uitzondering passen we het koopkrachtpakket aan tijdens het lopende begrotingsjaar", zei minister Sigrid Kaag (Financiën).
Strikt genomen kan de begroting pas in de voorjaarsnota worden aangepast, maar die staat pas gepland voor mei. Voordat de maatregelen dan ook door het parlement zijn goedgekeurd, zit je al middenin de zomer.
Eventuele nieuwe koopkrachtplaatjes worden zelfs pas op Prinsjesdag in september gepresenteerd, in het nieuwe jaar merk je daar pas wat van.
'Zakken zijn behoorlijk leeg op dit moment'
Zo lang wil niemand wachten. "We willen echt zorgen dat de mensen het geld snel op hun rekening hebben", zei minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Over de extra wensen vanuit de Kamer was de bewindsvrouw duidelijk. "We moeten het niet complexer maken."
Bovendien is niet overal geld voor volgens het kabinet. Van Gennip: "De zakken zijn behoorlijk leeg op dit moment."
Ondanks de goede bedoelingen van het kabinet, minister Kaag zei nog: "We dachten het goede te doen", was een deel van de Kamer behoorlijk chagrijnig door de houding van het kabinet om het pakket ongemoeid te laten.
Zo opperde PvdA, GroenLinks en DENK om huishoudens via een hogere huurtoeslag te compenseren. Tevergeefs, zo bleek uit het antwoord van Van Gennip. Volgens de minister is de manier waarop de miljarden nu worden uitgegeven "gerichter".
Omtzigt noemt werkwijze kabinet 'foeilelijk'
Daar geloofde Klaver "geen klap" van. Hij vroeg daarom om de onderliggende memo's en nota's om met eigen ogen te kunnen zien of alternatieven zoals met de zorgtoeslag, huurtoeslag of het minimumloon niet beter zijn.
De handelswijze wekte ook veel wrevel bij het onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij noemde de gang van zaken "foeilelijk".
Want in december werden de eerste maatregelen al aangekondigd, deze maand worden de eerste bedragen al uitgekeerd en in mei stemt de Kamer er pas over. "Dat is niet rechtmatig", meende Omtzigt.
Hij maakte zich ook grote zorgen over de uitvoerbaarheid van de energietoeslag. Want hoe kunnen gemeenten, die hiervoor verantwoordelijk zijn, nou weten wie hier recht op hebben? Het kabinet heeft het over huishoudens met een inkomen "op of net boven het sociaal minimum".
Daarvoor moet je weten wat die mensen in 2021 of in 2020 verdienden, want van dit jaar is dat nog niet van iedereen bekend. "Ik zie hier een uitvoeringschaos verschijnen", aldus Omtzigt.
De wens vanuit de Kamer om extra informatie zorgde ervoor dat het laatste deel van het debat morgen wordt voortgezet. Zo wordt er uiteindelijk drie dagen over de koopkracht en hoge energieprijzen gedebatteerd, want het eerste deel werd dinsdag al afgerond.
Dit meldt de FIOD woensdagmorgen in een persbericht. Volgens de dienst heeft afgelopen vrijdag ondere leiding van het Openbaar Ministerie een snelle interventie plaatsgevonden vanwege het mogelijk overtreden van de sanctiewet.
„Op meerdere bankrekeningen toebehorende aan een rechtspersoon welke gelieerd is aan een natuurlijk persoon die recent is gesanctioneerd is strafvorderlijk beslag gelegd”, aldus een woordvoerster van de FIOD. Enkele andere bankrekeningen zijn door de betrokken bank bevroren.
Witwaspolitie
Het zogeheten ’strafbeslag’ volgde op een melding van de betrokken bank bij de ’witwaspolitie’ FIU. Die leidde de melding door aan de FIOD. De bank had het vermogen inmiddels zelf al bevroren.
De FIOD spoort naar eigen zeggen personen en entiteiten op die proberen de sancties in verband met de oorlog in Oekraïne te omzeilen of die niet aan de sancties voldoen. „De FIOD heeft echter niet de taak om gesanctioneerden of hun bezittingen te traceren en hun vermogen te bevriezen, dat is aan de private sector om daar uitvoering aan te geven”, zo schrijft de dienst.
Minister Kaag (Financiën) meldde dinsdag dat financiële instellingen voor bijna €400 miljoen aan Russisch geld bevroren hebben. Dat de FIOD vervolgens beslag legt op dat geld omdat er sprake is van overtreding van de sanctiewet, is een nieuwe ontwikkeling.
Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (dinsdag 22 maart) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken.
Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 27 gedaald naar 1.990. Maandag was er nog een stijging met 157 naar 2.017 patiënten, het grootste aantal in bijna drie maanden.
Op de verpleegafdelingen liggen volgens de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) momenteel 1.832 coronapatiënten, 37 minder dan maandag. Op de intensive cares verblijven nu 158 COVID-19-patiënten. Dat zijn er 10 meer dan een dag eerder.
In de afgelopen 24 uur werden wel 274 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen, 77 meer dan het vorige etmaal. Op de ic's werden bovendien 30 patiënten met corona binnengebracht tegen 17 een dag eerder. Maar doordat er ook mensen van de afdelingen verdwenen, is er toch sprake van een daling in het totale aantal patiënten.
Het LCPS maakt geen onderscheid tussen mensen die vanwege een coronabesmetting in het ziekenhuis worden opgenomen en mensen die voor iets anders in het ziekenhuis liggen, maar toevallig ook corona blijken te hebben.
Voor de druk op de ziekenhuiszorg maakt het volgens het LCPS niet uit of mensen vanwege of alleen mét corona in het ziekenhuis liggen. Patiënten met corona moeten allemaal in isolatie worden verpleegd en dat kost veel extra tijd.
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)
Ruim 40.000 positieve tests gemeld
Het aantal geregistreerde coronabesmettingen is dinsdag toegenomen ten opzichte van een dag eerder. Tussen maandag- en dinsdagochtend werden 40.543 positieve tests gemeld bij het RIVM. Maandag waren dat er 31.883.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het instituut 313.318 positieve testuitslagen. Dat komt neer op gemiddeld 44.760 nieuwe gevallen per dag. Het zevendaagse gemiddelde is al meer dan een week aan het dalen.
Het RIVM meldt in het afgelopen etmaal 23 coronagerelateerde sterfgevallen te hebben geregistreerd. Dat zijn er fors meer dan een dag eerder (3).
Dat er 23 sterfgevallen zijn gemeld, betekent niet dat deze mensen daadwerkelijk in het afgelopen etmaal zijn overleden. Het duurt soms even voordat een overlijden als gevolg van COVID-19 aan het RIVM is doorgegeven.
Sinds de corona-uitbraak in Nederland zijn ruim 21.000 mensen aan COVID-19 overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat die ziekte de doodsoorzaak is. Het daadwerkelijke aantal overleden coronapatiënten is vrijwel zeker een stuk groter.
Ruim 8,8 miljoen volledig gevaccineerde volwassenen hadden op 6 maart een oppepprik gehaald. Dat komt neer op 62 procent van de Nederlanders van achttien jaar of ouder. Doordat de cijfers tijdelijk niet doorkomen bij het RIVM zijn er geen actuelere cijfers bekend.
De daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen na de carnavalspiek van begin maart lijkt definitief te zijn ingezet. Het RIVM registreerde afgelopen week 313.318 positieve tests, 27 procent minder dan een week eerder. Het percentage positieve tests bleef wel hetzelfde met 66,2 procent.
In de weken daarvoor was het aantal positieve tests sterk gestegen. Dat hing samen met een grote ronde versoepelingen van de coronaregels en met carnaval. De stijging was het grootst in de regio's waar carnaval wordt gevierd. Vorige week stabiliseerde het aantal nieuwe besmettingen op zo'n 429.000 gevallen.
Daling ouderen gaat minst snel
In alle leeftijdsgroepen is een daling te zien, het sterkst bij 18- tot en met 24-jarigen. Daar daalde het aantal nieuwe positieve tests met bijna de helft. Bij de oudste leeftijdsgroepen was de daling geringer. In de leeftijdsgroep tussen 70 en 80 nam het aantal nieuwe coronagevallen met zo'n 10 procent af, bij 80-plussers ruim 7 procent.
Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalde afgelopen week licht. Er werden 1616 patiënten met corona opgenomen op verpleegafdelingen, een week eerder waren dat er nog 1742. Op de IC's was wel een stijging te zien wat betreft nieuwe opnames. Er werden 114 coronapatiënten opgenomen op de IC, waar dat er een week eerder 99 waren.
De bezetting in de ziekenhuizen is dan ook iets hoger dan vorige week. In totaal liggen er nu 1990 patiënten met corona in het ziekenhuis, van wie 158 op de IC. Een week eerder was dat 1952 om 156. Het aantal mensen dat als gevolg van een corona-infectie overleed daalde van 104 naar 95.
N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Volt Volt heeft Nilüfer Gündogan weggestemd. Het ‘Lid Gündogan’ is nu de twintigste fractie in de Tweede Kamer – een record.
In de Aletta Jacobszaal, naast de grote hal in de Tweede Kamer, hadden fractievoorzitter Laurens Dassen en Kamerlid Marieke Koekkoek van Volt bijna een kwartier zitten wachten op Nilüfer Gündogan. Vanaf kwart voor tien, dinsdagochtend, zouden ze vergaderen over een wijziging van het fractiereglement – waardoor Gündogan definitief, en deze keer mét een juridische basis, uit de fractie zou worden gezet. Als Kamerlid van Volt, nog net, mocht ze daarover meestemmen.
Maar ze kwam niet.
In de vergaderzaal ernaast zong de SGP-fractie, de partij die precies een eeuw ouder is dan Volt Nederland, ‘O hoofd vol bloed en wonden’ uit de Matthaüs Passion. Aan journalisten liet Gündogan weten dat ze ziek thuis zat en veel hoestte. Dassen en Koekkoek vergaderden samen, een medewerker notuleerde. Dassen probeerde nog om Gündogan te bellen, twee keer, maar ze nam niet op. In een e-mail had ze de avond ervoor laten weten dat ze het niet eens was met de wijziging, en in de vergadering werd dat nog genoemd – al telde een schriftelijke stem formeel niet mee. Het was hoe dan ook twee tegen een.
Om 11.50 uur zei Dassen buiten de zaal tegen journalisten: „We hebben besloten om het fractielidmaatschap van mevrouw Gündogan te beëindigen.”
Opnieuw uit de fractie
Ruim vier weken eerder was ze al eens geschorst, na meldingen over grensoverschrijdend gedrag tegen medewerkers, en ze was ook al eens uit de fractie gezet. Maar de rechter oordeelde daarna dat dat onrechtmatig was: Volt had zich niet aan het fractiereglement gehouden dat niet in een schorsing en uitzetting voorzag. Nu ging het wél volgens de regels, de nieuwe.
Nilüfer Gündogan gaat door als Kamerlid, liet ze na de stemming weten. Ze wilde verder niet reageren, omdat ze ziek is. Het onderzoek van integriteitsbureau Bing naar de dertien meldingen over Gündogan komt er vermoedelijk nooit, omdat Gündogan medewerking weigert. De melders, van wie vijf met NRC praatten, vertelden over seksueel overschrijdend gedrag, handtastelijkheden, intimidatie en misbruik van haar positie.
Zo bestaat de Tweede Kamer nu uit twintig fracties – een record. Sinds maart vorig jaar zijn er al vier afsplitsingen van Kamerleden geweest: Wybren van Haga scheidde zich met twee fractiegenoten af van FVD. Liane den Haan verliet 50PLUS. Pieter Omtzigt het CDA. De Tweede Kamer raakt alleen maar nog verder versnipperd. En niet alleen omdat het partijen steeds minder goed lukt om kiezers aan zich te binden – het blijkt ook steeds moeilijker te zijn om een fractie overeind te houden.
Versplintering in hoog tempo
Afsplitsingen zijn van alle tijden, zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Bert van den Braak. Tussen 2003 en 2006 splitsten bijvoorbeeld zeven van de 150 Kamerleden zich af van hun fractie. „Maar de snelheid waarmee het nu gebeurt, is opvallend.”
In alle vier de gevallen ging het het afgelopen jaar om partijen met interne problemen. Het CDA verkeerde in een machtsvacuüm. FVD viel uit elkaar door, onder meer, de extreemrechtse radicalisering van Thierry Baudet. Bij 50PLUS was het al jarenlang chaos. En de jonge partij Volt betaalt de prijs van de onervarenheid: Volt Nederland was begonnen als een project van vrienden. Die vriendenclub maakte een snelle groei door (de partij heeft ruim 13.000 leden) zonder dat de partijorganisatie daarop was ingesteld. Er was ook geen partijtraditie of -cultuur waarbij kandidaten komen bovendrijven die het bijvoorbeeld op lokaal of regionaal niveau goed doen. Reglementen in de partij of fractie, personeelsbeleid, een capabel bestuur – dat alles was er niet of onvoldoende, zeggen Volters zelf ook. Er gebeurde bijvoorbeeld niets toen al in de campagne van vorig jaar bleek dat Nilüfer Gündogan en Laurens Dassen elkaar niet vertrouwden, en nooit goed zouden kunnen samenwerken. Het leidde er ook toe dat een melding van intimiderend gedrag over Gündogan, door een toen zeventienjarige vrouw, wel bij de voorzitter terechtkwam (toen nog Laurens Dassen), maar dat er niets mee gebeurde.
Bij Volt, dat verder gaat met twee zetels, is de onrust nog niet voorbij, al is Gündogan daar nu weg. De partij gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de voorzieningenrechter eerder deze maand, die oordeelde dat Volt Gündogan weer in genade moest aannemen. Dit heeft ook staatsrechtelijke redenen: Volt wil aanvechten dat een rechter kan beslissen over de samenstelling van Kamerfracties. En er komt een partijcongres, op 24 april, waarin „de huidige situatie” met leden wordt besproken. Dit congres kan door critici van Dassen worden gebruikt om zijn leiderschap ter discussie te stellen. Intern is veel kritiek op de manier waarop Volt deze crisis heeft aangepakt.
Laurens Dassen keek opgelucht, toen hij op dinsdagmiddag tegen journalisten zei dat hij „lessen wil trekken” uit de kwestie. Al kon hij net als het vorige persmoment, na de rechterlijke uitspraak, niet voorkomen dat hij klem werd gezet bij de lift door journalisten die vragen bleven stellen over de onzekere toekomst van Volt.
Amsterdamse ondernemer ten einde raad: halvering stroopwafelkraam op markt dreigt
Bert van Hilten (57) is ten einde raad. Hij is een oudgediende op de Albert Cuyp. Nu dreigt hij de helft van zijn stroopwafelkraam te verliezen bij de geplande herindeling van de markt. De gemeente wil er het toeristisch aanbod indammen. Toeristisch? „Ik verkoop hier, al jaren, het oudste Hollandse ...
De Europese Unie zou een verbod op de import van olie uit Rusland overwegen, melden anonieme bronnen aan persbureau Reuters. Premier Mark Rutte laat weten dat een olieboycot nu nog te vroeg komt. De EU spreekt deze week met onder meer de Amerikaanse president Joe Biden over een vijfde ronde sancties tegen Rusland.
De sancties die de EU tot nu toe heeft ingesteld tegen Rusland zijn niet effectief genoeg gebleken om de oorlog in Oekraïne te stoppen. En dus staat de EU voor de beslissing om wel of niet de import van Russische olie te verbieden, zoals de VS en Groot-Brittannië eerder deden.
Volgens de bronnen zouden vooral Baltische staten zoals Litouwen aandringen op een dergelijk embargo, omdat dit een logische volgende stap zou zijn. Duitsland waarschuwt voor overhaaste beslissingen, gezien de energieprijzen in Europa.
EU-lidstaat Bulgarije, dat voor de gasvoorziening vrijwel volledig afhankelijk is van het Russische Gazprom, heeft gezegd dat het land stemonthouding overweegt. Alle EU-sancties moeten unaniem genomen worden. De beslissing van Frankrijk zal waarschijnlijk cruciaal zijn. De Franse president Emmanuel Macron heeft gezegd dat er geen taboes zijn bij het bespreken van nieuwe sancties.
Volgens de anonieme bronnen die Reuters sprak, zou de Russische inzet van chemische wapens in Oekraïne of hevige bombardementen op Kyiv een embargo op Russische olie in gang kunnen zetten.
Moskou heeft gewaarschuwd dat het de gaskraan naar Europa dichtdraait als de EU de import van olie verbiedt. De EU is voor 40 procent van de gastoevoer afhankelijk van Rusland. Duitsland is van de Europese lidstaten het meest afhankelijk van Russisch gas en is ook de grootste inkoper in Europa van Russische olie.
Premier Rutte vindt het te vroeg voor een boycot
Volgens Rutte kan de EU op dit moment nog niet zonder olie en gas uit Rusland. Dat zei hij op bezoek in Litouwen. De premier vindt wel dat de EU zo snel mogelijk van Russische olie en gas af moet, "maar we kunnen dit niet morgen doen". Te veel lidstaten van de EU zijn volgens Rutte nog afhankelijk van energie uit Rusland.
Europese leiders spreken deze week over een mogelijke olieboycot van Rusland. Ierland liet maandag weten hier ook voorstander van te zijn. Maar grote landen als Duitsland en Italië voelen hier nog niets voor.
In Litouwen zijn al vijf jaar Nederlandse militairen gestationeerd. Het zijn vooruitgeschoven eenheden van de NAVO tegen de Russische dreiging. De Litouwse president Gitanas Nausėda wil graag meer NAVO-troepen in zijn land huisvesten. Nausėda heeft dat naar eigen zeggen ook aan premier Rutte laten weten.
Volt-Kamerlid Nilüfer Gündogan gaat morgen naar de vergadering van de Tweede Kamerfractie om zich te verzetten tegen haar gedwongen vertrek. Afgelopen vrijdag kondigde de partij aan Gündogan uit de fractie te zetten en als partijlid te royeren. Het Kamerlid heeft daar nu op gereageerd met een verklaring op Twitter.
Gündogan werd vorige maand ook al uit de fractie gezet, nadat over haar meldingen van grensoverschrijdend gedrag waren binnengekomen. Er is sprake van dertien meldingen, variërend van handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en misbruik van haar positie.
Aangiftes
Een rechter bepaalde daarna dat Gündogan niet uit de fractie gezet had mogen worden, omdat Volt niet de juiste procedures daarvoor had gevolgd. Dus moest het Kamerlid van de rechter weer terug in de fractie.
Dat was tegen de zin van de andere twee fractieleden, partijleider Laurens Dassen en Marieke Koekkoek, zeker toen bleek dat Gündogan haar aangifte van smaad en laster tegen de melders, het partijbestuur en haar fractiegenoten niet wilde intrekken.
Een doel voor ogen
Voor het weekend liet de partij weten dat de driemansfractie morgen stemt over het beëindigen van Gündogans fractielidmaatschap. Tot nu toe was onbekend of Gündogan daar zelf bij zou zijn. In haar verklaring schrijft ze dat Volt "maar één doel voor ogen heeft: het vonnis van de rechter niet uitvoeren".
Eerder had Gündogan al aangegeven haar Kamerzetel hoe dan ook te willen behouden. Volgens het Volt-bestuur kan zij in dat geval geen lid meer zijn van de partij. Dat zou betekenen dat ze per 28 maart wordt geroyeerd, als de fractie instemt met haar vertrek, meldde het bestuur eerder. Op die dag staat er een bestuursvergadering gepland.
Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan heeft maandag voor het eerst gereageerd op het besluit van Volt om haar uit de fractie te zetten en te royeren als partijlid. In een verklaring op Twitter noemt de politicus het besluit van de partij waarmee ze na vermeend grensoverschrijdend gedrag overhoop ligt een bewuste poging om haar niet terug te laten keren. Een rechter had juist geoordeeld dat haar verwijdering uit de fractie teruggedraaid moest worden.
Fractievoorzitter Laurens Dassen kondigde vrijdag aan dat de fractie, verder bestaande uit Marieke Koekkoek, dinsdag stemt over de positie van Gündogan. Daar zal Gündogan zelf waarschijnlijk bij zijn. Zaterdag kondigde het Kamerlid aan zich te beraden op een "plan van aanpak".
Voordat de fractie Gündogan eruit kan zetten, moet eerst het fractiereglement worden gewijzigd. Hiermee ondergraaft de partij volgens het Kamerlid een uitspraak van de rechter eerder deze maand. Die oordeelde dat een eerdere schorsing en uitzetting uit de fractie van het Kamerlid teruggedraaid moest worden.
Volgens Gündogan, tegen wie meldingen zijn gedaan van onder meer "handtastelijkheden" en "intimidatie", is het "evident" dat Volt haar nu "kostte wat het kost" niet terug wil laten keren tot de fractie.
Als ze uit de fractie wordt gezet, zal Gündogan haar zetel meenemen en verdergaan als onafhankelijk Kamerlid, zei ze eerder. Ze sluit haar verklaring nu af door Volt "veel wijsheid" toe te wensen.
Gündogan uit fractie gezet na meldingen grensoverschrijdend gedrag
Gündogan werd ruim drie weken geleden uit de Volt-fractie gezet omdat zij zich volgens de partij schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Er waren dertien meldingen bij de partij binnengekomen, waarvan drie over seksuele avances die het Kamerlid zou hebben gemaakt.
Gündogan ontkende stellig zich schuldig te hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag en spande een zaak tegen Volt aan bij de kortgedingrechter. Die oordeelde dat ze onterecht uit de partij was gezet en dat ze opnieuw moest worden toegelaten tot de Tweede Kamerfractie. Volt gaat in hoger beroep tegen die uitspraak.
Het is voor externe verkopers heel makkelijk om onveilig en soms zelfs levensgevaarlijk kinderspeelgoed aan te bieden op het platform van bol.com. Speelgoed waardoor kinderen kunnen stikken maar ook aan schadelijke weekmakers worden blootgesteld, worden zonder uitvoerige controle geaccepteerd op het platform. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Radar.
Sinds 2011 heeft bol.com zijn webshop opengesteld voor externe verkopers. Inmiddels zijn er 49.000 verkooppartners, goed voor meer dan de helft van de omzet van de online-gigant. Maar hoe goed worden de producten die deze externe verkopers aanbieden gecontroleerd alvorens ze op bol.com verschijnen? Radar nam de proef op de som en richtte een eigen winkel op: ToksiToys. In deze webwinkel zijn verschillende soorten speelgoed te koop, geïmporteerd uit China, zónder CE-keurmerk. Dit speelgoed is gevaarlijk volgens onderzoek van Dansk Erhverv en staat in RAPEX, het waarschuwingssysteem waarmee Europese landen elkaar informeren over gevaarlijke producten. Voor Nederland doet de NVWA dat.
Geen controle
Na het oprichten van onze webwinkel en het aanschaffen van EAN-nummers konden wij deze producten geruisloos plaatsen op bol.com. Hoewel de producten in de categorie ‘speelgoed’ werden geplaatst, werd ons geen enkele keer door bol.com gevraagd naar de veiligheid van deze producten. Zo is een muziekinstrument ‘verkocht’ dat gevaarlijk wordt bevonden door RAPEX, omdat de belletjes gemakkelijk kunnen loslaten. Ook zijn er speeltjes met de stoffen dimethylformamide, cyclohexanon en tri-ethyleendiamine geplaatst, die kunnen zorgen voor irritatie van de ogen en slijmvliezen. Door de kleine onderdelen van dit speeltje kan een kind mogelijk stikken. Gerard Spierenburg van de Consumentenbond reageert verbaasd. ‘Ik had niet verwacht dat het systeem zo lek zou zijn. Dit slaat helemaal nergens op.’
Bij het plaatsen van het speelgoed werd door bol.com niet naar het wettelijk verplichte CE-keurmerk gevraagd. ‘Op het moment dat zo'n CE keurmerk niet is ingevuld, dan moeten de alarmbellen afgaan bij bol.com en dan moeten ze verder gaan kijken’, aldus jurist Anne de Vries. Volgens Spierenburg wil je dit speelgoed absoluut niet aan je kinderen geven. ‘Het is echt levensgevaarlijk. Die veiligheidseisen zijn er ook niet voor niets. Je moet er niet aan denken dat er iets kan gebeuren.’
Afspraken
In november 2020 tekende bol.com het Product Safety Pledge van de Europese Commissie. Dit is een vrijwillige toezegging om de veiligheid van producten zo goed mogelijk te bewaken. Het belangrijkste doel hiervan is om het klanten makkelijker te maken om gevaarlijke producten te melden. Gerard Spierenburg van de Consumentenbond is kritisch over deze toezegging. ‘Als je die afspraak hebt gemaakt, dan valt het voor mij niet te rijmen met het volledig ontbreken van elke controle aan de voorkant. Dat verkopers allerlei troep kunnen verkopen. Dan stelt zo'n afspraak helemaal niks voor.’
Binnen 24 uur werden de ToksiToys- producten gepubliceerd op bol.com en kwam de eerste bestelling binnen. Uiteraard heeft Radar deze producten niet geleverd.
Radar, maandag 21 maart om 20.35 uur bij AVROTROS, NPO 1.