Rechercher dans ce blog

Rabu, 29 November 2023

Zo werd beleggersicoon Charlie Munger schatrijk met een klein textielbedrijf - RTL Boulevard

"Berkshire Hathaway had niet gebouwd kunnen worden tot wat het nu is zonder Charlie's inspiratie, wijsheid en medewerking", rouwt Warren Buffett, de 92-jarige topman van het bedrijf. De twee mannen vulden elkaar naadloos aan op de jaarlijkse vergaderingen voor aandeelhouders van het bedrijf. 

Zakelijk succes

Die vergaderingen werden door tienduizenden beleggers bezocht, in de hoop iets op te steken van het zakelijke succes van de twee mannen. Wie in 1964, het jaar dat Buffett aan de macht kwam bij het zieltogende textielbedrijf Berkshire Hathaway, 1000 dollar investeerde, is vandaag een rijk man of vrouw. Dit belang is inmiddels 10 miljoen dollar (9 miljoen euro) waard, schrijft de New York Times.

Munger wordt door zakenpartner Buffett gezien als belangrijke architect van dit succes. "Ik was de uitvoerder", beschrijft Buffett hun relatie. Die was intens, de twee belden dagelijks uren met elkaar. Over personeelsbeleid bijvoorbeeld. "Vertrouwen is het belangrijkste, wat iemand kan komt daarna", was Mungers advies. 

Veruit het belangrijkste advies gaf Munger al nadat de twee elkaar leerden kennen in 1959 tijdens een etentje waar ze allebei waren uitgenodigd.

Geen sigarettenpeukjes meer kopen

Tot dat moment verdiende Buffett geld met het opkopen van kwakkelende bedrijven voor een prikkie. De multimiljardair vergeleek dat met het oprapen van sigarettenpeukjes, waar nog een of twee trekjes inzaten. Voor de niet-rokers onder ons: ja, ook die kun je roken, maar het is niet erg lekker meer. 

Munger adviseerde Buffett om het anders aan te pakken. "Vergeet wat je weet over het kopen van redelijke bedrijven voor een prikkie, koop mooie bedrijven voor een redelijke prijs", was het devies. 

Tijdens dat diner schoten ze goed op met elkaar. "Hij rolde over de vloer van het lachen om zijn eigen grappen", herinnerde Buffett zich later over die ontmoeting. "En ik doe hetzelfde."

Voor Munger als investeerder ging werken, had hij er al een gevarieerde carrière op zitten. Als jongen had hij een bijbaantje in de kruidenierswinkel van zijn opa waar Buffett jaren later ook een tijdje werkte. Verder was hij als meteoroloog in dienst van het leger.

Lessen uit poker

Hij was gelegerd in Alaska, waar hij leerde pokeren. Zijn talent hiervoor kwam als belegger ook nog wel van pas. "Wat je moet leren is om snel je verlies te nemen als je er ongunstig voorstaat", zei hij daar later over. "En als je er goed voorstaat, moet je zwaar inzetten. Want dat gebeurt niet zo vaak, dus daar moet je van profiteren als het gebeurt."

Zwaar inzetten deden Buffett en Munger onder meer op Coca-Cola, American Express en IBM, waar Berkshire Hathaway grote belangen in heeft. Verder is Berkshire Hathaway eigenaar van de grote verzekeraar Geico en treinbedrijf Burlington Northern Santa Fe.

Hoge rendementen

In totaal werken er 372.000 mensen bij het conglomeraat, dat een beurswaarde heeft van ongeveer 784 miljard dollar (714 miljard euro). In de periode 1965 tot 2014 konden beleggers van het bedrijf jaarlijks gemiddeld ruim 20 procent winst bijschrijven op hun investering, meldt de New York Times. Dat is een stuk meer dan de gemiddelde stijging van de S&P 500, de belangrijkste Amerikaanse beurs. 

Geen wonder dus dat beleggers zo dol zijn op de aandeelhoudersvergaderingen van het bedrijf, in Omaha in de Amerikaanse staat Nebraska. Het evenement wordt ook wel het 'Woodstock van het kapitalisme' genoemd. 

"Voetballers zijn idolaat van Messi en Ronaldo, beleggers helemaal van Buffett en Munger", vertelt Peter Paul de Vries, investeerder en voormalig directeur van beleggersvereniging VEB. Hij is fan van het evenement en ging er maar liefst vier keer heen. 

Blikje cola van Buffett zelf

"Twee bejaarde mannen die de hele dag op dat podium zitten", beschrijft hij. Daar werd cola gedronken, logisch gezien het belang in de frisdrankreus. De Vries slaagde erin om een blikje te bemachtigen waar Buffett uit heeft gedronken, vertelt hij vol trots. 

"Munger had hele droge quotes", vertelt hij verder. "Het is een soort opfriscursus om gedisciplineerd ook je eigen investeringsbeleid te voeren." Een van de adviezen die De Vries nog weet: "Investeer niet in dingen die je niet begrijpt." 

Dit credo pasten de twee bijvoorbeeld toe op techbedrijven, iets waar Buffett later op terug is gekomen. En ook Munger is eerlijk over kansen die hun bedrijf heeft gemist. Zoals het aanbod om te investeren in McDonald's in de beginjaren van de fastfoodketen. Maar ze besloten om het niet te doen. 

Belangrijke adviezen

De twee hadden naar eigen zeggen nooit ruzie. "Denk er nog eens over na", adviseerde Munger zijn zakenpartner als ze van mening verschilden. "En dan zul je het met me eens zijn, want jij bent slim en ik heb gelijk." 

Hun eigen adviezen namen ze overigens met een korreltje zout, blijkt wel uit een opmerking die Munger maakte op een van de aandeelhoudersvergaderingen. "Het probleem met al onze uitleg is dat mensen vervolgens denken dat ze iets weten", zei hij. "Maar het is beter om te denken dat je niets weet." Want, zo voegt hij toe: "Als mensen er niet zo vaak naast zaten, waren wij niet zo rijk geworden."

Het grote geheim van de twee is dat ze - hoewel ze dus wel eens een kans laten liggen - toch genoeg andere kansen wel grijpen, vertelde Durk Veenstra al eerder. 

Adblock test (Why?)


Zo werd beleggersicoon Charlie Munger schatrijk met een klein textielbedrijf - RTL Boulevard
Read More

Omtzigt ziet nog obstakels bij PVV en is niet klaar om te onderhandelen - Trouw

De meeste politiek leiders lijken akkoord te kunnen gaan met Ronald Plasterk als nieuwe verkenner. Zij vinden vooral dat er tempo moet worden gemaakt. De verkiezingen zijn inmiddels een week geleden. "En we zijn nog geen stap verder", moppert BBB-voorvrouw Caroline van der Plas voorafgaand aan nieuw overleg tussen de fracties en Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Dat de voormalig PvdA-minister in een column al een duidelijke voorkeur heeft uitgesproken voor een rechts kabinet, met PVV, VVD, NSC en BBB, vindt Van der Plas geen probleem. Plasterk deed dat "als privépersoon", zegt zij. "Hij gaat nu als onafhankelijk verkenner aan de slag, en dan denk ik dat hij die mening wel voor zich houdt."

D66-leider Rob Jetten stelt vast dat Plasterk meer afstand heeft tot de dagelijkse politiek dan zijn voorganger, senator Gom van Strien, Maar juist over die sterke opvattingen heeft hij "nog wel wat vragen" aan PVV-leider Geert Wilders, die Plasterk heeft voorgedragen. Hij wil weten of Plasterk desondanks in staat is om "onafhankelijk de rol als verkenner te vervullen".

Phil Nijhuis

CDA-leider Henri Bontenbal vindt dat het aan Plasterk zelf is om te bewijzen dat hij dat kan. "Hij heeft een mening, maar daar ben ik niet bang voor", zegt hij. Wat hem betreft gaat Plasterk dan ook gewoon aan de slag. "Dan zien we over een paar dagen of hij het kon." Het is nu eenmaal aan de grootste partij om iemand aan te dragen, aldus Bontenbal.

NSC-voorman Pieter Omtzigt wil voorafgaand aan het overleg niet ingaan op vragen over Plasterk. "Ik heb die naam ook gehoord", zegt hij. Omtzigt benadrukt wel dat het niet de taak van een verkenner is "om een eigen kabinet te formeren". Maar hij gaat ervan uit dat de PVV een kandidaat voordraagt die zich aan zijn rol als verkenner houdt.

Alleen partijleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren ziet weinig in Plasterk. "Wij zouden iemand anders hebben gekozen."

Adblock test (Why?)


Omtzigt ziet nog obstakels bij PVV en is niet klaar om te onderhandelen - Trouw
Read More

ASR sluit grote miljoenendeal over vergoeding voor klanten met woekerpolis - NU.nl

ASR trekt honderden miljoenen euro's uit voor het vergoeden van klanten met een woekerpolis. Daarover heeft de verzekeraar een overeenkomst gesloten met verschillende claimorganisaties.

Consumentenclaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond hebben ASR beloofd om al hun claimprocedures tegen de onderneming stop te zetten.

Met de deal met de claimorganisaties is circa 250 miljoen euro gemoeid. Daarnaast zet ASR nog 50 miljoen euro opzij voor schrijnende gevallen en voor klanten die niet zijn aangesloten bij de organisaties en die niet eerder een vergoeding hebben gehad.

Afgelopen september oordeelde de rechter dat verzekeraars, waaronder ASR, te lang te onduidelijk zijn geweest over de kosten van woekerpolissen. Verzekeraars beloofden hun klanten met zulke beleggingsverzekeringen mooie rendementen.

Maar de woekerpolissen kenden verborgen kosten. In sommige gevallen liepen de bijkomende kosten op als de resultaten op de beurs tegenvielen. Daardoor kregen klanten een dubbele tegenvaller en hielden ze soms minder over dan hun ingelegde geld. Klanten procederen al jaren om compensatie af te dwingen.

Lees meer over:

woekerpolis asr Economie

Adblock test (Why?)


ASR sluit grote miljoenendeal over vergoeding voor klanten met woekerpolis - NU.nl
Read More

Selasa, 28 November 2023

Mogelijke fout: Meerssen start met hertellen stemmen - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg

De beslissing volgt na de gebruikelijke controles die zijn uitgevoerd door het centraal stembureau na de definitieve telling van de stemmen vorige week. "Als hierbij een fout wordt ontdekt of als er een vermoeden van een fout ontstaat, heeft het centraal stembureau de bevoegdheid om het gemeentelijk stembureau op te dragen een nieuwe zitting te organiseren voor het opnieuw tellen van de stemmen."

Adblock test (Why?)


Mogelijke fout: Meerssen start met hertellen stemmen - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg
Read More

Black Friday was geen groot succes in de winkelstraten, wel online - NU.nl

Fysieke winkels profiteerden in de afgelopen dagen maar beperkt van de koophype rond Black Friday. Maar online kochten consumenten wel veel meer dan in 2022. Dat komt doordat er ook meer kortingsacties worden aangeboden.

Het aantal pinbetalingen aan de winkelkassa's van Black Friday tot en met Cyber Monday is dit jaar 66,5 miljoen. Dat is ongeveer hetzelfde als vorig jaar, meldt Betaalvereniging Nederland. Dat terwijl het aantal transacties in de eerste tien maanden van 2023 juist al 7 procent hoger ligt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het is dus opvallend dat die stijging er rond Black Friday niet is.

In de afgelopen vier dagen werd voor ongeveer 1,86 miljard euro gepind. Dat is 15 procent meer dan in een normale periode van vrijdag tot en met maandag. Volgens de betaalvereniging werden vooral speelgoed-, hobby- en sportartikelen goed verkocht.

Volgens de organisatie lijken webwinkels inmiddels veel meer dan fysieke winkels te profiteren van deze koopjesdagen die uit de Verenigde Staten zijn overgewaaid. Er werden bijvoorbeeld in die vier dagen 22,02 miljoen transacties gedaan via iDeal (tegen 19,24 miljoen vorig jaar).

Vooral op Black Friday zelf lag het aantal iDeal-transacties met 7,1 miljoen hoog, ten opzichte van 6,1 miljoen vorig jaar. De toename komt volgens iDeal doordat het aanbod van Black Friday-deals groter is geworden.

Lees meer over:

Economie

Adblock test (Why?)


Black Friday was geen groot succes in de winkelstraten, wel online - NU.nl
Read More

Senin, 27 November 2023

Drie kwart van de Nederlanders maakt zich wel degelijk druk om het klimaat - NU.nl

Terwijl het klimaat geen thema leek te zijn bij de verkiezingen, maakt drie op de vier Nederlanders zich druk om klimaatverandering. Vrouwen maken zich de meeste zorgen over de gevolgen ervan. Mannen bekommeren zich juist meer om de kosten van het klimaatbeleid.

Volwassenen maken zich dit jaar meer zorgen over de gevolgen van klimaatverandering dan in 2020. Dat blijkt uit onderzoek van statistiekbureau CBS onder achttienduizend respondenten van achttien jaar of ouder. Ruim vier op de vijf mensen vindt het het dan ook goed dat de overheid zich bezighoudt met klimaatbeleid.

Opvallend is dat 43 procent van de ouderen zich druk maakt over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties. Onder jongeren tussen de 18 en 25 jaar is dat slechts 30 procent. Verder blijkt dat 38 procent van de vrouwen zich veel zorgen maakt over het klimaat, tegenover 31 procent van de mannen.

© CBS / Localfocus

Kosten klimaatbeleid is vaker zorg van mannen

Behalve de angst voor de gevolgen van het klimaat leven er ook zorgen over de uitgavenkant van het klimaatbeleid. 58 procent van de volwassenen geeft aan zich hier zorgen over te maken. In 2020 was dit nog 50 procent.

Het zijn vooral mannen met hoogstens een diploma op vmbo- of mbo 1-niveau die zich druk maken over de kosten. Ook onder mensen uit een armer huishoudens zijn meer zorgen over het geld dat naar klimaatbeleid gaat.

Een derde van de volwassenen vindt dat grotere landen zoals China en de Verenigde Staten eerst aan de beurt zijn om streng klimaatbeleid te voeren. Bijna drie kwart vindt dat grote bedrijven, de industrie en de luchtvaart te weinig doen om klimaatverandering tegen te gaan. Ongeveer de helft van de ondervraagden vindt dat burgers zelf te weinig doen.

© CBS / Localfocus

Lees meer over:

Klimaat Economie

Adblock test (Why?)


Drie kwart van de Nederlanders maakt zich wel degelijk druk om het klimaat - NU.nl
Read More

Live verkiezingen: Wilders draagt oud-minister Plasterk (PvdA) voor als verkenner - de Volkskrant

PVV-leider Wilders waarschuwt VVD-leider Yesilgöz dat haar partij de prijs zal betalen als een kabinet met de PVV onmogelijk wordt gemaakt. ‘Vergeten wordt dat als we de kans niet zouden krijgen de stem en het democratische mandaat van miljoenen mensen om te zetten in bestuurlijke verantwoordelijkheid, we alleen maar groter en groter zullen worden.’

Op X, zijn favoriete platform voor de communicatie met de achterban, reageert Wilders zaterdag voor het eerst uitgebreid op Yesilgöz openingszet van vrijdag. Zij liet toen weten dat de VVD niet beschikbaar is voor een kabinet. Hoogstens is ze bereid een ‘centrumrechts’ kabinet (van PVV en Pieters Omtzigts NSC, red.) op hoofdlijnen te steunen.

Omdat de meeste andere partijen in de Kamer samenwerking met de PVV al voor de verkiezingen uitsloten, heeft Wilders als winnaar van de verkiezingen niet veel opties. Al in de campagne, en ook sinds woensdagavond, is al zijn energie erop gericht het Yesilgöz en Omtzigt zo moeilijk mogelijk te maken om niet met hem in zee te gaan.

Daarmee gaat hij door, kondigt hij zaterdag aan, ondanks de ‘politieke trukendoos’ die andere partijen in zijn ogen nu opentrekken. ‘Ik blijf positief en redelijk. Ik zal me blijven matigen. En er voor iedereen zijn. Want de verantwoordelijkheid die ik voel is heel erg groot. De PVV wil bijdragen aan het oplossen van de grote problemen van Nederlanders. Te veel asielzoekers, te weinig woningen, onvoldoende koopkracht en een verschraalde zorg. Vandaag, morgen of overmorgen, de PVV zal Nederland mee gaan besturen en ik zal premier van dit mooie land worden.’

Maandag begint PVV-verkenner Gom van Strien met zijn gesprekken met alle fractievoorzitters over de nu ontstane politieke situatie. Als leider van de grootste fractie is Wilders als eerste aan de beurt. Op 5 december moet Van Strien verslag van zijn bevindingen uitbrengen aan de Tweede Kamer.

Raoul du Pré

Adblock test (Why?)


Live verkiezingen: Wilders draagt oud-minister Plasterk (PvdA) voor als verkenner - de Volkskrant
Read More

Geen onderzoek naar overname Delftse startup door Chinees-Nederlandse chipmaker - NOS

Een medewerker van chipfabrikant Nexperia
  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Er komt geen onderzoek naar de overname van de Delftse start-up Nowi door de Chinees-Nederlandse chipfabrikant Nexperia. Demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken meldt aan de Tweede Kamer dat er "geen wettelijke bezwaren" zijn tegen de overname. Als reden geeft ze aan dat de technologie van Nowi niet aangemerkt kan worden als geschikt voor militair gebruik.

De overname was al in november vorig jaar. Sinds juni is er nieuwe regelgeving van kracht die het de minister van Economische Zaken mogelijk maakt om met een beroep op de nationale veiligheid overnames tegen te houden, aan te passen of terug te draaien. Het gaat om de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Vifo).

Een aantal overnames, waaronder die van Nowi door Nexperia, werd met terugwerkende kracht bekeken. Het ging in eerste instantie dus puur om de vraag of een onderzoek nodig is.

Boutjes en moertjes

Nexperia maakt eenvoudige chips, zeg de boutjes en moertjes van de industrie, op enorme schaal. Het bedrijf is relatief onbekend, maar de chips zitten in tal van apparaten en machines.

Het komt voort uit het bekendere NXP, dat weer voorkomt uit Philips. In 2019 is het verkocht aan de Chinese elektronicagigant Wingtech. Nowi maakt chips die hun energie halen uit de omgeving, denk aan trillingen of licht.

De theorie was dat de chips van Nowi mogelijk interessant zijn voor militair gebruik, wat Nexperia altijd heeft tegengesproken. Adriaansens is het dus in feite met Nexperia eens. Dat het bedrijf in Chinese handen is, is een extra gevoeligheid.

De conclusies zijn voor Nexperia een meevaller. "We zijn tevreden dat er, na een lange periode van onzekerheid, nu eindelijk duidelijkheid is", reageert Charles Smit, directeur van Nexperia Nederland. "Hoewel we steeds hebben gesteld dat de technologie van Nowi en van Nexperia van onschuldige aard is, wordt dit met de aankondiging van vandaag ook bevestigd."

Onder een vergrootglas

Niet alleen in Nederland ligt het bedrijf onder een vergrootglas. Recent heeft het onder druk van de Britse regering een fabriek in Wales verkocht.

In Duitsland kreeg het als enige consortium geen geld vanuit een speciaal steunprogramma. In beide gevallen werd het feit dat Nexperia onderdeel is van een Chinees bedrijf als een te groot risico gezien.

Adblock test (Why?)


Geen onderzoek naar overname Delftse startup door Chinees-Nederlandse chipmaker - NOS
Read More

Sabtu, 25 November 2023

Wilders bijt van zich af: 'Ik zal premier van dit mooie land worden' - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Wilders bijt van zich af: 'Ik zal premier van dit mooie land worden'  Telegraaf.nl
  2. Politiek verslaggever over tweet Wilders: ‘Wil de achterban van Omtzigt geruststellen’  WNL
  3. Wilders op X: Ik word premier en 'zal me blijven matigen'  NRC
  4. Wie is Geert Wilders en wat wil hij?  NOS Jeugdjournaal
  5. LIVE | Geert Wilders herhaalt: 'Ik word premier en zal me blijven matigen'  AD
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Wilders bijt van zich af: 'Ik zal premier van dit mooie land worden' - Telegraaf.nl
Read More

Aantal actieve VVD-leden vindt beslissing om te gedogen 'onbegrijpelijk' - BNR Nieuws

Politiek25 nov '23 10:45Auteur: ANP

VVD'ers in het land zijn ontevreden en boos over de keuze van VVD-leider Dilan Yeşilgöz om er nu al voor te kiezen niet in een kabinet met de PVV te stappen, maar hooguit te willen gedogen. Op het sociale medium X wordt gemopperd door sommige actieve VVD’ers. Er wordt vol onbegrip gesproken van politieke spelletjes, iets wat Yeşilgöz ontkent.

De keuze van de VVD-fractie om voor de verkenningsfase al af te haken, 'lijkt mij een stap puur vanwege politiek strategisch gewin', stelt de Tilburgse VVD-fractievoorzitter Niels van Stappershoef op X. 'Daar lossen we de zorgen die veel mensen hebben niet mee op. Ik dacht dat we 'aan hun kant' zouden staan. Kom op, geen politieke spelletjes. Oplossingen!'

‘Wereldvreemd’ en ‘onbegrijpelijk’

De Halderbergse VVD-wethouder Thomas Melisse noemt het besluit van de VVD-partijleider 'wereldvreemd naar eigen achterban en de kiezer', meldt hij op X. Naar eigen zeggen heeft hij vrijdag op diverse sociale mediakanalen en via telefoontjes veel 'boze, verontwaardigde VVD (!!) kiezers en leden' op de lijn gehad. Hij is er voorlopig 'even klaar mee. Klappen opvangen, uitleg te moeten geven en mogelijk ook lokaal electoraal afgerekend te worden. Voor een beslissing waar ik niet bij betrokken ben, niet achter sta en mij vooral niet in herken.'

Lees ook | Uitspraken VVD-leider Yesilgöz over kabinetsdeelname zijn 'strategische zet'

VVD-raadslid Leendert Karreman uit Zuidplas noemt het onbegrijpelijk wat Yeşilgöz gedaan heeft. 'Gebroken op migratie en nu een rechts kabinet onmogelijk maken... Onbegrijpelijk!' Hij doelt daarmee op de val van het kabinet-Rutte IV door onoverbrugbare verschillen om grip op migratie te krijgen. Ook de Cranendonckse VVD-fractievoorzitter Jordy Driemans noemt het 'een onbegrijpelijke keuze', zegt hij op X. 'Wat heeft het dan voor nut gehad om geen kiezers uit te sluiten in de campagne?'

Lees ook |Econoom over PVV-programma: Weinig dekking en veel korte termijnplannen

'Dit lijkt mij nou een mooi onderwerp voor een digitale ledenraadpleging, gevolgd door een extra ledencongres', twittert het recent vertrokken VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. 'Onomkeerbare beslissingen moet je nooit in afzondering nemen, laat staan overhaast.'

VVD'ers in het land zijn ontevreden en boos over de keuze van VVD-leider Dilan Yeşilgöz om er nu al voor te kiezen niet in een kabinet met de PVV te stappen, maar hooguit te willen gedogen. Op het sociale medium X wordt gemopperd door sommige actieve VVD’ers. Er wordt vol onbegrip gesproken van politieke spelletjes, iets wat Yeşilgöz ontkent. Bron: Marijn Reichert / BNR
VVD'ers in het land zijn ontevreden en boos over de keuze van VVD-leider Dilan Yeşilgöz om er nu al voor te kiezen niet in een kabinet met de PVV te stappen, maar hooguit te willen gedogen. Op het sociale medium X wordt gemopperd door sommige actieve VVD’ers. Er wordt vol onbegrip gesproken van politieke spelletjes, iets wat Yeşilgöz ontkent. Bron: Marijn Reichert / BNR

Adblock test (Why?)


Aantal actieve VVD-leden vindt beslissing om te gedogen 'onbegrijpelijk' - BNR Nieuws
Read More

Recordaantal betalingen tijdens Black Friday, PostNL waarschuwt voor vertraging - RTL Boulevard

"Al drie jaar op rij kopen Nederlandse consumenten op Black Friday significant meer dan het jaar ervoor", meldt de organisatie. Volgens het platform zijn 78 procent van alle transacties in Nederland iDEAL-betalingen.

Pakketjes later dan normaal

Dat Nederlanders vaker hun pas trokken merkt ook PostNL. Het bedrijf waarschuwt voor vertraging bij de bezorging van pakketjes, al benadrukt een woordvoerster wel dat er momenteel geen vertragingen zijn. De dagen na Black Friday moet het bedrijf ruwweg 2 miljoen pakketjes per dag afleveren. Dat is twee keer zoveel vergeleken met een normale dag.

In de Verenigde Staten ging het er juist wat rustiger aan toe vergeleken met voorgaande jaren. Consumenten die op zoek gaan naar afgeprijsde elektronica, kleding en huishoudelijke artikelen tijdens de aftrap van het kerstinkopenseizoen, zijn daar cruciaal voor grote retailers.

Hoge inflatie

Volgens marktkenners deden veel consumenten hun inkopen vorige maand al, omdat bedrijven toen ook al veel kortingen gaven. "Mensen hebben al wat ze willen. Je kunt maar zoveel grote tv's en stemgestuurde assistenten kopen", stelt een Amerikaanse retaildeskundige van Huntington Private Bank.

Veel Amerikanen doen het rustiger aan met de aankopen door de hoge inflatie en rente. Winkelketens zullen naar verwachting de rest van het jaar blijven strooien met kortingen om van hun voorraden af te komen.

Adblock test (Why?)


Recordaantal betalingen tijdens Black Friday, PostNL waarschuwt voor vertraging - RTL Boulevard
Read More

Jumat, 24 November 2023

Yesilgöz houdt vol: VVD niet in kabinet, 'kiezer geeft aan dat het anders moet' - NU.nl

VVD-leider Dilan Yesilgöz blijft bij het standpunt dat haar partij niet in een nieuw kabinet zal stappen. Ze reageert daarmee op kritiek die ze kreeg vanuit haar eigen partij en van andere partijen.

Voordat de verkenner voor de formatie was aangewezen, zei Yesilgöz vrijdagochtend al dat de VVD niet gaat meeregeren. Wel zou de partij een centrumrechts kabinet gedoogsteun willen geven.

De opmerking van Yesilgöz kwam haar op verbaasde en chagrijnige reacties van andere partijen te staan. PVV-leider Geert Wilders, BBB'er Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt van NSC waren niet te spreken over de verrassende wending.

Yesilgöz sprak vrijdagavond in het programma Nieuwsuur tegen dat ze "politieke spelletjes" speelt. Ze vindt niet dat zij haar kiezers in de steek laat. "Er is een verschil tussen verantwoordelijkheid nemen en meedoen in een kabinet", zei de VVD-leider.

Yesilgöz benadrukte dat "de kiezer heeft aangegeven dat het anders moet gaan dan voorheen". Daarom moet de VVD nu "een pas op de plaats" maken.

De VVD leverde de afgelopen verkiezingen tien zetels in ten opzichte van twee jaar geleden. Daarmee is de partij na dertien jaar niet meer de grootste. Dat is nu de PVV, die 37 zetels behaalde.

Beeld uit video: Lijsttrekkers begrijpen keuze Yesilgöz niet: 'Bijzondere move'1:21
Afspelen knop

Lijsttrekkers begrijpen keuze Yesilgöz niet: 'Bijzondere move'

Lees meer over:

VVD PVV Geert Wilders Politiek Dilan Yesilgöz Formatie 2023

Adblock test (Why?)


Yesilgöz houdt vol: VVD niet in kabinet, 'kiezer geeft aan dat het anders moet' - NU.nl
Read More

'Stop met wegwerpmaatschappij', schrijft Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in advies op Black Friday - EenVandaag

Grote winkelketens moeten verplicht ook tweedehandskleding verkopen en Black Friday moet worden afgeschaft. Die oproep doet de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur vandaag. "We moeten stoppen met de wegwerpmaatschappij."

In het advies roept de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), een adviescollege voor de Nederlandse regering, onder andere op tot verschaffing van btw-tarieven op reparatie. Ook wil de raad dat meer tweedehandsverkoop in grotere winkelketens verplicht wordt gesteld. 10 procent van het vloeroppervlak van winkels moet hiervoor beschikbaar zijn.

'Niet gelijk alles nieuw kopen'

In Nederland gooien we per jaar 310 miljoen kilo kleding weg. Slechts 45 procent daarvan belandt in textielbakken, de rest gaat bij het restafval en belandt in de verbrandingsoven. En dat moet anders, zegt de Raad.

Steeds meer van onze gekochte spullen gaan na een korte tijd bij het vuilnis, zegt Rli-lid van Rli André van der Zande. "Wij willen het beeld bij de consumenten veranderen door te laten zien dat we niet alles gelijk 'nieuw' hoeven te kopen."

info

Aantal kledingstukken in Nederland

De gemiddelde Nederlander heeft zo'n 173 kledingstukken in de kast hangen. Van al deze kleding blijven ongeveer 50 items onaangeraakt. We gooien jaarlijks 40 kledingstukken weg en kopen er weer 46 bij.

Per jaar komen in Nederland 900 miljoen kledingstukken op de markt. Circa 6,5 procent van deze kleding blijft onverkocht achter bij producenten, groothandels en kledingbedrijven. De rest komt terecht in de kledingkasten bij mensen thuis. Een derde deel van deze aangeschafte kledingstukken wordt niet of nauwelijks gedragen.

'Tweedehands heeft meer impact dan recycling'

In Nederland zijn er al een paar grote winkelketens bezig om tweedehandsspullen te verkopen, zoals sportwinkel Decathlon. "Wij hebben de visie dat we de grootste speler willen worden voor tweedehandssportartikelen. Dus het is voor ons een belangrijk onderdeel en het moet ook goed zichtbaar zijn in de winkel", vertelt leider van het circulaire team van Decathlon Marianne van Leeuwen.

Van Leeuwen vindt dat er tandje bij kan, als het gaat om het milieu. "Ik zeg altijd: de planeet gaat harder dan wij, dus we moeten nu echt bijschakelen. Tweedehands scheelt heel veel in CO2-uitstoot, maar ook in besparing in materialen en gebruik van water. Dit heeft veel meer impact dan recycling."

Bekijk ook

'Wordt verplicht'

Op een gegeven moment gaat de overheid het ook verplicht stellen, beweert ze. "We gaan naar een tijd toe waarin dit straks voor winkelketens heel normaal wordt. Dan kan je het maar beter goed doen dan te laat. Dus ik denk dat het geen slimme strategie is om dit niet te omarmen als bedrijf."

Ook Zeeman verkoopt in acht winkels in Nederland tweedehandskleding. "We zien zeker dat hier heel enthousiast op wordt gereageerd door onze klanten. En onze klanten snappen ook steeds meer waarom we dit doen", vertelt manager CSR & Quality Arnoud van Vliet.

Gewoon in de winkel

Van Vliet is blij dat de tweedehandskleding bij Zeeman fysiek in de winkel wordt verkocht. "Dus er worden geen honderden pakketjes heen en weer gestuurd en het is gewoon onderdeel van de gewone winkelstraat. Bovendien hoef je niet ergens naar een afgelegen industrieterrein om aan een tweedehandskledingstuk te komen."

Nederland loopt achter op het verkopen van tweedehandsspullen in grote winkelketens, zegt Van Vliet. "In Frankrijk zijn ze bijvoorbeeld al veel verder in. Daar hebben sommige grote kledingwinkels een hele afdeling vol met alleen maar tweedehandskleding."

Bekijk ook

Taak van de overheid

Rli-lid van Van der Zande zegt dat hij deze 'koplopers' zoals Decathlon en Zeeman toejuicht. Om meer winkelbedrijven dit advies te laten volgen is er volgens hem goede regie nodig vanuit de overheid.

"De consumenten en de ondernemers gaan de wegwerpmaatschappij niet in een keer oplossen. Het is ook de taak van de overheid. Zij zullen met elkaar moeten samenwerken om het koopgedrag van de consument te veranderen."

Overgewaaide Black Friday

De Raad wil met het advies dat ze vandaag uitbrengen consumenten ook aanmoedigen om 'kapotte' producten eerder laten repareren in plaats van dat mensen gelijk iets nieuws kopen. "En als het niet meer te repareren valt, dat ze dan kiezen voor een tweedehandsproduct."

Dat wij als Nederlanders meer spullen zijn gaan kopen, komt onder andere doordat we winkelen zijn gaan inzien als zingeving, vertelt Van der Zande. "Daarnaast helpt zo'n Black Friday-actie ook niet. Daardoor worden de consumenten snel verleid om nieuwe spullen te kopen, terwijl ze hierin beschermd moeten worden."

Bekijk ook

Zichtbare en betere plek in de winkelstraten

Tweedehandswinkels moeten volgens Van der Zande ook een veel betere en zichtbare plek krijgen in de winkelstraten. "Nu zijn sommige tweedehandswinkels alleen te vinden bij de milieustraat of ergens achterin op een industrieterrein. Het moet makkelijker worden gemaakt voor het winkelend publiek."

Van der Zande hoopt dat de stijgende lijn van het aantal gekochte spullen snel naar beneden zal gaan door dit uitgebrachte advies. "Het zal een grote uitdaging worden. Dit is niet binnen 5 jaar klaar. Het gaat echt 10 tot 20 jaar duren voordat we echt het verschil gaan merken. Maar daarvoor moet je hier nu wel mee beginnen."

Verlies door verkoop van tweedehands spullen?

Of Decathlon en Zeeman bang zijn voor winstverlies als het advies van de Rli straks verplicht wordt gesteld voor alle winkelketens? Van Leeuwen: "Ik ben niet bang voor winstverlies. Het gaat niet alleen maar om geld, het gaat er ook om of je op een duurzame manier je winst kan maken. Wij zien ook dat de circulaire modellen over het algemeen juist veel winstgevender zijn."

Ook Van Vliet vertelt dat Zeeman geen verlies maakt op het verkopen van tweedehandskleding. "Het verkopen van tweedehandskleding in Zeeman is nog een pilot. Maar we zien nu al dat we hier geen verlies op maken."

Bekijk ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.

Adblock test (Why?)


'Stop met wegwerpmaatschappij', schrijft Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in advies op Black Friday - EenVandaag
Read More

Kamis, 23 November 2023

'Links' programma PVV wordt moeilijke financieringspuzzel - Het Financieele Dagblad

[unable to retrieve full-text content]

  1. 'Links' programma PVV wordt moeilijke financieringspuzzel  Het Financieele Dagblad
  2. Economische plannen Wilders: 0 euro naar klimaat, eigen risico afschaffen  RTL Boulevard
  3. Plannen PVV-leider Geert Wilders: 140 km/h en goedkoper tanken  Autovisie
  4. Verkiezingswinnaar PVV erg pro-luchtvaart  Luchtvaartnieuws.nl
  5. Fragmenten - Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de economie?  NPO Radio 1
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

'Links' programma PVV wordt moeilijke financieringspuzzel - Het Financieele Dagblad
Read More

Liveblog verkiezingen: elke stem telt, meer dan ooit - de Volkskrant

Ze is al 23 jaar, toch voelde Felicia niet eerder de aandrang te gaan stemmen. Vandaag wil ze zich toch wel uitspreken. Ferm. ‘Misschien is het kortzichtig, maar ik stem PVV. Ik ben gewoon bang. Zoals het hier gaat met die asielzoekers, kan het niet langer.’

Als er een plek in Nederland is waar landelijk beleid – of eigenlijk het uitblijven ervan lokaal wringt, dan is het hier in Ter Apel. Het dorp heeft genoeg van de overlast van een relatief kleine groep veiligelanders én van het uitblijven van solidariteit in de vorm van opvangplekken elders.

Eerder deze week stuurde een groep bezorgde ondernemers (onduidelijk bleef wie precies) nog een brandbrief naar Den Haag. Ze zien partijen elkaar op tv bevechten over dichte grenzen en de spreidingswet. Maar van de problemen in Ter Apel oplossen komt niks terecht. Het dorp is een abstractie, ver weg. ‘Wij zijn alle vertrouwen in de politiek kwijt.’

Dat gevoel, denkt Dennis Klompmakers, gaat een monsterzege opleveren voor de partij van Geert Wilders, de PVV, die hier traditioneel al goed scoort. ‘Ter Apel staat in de kou. Politici luisteren wel, maar doen niets.’

Zelf stemde hij zojuist in de sporthal op Pieter Omtzigt (NSC), die hij prijst om diens dossierkennis en de belofte van beter bestuur. ‘Maar als ik twee stemmen had, ging de tweede naar Wilders. Ik hoop dat hij gaat meeregeren.’

Spreidingswet

Dat geldt ook voor José Joling. Aan ‘extreme standpunten’ zoals de Nexit die Wilders voorstaat wilt ze zich zelf niet wagen. Daarom stemde ze zelf VVD. Maar, zegt ze, voor de meesten hier in Ter Apel is migratie prioriteit. ‘En hoe moet je anders een statement maken? Als politici beloven vertrouwen te herstellen maar daar niet naar handelen, komt dat dubbel hard aan.’

Haar dorpsgenoot die niet zijn naam wil noemen, maar wel wil verklappen dat hij ‘strategisch links’ heeft gestemd, vreest met grote vrezen. ‘Ik ben bang voor een rechts blok.’

De veelbesproken spreidingswet zal verlichting geven, zegt hij. Maar juist de partijen die hier twee jaar geleden de grootste werden, zijn daar uitgesproken tegen. De PVV voorop. Maar ook de VVD van staatssecretaris Eric van der Burg. Die beloofde het dorp al ontelbare malen beterschap met de wet waar hij wél voor streed. Ook opvallend: dorpsgenoot Herma Hemmen maakte de sprong van het lokale CDA naar de BBB. Als raadslid was ze uitgesproken voor de spreidingswet, als aspirant-Kamerlid tegen.

De problemen in Ter Apel moeten niet gebagatelliseerd worden, vindt ook hij. ‘In elke supermarkt beveiliging is niet normaal.’ Maar tegelijkertijd werd hij laatst woedend op een wethouder in Zandvoort, die een azc aldaar tegenhield.

‘De rest van Nederland laat Ter Apel ermee zitten. Daarom regeren hier onderbuikgevoelens. Mensen voelen zich verlaten en verraden. En Wilders gaat ermee aan de haal.’

Jurre van den Berg

Harry Cock / de Volkskrant - Verkiezingsposters van de PVV in Ter Apel.

Adblock test (Why?)


Liveblog verkiezingen: elke stem telt, meer dan ooit - de Volkskrant
Read More

Economische plannen Wilders: 0 euro naar klimaat, eigen risico afschaffen - RTL Boulevard

Sinds de oprichting in 2005 heeft de Partij voor de Vrijheid (toen nog Vereniging Groep Wilders geheten) gehamerd op het beperken van migratie, het investeren in zorg en politie, het behoud van de AOW-leeftijd op 65 jaar, en dat Nederland beter af is zonder de Europese Unie.

Een blik op het huidige verkiezingsprogramma leert dat de partij die punten niet heeft laten varen. Net als meerdere andere politieke partijen heeft de PVV de financiële gevolgen van die plannen echter niet door laten rekenen door het Centraal Planbureau (CPB). En dus zullen we het moeten doen met enkel standpunten over de uitgaven die Nederland wel en niet zou moeten doen.

Meest ingrijpende plan: nexit

Het met afstand meest ingrijpende economische plan van de PVV is de Nederlandse uittreding uit de EU. Het klopt dat Nederland sinds medio jaren 90 een zogeheten 'nettobetaler' is binnen de EU. Nederland draagt meer bij aan de EU-begroting (9,8 miljard euro in 2022), dan het ontvangt aan EU-subsidies (3,5 miljard euro), wat neerkomt op een netto betalingspositie van 6,3 miljard euro.

Maar louter die rekensom maken, is veel te simpel. Een handelsland als Nederland dat veel exporteert naar andere landen, heeft veel voordelen bij het vrij verkeer van goederen en de lage handelstarieven die de EU mogelijk maken. Nederland is zelfs één van de landen die het meest baat hebben van de toegenomen handel door de EU.

Het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) - de optelsom van wat wordt verdiend met alle in het land geproduceerde goederen en diensten - ligt hierdoor structureel 3,1 procent hoger, berekende het CPB vorig jaar. De interne EU-markt is verantwoordelijk voor bijna 80 procent van de Nederlandse handelsbaten. Bij alle andere EU-landen is dat veel lager.

Ga je de EU uit, heb je zeker als kleiner land geen enkele invloed meer op handelsverdragen. Terwijl alle Nederlandse producten die je wilt verkopen binnen Europa aan de EU-eisen moeten blijven voldoen. Kortom: de handelskosten stijgen, plus je krijgt er administratieve rompslomp aan de grens voor terug.

De exacte financiële gevolgen voor een 'nexit' zijn onzeker. Wel kunnen we een blik werpen op het Verenigd Koninkrijk, dat de EU begin 2020 als eerste en enige land ooit verliet. Dat kost de Britse economie tot nog toe bijna 114 miljard euro per jaar, berekende persbureau Bloomberg. Verder heeft de brexit daar gezorgd voor minder bedrijfsinvesteringen, grote personeelstekorten en oplopende schulden.

Hier wil de PVV minder geld aan uitgeven

Een tweede omvangrijk economisch plan van de PVV is een algehele asielstop. Volgens de partij is de asielstroom 'onbetaalbaar' en zou het de Nederlandse schatkist ieder jaar 24 miljard euro kosten, wat ook meteen het enige exacte bedrag is dat de PVV in zijn verkiezingsprogramma heeft opgenomen.

Die 24 miljard euro is gebaseerd op een uiterst omstreden berekening van wetenschapper Jan van de Beek in opdracht van JA21. Van Beek noemt het zelf in dat bewuste onderzoek 'onwaarschijnlijk' dat asielkosten op lange termijn zo hoog oplopen, en erkent in zijn disclaimer dat hij 'hypothetisch' en 'vaak afgerond' rekent en dat bij alle berekeningen 'onzekerheden' zijn omdat data 'niet voorhanden' is of 'betrekking hebben op de toekomst, die altijd ongekend is'.

De PVV wil daarnaast ook stoppen met alle overheidsuitgaven aan stikstof en klimaat. Nederland geeft hier de komende jaren 6 tot 8 miljard euro (klimaatsubsidies) en 3,5 miljard euro (stikstofmaatregelen) per jaar aan uit. Ook moet buitenlandse ontwikkelingshulp (5 miljard euro) worden ingetrokken en moet een einde komen aan alle 'onzinnige subsidies' voor kunst en cultuur (1,3 miljard euro) en alle belastingvoordelen voor expats (0,9 miljard).

Verder wil de PVV de financiering van de NPO (1 miljard euro) volledig stoppen, en krijgen bewindslieden, Kamerleden en Europarlementariërs een salarisverlaging van 20 procent (5,9 miljoen euro).

Hier wil de PVV meer geld aan uitgeven

Wat betreft de uitgaven zet de partij van Geert Wilders in op forse lastenverlaging. Maar wat betekent dat concreet? In het verkiezingsprogramma worden allerlei plannen genoemd, maar wederom zonder daar exacte bedragen aan te koppelen.

Zo wil de PVV 'lagere belastingen zodat bijvoorbeeld boodschappen en de energierekening goedkoper worden'. Het afschaffen van het lage btw-tarief, dat geldt voor onder meer voedingsmiddelen, water en medicijnen, zou de schatkist jaarlijks zo'n 7 miljard euro kosten. Het verlagen van de belasting op energie zou voor iedere cent korting op het belastingtarief van gas en stroom 231 miljoen euro kosten.

De partij wil ook het wettelijk minimumloon verhogen, al is onduidelijk hoeveel. Ter indicatie: een verhoging van 10 procent zou jaarlijks 5,6 miljard euro kosten.

De partij belooft ook de accijnzen op brandstof te verlagen. Wat dit zou kosten? 1 cent minder belasting kost de schatkist per liter benzine 40 miljoen euro, en per liter diesel 48 miljoen euro. De partij belooft ook lagere huren (geen direct effect op de rijksbegroting), en wil de vliegbelasting afschaffen (900 miljoen euro).

De PVV wil ook het eigen risico in de zorg afschaffen, wat neerkomt op een kostenpost van 6 miljard euro per jaar voor de staat. Ook wil de partij 'de tandarts' terug in het basispakket van de zorg. Die kosten zijn voor het laatst berekend in 2020 en kwamen toen uit op 1,5 miljard euro. Kosten die sindsdien waarschijnlijk verder zijn opgelopen.

Verder zou de AOW-leeftijd weer terug moeten naar 65 jaar (op lange termijn 7,4 miljard euro per jaar), moet de Inkomensondersteuning AOW (IOAOW) in stand blijven (circa 204 miljoen euro) en moet dat de ouderenkorting voor AOW'ers wordt verhoogd. Opnieuw is onduidelijk met hoeveel, maar iedere extra 100 euro korting zou de schatkist 181 miljoen euro kosten.

Tot slot maakt de PVV geld vrij voor 10.000 extra politieagenten en het heropenen van politiebureaus in de wijk, en ook meer leraren voor de klas. Die plannen zijn verder niet gespecificeerd, wat het schatten van de uitgaven moeilijk maakt.

Onder de streep

Doordat de PVV geen bedragen noemt, is iedere conclusie over de economische effecten van hun verkiezingsprogramma bij voorbaat onzeker.

Volgens voormalig CPB-econoom Wim Suyker zou vooral een nexit een 'dramatisch effect' hebben. Suyker rekende voor de verkiezingen zelf de verkiezingsprogramma’s door van partijen die niet hadden laten doen. De PVV liet hij om die reden buiten beschouwing. "Als je de nexit meeneemt, verschrompelt de rest", zegt Suyker tegen RTL Z.

Gezien de grote overwinning van de PVV liet hij vandaag alsnog zijn licht schijnen op het verkiezingsprogramma van de PVV. Zijn conclusie? Het programma bevat wat betreft overheidsuitgaven 6 concrete, meetbare maatregelen, maar ook 14 niet-concretere, niet-meetbare maatregelen.

Onder de streep zou het overheidstekort volgens Suykers berekeningen in 2028 toenemen met 14 miljard euro tot 59 miljard euro, omdat de PVV zowel de uitgaven verhoogt als de belastingen verlaagt. En dat is nog zonder het nexit-effect en ook zonder de 14 niet-concrete maatregelen. 

Adblock test (Why?)


Economische plannen Wilders: 0 euro naar klimaat, eigen risico afschaffen - RTL Boulevard
Read More

Hoe Wilders na slechtste uitslag ooit in maart plots het constructieve pad koos - AD

[unable to retrieve full-text content]

  1. Hoe Wilders na slechtste uitslag ooit in maart plots het constructieve pad koos  AD
  2. Kabinet met PVV nu een optie door Wilders' andere opstelling  NOS
  3. Welke opties zijn er voor Wilders om een coalitie te vormen?  NPO Radio 1
  4. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Hoe Wilders na slechtste uitslag ooit in maart plots het constructieve pad koos - AD
Read More

Rabu, 22 November 2023

Hoe is er in jouw gemeente gestemd? Bekijk de uitslag van de verkiezingen hier - Dagblad van het Noorden

Wilders is met 35 zetels de veruit grootste in de exitpoll.

Wilders is met 35 zetels de veruit grootste in de exitpoll. Foto: ANP|Remko de Waal

In dit artikel volgen we de (prognose) van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Bij het sluiten van de stembus was de PVV ruim de grootste partij in de exitpoll. GroenLinks-PvdA werd tweede. Vanaf 21.00 uur komen de uitslagen per gemeente hier live binnen.

Bekijk hieronder de uitslagen per gemeente en de landelijke uitslag. Zodra de meeste uitslagen binnen zijn, kun je in de coalitiebouwer zelf uitzoeken welke partijen een meerderheid vormen.

Dit is de zetelverdeling volgens de exitpoll.

Adblock test (Why?)


Hoe is er in jouw gemeente gestemd? Bekijk de uitslag van de verkiezingen hier - Dagblad van het Noorden
Read More

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...