Niet eerder waren beurskoersen zo hoog, de pensioenpotten en spaarvarkens zo rijkelijk gevuld, huizen zo duur, was de werkloosheid zo laag en het bruto binnenlands product (bbp) zo groot, terwijl het land nog altijd worstelt met de uitwassen van een wereldwijde pandemie.
De AEX rondt het beursjaar af met een recordwinst. De hoofdindex van de Amsterdamse aandelenbeurs noteert op de laatste beursdag van het jaar 28 procent hoger dan begin dit jaar, een ongekend hoog jaarrendement.
De economie wordt van tijd tot tijd gehinderd door onzekerheid over de impact van nieuwe virusvarianten, lockdowns en beperkende maatregelen, maar groeit eigenlijk stevig door. Weliswaar is het sociaal onrustig en zit het in sommige sectoren niet mee, en spelen hoge inflatie en nul procent spaarrente consumenten parten, maar over de hele linie gaat het goed en varen we wel, gemiddeld genomen en op papier wel te verstaan.
Ongelijk verdeeld
De economie is sterk hersteld en doet het inmiddels beter dan in 2019, het jaar voor de coronacrisis begon. Het bbp, de opgetelde economische bedrijvigheid van heel Nederland, was niet eerder zo groot, naar schatting een slordige 850 miljard euro (pdf).
En dat alles midden in een heftige pandemie. "Het is pijnlijk te zien hoe ongelijk de economische pijn en onzekerheid als gevolg van de pandemie zijn verdeeld. Het economisch leven van sommige ondernemers is verwoest, anderen merken geen economische pijn", constateert Han de Jong, voormalig hoofdeconoom van ABN Amro.
Ook het CPB stelt in de Macro Economische Verkenning 2022 (pdf) dat de trend van hogere prijzen van huizen, aandelen en andere vermogenstitels aanleiding geven tot zorg, omdat die leidt tot groeiende vermogensongelijkheid en risico's meebrengt voor de financiële stabiliteit.
Veel vraag, te weinig aanbod
2021 is sinds de zomer het jaar van hoge inflatie, en dat is wennen na jaren van lage inflatie. De extreem lage rente en ruimhartige geldpolitiek van de centrale banken lijken nu toch de inflatie aan te jagen, na jaren van weinig effect. "Opvallend", vindt De Jong, "hoezeer de meeste economen, inclusief centrale banken, zich hebben verkeken op de inflatie."
Van alles en nog wat wordt duurder, vooral energie. De goed draaiende economie en meer vraag en inhaalvraag vergen veel grondstoffen, productie en transport. De fabrieken en leveranciers kunnen het moeilijk bijbenen, doordat fabrieken en havens getroffen worden door lockdowns en uitvallend personeel en het transport nog altijd stroef verloopt. Dat leidt tot schaarste en tekorten, en dus hogere prijzen.
De gas- en stroomprijzen zijn in een half jaar tijd vervijfvoudigd. De hoge energieprijzen zijn volgens De Jong vooral het gevolg van veel vraag en te weinig aanbod. Hij wijst erop dat de opbrengst van windenergie tegenviel. Bij de energieprijzen spelen naast schaarste en de energietransitie ook de geopolitieke spanningen rond Rusland, Oekraïne en Europa een rol.
Inflatie wakkert doorgaans prijzen nog meer aan, door stapeling van hogere prijzen en kosten. "Inflatie holt de koopkracht uit en pakt voor sommige mensen echt heel slecht uit, en ook voor sommige sectoren, zoals de glastuinbouw en de energie-intensieve industrie", zegt Han de Jong.
De Turkse President Recep Tayyip Erdogan heeft zijn landgenoten tijdens een toespraak in Istanboel opgeroepen hun spaargeld in Turkse lira's aan te houden. Volgens hem is de koers van de munt weer stabiel, nadat de lira in de afgelopen maanden flink in waarde was gedaald.
"Ik wil dat alle burgers hun spaargeld in ons eigen geld aanhouden, al hun zaken met ons eigen geld doen en ik beveel dit aan", zei Erdogan. "Laten we dit niet vergeten: zolang we ons eigen geld niet als maatstaf nemen, zijn we gedoemd te mislukken." Ook riep hij Turken op hun goudtegoeden in het banksysteem te brengen.
Verder herhaalde de president zijn onorthodoxe standpunt dat hoge rentes de oorzaak van inflatie zijn. De inflatie in Turkije is zeer hoog, maar onder druk van de president heeft de centrale bank sinds september herhaaldelijk de rente verlaagd. Dit druist tegen het gebruikelijke beleid van economen in. Normaal gesproken wordt de rente juist verhoogd om inflatie tegen te gaan.
"Al enige tijd voeren we een strijd om de Turkse economie te redden uit de cyclus van hoge rente en hoge inflatie", aldus Erdogan. Hij benadrukte de Turkse economie te willen laten groeien met investeringen, het verbeteren van de werkgelegenheid, het opvoeren van de productie en een hogere export.
De inkomens in Turkije zijn in de afgelopen maanden fors gedaald als gevolg van de crash van de lira. De munt verloor dit kwartaal bijna een derde van zijn waarde, doordat Turken massaal op dollars overstapten om hun spaargeld te beschermen. In het afgelopen jaar werd de munt 40 procent minder waard, wat ervoor zorgde dat veel Turken direct minder konden kopen met hun geld.
Eerder deze maand kondigde Erdogan al maatregelen aan om een koersdaling van de lira tegen te gaan. Een programma moest ervoor zorgen dat het spaargeld niet minder waard zou worden. Zijn aankondiging had effect: op 21 december steeg de koers van de lira met bijna een kwart. Volgens financieel persbureau Bloomberg was dit de hoogste koersstijging van de munt sinds 1983.
Het Rotterdamse bedrijf Hunter Douglas, dat vooral bekend is van de raamdecoratie van Luxaflex, wordt overgenomen door investeerder 3G Capital. Het in New York gevestigde bedrijf koopt een meerderheidsbelang van de controlerende familie Sonneberg, die bijna 94 procent van de aandelen bezit. Aan Hunter Douglas hangt een prijskaartje van 7,1 miljard dollar, omgerekend bijna 6,3 miljard euro.
3G Capital betaalt 175 euro per aandeel, waarbij de investeerder driekwart van de stukken in handen krijgt. De familie Sonneberg houdt 25 procent van de aandelen in handen.
Hunter Douglas is al meer dan 100 jaar in handen van de familie Sonneberg. Naast maker van raambekleding is het bedrijf ook een distributeur en producent van werktuigmachines. Het bedrijf was in de eerste negen maanden goed voor 3,4 miljard dollar aan inkomsten.
Hunter Douglas bestaat uit 136 ondernemingen met 47 fabrieken en 89 assemblagebedrijven. Het bedrijf is actief in meer dan honderd landen en telt ongeveer 23.000 werknemers.
3G Capital investeert vooral in voedingssector
Het is voor 3G Capital de eerste grote transactie sinds 2015. Toen was 3G de drijvende kracht achter de fusie van levensmiddelenconcerns Kraft en Heinz. Het lukte 3G Capital in 2017 niet om de overname van Unilever te regelen. Daarmee was destijds omgerekend zo'n 126 miljard euro gemoeid.
3G Capital beheert vooral geld van zijn Braziliaanse stichtende partners en vermogende vrienden. Daaronder zijn de Colombiaanse familie Santo Domingo en de Zwitserse tenniskampioen Roger Federer. De investeerder heeft ook een groot aandeel in de bierbrouwer AB InBev.
De overname moet nu nog goedgekeurd worden door een aantal concurrentiewaakhonden.
Drie onafhankelijke bronnen bevestigen dat D66 de ministerspost op Financiën heeft geclaimd en dat de plek is gereserveerd voor Sigrid Kaag, zo valt te horen bij regeringspartijen en op diverse ministeries. D66 wil de benoeming niet officieel bevestigen. Kaag zelf was de afgelopen dagen op vakantie.
Prominente plek
Bronnen bevestigen de keuze van Kaag, maar waarschuwen: Kaag heeft eerder politieke bondgenoten verrast door op het laatste moment een eigen keuze te maken. In september vertrok Kaag na een motie van afkeuring. Haar besluit om te vertrekken had ze van tevoren in zeer kleine kring gedeeld. Defensie-minister Bijleveld was niet ingelicht.
"Is de benoeming van Kaag definitief, dan kiest ze toch voor een kabinetspost in Rutte-4, ook al zijn er ook D66'ers die vinden dat ze in de Kamer zou moeten blijven", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. “Bijna altijd levert de tweede partij de minister van Financiën, dus het is logisch dat D66 de plek claimt."
Kaag zelf is jarenlang minister van Buitenlandse Handel geweest en heeft veel ervaring binnen de Verenigde Naties. Ze heeft geen specifieke ervaring in de financiële sector. Dat laatste hoeft geen belemmering te zijn, ze heeft daarmee ook geen belangen binnen die wereld.
Hoekstra
Financiën is een prominente en populaire plek op een politiek cruciaal ministerie. Lambie: "Voorgangers als Gerrit Zalm, Wouter Bos, Jeroen Dijsselbloem en Wopke Hoekstra waren in no-time de populairste ministers. Voor Wim Kok bleek het in de jaren '90 een opstapje naar het Torentje."
Namens het CDA wordt Wopke Hoekstra vicepremier. Hij liet al eerder weten toe te treden tot het kabinet. Welke post hij krijgt, is nog onbekend.
Ook een andere minister van het huidige kabinet keert terug in het nieuwe kabinet. Kajsa Ollongen was de afgelopen jaren vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, maar is nu de beoogde minister van Defensie.
Definitieve verdeling
Wie de andere posten gaan bemensen, wordt later pas duidelijk. Later vandaag wordt de verdeling van de ministersposten per partij gepubliceerd, dit weekend wordt de definitieve verdeling van de namen en posten bekend. Maandag begint formateur Rutte met het voeren van gesprekken met de beoogde ministers en staatssecretarissen.
Vorig jaar hoopten we rond deze tijd nog dat we de coronacrisis in 2021 definitief achter ons konden laten. En toen we deze zomer zelfs weer even mochten Dansen met Janssen had niemand kunnen vermoeden dat we nú midden in een lockdown zouden zitten. In zo’n raar jaar zijn weer meerdere bekende merken verdwenen. Hier lees je zeven merken die we in 2021 ‘kwijtraakten’ en we in 2022 niet meer terugzien.
Je kunt spreken van een merkencrisis door corona dit jaar, maar ook de energiecrisis hakte er in. Zo hebben onder andere Welkom Energie, Allure Energie én Naked Energy het licht uitgedaan. Kijkend naar de lijst van 2021 kun je verder van een reiscrisis en een bladencrisis spreken. Het leverde al met al weer een bijzondere verzameling verdwenen merken op.
Auteurs boeken zetten verdwenen merken op een rij
Richard Otto en Robbert van Loon, auteurs van het boek Verdwenen Merken en de site VerdwenenMerken.nl, kijken naar de verhalen áchter deze merken. Want merken verdwijnen lang niet altijd door overnames of faillissementen, maar ook door spannende intriges en persoonlijke vetes. De twee hebben daarom als missie ‘om de mooiste Nederlandse merken niet uit ons collectief geheugen te laten verdwijnen’. Dit is hun selectie van de mooiste Vaderlandse ‘verdwijn-merken’ en verhalen voor 2021.
DEEN Supermarkten
Een ouderwets familiebedrijf dat werd ingehaald door de tijd. Na 88 jaar kwam de familie begin dit jaar tot de conclusie dat het merk de komende jaren (te) fors zou moeten investeren om de keten future-proof te maken. Zo liep het bijvoorbeeld op online en logistiek gebied achter op andere supermarktmerken. Deze investering zag de familie niet zitten en dus werden de winkels te koop gezet. Met Albert Heijn, Vomar Voordeelmarkt én DekaMarkt kwam er een bont gezelschap kopers op af. Van de tachtig DEEN-winkels zijn er 38 omgebouwd tot Albert Heijn, 23 tot Vomar en 19 tot DekaMarkt. Eind november sloot de laatste DEEN-vestiging in Heemskerk en gaat de voormalige slogan ‘geen dag zonder Deen’ definitief niet meer op.
BankGiro Loterij
Precies 60 jaar na oprichting was de BankGiro Loterij dit jaar plots uitgespeeld. De loterij, waarbij je lotnummer deels bestond uit de laatste cijfers van je (BankGiro-)rekeningnummer, trok op dat moment zo’n 600.000 maandelijks deelnemers. De openstelling van de (online) gokmarkt was een belangrijke reden om twee loterijen samen te voegen en onder de vlag van het jonge loterijbroertje De VriendenLoterij door te gaan. Hiermee hoopt het moederbedrijf beter te kunnen concurreren tegen de nieuwe spelers op de gokmarkt. De BankGiro Loterij sloot zich namelijk al in 2002 aan bij de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij. Sinds de start in 1961 streed het merk het, als eerste Goede Doelen Loterij van Nederland, voor het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Sinds 2002 gaf het merk ruim een miljard euro aan musea, cultuurfondsen, poppodia en andere cultuurprojecten. Onder de VriendenLoterij blijft het de, door corona zwaar getroffen, cultuursector ondersteunen.
Het is zover! De BankGiro Loterij en @VriendenLoterij gaan verder als de nieuwe VriendenLoterij! Samen werken we aan dat wat Nederland mooi maakt: verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Volg ons op: https://t.co/itWqUcR5JRpic.twitter.com/JWZJM9i1CG
Juist in een jaar van vrouwenquotums en genderneutraliteit rolde het ‘tijdschrift voor de geëmancipeerde vrouw’ voor de laatste maal uit de drukpers. Sinds afgelopen zomer is magazine Viva verdwenen. Het eerste nummer verscheen een kleine 50 jaar geleden als opvolger van het beschaafdere Eva. ‘Dag breikous, dag zeurkous. In Viva is je tijd voorbij’, aldus het typerende statement in het eerste nummer. Viva zorgde voor een nieuw vrouwengeluid waar emancipatie, werk en seks vrijuit besproken konden worden. In 2008 lanceerde het de Viva 400, een lijst met de 400 meest succesvolle Nederlandse vrouwen onder de 38 als tegenhanger van de Quote 500. Eigenlijk wilde uitgever DPG Media dit jaar ook het populaire online forum van Viva uit de lucht halen. Daar kwam echter zoveel weerstand op dat het in 1999 opgerichte vrouwenforum, een van de oudste in zijn soort, alsnog in de lucht wordt gehouden en het merk nog een klein beetje bestaansrecht geeft.
KRAS Reizen
Na twee jaren vol reisbeperkingen zal het geen verrassing zijn dat ook in de reisbranche de eerste merken er uitgevlogen zijn. Het in 1922 door Johan Kras opgerichte reisbureau KRAS Reizen is zo’n merk. Al in 1999 werd het merk overgenomen door de Duitse reisgigant TUI overgenomen, maar zij lieten de sterke merknaam KRAS toch nog 99 jaar oud worden. Dit jaar vond TUI het echter nodig om zich in de toekomst alleen nog te richten op de eigen merknaam, om zo kosten te verlagen en de eigen efficiëntie te verhogen. KRAS bood de laatste jaren met name internationale groepsreizen, maar in een ver verleden was het nog bekend als lijnvervoerder die militairen van de landmacht naar de bases in West-Duitsland en Brabantse arbeiders naar de Rotterdamse havens bracht.
Het merk dat tijdens zijn bestaan ongetwijfeld de minste, maar wel meest begeerlijke producten heeft verkocht uit deze hele lijst. Spyker Cars was een Nederlandse fabrikant van exclusieve sportwagens met het prachtige motto ‘nulla tenaci invia est via’. De vertaling uit Latijn is ‘voor volhouders is geen weg onbegaanbaar’. Volhouders had het merk ook nodig, want schuldeisers zitten al geruime tijd achter ondernemer Victor Muller aan. Hij zette zich jaren in om het merk overeind te houden, ondanks dat het al ruim 10 jaar geen auto meer heeft geproduceerd. Ondanks dat de Spyker NV dit jaar failliet is verklaard heeft Muller al vaker bewezen dat Spyker niet zomaar wordt opgegeven. Of het merk definitief verdwijnt of in andere vorm terugkeert zal de komende jaren moeten blijken, maar voor nu voorzien wij dat we Spyker meer in de geschiedenis terugzien dan in de toekomst.
Hitkrant
Met slechts acht pagina’s werd in 1975 De Nationale Hitparade Krant gelanceerd. Het blad werd via muziekwinkels verspreid om de gelijknamige hitlijst, de Nationale Hitparade, te promoten. Die lijst zat op dat moment in een hevige concurrentiestrijd met de Nederlandse Top 40. Twee jaar later werd de gratis krant omgezet naar de betaalde weekbladvariant die we kennen als de Hitkrant. Met het laatste popnieuws en via de ingezonden brieven prangende vragen als ‘kun je zwanger worden van zoenen?’. Sinds 2017 bestond het merk als online platform en bracht het nog slechts zes keer per jaar een papieren special uit. Hier is deze zomer een einde aan gekomen. Ook de zusjes Cosmogirl en Girlz werden door uitgever Audax Publishing uitgefaseerd. Op dezelfde dag maakte uitgever Hearst overigens bekend dat zij op haar beurt stopt met titels als Esquire, ElleEten en Fiscalert. En ook Linda’s L’Homo is voor de laatste maal gedrukt.
Het merk dat vanaf 2004 als doel had om marktleider ANWB in de wielen te rijden, is begin dit jaar na 15 jaar uitgeraasd. Dat maakte de pechhulpverlener in januari bekend op haar website. Route Mobiel bood dezelfde diensten als de welbekende Wegenwacht, maar dan een stuk goedkoper. Om dat rendabel te houden koos het merk voor een constructie waarbij het niet (meer) met eigen voertuigen en monteurs de weg op ging, maar gebruikmaakte van een netwerk van bestaande autobergings- en garagebedrijven. Bij pech onderweg werd je auto dan naar een garagebedrijf in de buurt gesleept om daar gerepareerd te worden, terwijl ANWB-monteurs juist zoveel mogelijk ter plaatse proberen op te lossen.
Al vanaf de allereerste marketingcampagne koos Route Mobiel de frontale aanval op de ANWB. Een tegenreactie kon dan ook niet uitblijven. Zo bestempelde zij Route Mobiel niet veel meer te zijn dan een wegsleepservice. Het kwam tevens tot een rechtszaak tussen de twee, omdat de huisstijl en kleurstelling van Route Mobiel wel érg veel weg had van de ANWB. Na jaren vol branie en strijd is Route Mobiel nu stilletjes ondergebracht en weggesaneerd door de (nieuwe) eigenaar Nationale Nederlanden.
Het demissionaire kabinet besloot basisscholen, middelbare scholen en hoger onderwijs een week voor de kerstvakantie al fysiek te sluiten, uit voorzorg vanwege de opkomende omikronvariant. Door een buffer in te bouwen tussen de laatste lesdag en de feestdagen hoopte het kabinet dat er tijdens de feestdagen minder ouderen door hun kleinkinderen besmet zouden raken.
Daarbij werd gezegd dat het de bedoeling was om de scholen na de kerstvakantie op 10 januari weer te openen. Of dat ook gebeurt, is nog niet duidelijk. Het kabinet neemt daar op 3 januari een besluit over.
Er zijn voorzichtig positieve geluiden dat de omikronvariant minder ziekmakend is. Tegelijkertijd lijkt het erop dat omikron besmettelijker is dan de deltavariant. Dat kan ervoor zorgen dat er in korte tijd veel meer mensen ziek worden, waardoor de druk op de ziekenhuizen toch toeneemt. "Als het ook maar enigszins verantwoord is, pleit ik ervoor dat de scholen weer open kunnen", zei kinderarts en OMT-lid Károly Illy gisteren tegen de NOS. "Maar dat moet dus wel kunnen in relatie tot de modellen van het RIVM."
Extra veiligheid
Amsterdamse basisscholen willen leerlingen uit groep 8 hoe dan ook vanaf 10 januari weer fysiek les laten volgen, wat het kabinet ook besluit. Dat maakten ze maandag bekend. Ze zeggen zich overvallen te voelen door de vaak late besluiten van het kabinet.
Eva Naaijkens, schoolleider van de Alan Turingschool, constateerde wel dat goede maatregelen om veilig les te geven op school vaak ontbreken: "Mooi zou zijn dat de discussie landelijk gevoerd wordt. Alle kinderen moeten daarvan profiteren." Dat vond ook veldepidemioloog Amrish Baidjoe: "Denk dan aan flinke aandacht voor ventilatie, en om te beginnen met CO2-meters in de klas en ramen open en dicht. Kijken of er mondneusmaskers kunnen worden gebruikt. Kleinere klassen of grotere ruimtes hanteren."
De zestig organisaties die nu oproepen het onderwijs weer te openen gaan in hun verklaring niet in op andere maatregelen om het onderwijs veiliger te maken. Wel roepen ze op: "Zoek naar alternatieven om mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen. Maak creatief gebruik van ruimte, tijd en menskracht. En kijk ook naar andere manieren waarop de zorgen van onderwijspersoneel verminderd kunnen worden."
Nederland heeft "een ruime basis" aan coronaprikken aangekocht, waarbij rekening wordt gehouden met nog eens twee vaccinatierondes in 2022 en ten minste één in 2023. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Het demissionaire kabinet en het RIVM proberen zo goed mogelijk te bepalen hoeveel coronavaccins noodzakelijk zijn. "Maar dat is niet eenvoudig", schrijft De Jonge. Er moet namelijk met "een groot aantal, deels nog onbekende variabelen" rekening worden gehouden. "Het kabinet kiest daarom zoveel mogelijk voor zekerheid."
De komende twee jaar krijgt Nederland per jaar 17,5 miljoen vaccins van BioNTech/Pfizer geleverd. In 2022 worden ook nog eens ruim tien miljoen Moderna-vaccins geleverd en 840.000 doses van het eiwitvaccin van Novavax. Daarnaast heeft Nederland tienduizend vaccins van Valneva aangekocht, maar deze worden pas geleverd wanneer het vaccin is goedgekeurd voor gebruik.
Daarmee beschikt Nederland over voldoende vaccins voor de huidige boostercampagne. Ook is er een basis voor eventuele extra prikrondes.
Nog eens zes miljoen extra 'booster'vaccins
De vaccinfabrikanten zijn ook bezig om hun coronaprikken aan te passen zodat ze goed beschermen tegen de omikronvariant. Hiermee zijn ze waarschijnlijk op zijn vroegst pas in april klaar.
De vaccins die Nederland al heeft besteld voor 2022, worden in de eerste helft van het jaar geleverd. Een "belangrijk deel" van deze bestelde vaccins is dus geleverd voordat de fabrikanten het vaccin hebben kunnen aanpassen, schrijft De Jonge.
Daarom bestelt het kabinet nog eens bijna zes miljoen extra Pfizer-prikken voor later dat jaar. Die komen dus nog boven op de eerder genoemde aantallen. Op die manier beschikt Nederland over een al aangepast vaccin als dat noodzakelijk is en kan dat worden gebruikt in een boosterronde.
In januari bekijkt het kabinet of er extra coronavaccins moeten worden ingekocht.
Kappers houden op donderdag in heel Nederland massaal demonstraties, omdat zij vinden dat zij niet of onvoldoende door het rijk worden gecompenseerd als gevolg van de Covidmaatregelen. Initiatiefnemer van de demonstratie, die wordt gesteund door alle 33.000 ingeschreven kapsalons in Nederland, is Robèrt Jezewski uit het Haarlemmermeerse dorpje Abbenes. „We zijn er dag en nacht mee bezig”, laat Jezewski vanuit het polderdorp weten, waar hij sinds 1987 een leveranciersbedrijf voor de kappersbranche bestiert. „Mijn bedrijf ligt ook plat, want de kappers zijn dicht, ik kan niets meer leveren.”
De ME-staking – in stilte voorbereid en nog niet aangekondigd – kwam Dagblad van het Noorden ter ore bij de werkonderbreking van de vreemdelingenpolitie in Ter Apel dinsdag. Vicevoorzitter Albert Springer van de Nederlandse Politiebond (NPB) bevestigt de staking. Hij leidde dinsdag in Ter Apel namens de vier gezamenlijke politiebonden de aftrap van een reeks politie-acties door het hele land in aanloop naar de onderhandelingen over een nieuwe politie-cao.
„Dit is nog maar het begin”, zegt Mahmut Kaptan, aanvoerder van de acties in Noord-Nederland. Hij is strijdbaar na de vakbondsbijeenkomst – een werkonderbreking van een paar uur – waarin de zestig medewerkers van de vreemdelingenpolitie vertelden hoe ze gebukt gaan onder de veel te hoge werkdruk.
Uitdijend takenpakket
Het wringt op alle afdelingen binnen het politieapparaat in Nederland, zeggen hij en Springer. Er moeten volgens de bonden 18.000 fte bij komen om het steeds grotere takenpakket van de politie te kunnen uitvoeren op een acceptabele en gezonde manier. „We hebben er geen vertrouwen in dat minister Grapperhaus of politiek Den Haag ons tegemoet gaan komen.”
De nijpende situatie rechtvaardigt volgens de actieleiders harde acties zoals zondag van de ME in Amsterdam, die verstrekkende gevolgen kan hebben voor de openbare orde en veiligheid in de hoofdstad. Burgemeester Femke Halsema wil dat de ME op volle sterkte aanwezig is om te voorkomen dat de demonstratie uit de hand loopt. Amsterdam houdt rekening met een grote opkomst en bij eerdere protesten van tegenstanders van de lockdown en coronavaccinatie moest de ME in actie komen en het Museumplein ’schoonvegen’.
’We wachten af’
Springer verwacht dat de Amsterdamse burgemeester naar de rechter stapt om een verbod te vragen voor de werkstaking van de twee opgeroepen pelotons, met in totaal zestien busjes met elk acht ME’ers. „We wachten af.” De bonden wilden de actie donderdag aankondigen, tijdig genoeg voor een kortgedingprocedure. Burgemeester Halsema wacht een officiële aankondiging af en zal een eerste reactie aan de politie laten, meldt haar woordvoerder dinsdagavond.
Net als in Ter Apel houden de belangenorganisaties zondag een bijeenkomst waar de politiewerknemers hun grieven kwijt kunnen en gewenste oplossingen kunnen aandragen. Waar de stakers elkaar deze keer treffen, houdt Springer nog even voor zich. „De ME is als het aan ons ligt zondagmiddag een paar uur niet aan het werk. Het moment van de laatste druppel in de emmer is aangebroken. De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid en moet het maar oplossen. Wie weet, vraagt ze het leger om ondersteuning.”
De vooraf aangekondigde staking kan demonstranten die uit zijn op rellen, in de kaart spelen. De harde actie is daarom ook geen gemakkelijk besluit geweest, zegt Springer. „Politiemensen zijn loyaal aan hun werk. We hebben als bonden echt aan deze actie moeten trekken. We doen het ook liever niet, maar het kan niet anders.”
2021 was, ondanks het nodige vallen en opstaan, een uitstekend jaar voor bitcoin (BTC) en de rest van de wereld van crypto. Gedurende de afgelopen 52 weken staat bitcoin zeker 70% in de plus. Daarnaast worden bitcoin en andere cryptocurrencies steeds meer omarmd door grote instituties en zelfs landen! Het volgende jaar zal ongetwijfeld boordevol sensatie zitten en er zijn een aantal redenen te bedenken waarom de harten van crypto investeerders gerust sneller mogen gaan kloppen.
1. Bitcoin spot ETF
Bitcoin investeerders wachten met smart op de goedkeuring van de eerste bitcoin spot exchange-traded funds (ETF’s) door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Veelal wordt een dergelijk beursfonds gezien als de heilige graal voor het op stoom komen van institutionele adoptie. Hoewel de SEC de eerste aanvragen heeft afgekeurd, is de kans groot dat in 2022 voor het eerst groen licht gegeven zal worden.
2. Extensieve regulatie
Regeringen over de hele wereld bereiden zich voor om de crypto industrie voor eens en altijd te reguleren. Het zal in verreweg de meeste gevallen niet gaan om een verbod, zoals dat in China wel in het geval was. In plaats daarvan zal deze regulatie zorgen voor broodnodige duidelijkheid en zekerheid. Deze zekerheid kan grote institutionele investeerders die op het moment nog twijfelen overtuigen om de wereld van crypto in te stappen.
3. Landen volgen het voorbeeld van El Salvador
Misschien wel het belangrijkste nieuws van dit jaar was de omarming van bitcoin in El Salvador. Het Midden-Amerikaanse land schreef geschiedenis door het eerste land te worden waar bitcoin een wettig betaalmiddel werd. De kans is groot dat El Salvador niet het laatste land zal zijn. In 2022 zouden zomaar eens meer landen in de voetsporen van El Salvador kunnen treden.
4. Bitcoin bereikt nieuwe hoogtes
De koers van bitcoin zat in 2021 werkelijk in een achtbaan. Er werden hoge pieken behaald, maar ook diepe dalen werden getrotseerd. Er is weinig reden om te geloven dat dit in 2022 anders zal zijn. Wie weet zal bitcoin volgend jaar voor het eerst de magische mijlpaal van $100.000 bereiken. Volgens veel analisten is deze kans absoluut aanwezig.
5. Ethereum gaat de strijd aan met bitcoin
In het volgende jaar staan er een aantal grote gebeurtenissen op de agenda voor de op-een-na grootste cryptocurrency ethereum (ETH). Als alles verloopt volgens plan dan zal de langverwachte ETH 2.0 merge plaatsvinden. Dit zal ethereum enorm aantrekkelijk maken voor crypto investeerders en veel van hen geloven dat ethereum in 2022 een aardige inhaalslag ten opzichte van bitcoin zou kunnen gaan maken.
De baankansen voor jongeren zijn na de lockdown van begin dit jaar hersteld tot boven het niveau van voor de coronapandemie. Wel is het verschil tussen de kansen van hogeropgeleide en lageropgeleide jongeren groter geworden, melden onderzoeksbureaus Verwey-Jonker Instituut en SEO Economisch Onderzoek dinsdag.
De onderzoekers hebben in juni met behulp van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de baankansen van honderdduizenden jongeren van zestien tot dertig jaar vergeleken met die van eerdere perioden. De gemiddelde kans op een baan voor de jongeren die negen maanden daarvoor waren afgestudeerd, bedroeg toen 67 procent. Dat is iets hoger dan in de jaren ervoor.
Wie een universitaire opleiding of hbo-opleiding heeft afgerond, had al een relatief goede kans op een baan en die kans is alleen maar gegroeid. De relatief kleinere kans op een baan voor bijvoorbeeld mbo'ers met een beroepsopleiding is juist nog kleiner geworden.
Lageropgeleiden vaker de dupe van lockdown
Na de eerste coronagolf in 2020 bleek al dat vooral mbo'ers en andere lageropgeleiden de dupe van de coronacrisis waren geworden. De baankansen voor jongeren met een hbo- of wo-masterdiploma waren in die periode nauwelijks kleiner geworden.
Nadat de lockdown van afgelopen winter voorbij was, groeiden de baankansen voor hogeropgeleiden weer en kwamen die zelfs boven het niveau van vóór de coronacrisis uit. Voor jongeren met een diploma op mbo-niveau 3 en 4 kwamen de kansen weer terug op het oude niveau, terwijl de kansen voor mbo'ers die een beroepsopleidende leerweg (niveau 2) hebben gevolgd onder het precrisisniveau bleven.
Hogeropgeleiden kunnen makkelijker thuiswerken
"Helaas zien we dat die arbeidsmarkt voor lageropgeleide jongeren weliswaar terugveert, maar beduidend minder hard dan voor jongeren met een hbo- of wo-opleiding", zegt Bas van Weel, directeur van SEO Economisch Onderzoek. "Dit kan komen doordat wo'ers en hbo'ers in hun werk makkelijker kunnen thuiswerken en minder vaak werkzaam zijn in sectoren die volledig op slot zijn gegaan."
Uit het onderzoek blijkt ook dat afgestudeerden vaker aan de slag zijn gegaan in sectoren die niet of nauwelijks zijn geraakt door de coronacrisis, zoals bij de overheid, in de gezondheidszorg en in de bouw.
Sinds een paar weken is Nederland opnieuw in lockdown. Welke gevolgen dit voor de baankansen van jongeren heeft, is nog niet meegenomen in dit onderzoek.
Ongeveer 4,26 miljoen van de 8 miljoen huishoudens in Nederland beschikken over een glasvezelaansluiting, schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag in de Telecommonitor. Hiervan hebben er 1,8 miljoen daadwerkelijk een abonnement voor breedbandinternet via glasvezel.
In het derde kwartaal van dit jaar kwamen er 175.000 glasvezelaansluitingen bij. Dat zijn er 45.000 minder dan in het tweede kwartaal, meldt de ACM. Met glasvezel zijn hoge internetsnelheden (tot 1 Gbps) te halen.
De laatste jaren neemt het aantal aangesloten huishoudens op het glasvezelnetwerk snel toe. In 2019 waren er 180.000 Nederlandse huishoudens op het netwerk aangesloten, vorig jaar waren het er 500.000.
Het aantal huishoudens met een internetabonnement via de kabel daalde met 13.000 naar 3,48 miljoen. De marktaandelen van aanbieders van breedbandinternet bleven gelijk: KPN en VodafoneZiggo zijn nog altijd de grootste met marktaandelen van 35 en 45 procent. Het marktaandeel van T-Mobile ligt tussen de 5 en 10 procent.
Nederlanders zijn in het derde kwartaal iets minder gaan bellen vergeleken met de drie maanden ervoor. Het aantal belminuten daalde met 5 procent tot 11,6 miljard. In de afgelopen kwartalen schommelde het aantal tussen de tien en dertien miljoen minuten.
Het mobiele dataverbruik groeide tot 346 miljoen gigabyte. Dat was in het tweede kwartaal 309 miljoen gigabyte.
Deze inhoud kan helaas niet worden getoond
Wij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.
De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro's. Omdat het wegspoelen via het riool kan leiden tot verstoppingen, roepen de waterschappen huishoudens op het gebruikte vet in te leveren bij een recyclepunt.
Wanneer frituurvet door de gootsteen wordt gespoeld, blijft het gestolde vet aan de binnenkant van leidingen zitten. Dit kan zorgen voor verstoppingen bij mensen thuis en bij rioolwaterzuiveringen.
Bij een verstopping thuis moeten huishoudens al snel een loodgieter bellen. De wachttijden voor deze vakmensen lopen steeds verder op.
De 21 waterschappen moeten vaak speciale bedrijven inhuren om het vet uit de persleidingen en gemalen te verwijderen. De getallen verschillen per regio, maar een waterschap kan hier jaarlijks wel 200.000 euro aan kwijt zijn. Deze kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door de inwoners betaald.
Volgens de waterschappen kiest minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens ervoor gebruikt frituurvet te recyclen. Van vet dat wordt ingeleverd bij een recyclepunt wordt biobrandstof gemaakt.
De waterschappen raden ook aan olie en vet uit koekenpannen en frituurpannen te verwijderen met een stukje keukenpapier.
Hier zou content moeten staan van bijv. Twitter, Facebook of Instagram
Om u deze content te kunnen laten zien, hebben wij uw toestemming nodig om cookies te plaatsen. Open uw cookie-instellingen om te kiezen welke cookies u wilt accepteren. Voor een optimale gebruikservaring van onze site selecteert u "Accepteer alles". U kunt ook alleen de sociale content aanzetten: vink hiervoor "Cookies accepteren van sociale media" aan.
Piekdrukte in supermarkten, rustiger op de werkplek
Tijdens de eerste week van de strengere lockdown die vorige week zondag inging, meden meer Nederlanders de werkplek dan in de weken daarvoor. Sinds de scholensluiting op 20 december is een duidelijke trendbreuk naar beneden te zien. In de supermarkten was het juist erg druk. Uit mobiliteitscijfers van Google blijkt dat er meer klanten in de supermarkt waren dan in de week voorafgaand aan Kerstmis 2020, toen de niet-essentiële winkels ook gesloten waren. Woensdag voor Kerst, de laatste dag waarover gegevens beschikbaar zijn, was de drukste dag voor supermarkten en drogisterijen sinds het begin van de coronapandemie. Het was zelfs drukker dan op 13 maart 2020, toen de dreiging van een lockdown leidde tot lege supermarktschappen. Op die dag waren er 24 procent meer mensen in de winkel dan vóór de coronacrisis. Afgelopen woensdag was dat 28 procent.
Besmettingen dalen langzamer, in Amsterdam stijgen de cijfers weer
De daling van het aantal gemelde besmettingen verloopt minder snel. In en rond Amsterdam, waar omikron inmiddels dominant is, stijgen de cijfers weer. In Nederland werden afgelopen week dagelijks gemiddeld 12.195 coronabesmettingen gemeld, 14 procent minder dan de week daarvoor. De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland meldde 22 procent meer besmettingen dan vorige week, 585 per 100 duizend inwoners. De regio Gooi en Vechtstreek (618) rapporteert momenteel het hoogste aantal positieve testen. Het landelijk gemiddelde is 490 gemelde besmettingen per 100 duizend inwoners.
Recordaantallen besmettingen in veel Europese landen
In veel Europese landen was het aantal positieve testen tijdens de kerstdagen torenhoog. Italië meldde op 24 december een recordaantal van ruim 50 duizend besmettingen. Op Eerste Kerstdag werd dat aantal nog eens overtroffen met ruim 54 duizend meldingen. In Portugal werden de afgelopen twee dagen voor het eerst sinds dit voorjaar meer dan 10 duizend besmettingen per dag gemeld. Frankrijk rapporteerde ruim 100 duizend corona-infecties in één dag. Die grens werd in Frankrijk slechts één keer eerder overschreden, in april dit jaar. Ook Ierland, Tsjechië en het VK melden meer positieve testen op een dag dan ooit tevoren. Wereldwijd zijn de afgelopen week 15 procent meer coronabesmettingen gemeld dan de week daarvoor. De mondiale sterftecijfers dalen wel licht, de afgelopen week zijn 46 duizend sterfgevallen gemeld, 3 procent minder dan de week daarvoor.
Hier zou content moeten staan van bijv. Twitter, Facebook of Instagram
Om u deze content te kunnen laten zien, hebben wij uw toestemming nodig om cookies te plaatsen. Open uw cookie-instellingen om te kiezen welke cookies u wilt accepteren. Voor een optimale gebruikservaring van onze site selecteert u "Accepteer alles". U kunt ook alleen de sociale content aanzetten: vink hiervoor "Cookies accepteren van sociale media" aan.
Wat staat ons nog te wachten aankomend jaar? Zowel Van Mulligen als Phlippen wijzen naar de krapte op de arbeidsmarkt als groot thema voor 2022.
"Als de arbeidsmarkt krap is, dan kan het bijna niet anders dan dat de prijzen gaan stijgen", zegt Van Mulligen. "Als het moeilijk is om personeel te krijgen, dan stijgen de lonen en krijg je hogere inflatie." Op dit moment is daar in Nederland nog geen sprake van, maar dat er op termijn zo'n loon-prijs-spiraal kan ontstaan is ook een zorg van onder meer De Nederlandsche Bank.
In die krapte zit nog een grote uitdaging voor 2022, zegt Phlippen. "Het probleem op de arbeidsmarkt is eigenlijk de aanjager van heel veel andere problemen. Er moet gebouwd worden, maar de mensen zijn er niet. De energietransitie moet sneller, maar we hebben de mensen niet. Hetzelfde geldt voor onderwijs en de zorg."
Beleid om die krapte op te lossen is er onvoldoende, maar is wel hard nodig, stelt Phlippen tot slot. "Je kan aan van alles denken, een grootschalig arbeidsmobiliteitsprogramma, bijvoorbeeld. En we kunnen ook een immigratiedebat voeren. Maar zonder extra personeel kunnen we in 2022 weinig verwachten van het oplossen van die grote thema's."
Een groot aantal Amsterdammers dat besmet bleek te zijn met de omikronvariant van het coronavirus is even daarvoor op reis geweest. Dat staat een brief van de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT).
De variant is op 21 december hoogstwaarschijnlijk dominant geworden in de regio Amsterdam. "In de bemonstering blijkt een belangrijk deel van de personen een reishistorie te hebben, maar niet met Zuid-Afrika of de regio rondom; onzeker is hoe dit gegeven de snelheid van toename van omikron in de regio Amsterdam beïnvloedt", schrijft Jaap van Dissel, voorzitter van het OMT.
Aselecte steekproef
Bij slechts een deel van de positieve coronatests wordt gekeken of het om de omikronvariant gaat. Het gaat om een dagelijkse aselecte steekproef van ongeveer 200 coronapositieve monsters. Van Dissel verwacht dat het beeld van de teststraat in de Rai een paar dagen vooroploopt op heel Nederland. Daarmee zou de variant nu dus in heel Nederland al dominant zijn, al schrijft van Dissel iets verderop in de brief dat hij dat eind december verwacht.
Reizigers uit hoogrisicogebieden wordt gevraagd zich op Schiphol te laten testen. In de periode van 27 november tot 20 december hebben 1.464 reizigers dat gedaan.Hiervan is bij 183 personeneen coronavirusbesmetting vastgesteld. In 82 van die gevallen ging het om de omikronvariant.
Toenemen
Van Dissel schrijft dat de ziekenhuis- en IC-opnames komende week waarschijnlijk nog dalen, maar dat daar daarna verandering in komt. "Het transmissiemodel voorspelt dat rond de jaarwisseling het aantal
ziekenhuisopnames weer gaat toenemen, als gevolg van de snelle verspreiding van de omikronvariant."
Hij stelt dat de IC-bezetting de komende maanden lastig te voorspellen is "door de onzekerheden rondom ernst van ziekte en effectiviteit van de opgebouwde immuniteit". In het gunstigste geval gaat het landelijk om 250 IC-bedden, in het ongunstigste geval om ruim 1300 IC-bedden.
Opvangen
"De tijdige invoering van maatregelen resulteert nu in prognoses waarbij het mogelijk zou kunnen zijn om de aantallen ziekenhuis- en IC-opnames binnen de bestaande capaciteit op te vangen; gegeven de grote onzekerheidsmarges is het echter nog steeds mogelijk dat de aantallen daarboven uit gaan stijgen", concludeert Van Dissel.
Hier zou content moeten staan van bijv. Twitter, Facebook of Instagram
Om u deze content te kunnen laten zien, hebben wij uw toestemming nodig om cookies te plaatsen. Open uw cookie-instellingen om te kiezen welke cookies u wilt accepteren. Voor een optimale gebruikservaring van onze site selecteert u "Accepteer alles". U kunt ook alleen de sociale content aanzetten: vink hiervoor "Cookies accepteren van sociale media" aan.
Apple moet binnen twee maanden de regels in de App Store voor datingapps aanpassen. Als dat niet gebeurt, moet het bedrijf wekelijks een dwangsom van 5 miljoen euro betalen, met een maximum van 50 miljoen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten.
Datingapps moeten naast het betaalsysteem van Apple in de App Store ook gebruik kunnen maken van andere betaalsystemen, vindt de toezichthouder. Ook moeten datingappaanbieders de mogelijkheid krijgen om in hun app te verwijzen naar betaalmogelijkheden buiten de app. Als je nu een abonnement neemt op een app via de App Store, krijgt Apple 15 tot 30 procent van de opbrengst.
Machtsmisbruik
De ACM noemt dit machtsmisbruik van Apple. "Sommige app-aanbieders zijn afhankelijk van Apple's App Store en Apple maakt daar misbruik van", zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM. "Apple heeft door haar machtspositie speciale verantwoordelijkheden. Daarom moet Apple ook de belangen van app-aanbieders serieus nemen en met redelijke voorwaarden werken. Dat dwingen we nu af."
De beslissing gaat alleen over datingapps, omdat er klachten waren van die apps en de ACM vervolgens alleen deze branche heeft onderzocht. Maar voor andere apps gelden bij Apple dezelfde App Store-regels als voor datingapps.
Rechtszaak
De ACM nam deze beslissing al in augustus. Dat die nu pas is gepubliceerd, komt doordat Apple in een kort geding eiste dat de beslissing niet bekend zou worden en dat de rechter ook een streep zou zetten door de dwangsom. De rechter heeft de ACM nu toestemming gegeven voor publicatie en voor de dwangsom.
Apple zegt in een reactie tegen dit besluit in beroep te zijn gegaan. "Op basis van Europese en Nederlandse wetten hebben wij het recht om aan ontwikkelaars van apps een vergoeding te vragen voor alle diensten en technologie die Apple ter beschikking stelt." Zolang er geen andere uitspraak is in een bodemprocedure of hoger beroep moet Apple de dwangsom gewoon betalen.
Fortnite
Ook in andere landen lopen juridische procedures over de App Store van Apple. In de VS bepaalde een rechter dat Apple appmakers meer mogelijkheden moet geven om betaalsystemen te gebruiken buiten de App Store om. Apple is daartegen in beroep gegaan.
De zaak was aangespannen door Epic, de maker van de populaire game Fortnite. Toen Epic het mogelijk maakte om buiten Apple om te betalen voor Fortnite verwijderde Apple de game uit de App Store. Het spel is er nog steeds niet te vinden.
Vanwege de log4j-kwetsbaarheid zijn de website en diensten van de Kamer van Koophandel dit weekend niet beschikbaar. De Kamer haalt deze diensten offline vanwege de kwetsbaarheid in log4j, om zo aanvallen te kunnen voorkomen.
Alle online diensten zijn van vrijdag 18.00 uur tot maandag 7.30 uur niet te gebruiken, zegt de KVK. Het gaat om het Handelsregister, UBO-register en LEI-register. Het aanleveren van documenten zoals jaarrekeningen is dan ook niet mogelijk. Aansluitingen op de api van het KVK, de KVK Dataservice en KVK App Handelsregister zijn eveneens niet mogelijk.
De Kamer zegt de diensten offline te halen naar aanleiding van een waarschuwing van het Nationaal Cyber Security Centrum over de feestdagen. Criminelen zouden deze volgens het NCSC mogelijk gebruiken om met de log4j-kwetsbaarheid IT-systemen aan te vallen. De Kamer zegt haar gegevens te willen beschermen en zegt dat ze onderdeel is van 'verschillende ketens met andere partijen', waarbij de log4j-kwetsbaarheid ook misbruikt zou kunnen worden.
Daarom worden 'in ieder geval gedurende de kerstdagen' de online diensten offline gehaald. Verder meldt de Kamer sinds de NCSC-waarschuwing extra maatregelen te hebben getroffen, zoals continue monitoring en het uitvoeren van updates en patches zodra deze beschikbaar zijn.
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal nog wat harder gegroeid dan eerder becijferd. Statistiekbureau CBS ging aanvankelijk uit van een groei van 1,9 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor, maar stelde die vrijdag bij naar 2,1 procent. Ook werd bekend dat bedrijven in die periode meer winst hebben gemaakt.
Het CBS heeft de economische groei naar boven bijgesteld, omdat het statistiekbureau nieuwe cijfers van onder meer de horeca, handel en bouw heeft ontvangen. Daaruit blijkt dat Nederlanders meer hebben uitgegeven dan eerder becijferd. En dat geldt ook voor de overheid.
Sowieso waren de uitgaven van consumenten een pijler onder de economische groei van het afgelopen kwartaal. Dit kwam onder meer doordat mensen hun geld tijdens vakanties meer lieten rollen dan in het kwartaal ervoor, toen er nog sprake was van een gedeeltelijke lockdown.
Ook met bedrijven ging het tussen begin juli en eind september relatief goed. Hun gezamenlijke winst kwam volgens het CBS uit op 79,2 miljard euro. Dat was 10,9 miljard meer winst dan een jaar eerder, terwijl ze minder coronasteun (zoals loonsteun of een tegemoetkoming in de vaste lasten) hebben ontvangen.
De Belgische viroloog Marc van Ranst is kritisch over de keuzes die de Belgische overheid heeft gemaakt bij de nieuwe coronamaatregelen. Vanaf zondag gaan in België onder meer theaters en bioscopen dicht, tot minimaal eind januari. De horeca blijft echter open. Die beslissing begrijpt Van Ranst niet. "Wanneer je ziet dat de kerstmarkten wel openblijven, dan kan je zeggen dat de glühwein het gewonnen heeft van de cultuur", zegt hij tegen de VRT.
De viroloog noemt de nieuwe maatregelen "behoorlijk streng". Volgens hem was de inschatting van de experts dat theaters en bioscopen open konden blijven, omdat er goed wordt geventileerd en de situatie daardoor goed beheersbaar is. In de horeca bestaan volgens Van Ranst per café en restaurant grote verschillen in het naleven van de coronamaatregelen. Hij pleit daarom voor strengere handhaving in die sector.
Omdat horeca en winkels in Nederland gesloten zijn, vreest Van Ranst ook dat steeds meer Nederlanders naar Belgische cafés en restaurants zullen trekken. "Wanneer ik de taferelen in Antwerpen zag met die grote terrassen die overdekt zijn. Wanneer je onder zo'n overkapping zit, begint dat heel erg op een binnenruimte te lijken. Als je de lijst van maatregelen bekijkt, dan zie je dat de horeca niet verder gelimiteerd wordt. Het is ook heel uitnodigend om Nederlanders te ontvangen wanneer de horeca tot 23 uur open blijft."
Reageer op artikel:
Zeven merken die zijn verdwenen in het jaar 2021