Rechercher dans ce blog

Minggu, 31 Desember 2023

Van duurdere cola tot dubbele achternamen: dit verandert er vanaf morgen voor jou - AD

[unable to retrieve full-text content]

  1. Van duurdere cola tot dubbele achternamen: dit verandert er vanaf morgen voor jou  AD
  2. Energieplafond weg, toeslagen omhoog: dit verandert er op 1 januari voor je portemonnee  RTL Boulevard
  3. Dit verandert er in het nieuwe jaar: alle nieuwe wetten en regels voor de regio op een rijtje  Omroep West
  4. Twee achternamen, AOW-leeftijd naar 67, prijsplafond stopt: dit verandert op 1 januari  NOS
  5. Hoger minimumloon, geen energietoeslag, drank en sigaretten duurder: dit verandert er in 2024  Omrop Fryslân

Van duurdere cola tot dubbele achternamen: dit verandert er vanaf morgen voor jou - AD
Read More

Eurostar annuleert alle treinreizen van en naar London door overstroming in tunnel - AT5

Door de overstroming van een tunnel op de hogesnelheidslijn bij Londen heeft Eurostar vandaag alle 41 treinen van en naar Londen geschrapt. Om die reden zijn er nu zo'n 30.000 reizigers een dag voor de jaarwisseling gestrand, verspreid over stations in London, Amsterdam en Parijs. De dienstregeling is intussen hervat.

Wanneer de treinen weer gaan rijden is nog niet bekend. De brandweer probeert het water weg te pompen. Volgens de BBC is de tunnel in de buurt van het Ebbsfleet International station onder water gelopen door het noodweer in het Verenigd Koninkrijk. Op videobeelden is te zien dat de sporen volledig onder water staan. Het Verenigd Koninkrijk heeft al een halve week last van noodweer vanwege storm Gerrit. 

Op de website van Eurostar valt te lezen dat gedupeerde reizigers kosteloos hun ticket kunnen omboeken of een vergoeding kunnen krijgen. 

UPDATE 31 december: De treinen rijden inmiddels weer volgens de normale dienstregeling. In totaal werden 41 ritten geannuleerd.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Adblock test (Why?)


Eurostar annuleert alle treinreizen van en naar London door overstroming in tunnel - AT5
Read More

Sabtu, 30 Desember 2023

'Heel Holland zakt', maar nog steeds geen plan voor fundering van miljoen huizen - NOS

Het worden spannende tijden voor misschien wel een miljoen huizen in Nederland. Want blijven ze wel recht staan? De problemen in risicogebieden nemen volgens het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) jaarlijks toe. Maar ondanks een herhaaldelijke roep om plannen en maatregelen, neemt niemand vooralsnog de regie.

Het KCAF, dat meldingen van burgers verzamelt, heeft in 2023 25 procent meer meldingen ontvangen ten opzichte van een jaar eerder. Deels gaat het om woningen op kleigrond, die mede door de droge zomers te maken hebben met een dalende bodem.

'Uitvoerbaar en rechtvaardig'

Het is al zeker dat compleet herstel nodig is voor de funderingen van zo'n 80.000 woningen. Dat onderschrijft ook demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. "Het eerlijke verhaal is dat we weten dat het een groot probleem is. Dat we weten dat het een groter probleem wordt, maar hoe groot exact, weten we niet. En voor wíe het exact een groot probleem wordt, weten we eigenlijk ook niet", zei hij in oktober.

De Jonge heeft een onafhankelijk advies gevraagd aan de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Een nieuw kabinet moet dan komen "tot een nationale aanpak van funderingsschade die uitvoerbaar en rechtvaardig is", schreef De Jonge aan de Tweede Kamer.

Paalrot

Funderingsproblemen hangen samen met de grondsoort waarop een gebouw staat; huizen op zand hebben de minste problemen, want zand is stevig. In veengebieden zijn traditioneel veel meer verzakkingen. De belangrijkste oorzaak is het te lage grondwaterpeil.

Gebouwen op veengrond zijn tot ongeveer 1980 meestal op houten palen gebouwd. Komen die droog te staan, dan komt het hout in aanraking met zuurstof. De schimmels die dan ontstaan, veroorzaken paalrot. In zeer natte periodes, zoals deze maand, is het weer lastig om het grondwater te behouden voor de zomer, om zo verdere paalrot te voorkomen.

Een tweede oorzaak is klimaatverandering en de droge zomers. Huizen op veen, maar ook op klei, krijgen te maken met inklinkende grond: veen en klei drogen uit, krimpen en alles wat er op staat beweegt mee.

Zoals in Buren in Gelderland, een stad gebouwd op kleigrond. Nicole Schakenraad woont daar al 25 jaar en zag niet eerder zoveel scheuren in haar huis:

'Het trekt alles naar beneden'

Mark Born van kenniscentrum KCAF adviseert overheden en huiseigenaren over funderingsproblemen. Want achterhalen welke huizen risico lopen, vereist maatwerk. Daarnaast is er bij huiseigenaren een gebrek aan kennis waardoor funderingsproblemen vaak pas worden opgemerkt wanneer de schade al aanzienlijk is.

"Sinds de laatste vier, vijf jaar is het een steeds groter probleem", aldus Born. "Er is eigenlijk geen beleid. Gemeenten, provincies en waterschappen houden allemaal de boot af. Als eigenaar ben je aangewezen op jezelf. Maar het is een zeer ingewikkeld probleem. Daar is echt expertise voor nodig. De centrale overheid doet ook eigenlijk niks. Meer beleid op dit gebied zou zeer welkom zijn."

Funderingsonderzoek en -herstel is prijzig. De kosten, die kunnen oplopen tot 100 tot 150 duizend euro, komen op het bordje van de huiseigenaar, zegt Born.

Er bestaat een landelijk Fonds Duurzaam Funderingsherstel met zo'n 20 miljoen euro in de pot. Het fonds kan een funderingslening verstrekken, maar alleen in gemeenten en provincies die zijn aangesloten bij het fonds. Dat zijn er in totaal vijf. Ook is berekend dat er tussen de 5 en 39 miljard euro nodig is om alle huizen vóór 2050 bestendig te maken tegen funderingsschade. Door klimaatverandering kunnen die bedragen nog verder oplopen.

"Heel Holland zakt", zegt Eelco Schippers, procesmanager Ruimtelijke Ontwikkeling in Schiedam. "Het straatbeeld golft. Deuren verzakken en er ontstaan barsten en scheuren in gevels. Als een woning er al slecht aan toe is, ben je niet meer gemotiveerd onderhoud te doen."

Verloedering

In één straat in Schiedam is het de gemeente gelukt dat bewoners samen hun funderingen herstellen. Volgens Schippers een gevolg van een unieke aanpak, waarbij ook in kaart werd gebracht welke wijken en straten risico lopen. "Wij zijn er als gemeente om bewoners te helpen. We bieden hulp bij het lezen van offertes van een aannemer, financiële hulp, een klein beetje subsidie en ook een heel aantrekkelijke, relatief goedkope lening."

Zonder onderhoud ligt verpaupering en verloedering op de loer, zegt Schippers. "Dat zou negatieve gevolgen hebben voor de stad. Je loopt dan het risico dat er niet meer de mensen in die panden gaan wonen die je graag in je stad wilt hebben. We willen de stad aantrekkelijk houden voor iedereen die een goed onderhouden woning wil kopen."

In het door de minister De Jonge gevraagde advies komt ook een antwoord op de vraag of alleen huiseigenaren of ook de overheid moet meebetalen aan het herstel van funderingen. Het advies wordt maart 2024 verwacht.

Adblock test (Why?)


'Heel Holland zakt', maar nog steeds geen plan voor fundering van miljoen huizen - NOS
Read More

Nieuwe duurzaamheidsregels voor grote bedrijven raken ook mkb - RTL Boulevard

Nu al brengen veel bedrijven een duurzaamheidsverslag uit. Daarin geven ze onder meer aan wat hun impact is op het milieu en hoe ze omgaan met werknemers.

Maar vanaf volgend jaar worden de eisen, vanwege de invoering van de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), veel uitgebreider en dat kan grote consequenties hebben voor bedrijven, zeggen deskundigen.

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

De CSRD vloeit voort uit de Europese Green Deal en het bijbehorende actieplan 'Financing Sustainable Growth'.

Deze plannen moeten de EU omvormen tot een moderne, concurrerende economie en die zorgt voor stabiliteit, banen, groei en investeringen. Het doel van de EU is om in 2050, als eerste economische blok ter wereld, netto geen broeikasgassen meer uit te stoten.

Hele keten

Ze moeten niet alleen aangeven hoeveel CO2 ze zelf uitstoten, wat de uitstoot is door het transport van hun producten en wat het effect is op de biodiversiteit. Maar ook hoe dat is voor de hele keten, dus inclusief toeleveranciers.

Accountants moeten dan, net zoals nu al bij het jaarverslag waarin staat hoe hoog de winst was, hun goedkeuring geven aan het duurzaamheidsverslag.

Ook voor mkb'ers

In eerste instantie gelden de regels alleen voor grote beursbedrijven, daarna ook voor andere, kleinere bedrijven.

Maar omdat grote jongens ook moeten aangeven hoe de hele keten presteert, gelden de regels volgend jaar indirect ook al voor veel kleinere bedrijven. Hun afnemers zullen om informatie vragen, die ze zelf nodig hebben voor hun duurzaamheidsverslag.

Onbekend

Toch is het grootste deel van de ondernemers nog helemaal niet op de hoogte van de nieuwe regels, aldus ABN Amro. Twee derde zegt er zelfs nog nooit van te hebben gehoord, blijkt uit een enquête.

'Opmerkelijk' vinden deskundigen van de bank, juist vanwege de impact die er ook voor hen zal zijn.

103.000 mkb-bedrijven

In eerste instantie zullen circa 3000 grote bedrijven moeten rapporteren over hun invloed op mens en milieu, schat ABN Amro.

Maar in Nederland denken 103.000 mkb'ers zelf ook met de strengere regels te maken krijgen, blijkt volgens de bank uit een enquête. En omdat de komende drie jaar steeds meer bedrijven direct onder de richtlijn vallen, valt het aantal mkb'ers dat er indirect mee te maken krijgt mogelijk nog hoger uit, denkt ABN Amro.

Concurrentiepositie

Ze kunnen tegen problemen aanlopen. Want als kleinere bedrijven informatie die hun afnemers vragen niet, of niet voldoende kunnen leveren, dan zal dat uiteindelijk hun concurrentiepositie schaden, denkt Paul Bisschop, sectoreconoom Bouw en Vastgoed bij ABN Amro en hoofdauteur van een rapport over de nieuwe duurzaamheidsregels.

"Bedrijven worden dan uit de markt geconcurreerd als ze duurzaamheidsrapporten niet kunnen leveren." Anderzijds hebben bedrijven die de gevraagde informatie wél kunnen aanleveren hebben dan een concurrentievoordeel, aldus Bisschop.

Edwin van Scherrenburg, woordvoerder van mkb-Nederland, bevestigt dat. Hij noemt het 'onmiskenbaar een voordeel' als je als mkb-bedrijf nu al goed in beeld kunt brengen wat je eigen impact is op het gebied van duurzaamheid. Maar als je dat niet kunt, dan is het lastig, zegt hij.

Volgens Van Scherrenburg moet de implementatie geleidelijk vorm krijgen. Het is nog te vroeg om te zeggen dat bedrijven klanten hebben verloren omdat ze bepaalde informatie niet kunnen aanleveren aan afnemers, zegt hij.

'Nu al aan de slag'

Er is zeker een prikkel voor kleinere bedrijven om nu al aan de slag te gaan met CSRD, zegt ook Joost Beaumont, hoofd Bank Research bij ABN Amro.

De druk op beursgenoteerde bedrijven, en met de invoering van CSRD indirect ook voor hun toeleveranciers, neemt steeds meer toe, zegt hij. "Hoe ga je naar net zero (waarbij de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 wordt teruggebracht naar vrijwel nul, red). Het is nu niet meer de tijd om er over te praten."

Winkels

Ook in de detailhandel zullen de strengere duurzaamheidsregels te voelen zijn, denkt Dirk Mulder, retailspecialist bij ING.

Vooral voor kleinere spelers zullen de administratieve lasten die ermee samenhangen lastig op te brengen zijn, verwacht hij. "Of bepaalde afnemers willen geen zaken meer met je doen omdat je bepaalde informatie niet aanlevert."

Nóg verdergaande regels

Er komt overigens een nóg verdergaande Europese richtlijn aan: de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), die bedrijven verantwoordelijk maakt voor de omstandigheden in de keten, zowel sociaal als wat betreft milieu.

Bedrijven moeten dan actie ondernemen om ervoor te zorgen dat (potentiële) negatieve effecten van toeleveranciers worden voorkomen of beperkt. 

Veel ligt nog niet vast, maar dat betekent niet dat bedrijven kunnen afwachten, zegt Noor Sanders, partner bij accountantskantoor PwC en expert op het gebied van duurzaamheid.

'Neem dit heel serieus'

Door berichten over een 'golf aan klimaatclaims' vragen klanten zich nu al af wat ze er mee aan moeten, zegt zij. "Neem dit wel heel serieus, want het waait niet meer over".

"Door verschillende klimaatzaken ontstaat nieuwe jurisprudentie, waardoor ook een verdere invulling zal worden gegeven aan zorgplichten", aldus PwC. "In de zaak van Milieudefensie tegen Shell, bijvoorbeeld, heeft de Nederlandse rechter geoordeeld dat er op Shell een 'ongeschreven zorgvuldigheidsnorm' rust".

Adblock test (Why?)


Nieuwe duurzaamheidsregels voor grote bedrijven raken ook mkb - RTL Boulevard
Read More

Jumat, 29 Desember 2023

Mag je een betaalverzoek sturen voor 50 cent? Alle etiquette op een rij - RTL Boulevard

In totaal is er dit jaar voor ruim 6,6 miljard euro aan Tikkies verstuurd. Het vorige record - dat stond op 5,5 miljard euro in 2022 - is daarmee verbroken. Ook Rabobank en ING laten aan Editie NL weten een flinke stijging te zien.

Soortgelijke betaalsystemen bestaan in het buitenland ook, maar toch zijn Nederlanders nog aan hun eigen Tikkie gehecht, ziet betaaldeskundige Stephan Fellinger. "Op alle vlakken worden we voorbijgestreefd door de Amerikanen. We gebruiken allemaal Apple en Google, en die hebben ook eigen betaalsystemen. Maar toch blijven we vasthouden aan Tikkie, het is Nederlands trots. Het past ook wel bij onze cultuur."

Doel van betaalverzoek

54 procent gebruikt betaalverzoeken voor het delen van een rekening delen met vrienden en familie. 25 procent verstuurt ze voor het afhandelen van online transacties. En 20 procent doet dit voor het terugbetalen van leningen onder bekenden.

Bron: ING

Etiquette

Maar kun je zomaar iedereen voor alles een betaalverzoek sturen? Volgens etiquettedeskundige Jan Jaap van Weering is het goed om er vooraf afspraken over te maken. "Daarmee voorkom je irritatie. Geef vooraf alvast aan dat je de kosten verdeelt en een betaalverzoek gaat sturen. En of je daar bijvoorbeeld de fooi in meeneemt", zegt hij tegen Editie NL. "Iemand zomaar een Tikkie sturen na afloop zonder vooraankondiging is niet netjes. Dat wekt irritatie op."

Je weet immers niet hoe breed de ander erbij zit. "Je kunt nooit in iemands portemonnee kijken. Zelfs een klein betaalverzoek kan voor iemand misschien al een heel bedrag zijn."

In bijna 70 procent van de gevallen ligt een betaalverzoek tussen de 5 en 30 euro, blijkt uit gegevens van ING. Maar ook voor kleinere bedragen worden ze verstuurd. "Er is niet per se een ondergrens, maar ik zou persoonlijk toch geen Tikkie van 50 cent sturen", zegt etiquettedeskundige Van Weering. 

Per persoon verschillend

Volgens gedragswetenschapper Dirkje van de Ven hangt het maar net af van de persoon. "Het ligt eraan hoe je opgevoed bent, uit welke cultuur je komt en welke afspraken je er onderling over hebt gemaakt. Ik kom zelf uit een Brabants dorpje waar weinig betaalverzoeken worden verstuurd. Bij ons geldt: doe ik dit rondje, dan doe jij de volgende. Voor wat hoort wat."

Of je veel of weinig geld hebt, hoeft daarin geen rol te spelen. "Ik ken kinderen uit rijke families die een Tikkie sturen van een euro. Er zijn nu eenmaal gezinnen die meer op de centen zitten."

Snelle betalers

De meeste mensen zijn snel in het betalen van een Tikkie. Dit jaar werd 89 procent van de verzoeken binnen één dag betaald en 64 procent zelfs al binnen een uur.

Van alle mensen die hun Tikkie binnen een uur betaalden, deed 37 procent dit binnen vijf minuten. 21 procent betaalde zelfs binnen één minuut.

Bron: Tikkie

Afspraken maken

Gedragswetenschapper Van de Ven denkt dat het vooral belangrijk is om onderlinge afspraken te maken. "Veel vriendengroepen doen het altijd op dezelfde manier. Zo sturen wij bij etentjes een foto van het bonnetje in de groep, met een open Tikkie erbij. Dan kan iedereen zelf kijken hoeveel hij betaalt. Maar er zijn ook vrienden die het bedrag gewoon delen door het aantal aanwezigen."

Is dit vooraf nog niet duidelijk, dan is het goed om het nog even te bespreken. "Soms ontstaat er discussie aan tafel, omdat de een de rekening wil delen en de ander precies wil betalen wat hij heeft gegeten, bijvoorbeeld omdat diegene een goedkoper gerecht had. Die strijd wil je niet aan tafel hebben. Hoe beter de afspraken vooraf, hoe minder weerstand en frictie."

Adblock test (Why?)


Mag je een betaalverzoek sturen voor 50 cent? Alle etiquette op een rij - RTL Boulevard
Read More

Kamis, 28 Desember 2023

Dit was 2023: Haol vaort tr in, mit vaste haand - RTV Noord

Op het Pekelder gemeentehuis gebeurde onlangs ook zoiets maar dan met een collega die zich bezighield met een brief aan de inwoners langs het diep. Het enige wat je kan doen is jezelf weer bij elkaar rapen, excuses maken, leren van wat er is gebeurd, hopen dat het nooit meer gaat gebeuren, hopen dat de mensen een beetje begrip hebben en onder het Pekelder motto ‘Haol Vaort tr in mit vaste haand’ weer doorgaan.

Adblock test (Why?)


Dit was 2023: Haol vaort tr in, mit vaste haand - RTV Noord
Read More

VS aast op bevroren Russische miljarden, Europa heeft zo zijn bedenkingen - RTL Boulevard

De Amerikanen hebben binnen de G7 het voorstel ingediend dat drie werkgroepen onderzoek gaan doen naar de inbeslagname van de Russische tegoeden, meldt de Britse zakenkrant Financial Times. Daarbij wordt gekeken naar de juridische kant, de uitvoer van het plan, en wat de beste manier is om het confisqueerde geld aan Oekraïne te doneren.

De VS heeft steun van Groot-Brittannië, Japan en Canada om verder te gaan met de voorbereidingen van de inbeslagname, zodat in februari alle mogelijke opties op tafel liggen. Rond 24 februari - de dag waarop Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel - zouden die opties dan kunnen worden besproken tijdens een G7-bijeenkomst.

Plan is omstreden

Niet alle G7-landen zijn enthousiast over het plan. Duitsland, Frankrijk en Italië hebben hun bedenkingen geuit. Zij zijn terughoudend en wijzen op de risico's van het plan, dat los van juridische kwesties vermoedelijk zal leiden tot vergeldingsacties. Verschillende Europese ministers pleiten daarom voor hoge mate van geheimhouding bij de verdere voorbereiding van de uitwerking van het plan.

Want hoewel het voor velen als gerechtigheid in de oren klinkt, Rusland als agressor laten betalen voor de wederopbouw van Oekraïne met de Russische tegoeden, is het toe-eigenen van bevroren tegoeden omstreden. De uitvoer is juridisch ingewikkeld en bepaald niet zonder risico's, zeiden juristen in juli tegen RTL Z.

Zo bestaat de vrees dat het andere landen aanmoedigt om hun buitenlandse tegoeden in de toekomst niet langer aan te houden in euro's of dollars, omdat zij niet het risico willen lopen dat het op een dag wordt toegeëigend. Denk bijvoorbeeld aan China, Turkije of het olierijke land Venezuela. Dat kan de waarde van de euro of dollar doen dalen, en tegelijkertijd de stabiliteit van het internationale financiële stelsel verzwakken.

Staatsimmuniteit

Daarnaast zijn banken en andere financiële instellingen die bevroren tegoeden aanhouden momenteel verplicht om te voorkomen dat een persoon of instelling die op de sanctielijst staat 'onevenredige schade wordt berokkend'. Daarbij geldt zogeheten staatsimmuniteit: landen hebben geen rechtsmacht over elkaar of elkaars eigendommen.

Volgens critici kan je het internationaal recht niet zo maar voor één conflict aanpassen. Doe je dat wel, zou je dat recht - net als Rusland doet - niet respecteren, is daarbij het argument. Normaal gesproken worden daarom herstelbetalingen na een oorlog afgesproken, als onderdeel van een vredesakkoord.

Voorstanders van de inbeslagname van Russische tegoeden wijzen op het voorbeeld van Irak. In 1990 werd 50 miljard dollar aan Iraakse fondsen in beslag genomen om via de Verenigde Naties slachtoffers van de Iraakse inval van Koeweit te compenseren. Zo lang eensgezind gehandeld wordt door een grote groep landen, oppert voormalig Wereldbank-president Robert Zoellick, zou een dergelijke constructie ook mogelijk moeten zijn in het geval van Rusland en Oekraïne.

Adblock test (Why?)


VS aast op bevroren Russische miljarden, Europa heeft zo zijn bedenkingen - RTL Boulevard
Read More

Werkgevers bezorgd over 'onstuimig' cao-jaar - Het Financieele Dagblad

[unable to retrieve full-text content]

  1. Werkgevers bezorgd over 'onstuimig' cao-jaar  Het Financieele Dagblad
  2. Meer loon, betere voorwaarden of helemaal niets: had je in 2023 een nieuwe cao?  NU.nl
  3. Sfeer aan de cao-tafels was dit jaar 'moeizaam', de looneisen hoog, vragen vakbonden te veel?  Trouw
  4. Werkgeversorganisatie pleit voor langere looptijd cao's: 'Ze hebben een punt'  BNR Nieuws
  5. 'Historisch hoge' stijging van cao-lonen dit jaar  NRC

Werkgevers bezorgd over 'onstuimig' cao-jaar - Het Financieele Dagblad
Read More

Rabu, 27 Desember 2023

Met een rupsvoertuig door de modder om bieten te kunnen oogsten - Omroep Brabant

De akkers van boer Willem de Bruin in Milheeze zijn veranderd in een grote modderpoel. Door de enorme regenval in de afgelopen weken, is het nauwelijks nog mogelijk om de suikerbieten van het land van te halen. Daarom is boer Willem nu met een rupsvoertuig aan de slag in een poging tóch zijn bieten te oogsten.

Profielfoto van Rene van HoofProfielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Een grote modderpoel met waterplassen. Zo zien de akkers van Willem de Bruin er na weken van regen uit. De jonge akkerbouwer heeft het nog nooit eerder zo nat gezien: "Ik hoor dat het in 1998 ook zo slecht was, maar dat is van voor mijn tijd."

Omdat het veel te nat is, heeft hij drie weken met het oogsten van de bieten gewacht. Maar droger werd het niet, en het oogsten kon niet langer wachten. "Normaal gesproken zijn we voor de kerst wel klaar, maar nu zijn we hier met alle jongens tijdens de feestdagen aan het oogsten. En ik denk dat we ook heel januari nog wel bezig zullen zijn."

Stevig prijskaartje
Over de drijfnatte akkers rijdt daarom nu een rupsvoertuig dat, net als een tank, geen moeite heeft om zich door de modderpoel te verplaatsen. De bieten worden in een laadbak bovenop het rupsvoertuig gekieperd. Willem is blij dat de bieten eindelijk van het land komen, maar er zit wel een stevig prijskaartje aan: niet alleen het rupsvoertuig moet worden gehuurd, ook extra mensen zijn aan het werk. Het oogsten gaat meestal met twee man, nu zijn er vijf nodig. En het duurt flink langer: "Normaal gesproken oogsten we een hectare per uur. Nu ben ik blij als in die tijd een halve hectare lukt."

De suikerbieten worden geoogst
De suikerbieten worden geoogst

Gelukkig heeft de akkerbouwer over de kwaliteit van de bieten niet te klagen. Die is ondanks alle nattigheid gewoon goed. En dankzij de inzet van zwaar materieel schat hij dat toch nog 95 procent van de bieten worden geoogst. Die gaan naar Dinteloord, naar de suikerfabriek.

Laat oogsten is laat zaaien
Boer Willem verwacht dat de problemen volgend jaar er weer opnieuw zullen zijn. Want door het slechte weer en het late oogsten nu, kan er volgend voorjaar pas laat gezaaid worden. "De grond moet eerst herstellen, tot rust komen en weer opdrogen." Pas dan kan hij weer zaaien. En al zou hij het graag willen: de bieten groeien niet sneller. "Die hebben gewoon hun tijd nodig. De natuur laat zich niet dwingen."

Dat zijn problemen voor volgend jaar. Na de suikerbieten, heeft boer Willem eerst ook nog aardappelen om uit de grond te krijgen. "Dat gaat op dezelfde manier als hier: veel meer mensen en machines hebben we daarvoor nodig." In tegenstelling tot de suikerbieten, hebben aardappels wel te lijden onder het slechte weer. Maar daar lijkt Willem zich al bij neer te hebben gelegd. "We wachten eerst op een beter moment. En kijken dan wel wat we nog kunnen oogsten."

Adblock test (Why?)


Met een rupsvoertuig door de modder om bieten te kunnen oogsten - Omroep Brabant
Read More

Moet Kaag als VN-coördinator aan tafel met de kopstukken van terreurorganisatie Hamas? - AD

[unable to retrieve full-text content]

  1. Moet Kaag als VN-coördinator aan tafel met de kopstukken van terreurorganisatie Hamas?  AD
  2. Kaag had zin in Nederland, maar vertrekt na zes jaar opgelucht  NOS
  3. Sigrid is daar vast beter op haar plaats  Telegraaf.nl
  4. Sigrid Kaag stopt als demissionair minister en wordt VN-gezant Gaza  NU.nl
  5. De vier acute problemen die Sigrid Kaag moet oplossen in Gaza  NRC

Moet Kaag als VN-coördinator aan tafel met de kopstukken van terreurorganisatie Hamas? - AD
Read More

Gemeente Amsterdam dreigt bijdrage aan Zuidasdok in te trekken - Het Financieele Dagblad

[unable to retrieve full-text content]

  1. Gemeente Amsterdam dreigt bijdrage aan Zuidasdok in te trekken  Het Financieele Dagblad
  2. Amsterdam rolt met de spierballen: stad wil alleen meebetalen aan Zuidasdok als Rijk tóch de portemonnee trekt voor Noord/Zuidlijn  Het Parool
  3. Wethouders willen niet verder betalen aan Zuidasdok zonder eerder beloofd geld van Rijk  AT5
  4. Maakt het nieuwe kabinet voldoende geld vrij voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn?  BNR Nieuws
  5. Amsterdam speelt hoog spel met dreigement rond Zuidasdok – maar of het indruk maakt in Den Haag?  Het Parool

Gemeente Amsterdam dreigt bijdrage aan Zuidasdok in te trekken - Het Financieele Dagblad
Read More

Selasa, 26 Desember 2023

Benzine 6 procent duurder dan eind vorig jaar, dieselprijs ongeveer gelijk - RTL Boulevard

Die daling compenseerde voor de stijging van de prijs voor een liter Euro95. In september piekte de prijs tot 2,30 euro, een stijging van bijna 19 procent ten opzichte van de prijs op oudjaarsdag 2022. 

Adviesprijzen

Met nog een paar dagen te gaan voor de jaarwisseling staat de landelijke adviesprijs vandaag op 2,054 euro, blijkt uit cijfers van consumentencollectief United Consumers. Eind vorig jaar waren automobilisten nog 1,939 euro per liter kwijt. Die adviesprijzen worden doorgaans alleen aan de snelweg gevraagd. Bij enkele goedkope pompen elders in het land kan nu al voor minder dan 1,80 euro per liter worden getankt.

De prijs schoot het hardst omhoog op 1 juli. Die dag werd de vorig jaar doorgevoerde accijnsverlaging voor een deel weer teruggedraaid en dat was goed voor een verhoging van maar liefst 12 cent in een keer. Vervolgens draaiden Saoedi-Arabië en Rusland de oliekraan een beetje dicht, waardoor de olieprijzen omhoog gingen. En dat sijpelde weer door naar de benzineprijs.

Minder vraag naar olie

In de afgelopen maanden daalden de olieprijzen ook weer flink omdat er minder vraag werd voorzien door zwakkere economische groei en recessies in diverse landen. Voor de automobilist pakte dit gunstig uit omdat oliemaatschappijen dan ook minder voor hun brandstof kunnen vragen.

De prijs van diesel liet in grote lijnen een vergelijkbaar koersverloop zien, met als enige verschil dat de prijs daar in de eerste maanden van het jaar geleidelijk omlaag ging. Een liter diesel is daarom nu met 1,870 euro per liter zelfs iets goedkoper dan eind vorig jaar.

Accijnsverhoging geannuleerd

De brandstofprijzen zouden eigenlijk op 1 januari opnieuw stijgen, omdat de accijns weer helemaal naar het oude niveau zou gaan. En daar zou vervolgens ook nog een inflatiecorrectie bovenop komen. Bij elkaar goed voor een prijsverhoging van 21 cent per liter benzine. 

Dit vooruitzicht zorgde voor een flink wat politiek rumoer en het plan werd geannuleerd onder druk van een meerderheid in de Tweede Kamer. 

Olieprijs kan alle kanten op

Wat de prijzen aan de pomp komende tijd gaan doen hangt waarschijnlijk in grote mate af van de ontwikkeling van de olieprijzen. Die is lastig te voorspellen. In veel landen zijn de zorgen over een recessie namelijk nog niet verdwenen. Tegelijkertijd zijn de grote olielanden bezig hun productie verder in te perken. Dat zou de prijzen zomaar weer kunnen opdrijven.

Adblock test (Why?)


Benzine 6 procent duurder dan eind vorig jaar, dieselprijs ongeveer gelijk - RTL Boulevard
Read More

Dit nieuws maakte de tongen los: de reactieknallers van 2023 - - AutoWeek

[unable to retrieve full-text content]

  1. Dit nieuws maakte de tongen los: de reactieknallers van 2023 -  AutoWeek
  2. Top 10 - De populairste Auto Review-nieuwsberichten van 2023 - AutoReview.nl  Auto Review
  3. Terugblik 2023: meest gelezen tests op autogids.be  AutoGids.be
  4. Onze 8 favoriete vroom.be tests van 2023  VROOM.be
  5. Het heetste autonieuws van 2023  AutoWeek

Dit nieuws maakte de tongen los: de reactieknallers van 2023 - - AutoWeek
Read More

Live oorlog Israël-Hamas: Internet en telefonie in Gaza liggen opnieuw plat • Explosie bij Israëlische ambassade in New Delhi, personeel ongedeerd - de Volkskrant

Veel Palestijnen in Gaza die de evacuatiebevelen van het Israëlische leger hebben opgevolgd en een veilig heenkomen zoeken in de daarvoor aangewezen gebieden, komen erachter dat er nog maar heel weinig ruimte over is in die dichtbevolkte enclaves. Dat heeft Gemma Connell maandag gezegd. Connell is leider van een humanitair team van de Verenigde Naties in de Gazastrook.

Connell, die al enkele weken in Gaza is, omschrijft wat zij daar ziet als een ‘menselijk schaakbord’, waarop duizenden Palestijnen, die al vele malen ergens vertrokken, nu opnieuw op de vlucht moeten zonder dat er een garantie is dat zij op een andere bestemming wel veilig zullen zijn.

Connell, die maandag de wijk Deir al Balah in centraal Gaza bezocht, stelt: ‘Mensen trokken naar het zuiden met matrassen en al hun bezittingen, in busjes, vrachtwagens en auto’s, om te proberen een veilige plek te vinden. Ik heb met veel mensen gesproken. Er is zo weinig ruimte over hier in Rafah dat mensen gewoon niet weten waar ze heen moeten. Mensen vluchten van het ene gebied naar het andere. Maar ze zijn er niet veilig.’

Eerder op maandag zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat hij de strijd tegen de Palestijnse beweging Hamas zal opvoeren. ‘Het wordt een lange oorlog die niet op het punt staat te eindigen’, verzekerde hij. (ANP)

AFP - Inwoners van Gaza die moeten evacueren weten niet meer waar ze terecht kunnen.

Adblock test (Why?)


Live oorlog Israël-Hamas: Internet en telefonie in Gaza liggen opnieuw plat • Explosie bij Israëlische ambassade in New Delhi, personeel ongedeerd - de Volkskrant
Read More

Senin, 25 Desember 2023

Maersk acht Rode Zee veilig genoeg om containervaart te hervatten - de Volkskrant

Een Houthi op het gekaapte vrachtschip Galaxy Leader. Beeld Reuters
Een Houthi op het gekaapte vrachtschip Galaxy Leader.Beeld Reuters

Enkele dagen terug zei Maersk, een van de grootste scheepvaartbedrijven ter wereld, nog dat de chaos in de Rode Zee weleens maanden zou kunnen gaan duren. Ook andere rederijen stopten met varen door het gebied, nadat Houthi-rebellen vrachtschepen aanvielen als vergelding voor bombardementen van Israël op de Gazastrook.

De Verenigde Staten riepen vorige week een Rode Zee-coalitie in het leven. De internationale coalitie, die opereert onder de naam Operation Prosperity Guardian, moet het Rode Zeegebied weer veilig maken voor de commerciële scheepvaart. De Amerikaanse minister Austin kondigde de ‘multinationale operatie’ in het Rode Zeegebied aan tijdens een bezoek aan Bahrein, waar de Amerikaanse marine een basis heeft.

Naast Nederland en de VS nemen ook Bahrein, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje, Noorwegen, Canada en de Seychellen deel aan de operatie. Een woordvoerder van het Pentagon zei vrijdag dat dit voldoende moet zijn om de omweg onder Afrika door niet te hoeven maken.

Maersk noemt die taskforce ‘zeer welkom nieuws voor de hele industrie’. Maar daarmee is ‘het algehele risico in het gebied niet geëlimineerd’, benadrukt het bedrijf. Maersk stelt dat het ‘niet zou aarzelen’ om de veiligheidssituatie voor zijn schepen en werknemers opnieuw te heroverwegen als dit nodig zou zijn.

Het omvaren zorgde al voor verstoringen, want goederen zijn daardoor al gauw zo’n tien dagen langer onderweg tussen Azië en Europa. Maersk voerde al een omvaartoeslag in, waardoor bedrijven meer moesten gaan betalen voor containervervoer. Meubelgigant Ikea zei als gevolg van de verstoring rekening te houden met tekorten van sommige producten. Maker van huishoudelijke apparatuur Electrolux en voedingsmiddelenconcern Danone gaven aan eveneens hinder te ondervinden.

Adblock test (Why?)


Maersk acht Rode Zee veilig genoeg om containervaart te hervatten - de Volkskrant
Read More

Minggu, 24 Desember 2023

Protestactie bij Amac-winkels van de baan, vakbond vreest voor veiligheid van leden - RTV Utrecht

Amac-directeur Ed Bindels liet gisteren weten dat het opnieuw invoeren van de zondagstoeslag financieel onhaalbaar is. "Alle salarissen zijn enorm omhooggegaan, er zijn verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden doorgevoerd waar iedereen profijt van heeft, inclusief de mensen die op zondag werken. Dat is een enorme kostenpost, het gaat over tonnen", stelt de directeur. Volgens hem staat het bedrijf "enorm onder druk" om winstgevend te blijven.

Adblock test (Why?)


Protestactie bij Amac-winkels van de baan, vakbond vreest voor veiligheid van leden - RTV Utrecht
Read More

Maersk gaat routes door Rode Zee en Suezkanaal heropenen - NU.nl

Maersk treft voorbereidingen om weer via de Rode Zee en het Suezkanaal te varen. Vanwege aanvallen op vrachtschepen door Jemenitische Houthi-rebellen besloot de containervervoerder eerder deze maand de Rode Zee te mijden.

Maersk noemt de vorming van de Rode Zee-coalitie de aanleiding voor het besluit. Dat samenwerkingsverband tussen ruim twintig landen is afgelopen week door de Verenigde Staten in het leven geroepen om schepen in de Rode Zee te beschermen.

De afgelopen tijd zijn meerdere schepen er aangevallen, waaronder twee van Maersk. Volgens het bedrijf is daardoor het scheepsverkeer op vijftien routes tussen Azië en Europa en de Amerikaanse oostkust en het Midden-Oosten in de problemen gekomen.

De Rode Zee ligt op een belangrijke route voor de scheepvaart tussen Azië en Europa. Via deze zee tussen Noord-Afrika en het Arabisch Schiereiland kunnen schepen het Suezkanaal bereiken.

Maersk kon zondag nog niet zeggen wanneer er weer via de genoemde routes gevaren wordt. Dat moet de komende dagen duidelijk worden. Mocht de veiligheid van het scheepsverkeer ondanks de Rode Zee-coalitie weer in het geding komen, dan zal Maersk opnieuw zijn schepen omleiden.

Beeld uit video: Zo ontlopen schepen de Houthi-rebellen bij Jemen1:51
Afspelen knop

Zo ontlopen schepen de Houthi-rebellen bij Jemen

Lees meer over:

Maersk Economie

Adblock test (Why?)


Maersk gaat routes door Rode Zee en Suezkanaal heropenen - NU.nl
Read More

Sabtu, 23 Desember 2023

De hysterische drukte in de supermarkt daags voor kerstavond: 'Aargh, ik kan de spruitjes nergens vinden' - AD

[unable to retrieve full-text content]

  1. De hysterische drukte in de supermarkt daags voor kerstavond: 'Aargh, ik kan de spruitjes nergens vinden'  AD
  2. Supermarkten klaar voor drukste dagen van het jaar: 'Iedereen die kan werken, werkt'  NU.nl
  3. Rollades en kerststollen vliegen de winkels uit: 'Drukste dag van het jaar'  Omroep Brabant
  4. Laatste inkopen voor Kerst: 'Je moet niet opgefokt de winkel binnen komen'  RTV Drenthe
  5. Feestdagen voor supers: 'Nog drukker dan vorig jaar'  Telegraaf.nl

De hysterische drukte in de supermarkt daags voor kerstavond: 'Aargh, ik kan de spruitjes nergens vinden' - AD
Read More

Must read: 2023 was een bijzonder beursjaar - IEXProfs

Geopolitiek schaken met zeldzame aardmetalen
Omdat zeldzame aardmetalen de nieuwe olie zijn van de economie heeft China als dominante leverancier van deze metalen een sterke troef in handen in de geopolitieke strijd met het Westen, betoogt Edin Mujagic.

Wat komt er na de rentepiek?
Schroders vroeg enkele van zijn topanalisten wat er gaat gebeuren als centrale banken volgend jaar de rente verlagen. Conclusie: het is positief voor aandelen en obligaties, zolang de oorzaak ligt bij lagere inflatie en niet bij een harde landing. Lees het verhaal

Grafiek van Daalder: Het grote rendementsoverzicht van 2023
Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week, de laatste van het jaar: De winnaars (veel) en verliezers (weinig) van 2023.

Ongelooflijke cijfers over 2023
Morningstar vangt het jaar 2023 in een overzicht van 9 cijfers. Van sommige zal het u duizelen, andere zijn te bizar voor woorden, maar allemaal zeggen ze iets bijzonders over het voorbije jaar.
Hier zijn nog zes opmerkelijke grafieken over 2023.

Wat betreft de AEX

Nasdaq is een risicovolle beurs
Column Ben Carlson: "I am more confident in the idea that investors in the Nasdaq 100 will experience higher highs and lower lows than the overall stock market when it comes to returns because of the concentration and types of stocks the index holds."

Winstrecessie op komst
Dat is natuurlijk niet goed voor aandelen.

Onverwachte crises zijn normaal
Stephen Roach voor Project Syndicate: "It is time to stop viewing crises as exceptional events and admit how frequently shocks actually occur. The task of forecasters and policymakers is not to predict the next catastrophe but to sharpen their focus on resilience – what it takes to stay the course with politically mandated policies while minimizing the inevitable dislocations."

Houd vooral vast aan obligaties

Beleg vooral voorzichtig!
De wereld draait steeds sneller en wordt steeds volatieler. Voorzichtig beleggen op lange termijn is het parool van Sam Desimpel, Managing Director van Top Tier Access, die zijn gedachten met Belegger.nl deelt.

ING kondigt verscherping klimaatstrategie aan na klimaattop Dubai
ING wil per 2040 volledig stoppen met het financieren van de olie- en gaswinning. Dat kondigde topman Steven van Rijswijk aan tegenover persbureau Reuters. De ING-CEO was één van de 82.000 aanwezigen op de klimaattop in Dubai eerder deze maand. Het akkoord dat daar werd gesloten zou leidend zijn voor de koers van de bank die het de komende jaren vaart.

Nederlandse woningnood door slecht beleid, niet door vluchtelingen
Nederland heeft een huisvestingscrisis, maar die is de schuld van de overheid die huisvesting niet beschermt. Het is niet te wijten aan asielzoekers. Dat heeft Balakrishnan Rajagopal, speciaal rapporteur van de Verenigde Naties voor geschikte huisvesting, vandaag gezegd aan het einde van zijn bezoek aan Nederland. RTL Z bericht.

Een nieuwe mijlpaal voor ASML

Adblock test (Why?)


Must read: 2023 was een bijzonder beursjaar - IEXProfs
Read More

Jumat, 22 Desember 2023

Risico's in de Rode Zee leiden tot oplopende containerprijzen - NOS

Containerschip van de Franse rederij CMA CGM

Wie een container vol spullen uit Shanghai naar Rotterdam wil vervoeren, is komende tijd flink duurder uit. De oorzaak? De aanhoudende problemen op de Rode Zee.

Afgelopen weken vielen Jemenitische Houthi-rebellen meermaals schepen aan op een van de belangrijkste zeeroutes voor de wereldhandel. De Houthi's zeggen dat ze alleen schepen aanvallen die iets met Israël te maken hebben, omdat ze dat land willen straffen voor de oorlog in Gaza. In de praktijk is niet te voorspellen welke schepen ze aanvallen en welke niet.

En dus begonnen de grote containerrederijen de vaarroute te mijden. Rederijen als Maersk en MSC laten hun schepen komende tijd omvaren via Kaap de Goede Hoop op het zuidelijkste punt van Afrika.

De Rode Zee loopt van het Suezkanaal naar Bab el Mandeb

Dat resulteert in fikse stijgingen van het containertransport. Uit marktcijfers die ING deelde, blijkt dat de prijs voor het vervoer van een standaard 40-voetcontainer tussen Shanghai en Rotterdam eind november nog op gemiddeld 1063 euro lag. Inmiddels is dat 1513 euro, ruim 40 procent hoger. Ook de wereldwijde containerprijs nam in de periode met 20 procent toe.

Toeslag

De toename is het gevolg van toeslagen die grote rederijen invoeren om de kosten van het omvaren te dekken. "Het gaat om zo'n 6000 kilometer extra via Kaap de Goede Hoop. Dat kost al snel tien dagen", zegt sectoreconoom Rico Luman van ING.

De grote Deense rederij Maersk rekent een toeslag van ruim 600 euro voor een containervaart van China naar Noord-Europa. Ook het Franse CMA CGM rekent honderden euro's extra.

"Daarmee zijn de containerprijzen nog niet in de buurt van de hoogste prijzen tijdens de coronacrisis", zegt Luman. "Maar het is wel een duidelijk keerpunt. En het lijkt er niet op dat dit veiligheidsrisico snel is opgelost."

Maandag kondigde de Amerikaanse minister Austin van Defensie internationale actie aan om de handelsroute te beveiligen. In de regio zijn meerdere marineschepen van de NAVO aanwezig. De Houthi's zeiden woensdag dat ze zullen terugslaan als ze door de Amerikanen onder vuur worden genomen.

Adblock test (Why?)


Risico's in de Rode Zee leiden tot oplopende containerprijzen - NOS
Read More

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...